Vaginalni sekret i reproduktivno zdravlje

0
6427

Vaginalni sekret kod žena ima važnu zaštitnu funkciju u reproduktivnom sistemu. Sekret iz žlezda unutar vagine i cerviksa nosi mrtve ćelije i bakterije. Ovo održava vaginu čistom i pomaže u sprečavanju infekcije.

U većini slučajeva, vaginalni sekret je normalno stanje. Količina može varirati, kao što može miris i nijanse (njegova boja može da varira od bistrog do mlečno belog), u zavisnosti od perioda u vašem menstrualnom ciklusu. Na primer, biće više sekreta tokom ovulacije, dojenja ili kod seksualnog uzbuđenja. Miris može biti drugačiji ako ste trudni ili niste bili marljivi u pogledu vaše lične higijene.

Ukoliko se boja, miris ili konzistentnost vaginalnog sekreta čine značajno neobičnim, pogotovo ako je praćeno vaginalnim svrabom ili peckanjem, uzrok tome može da bude infekcija ili neko drugo stanje.


Šta uzrokuje abnormalan vaginalni sekret?

Svaka promena ravnoteže normalnih bakterija vagine može uticati na miris, boju ili teksturu sekreta kod žena. Ovo su neke od stvari koje mogu da poremete tu ravnotežu:

 • upotreba antibiotika ili steroida
 • bakterijska vaginoza, bakterijska infekcija češća kod trudnica ili žena koje imaju više seksualnih partnera
 • antibebi pilule
 • rak grlića materice
 • hlamidija ili gonoreja, polno prenosive infekcije
 • sredstva za intimnu higijenu, mirisni sapuni ili losioni, kupke
 • zapaljenska bolest karlice
 • trihomonijaza, parazitska infekcija koja se obično prenosi nezaštićenim polnim odnosom
 • vaginalna atrofija, proređivanje i sušenje vaginalnih zidova tokom menopauze
 • vaginitis, iritacija u ili oko vagine
 • infekcije kvascem (kandidijaza).

Grupe vaginalnog sekreta

Kada su u pitanju grupe vaginalnog sekreta, postoji 6 grupa i to su:

Prva i druga grupa vaginalnog sekreta (I i II)

Prva grupa sekreta je uglavnom kod devojčica, a druga grupa je kod seksualno aktivnih odraslih žena. Ovo se smatra normalnim nalazom. Dakle, normalan vaginalni sekret treba da bude bez mirisa, beličaste boje, ujednačene koenzistencije i bistar.

Treća grupa sekreta (III)

Treća grupa sekreta ukazuje na bakterijsku vaginozu. Normalni vaginalni sekret prirodno sadrži bakterije – vaginalnu floru – koje održavaju vaginu blago kiselom. Kada mešavina bakterija u vaginalnoj flori postane neuravnotežena i normalno kiselo okruženje postaje previše alkalno, može doći do bakterijske vaginoze.

Prvi znak bakterijske vaginoze može biti jak riblji miris sekreta koji se povećava nakon odnosa ili oko perioda menstruacije. Vaginalni sekret sa bakterijskom vaginozom obično je sive do bele boje i može biti obilniji nego normalno. Korišćenje sredstava za intimnu higijenu povećava rizik od bakterijske vaginoze. Ova vrsta vaginalnog sekreta se ne smatra seksualno prenosivom infekcijom. Međutim, bakterijska vaginoza može da koegzistira sa polno prenosivim bolestima, kao što je hlamidija.

Treća grupa sekreta se obično leči vaginaletama na bazi antibiotika.

Četvrta grupa sekreta (IV)

Ova grupa sekreta se odnosi na gonoreju, polno prenosivu infekciju koju uzrokuje bakterija gonokok.

Peta grupa sekreta (V)

Ova grupa sekreta ukazuje na trihomonijazu, polno prenosivu infekciju koju izaziva parazitska protozoa Trichomonas vaginalis.

Šesta grupa sekreta (VI)

Šesta grupa sekreta ukazuje na gljivičnu infekciju (kandida). Vaginalni sekret bele boje, siraste koenzistencije može ukazati na infekciju kvascem po imenu kandida. Kandida je obično prisutna u fekalnoj materiji i može zagaditi vaginalni otvor. Rast kvasca u vagini obično kontrolišu bakterije u vagini koje se tu prirodno javljaju (vaginalna bakterijska flora). Visoki nivoi estrogena koji se javljaju tokom trudnoće i upotreba oralnih kontraceptiva, kao i visoki nivoa šećera koji se javljaju kod dijabetesa mogu uznemiriti vaginalnu sredinu i promovisati rast gljivica. Otprilike 3 od 4 žene doživljavaju ovu gljivičnu infekciju najmanje jednom tokom svog života. Šesta grupa sekreta ili vaginalna kandidijaza se leči anti-gljivičnim vaginaletama i kremama, uz obaveznu izmenu režima ishrane (izbaciti rafinisane ugljene hidrate).


Da li je pojačan sekret znak trudnoće

Pojačan vaginalni sekret može da bude znak trudnoće, tako da ukoliko vam kasni menstruacija i imali ste nezaštićen polni odnos – moguće je da se radi o trudnoći – mada pojačan vaginalni sekret svakako može da ukazuje na veliki niz problema i niji osnovni znak za prepoznavanje truzdnoće – tako da vam ne savetujemo da se oslanjate na ovaj parametar kao simptom trudnoće.

Vaginalni sekret je prirodni deo trudnoće. Ako je vaginalni sekret u trudnoći bez mirisa, beličast ili bistar i ne iritira, onda je to normalno. Ako se javlja sekret uz peckanje, svrab, loš miris, krvavi iscedak, žuti ili zeleni vaginalni sekret – obratite se lekaru.


Beli sekret

Mlečno-beli sekret je obično normalna pojava kod seksualno aktivnih žena (tzv. ”belo pranje”) i ne treba ga posebno lečiti. Međutim, ukoliko se javi pojačan sekret bele boje, koji je pritom i veoma gust, sirast – obično se radi o gljivici kandidi. Gljivična vaginalna infekcija je veoma česta kod žena, a nastaje kao rezultat prenamnožavanja kandide usled stresa, oslabljenog imuniteta i narušene bakterijske flore u vagini. Oticanje i bol oko vulve, svrab, bolni seksualni odnos i peckanje su sve simptomi koji uz beli sekret upućuju na to da se radi o vaginalnoj kandidijazi.

Beli sekret može da ukazuje i na bakterijsku vaginozu.


Braon sekret uzrok

Braon ili crvenkasto-smeđi sekret (krvarenje) obično ukazuje na prisustvo krvi u vaginalnom sekretu. U mnogim slučajevima ovo ne ukazuje na značajan zdravstveni problem. Međutim, u zavisnosti od individualnih okolnosti, braon sekret može ukazati na zdravstveno stanje koje zahteva medicinsku evaluaciju i lečenje.


Hormoni i menstrualni ciklus

Hormonske fluktuacije u vezi sa vašim menstrualnim ciklusom mogu ponekad uzrokovati braon sekret. Na primer, pad estrogena u krvi u vreme ovulacije može prouzrokovati braon sekret u sredini ciklusa kod nekih žena. Nepravilno krvarenje i tačkasto krvarenje takođe se javljaju sa anovulatornim ciklusima, što znači oni u kojima jajnik ne uspeva da oslobodi jajnu ćeliju. Anovulatorni ciklus se javlja uobičajeno kod mladih žena kada prvi put dobiju menstruaciju i kod starijih žena koje se približavaju menopauzi. Žene sa sindromom policističnih jajnika takođe često doživljavaju nepravilno krvarenje i tačkasto krvarenje zbog anovulativnih ciklusa.

Žene koje uzimaju pilule za kontracepciju takođe mogu doživeti malu količinu krvarenja u materici, koja se manifestuje kao braon sekret. Žene koje koriste intrauterine uređaje (spiralu) za kontracepciju, naročito tokom prvih nekoliko meseci upotrebe, mogu iskusiti braon sekret. Pored toga, prekomerna ili neaktivna štitna žlezda može izazvati neuravnoteženost nivoa ženskih polnih hormona, što dovodi do pojave braon sekreta.


Infekcije i seksualni uzroci

Infekcije reproduktivnog trakta mogu ponekad uzrokovati blago krvarenje koje dovodi do smeđeg sekreta. Primeri uključuju interne genitalne bradavice, gonoreju i hlamidiju. Međutim, važno je napomenuti da ove infekcije često ne izazivaju simptome. Manje vaginalne abrazije uzrokovane seksualnom aktivnošću mogu takođe uzrokovati malu količinu braon sekreta, naročito kod žena sa suvom vaginom. Bezopasno stanje, nazvano ranica na grliću materice, takođe može prouzrokovati manje krvarenje ili braon sekret, obično nakon seksa.


Drugi uzroci

Ukoliko ste u drugom stanju, braon sekret u ranoj trudnoći može da bude posledica implantacije oplođene jajne ćelije u zid materice. Braon sekret ili krvarenje u toku trudnoće može signalizirati problem, kao što je predstojeći pobačaj, prevremeni porođaj ili abnormalnost placente.

Nepravilno krvarenje takođe može da se javlja kod izrasline reproduktivnog trakta, kao što su benigni fibroidi ili polipi. Prekancerozni grlić materice ili materice, i rak materice, grlića materice, vagine ili jajnika mogu ponekad uzrokovati krvarenje ili mrlje. Međutim, neke žene nemaju simptome kod ovih karcinoma, naročito u ranim fazama.


Ostali zdravstveni uzroci

Braon sekret može se javiti kod žena sa poremećajem krvarenja ili koje uzimaju razređivače krvi, kao što su varfarin (Coumadin), klopidogrel (Plavik), dabigatran (Pradaka), apiksaban (Elikuis) ili rivarokaban (Ksarelto). Tamoksifen (Nolvadek), lek za rak dojke, takođe može prouzrokovati nepravilno krvarenje ili tačkasto krvarenje. Retko, leukemija može dovesti do krvarenja zbog malog broja trombocita. Ostali ozbiljni zdravstveni uslovi, kao što je ciroza jetre ili hronična insuficijencija bubrega, takođe mogu dovesti do nepravilnih krvarenja i tačakstog krvarenja zbog hormonskih disbalansa.


Zeleni sekret

Zeleni sekret, koji može biti penušav i sa primesama žućkaste nijanse, a obično je i vrlo neprijatnog mirisa – često ukazuje na trihomonijazu. Trihomonijazu izaziva parazit iz grupe protozoa (Trichomonas) i prenosi se nezaštićenim seksualnim odnosom. Dodatni simptomi mogu biti bol i svrab pri mokrenju.


Žuti sekret

Žuti sekret može da ukazuje na polnu bolest koja se zove gonoreja, a koju izaziva bakterija gonokok. Gonoreja se prenosi nezaštićenim seksualnim odnosom. Ukoliko se pored žutog sekreta javljaju i sledeći simptomi: krvarenje između perioda menstruacije, urinarna inkontinencija, bolovi u predelu karlice – trebalo bi da analizirate sekret na prisustvo gonokoka.

Žuti sekret koji ima neprijatan miris na pokvarenu ribu može da ukazuje na bakterijsku vaginozu. Dodatni simptomi su obično: svrab ili packanje, crvenilo i oticanje vagine ili vulve.