Uvećana prostata ili benigna hiperplazija prostate (simptomi i lečenje)

0
3995

UVEĆANA PROSTATA ILI BENIGNA HIPERPLAZIJA PROSTATE se javlja kada ćelije u prostati počnu abnormalno da se dele i prostata se postepeno uveća. Benigno uvećanje prostate se često zove i benigna hiperplazija prostate.

Uvećana prostata obično izaziva neprijatne simptome, i to uglavnom poteškoće sa mokrenjem i erekcijom. Takvi problemi obično izazivaju i slabiji kvalitet života. Srećom, uvećanje prostate nema veze sa rakom prostate i nije ozbiljna zdravstvena pretnja.

Postoji nekoliko opcija za lečenje, uključujući širok spektar načina za prirodno lečenje koji ublažavaju probleme sa uvećanom prostatom i simptomi postaju podnšljivi.

Šta je prostata i gde se nalazi?

Prostata je mala žlezda veličine oraha. Ona se nalazi ispod bešike (u kojoj se skuplja mokraća) i obavija se oko uretre (cevi kroz koju izlazi mokraća). Prostata stvara semenu tečnost. Problemi sa prostatom su česti kod muškaraca starijih od 50 godina. Oni se uglavnom lako leče bez ikakvog uticaja na seksualnu funkciju.

Koja je normalna veličina prostate u ml?

Veličina prostate se menja s godinama. Kod zdravih odraslih muškaraca, ona je veličine prosečnog oraha, ali može postati mnogo veća kod starijih muškaraca. Nakon četrdesete godine, prostata se često uvećava zbog benigne hiperplazije. Prostata kod odraslog zdravog muškarca teži oko 20-25 grama i dimenzija je 4 x 2 x 3 centimetra.

Šta je benigna hiperplazija prostate?

Benigna hiperplazija prostate je nemaligno uvećanje prostate i ono se često javlja kod starijih muškaraca. Obično se naziva i hiperplazija prostate.


U kom životnom dobu počinje ovo stanje?

Prostata obično počinje da se uvećava u tridesetim godinama, ali se simptomi retko javljaju pre pedesete godine života.


Koliko je česta benigna hiperplazija prostate? Postoje li neki faktori rizika za ovaj problem?

Benigna hiperplazija prostate je veoma čest problem. Godine su najveći i jedini faktor rizika. Polovina muškaraca starijih od 50 godina ima problem sa benignom hiperplazijom prostate, ali je u samo 10 posto slučajeva potrebna medicinska intervencija.


Šta se tačno dešava kod benigne hiperplazije prostate? Koji su znaci i simptomi uvećane prostate

Kod benigne hiperplazije dolazi do fizičkog uvećanja prostate. Ona tada počinje da pritiska uretru, što loše utiče na protok mokraće iz bešike. To dovodi do zadržavanja mokraće u bešici i znatno češće potrebe za mokrenjem.

Ostali česti simptomi uvećane prostate su sporo i slabo izbacivanje mokraće, česta i hitna potreba za mokrenjem i generalno otežano mokrenje. Ozbiljniji problemi uključuju infekcije urinarnog trakta i potpunu blokadu uretre, što se smatra urgentnim stanjem i može dovesti do oštećenja bubrega.

Simptomi uvećane prostate su sledeći:

 1. osećaj da bešika nije potpuno ispražnjena nakon mokrenja
 2. ponovna potreba za mokrenjem manje od dva sata nakon prethodnog mokrenja
 3. česti prekidi tokom mokrenja
 4. poteškoće sa zadržavanjem mokraće
 5. slab mlaz mokraće
 6. napinjanje prilikom mokrenje
 7. noćno mokrenje (nokturija)

Da li je benigna hiperplazija prostate vrsta raka?

Ne. Ovakvo uvećanje prostate je sasvim benigno i nije prekancerogena promena.


Šta izazivauvećanje prostate?

Prostata se uvećava zbog uvećanja broja ćelija (hiperplazija). Međutim, tačan uzrok te pojave nije poznat. Smatra se da je to posledica mnoštva faktora: delovanja androgena (muških hormona), estrogena kao i faktora rasta i još nekih stvari.

Kako prostata raste tako sve više stiska uretru. Bešika tada ne može potpuno da se isprazni. U nekim slučajevima, blokada koja se javlja zbog uvećanja prostate rezultira vraćanjem mokraće u bešiku što na kraju može dovesti do čestih infekcija urinarnog trakta, kamena u bešici, divertikula u bešici i postepenim oštećenjem bešike i bubrega zbog hroničnog zadržavanja mokraće. Takođe, ponekad uvećana prostata dovodi i do akutnog zadržavanja mokraće, odnosno nemogućnosti da se mokri, što predstavlja urgentno stanje i tada je neophodno odmah otići u hitnu pomoć.


Dijagnoza

Koje procedure i testovi su potrebni za dijagnostikovanje problema sa prostatom?

Lekar može utvrditi da li je prisutno uvećanje prostate običnim rektalnim pregledom. Uz pomoć citoskopa (instrumenta u obliku veoma tanke cevi koji se ubacuje u penis) ili ultrazvuka se mogu pregledati i uretra, prostata i bešika.


Prirodni lekovi za uvećanu prostatu

Evo i koji su sve prirodni lekovi koriste za uvećanu prostatu:

 1. Ekstrakt afričke šljive

Afrička šljiva sadrži dosta različitih masnih kiselina, alkohola i sterola (uključujući i beta-sitosterol) koji imaju antioksidantna i antiinflamatorna svojstva. Nekoliko naučnih ispitivanja je pokazalo da konzuamcija 100 do 200 miligrama ekstrakta afričke šljive na dan ublažava simptome uvećane prostate.


 1. Testerasta palma

Testerasta palma je jedna do najproučavanijih i najpopularnijih biljaka koja se koristi za lečenje svih problema sa prostatom. Mnogobrojna naučna ispitivanja su pokazala da testerasta palma može ublažiti probleme sa uvećanom prostatom. Smatra se da se to dešava tako što ona inhibira lučenje testosterona i smanjuje otok u tkivu prostate. Međutim, postoje i druga ispitivanja koja su pokazala da suplementi testeraste palme imaju isti efekat kao i placebo, tako da još uvek nema pouzdanih i validnih naučnih podataka.


 1. Kopriva

Kopriva ima slična antioksidantna i antiinflamatorna svojstva kao i afrička šljiva i testerasta palma. Koren koprive je efikasniji kada se koristi u kombinaciji sa testerastom palmom. Međutim, potrebno je još naučnih ispitivanja kako bi se zaista potvrdilo da je kopriva efikasan prirodni lek za prostatu.


 1. Seme bundeve

Seme bundeve sadrži beta-sitosterol, sastojak sličan „zdravom“ holesterolu. Preliminarna istraživanja pokazuju da beta-sitosterol poboljšava izlučivanje mokraće i smanjuje zadržavanje mokraće u bešici. Za prirodno lečenje uvećane prostate, najbolje je da uzimate po 50 grama bundevinog semena svakog dana.


 1. Likopen

Likopen je prirodni pigment koji se nalazi u mnogim vrstama voća i povrća. Jedno naučno ispitivanje je pokazalo da on može usporiti napredak benigne hiperplazije prostate. Paradajz je najbolji izvor likopena. Tu je još nekoliko vrsta voća i povrća koje sadrže likopen u nešto manjoj meri. Namirnice tamnoroze i crvene boje imaju određene sadržaj likopena. Pored paradajza, namirnice koje sadrže najviše likopena su:

 • papaja
 • crveni grejp
 • lubenice
 • guava
 • šargarepa
 • crvena paprika
 • kajsije
 • crveni kupus

6. Cink

Hroničan manjak cinka u ishrani može povećati rizik od razvoja benigne hiperplazije prostate. Povećan unos cinka ili uzimanje suplemenata cinka može ublažiti simptome vezane za mokrenje. Cink se nalazi u peradi, plodovima mora i semenkama i jezgrastom voću.


 1. Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži mnogo antioksidanasa po imenu katehini koji poboljšavaju imunitet i mogu usporiti razvoj raka prostate.

Imajte na umu da zeleni čaj sadrži kofein pa ga za prirodno lečenje uvećane prostate treba koristiti u malim količinama (jedna šolja na dan). Kofein može stimulisati bešiku i izazvati iznenadnu potrebu za mokrenjem, što ponekad pogoršava simptome problema sa prostatom.


8. Kegelove vežbe

Kegelove vežbe su odlične za zdravlje prostate. Ove vežbe jačaju mišiće dna karlice. Dokazano je da su one efikasne kod lečenja problema sa mokrenjem zbog uvećanja prostate.

Ove vežbe se uvek rade nakon pražnjenja bežike. Lezite i stegnite mišiće karlice na tri sekunde. Zatim se opustite i ponovite vežbu četiri ili pet puta.


Koji lekari leče oboljenja prostate?

Urolog je specijalista za bolesti urinarnog trakta, uključujući i prostatu.


Lekovi i operacije za lečenje benigne hiperplazije prostate

Postoji nekoliko načina za lečenje uvećane prostate. Operacija prostate je obično najefikasniji način uklanjanja svih simptoma, ali i najrizičniji.

Medicinskom lečenju se pristupa tek kod ozbiljnijih simptoma. Lekovi za uvećanu prostatu koji se najčešće koriste su:

 • Alfa-blokatori: ovi lekovi opuštaju glatke mišiće prostate i grlića bešike, što ublažava urinarnu opstrukciju koju izaziva uvećana prostata. Nuspojave ovih lekova su glavobolje, umor, problemi sa ejakulacijom i glavobolje. Lekovi iz ove klase koji se najčešće prepisuju su tamsulozin, aluzosin i stariji lekovi (terazosin,slidozi, doksazosin). Ovi lekovi obično daju rezultata kroz par nedelja, ali nemaju uticaja na smanjivanje prostate.
 • Inhibitori 5-alfa reduktaze (inhibitori dihidrotestosterona) blokiraju pretvaranje muškog hormona testosterona u aktivnu formu testosterona u prostati. Uvećanje prostate je direktno povezano sa dihidrotestosteronom (aktivnim oblikom testosterona), tako da ovi lekovi dovode do smanjivanja prostate za oko 25 posto u roku od šest do dvanaest meseci. Iz tog razloga se i ublažavanje simptoma vezanih za mokrenje javlja tek nekog vremena. Inhibitori 5-alfa reduktaze uključuju finasterid i dutasterid. Neželjeni efekti finasterida uključuju smanjen libido, problem sa postizanjem erekcije i sa ejakulacijom.

Operacija prostate se radi samo kada ovi lekovi ne daju rezultata ili kada su simptomi veoma teški, npr. kada se javi potpuna opstrukcija urinarnih puteva.

 • Transuretralna resekcija prostate je zahvat koji se najčešće radi. Nakon što se pacijentu da anestezija, lekar ubacuje instrument u uretru kroz penis. Ovim instrumentom se uklanja deo prostate kako bi se olakšao protok mokraće iz bešike.
 • Laserska operacija: postoji nekoliko vrsta laserskih zahvata i većina se radi pod lokalnom anestezijom. Sve ove procedure podrazumevaju uklanjanje suvišnog tkiva. Kod laserske operacije je manji rizik od krvarenja nego kod klasične operacije.
 • Terapija mikrotalasima: ova procedura se takođe radi pod lokalnom anestezijom. Mikrotalasima se uništavaju neke ćelije prostate što na kraju dovodi do smanjenja prostate.

Postoje li i druga nekancerogena oboljenja prostate?

Da. Pored benigne hiperplazije prostate postoji još dosta oboljenja prostate koja uopšte nemaju veze sa rakom prostate i ne povećavaju rizik od karcinoma. Najčešća od njih su akutni i hronični prostatitis (upala prostate).

Akutni prostatitis je bakterijska upala prostate. Može se javiti kod svakog muškarca, bez obzira na starosnu dob. Simptomi su povišena temperatura, drhtavica i bol u donjem delu leđa i među nogama. Ovakva upala može dovesti i do bolnog i otežanog mokrenja. Lekari u ovakvim slučajevima prepisuju antibiotike i preporučuju unos više tečnosti. Terapija je obično uspešna.

Hronični prostatitis je upala prostate koja se često vraća nakon izlečenja. Obično nije posledica bakterijskih infekcija, ali izaiva slične simptome, samo bez povišene temperature. Hroničnu upalu prostate je teško lečiti jer uzrok najčešće nije poznat. Ponekad se daju antibiotici, kao i antiinflamatorni lekovi (npr. ibuprofen). Simptomi se najčešće povlače sami od sebe.


Benigna hiperplazija prostate i erektilna disfunkcija

Benigna hiperplazija prostate i erektilna disfunkcija su dva odvojena problema, ali se često javljaju jedno uz drugo. Erektilna disfunkcija podrazumeva nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije.

Mada se erektilna disfunkcija može javiti zbog mnoštva problema (srčana oboljenja, dijabetes, nizak nivo testosterona, psihološki problemi), obično se pogoršava kada je prostata uvećana.

I neki lekovi koji se koriste za lečenje uvećane prostate mogu izazvati erektilnu disfunkciju. Međutim, neki lekovi koji leče erektilnu disfunkciju pomažu i u ublažavanju simptoma uvećane prostate.

Mada nije dokazano da lekovi koji se prepisuju za erektilnu disfunkciju zaista pomažu kad je u pitanju lečenje uvećane prostate, mnogi ljudi koji su ih koristili tvrde da im je to značajno olakšalo simptome hiperplazije.

Nekoliko različitih lekova za lečenje erektilne disfunkcije uspešno leče uvećanu prostatu. To su:

 • vardenafil (Levitra)
 • sildenafil (Viagra)
 • tadalafil (Cialis)

Na primer, jedno ispitivanje je pokazalo da su muškarci koji su uzimali po 10 miligrama vardenafila dva puta dnevno tokom osam nedelja primetili značajno poboljšanje simptoma, za razliku od grupe ispitanika koja je dobijala placebo.

Druga studija je dokazala da muškarci koji su svakodnevno uzimali po 5 miligrama tadalafila takođe imaju manji problem sa prostatom.

Međutim ako je kod vas dijagnostifikovana hiperplazija prostate, pre nego što počnete da uzimate ove lekove, pitajte lekara za savet. Lekovi za lečenje erektilne disfunkcije imaju potencijalne neželjene efekte koji ih čine nebezbednim za neke ljude, posebno za one koji su imali

 • šlog
 • nestabilnu anginu
 • srčani udar
 • veoma visok krvni pritisak

Mogu li se problemi sa prostatom sprečiti?

Najbolja zaštita od ovakvih problema sa prostatom su redovni lekarski pregledi. Odmah se javite lekaru ako dobijete neki od ovih simptoma:

 • česta potreba za mokrenjem
 • bolno mokrenje
 • krv u mokraći
 • otežano mokrenje
 • kapanje mokraće

Redovni pregledi su veoma važni, čak i za muškarce koji su operisali prostatu zbog benigne hiperplazije. Operacija nije zaštita od raka prostate jer se tada uklanja samo deo prostate. Što se problem pre dijagnostikuje, to je veća šansa da će tretman biti uspešan.


Uvećana prostata i ishrana

Kakava ishrana pomaže u sprečavaju problema sa prostatom?

Kad god se javi neki zdravstveni problem, lekari preporučuju da jedemo neke namirnice, a da druge izbegavamo. Problemi sa prostatom nisu izuzetak. Namirnice koje ćemo navesti mogu izazvati probleme sa prostatom, te ih stoga treba izbegavati.

 1. Crveno meso i mesne prerađevine (svinjetina, govedina i sve prerađevine ovog mesa) treba izbegavati, jer se smatra da ono povećava rizik od karcinoma.
 2. Začinjena i kisela hrana takođe mogu pogoršati probleme sa prostatom.
 3. Izbegavajte kofein (čaj, kafu, čokoladu, energetska pića koja sadrže kofein), jer njihova konzumacija pogoršava stanje kod uvećane prostate.
 4. Alkohol takođe pogoršava simptome uvećane prostate i zato ga treba izbegavati.
 5. Mlečni proizvodi (sir, surutka) takođe mogu pogoršati probleme sa prostatom, iako se generalno smatraju zdravim. Velika količina kalcijuma u organizmu može povećati rizik od raka prostate.

Koja je prognoza kod uvećane prostate?

Stanje se može poboljšati, ostati isto ili se pogoršati. Ozbiljniji problemi sa mokrenjem zbog uvećane prostate se javljaju kod jednog od deset muškaraca starijih od 50 godina. Ako dođe do trajnog oštećenja bešike zbog uvećanja prostate, tretman možda neće biti efikasan.