Visok i nizak feritin u krvi (uzroci, simptomi koji ih prate i kako ga normalizovati)

0
12026
feritin u krvi

FERITIN oslobađa “zarobljeno” gvožđe kada je u krvi potrebno više ovog elementa i tako osigurava neprestan “dotok” gvožđa. To se obično dešava kada po nekoliko dana zaredom ne jedemo dovoljno gvožđa.Postoje brojni uzroci koji mogu izazvati visok ili nizak feritin u krvi…

Šta je feritin ?

Feritin je vrsta proteina koja je zaslužna za skladištenje gvožđa u telu. Količina feritina u krvi ukazuje na to koliko gvožđa ima u krvi. Ako je nivo feritina u krvi nizak, može se povećati unosom više hrane koja sadrži gvožđe i poboljšanjem apsorpcije gvožđa. Suplementi gvožđa mogu sprečiti i izlečiti problem sa sniženim feritinom, ali uvek pitajte svog lekara za savet pre nego što uzmete bilo kakve suplemente.

Ako generalno ne jedete mnogo namirnica bogatih gvožđem ili ako imate neko oboljenje koje dovodi do problema sa apsorpcijom gvožđa, nivo feritina u krvi može biti drastično snižen i tada se povećava rizik od anemije izazvane manjkom gvožđa u ishrani.

U ovom članku saznaćete koje su normalne vrednosti feritina u krvi, koji su uzroci za visok i nizak feritin, koji simptomi ih prate i kako povećati ili sniziti abnormalne vrednosti feritina…

nizak feritin

Koje su normalne vrednosti feritina?

Referetne vrednosti feritina se mogu donekle razlikovati u zavisnosti od toga koja laboratorija radi testove, ali se normalnim vrednostima generalno smatra sve u opsegu između 12 do 300 nanograma po mililitru krvi (ng/mL) kod muškaraca i 12 do 150 nanograma po mililitru kod žena.

Šta znači visok feritin?

Visok feritin može biti indikator za neki poremećaj u metabolizmu i skladištenju gvožđa, npr. hemohromatoze.

Nasledna hemohromatoza je urođeni (genetski) poremećaj kod koga dolazi do prekomernog nakupljanja gvožđa u telu. Kod osoba sa naslednom hemohromatozom dolazi do apsorbovanja znatno veće količine gvožđa iz hrane nego što je potrebno da se nadomeste gubici. Pošto u normalnim okolnostima telo ne može da poveća izbacivanje gvožđa, nakupljeno gvožđe se taloži u tkivima.

 • Muškarci sa hemohromatozom do svoje pedesete godine mogu u telu imati čak 20 grama gvožđa (u normalnim uslovima, sadržaj gvožđa je 3-4 grama). Previše gvožđa u zglobovima, jetri, testisima i srcu može oštetiti ove organe i izazvati znake i simptome hemohromatoze.
 • Žene sa hemohromatozom obično sporije apsorbuju gvožđe nego muškarci, jer žene kroz menstruaciju gube dosta gvožđa. Zato se kod žena simptomi hemohromatoze javljaju i do deset godina kasnije u proseku u odnosu na muškarce.

Osobe sa naslednom hemohromatozom ponekad nemaju nikakve znake i simptome (i dugovečni su), ali simptomi koje uzrokuje visok feritin u krvi mogu biti i veoma teški:

 • seksualna disfunkcija
 • srčani zastoj
 • bol u zglobovima
 • ciroze jetre
 • dijabetes tipa dva
 • mršavljenje
 • umor
 • tamna koža

Ovi simptomi se javljaju zbog nakupljanja gvožđa u unutrašnjim organima, što dovodi do uništenja tkiva i gubitka funkcije tih organa.

Ostali mogući uzroci za visok feritin u serumu krvi su hronične inflamatorne bolesti, npr. bolesti jetre, reumatski artritis i neke vrste raka.


Povezano> Hemohromatoza: višak gvožđa u krvi i kako ga smanjiti


Kako smanjiti feritin u krvi?

Pošto se gvožđe ne izlučuje iz tela, nivo gvožđa u krvi se reguliše njegovim iskorišćavanjem. Ako dođe do poremećaja u apsorpciji gvožđa, može doći i do prekomerne količine i toksičnosti gvožđa u telu.Ovo su neke jednostavne mere pomoću kojih možete smanjiti feritin u krvi.

Kafa

kafa i gorusica

Kafa utiče na iskorišćavanje gvožđa iz suplemenata.Trudnice koje često piju kafu obično imaju nizak nivo gvožđa u krvi, tako da kafa može malo smanjiti feritin.


Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži tanine i polifenole, koji deluju kao inhibitori apsorpcije gvožđa. Međutim, izgleda da ovaj čaj ne utiče na nivo feritina kod zdravih osoba. On može sniziti nivo feritina kod osoba sa manjkom ili viškom gvožđa u organizmu.

Koncentracija feritina ne opada zbog upotrebe zelenog, crnog ili biljnog čaja kod zdravih osoba.Međutim, izgleda da konzumacija čaja kod starijih osoba ima negativnu korelaciju sa feritinom.Konzumacija čaja snižava feritin kod osoba koje su već izložene riziku od manjka gvožđa.Kod osoba koje imaju previše gvožđa u krvi, konzumacija čaja može smanjiti feritin u krvi.EGCG (epigalokatehin galat) koji se nalazi u čaju deluje kao inhibitor apsorpcije hem gvožđa u tankom crevu i utiče na smanjenje feritina u serumu.


Vlakna

Vlakna dosta utiču na apsorpciju gvožđa.Osobe koje jedu voće i povrće sa manje vlakana ili piju sokove od voća i povrća obično imaju veću koncentraciju feritina u krvi.


Integralne žitarice (fitinska kiselina)

Fitinska kiselina se često nalazi u hrani biljnog porekla, najviše u integralnim žitaricama, pasulju i drugim mahunarkama, jezgrastom voću i semenkama.Fitinska kiselina deluje kao inhibitor apsorpcije gvožđa u ljudskom telu.Apsorpcija gvožđa se povećava za čak četiri do pet puta ako obrok ne sadrži fitinsku kiselinu.Osobe koje nastoje smanjiti feritin trebalo bi da jedu više mahunarki kao što je pasulj i integralne žitarice.


Fizička aktivnost

fizicka aktivnost

Feritin se naglo povećava nakon fizičkog napora, ali se vraća u prvobitno stanje nekoliko sati kasnije.

Sa druge strane, dugotrajne i rutinske fizičke aktivnosti smanjuju feritin.

Redovna fizička aktivnost, pogotovo često trčanje, povećava gubitak gvožđa. Ponekad dolazi do blagog deficita gvožđa (nizak feritin i normalan hemoglobin) i anemije izazvane nedostatkom gvožđa, posebno ako je unos gvožđa neadekvatan i ako su potrebe organizma za gvožđem povećane (deca, adolescenti) ili se gvožđe lako gubi (menstruacija).

Deficit gvožđa je čest i kod sportista koji se bave napornijim sportovima. Kod žena koje treniraju za maraton, učestalost niskog nivoa feritina u krvi je 28% u odnosu na opštu populaciju žena, gde je učestalost niskog feritina 11%.

Sportisti koji se bave zahtevnijim sportovima imaju i veće potrebe za gvožđem, jer konstantan fizički napor izaziva povećanje broja crvenih krvnih zrnaca. To znači da je kod njih nizak feritin normalan hemoglobin.

Nizak feritin sa normalnim hemoglobinom i nizak feritin sa niskim hemoglobinom su obično znak da je potrebno uzimati suplemente gvožđa.


Kalcijum

mleko
Hrana bogata kalcijumom, posebno mlečni proizvodi, mogu smanjiti apsorpciju gvožđa.Konzumacija kravljeg mleka i kalcijuma negativno utiče na količinu feritina u krvi.Trudnice koje piju kravlje mleko tri puta nedeljno obično imaju niži feritin u odnosu na trudnice koje ne piju mleko.Ishrana bogata jogurtom i mlekom može smanjiti feritin.Međutim, dugoročna upotreba suplemenata kalcijuma izgleda da ne utiče na koncentraciju feritina.


Cink

Cink je esencijalni mineral i važan je za imunitet.Cink ponekad utiče na apsorpciju gvožđa u organizmu jer imaju slična hemijska svojstva i apsorbuju se na sličan način.

U kliničkim ispitivanjima se nije pokazalo da cink uvek ima negativan uticaj na koncentraciju gvožđa u krvi. Međutim, kada se gvožđe uzima zajedno sa cinkom, nivo gvožđa u krvi ne skače onoliko koliko je to slučaj kada se uzima zasebno.


Estrogen i progesteron (hormonska terapija)

Estrogen može sniziti nivo feritina.Pilule koje sadrže i estrogen i progesteron obično snižavaju koncentraciju feritina i to više nego pilule koje sadrže samo estrogen.Žene koje su ušle u menopauzu i žene koje ne koriste hormonalnu terapiju obično imaju viši nivo feritina u krvi u odnosu na žene koje koriste hormonske pilule.


Šta znači nizak feritin?

Nizak feritin je karakterističan za nedostatak gvožđa u organizmu. Bez dovoljno gvožđa telo ne može da stvori dovoljno hemoglobina, komponentu crvenih krvnih zrnaca koja je važna za transport kiseonika. Deficit gvožđa u krvi dovodi do anemije. Blaga anemija ponekad ne izaziva nikakve simptome. U težim slučajevima, glavni simptomi su:

 • poteškoće sa disanjem
 • zamor
 • vrtoglavica
 • bledilo
 • ubrzan rad srca

Kako povećati feritin?

Za povećanje koncentracije feritina u krvi je najbitnije da uzimate dovoljno gvožđa na redovnoj bazi. Muškarcima je potrebno po osam miligrama gvožđa svakog dana. Ženama se preporučuje po 18 grama dok ne stignu u menopauzu. Tada preporučen dnevni unos pada na osam miligrama. Ako imate manjak gvožđa u krvi, lekar će vam verovatno preporučiti da povećate unos gvožđa dok ne regulišete taj deficit.

Dakle možete povećati feritin konzumiranjem namirnica koje su bogate gvožđem…


Meso sa malo masnoća

U hrani se mogu naći dve vrste gvožđa: hem i ne-hem. Ako želite da brzo povećate feritin u krvi, najbolje je da jedete meso koje sadrži mnogo hem gvožđa (crveno meso, perad, ribu), jer telo dva do tri puta brže apsorbuje hem gvožđe u odnosu na ne-hem gvožđe. Najbolji izvori gvožđa su džigerice, ostrige i školjke, ali retko ko jede svaki dan, a i džigericu ne bi trebalo jesti u velikim količinama jer sadrži dosta holesterola. Dakle, najbolji izbor je crveno meso bez mnogo masonća. Jedna goveđa šnicla od oko 75 grama sadrži 2-3 miligrama gvožđa. Ista porcija svinjskih kotleta, pilećeg belog mesa, račića, tunjevine ili lososa u konzervi sadrži oko jednog miligrama gvožđa.


Najbolji biljni izvori gvožđa

Biljke sadrže ne-hem gvožđe, ali ipak možete značajno povećati unos gvožđa što može povećati feritin, ako jedete spanać, brokoli i pečeni krompir. Za dodatnu dozu gvožđa, ubacite u jelo seme bundeve. Jedan manji krompir, pola šolje barenog spanaća i pola šolje brokolija sadrže po 1 miligram gvožđa, dok samo jedna unca (28 grama) golice sadrži četiri miligrama gvožđa. Deset sušenih kajsija ili pola šolje suvog grožđa sadrži gotovo dva miligrama gvožđa. Pola šolje kuvanog pasulja, sočiva ili soje sadrži između dva i četiri miligrama gvožđa, ali sve ove namirnice sadrže i fitinsku kiselinu, koja za gotovo pedeset odsto smanjuje apsorpciju gvožđa u organizmu. Na tržištu je dostupno mnoštvo brendova obogaćenih žitarica koje sadrže gvožđe.


Poboljšajte apsorpciju gvožđa

Lakše ćete povećati feritin u krvi ako poboljšate apsorbciju gvožđa.Vitamin C značajno poboljšava apsorpciju ne-hem gvožđa, takoda je najbolje da u jednom obroku imate sve potrebne sastojke. Vitamin C se u velikoj količini nalazi u slatkoj paprici, prokelju,brokoliju i slatkom krompiru, a možete i piti sok od narandže ili paradajza. Kombinacija povrća koje sadrži ne-hem gvožđe i mesa koje sadrže hem gvožđe takođe poboljšava apsorpciju ne-hem gvožđa. Sa druge strane, ograničite mleko, mlečne proizvode, kafu i čaj, makar za vreme obroka, jer oni sprečavaju apsorpciju ne-hem gvožđa i dobre su samo za osobe koje žele smanjiti feritin u krvi.