Urobilinogen u urinu (normalne i povišene vrednosti)

0
16875
bilirubin u urinu

Šta znači prisustvo urobilinogena u mokraći – uzroci, simptomi, analiza i lečenje

AKO IMATE UROBILINOGEN U URINU, lekar će vas o tome obavestiti nakon rutinske urinalize.

Šta je urobilinogen?

Urobilinogen je nusproizvod redukcije bilirubina. To je hemijsko jedinjenje žute boje koje prerađuje jetra i koje se javlja u normalnim kataboličkim putevima (metabolički procesi pri kojima se molekuli razlažu na manje jedinice oslobađajući energiju), odgovornim za razlaganje proizvoda crvenih krvnih zrnaca (eritrociti/RBC) kroz hemolizu (proces raspadanja crvenih krvnih zrnaca, pri kome se sastavni delovi ovih ćelija krvi oslobađaju u vanćelijskoj tečnosti).

Urobilinogen nastaje u crevima, a proizvode ga crevne bakterije tokom razlaganja bilirubina. Polovina količine proizvedenog urobilinogena se resorbuje u normalnoj cirkulaciji krvi i izlučuje kroz urin, dok se preostala količina odstranjuje kroz stolicu.

Kada je završen proces stvaranja bilirubina (žučnog pigmenta), on počinje da stvara urobilinogen, koji može da se koristi kao mera za funkciju jetre.


Urobilinogen u urinu normalne vrednosti

Normalna vrednost urobilinogena u urinu trebalo bi da bude manja od 17µmol/l (<1mg/dl). Međutim, i dalje se smatra da je normalan opseg vrednosti od 0 – 8mg/dl. U kliničkom smislu, nivo urobilinogena koji je viši ili niži od navedenih vrednosti smatra se abnormalnim.

Povišeni urobilinogen može da ukazuje na prekomerno razlaganje RBC (eritrocita, odnosno crvenih krvnih zrnaca), preopterećenje jetre, hematom, trovanje ili čak cirozu.

Snižen urobilinogen može da ukazuje na blokadu žučnih puteva ili nemogućnost stvaranja žuči.


Šta dovodi do prisustva urobilinogena u urinu?

Hemoliza

Do hemolize dolazi usled brojnih različitih medicinskih, bakterijskih i parazitskih infekcija. Hemoliza je proces prebrzog raspadanja crvenih krvnih zrnaca (RBC), usled čega dolazi do potrebe da koštana srž proizvodi više ovih ćelija krvi da bi nadoknadila gubitak. Kada dođe do raspada eritrocita, oni ispuštaju svoj sadržaj, koji potom prerađuje jetra i od njega stvara bilirubin i urobilinogen.

Životni vek eritrocita obično traje oko 120 dana, nakon čega se oni prirodno raspadaju i ostavljaju prostor za novija crvena krvna zrnca. Ravnoteža između raspada i stvaranja je veoma krhka i može da se naruši u slučajevima abnormalne hemolize.

Perniciozna anemija

Za stvaranje crvenih krvnih zrnaca neophodni su folat (vitamin B) i vitamin B12. ukoliko u organizmu postoji nedostatak bilo koje od ovih supstanci, nastupiće perniciozna anemija – stanje kod koga je prisutan nedovoljan broj crvenih krvnih zrnaca u organizmu. Perniciozna anemija spada u megaloblastne anemije, odnosno anemije koji nastaje usled smanjene sinteze DNK. Nedovoljna količina vitamina B12 može da dovede do propadanja eritrocita u koštanoj srži, indirektno povećavajući proizvodnju bilirubina.

Bolesti jetre

Jetra je organ na prvoj liniji brojnih metaboličkih procesa, uključujući i preradu bilirubina. Kada jetra ne funkcioniše pravilno, može da dođe do nakupljanja bilirubina, a samim tim i do nakupljanja urobilinogena. Ovo su važni pokazatelji koji će navesti vašeg lekara da obavi dodatna ispitivanja. Jetru napadaju različite bolesti, uključujući hepatitis, cirozu i rak jetre.

Dubin-Džonsonov sindrom

Dubin-Džonsonov sindrom je redak nasledni genetski poremećaj koji dovodi do izolovanog porasta nivoa bilirubina (žučnog pigmenta). Pri pregledu jetre ovih pacijenata, ona deluje kao da je crna usled naslaga pigmenta, koji je sličan melaninu.

Rotorov sindrom

Rotorov sindrom je retko i relativno bezopasno oboljenje koje je veoma slično Dubin-Džonsonovom sindromu, pošto oba dovode do porasta konjugovanog bilirubina (ovaj oblik bilirubina, koji se još naziva i direktnim bilirubinom, proizvodi jetra od nekonjugovanog, ili indirektnog, bilirubina koji nastaje usled raspada eritrocita). Oba ova genetska oboljenja imaju slične manifestacije, sa razlikom što kod Rotarovog sindroma nema tamne pigmentacije jetre.

Kongestivno zatajenje srca

Kongestivno zatajenje srca, ili srčana insuficijencija (slabost), je stanje koje karakteriše nesposobnost srca da pumpa onoliko krvi koliko je potrebno za odgovarajuću perfuziju (dotok krvi u sve organe). To znači da organi i tkiva neće dobijati dovoljnu količinu kiseonika i hranljivih materija, neophodnih da zadovolje potrebe organizma. Kao odgovor na smanjenu sposobnost srca da pumpa krv, bubrezi pokušavaju da nadoknade ovaj nedostatak, tako što dovode do toga da organizam zadržava tečnost. Nažalost, zbog ovog stanja će doći do toga da ruke, noge, gležnjevi i drugi organi otiču i deluju zagušeno.

Trovanje olovom

Trovanje olovom je česta pojava do koje dolazi kada se proguta boja na bazi olova ili udahne prašina kontaminirana olovom, što se obično događa u starijim zgradama. U druge izvore trovanja olovom spadaju zagađeni vazduh, voda i zemljište. Olovo je otrov koji se vremenom nakuplja u organizmu i dovodi do zdravstvenih problema i teških oštećenja jetre.

Holestaza i blokada žučnih puteva

Holestaza je stanje kod koga dolazi do blokade kanala koji provode žuč, usled čega se narušava pravilan protok. Ovo stanje može da bude posledica žučnog kamenca koji je blokirao prolaze i doveo do njihovog suženja, što je posledica formiranja ožiljačnog tkiva.

Krigler-Najarov sindrom

Krigler-Najarov sindrom je redak nasledni poremećaj koji utiče na metabolizam bilirubina, što za posledicu ima povišeni nivo nekonjugovanog bilirubina u krvotoku. Ukoliko se ne leči kod novorođenčadi, ovo oboljenje može da dovede do nepovratnog oštećenja mozga.

Neke vrste lekova

Uzimanje antibiotika može da uništi dobre bakterije u crevima, koje bilirubin pretvaraju u urobilinogen. Vitamin C i amonijum hlorid mogu da povećaju kiselost urina kada se uzimaju u velikim količinama. Kisela mokraća snižava koncentraciju urobilinogena.


Analize urina i lečenje urobilinogena u urinu

Nivo urobilinogena u mokraći može da se proveri jednostavnim dipstik testom, odnosno uranjanjem test-trake u uzorak urina. Test-trake sadrže para-dimetilaminobenzaldehid, koji je poznat po tome da burno reaguje na kiselo okruženje, a urobilinogen tračicu boji u ružičasto pri kontaktu. Kada se na test-traci pojavi ružičasta boja, to znači da je urobilinogen u urinu normalan ili niži od 1mg/dl.

Međutim, test-traka može da ima nejasnu boju usled prisustva velike koncentracije lekova, kao što su 4-aminosalicilna kiselina (para-aminosalicilna kiselina), odnosno vrste antibiotika, kao i sulfonamida, koji mogu da budu antibiotici ili antikonvulzanti.

Dipstik test na urobilinogen trebalo bi da se smatra dijagnostičkim sredstvom. Lekar bi trebalo da prikupi sve rezultate i obavi dodatna ispitivanja da bi došao do više informacija i postavio tačnu dijagnozu za svakog pojedinačnog pacijenta.

Lekar će vam predočiti najbolje mogućnosti za lečenje, u zavisnosti od uzroka abnormalnog nivoa urobilinogena u urinu, u cilju što bržeg uklanjanja postojećeg problema.

Ukoliko je prisustvo urobilinogena u urinu posledica hemolize, suplementacija gvožđem može da pomogne kod zamene izgubljenih eritrocita. Ako je abnormalna vrednost urobilinogena posledica uzimanja lekova, dobićete zamenu ili će vam lekar reći da odmah prestanete da uzimate sporni medikament. Oboljenja jetre zahtevaju lečenje širih razmera i pažljivi nadzor lekara. U zavisnosti od stepena oštećenja jetre, pacijent može da se uputi na bolničko lečenje, radi boljeg praćenja stanja jetre. U najtežim slučajevima, može da bude neophodna transplantacija jetre.

Abnormalne vrednosti urobilinogena u mokraći nisu nešto zbog čega se većina ljudi uzbuđuje, jer ne znaju tačno kakve su posledice. Međutim, važno je pomenuti da abnormalna vrednost urobilinogena ukazuje da se u vašem organizmu događa nešto što nije normalno.

Kada znate da ovoj vrednosti doprinose vaša jetra i drugi procesi u organizmu, redovne vežbe i zdrava ishrana, kao i izbegavanje supstanci koje štete jetri, mogu da budu od pomoći.