Zašto su mi se pojavile crvene fleke na koži i licu (UZROCI)

0
35882
crvene fleke po telu

Da li vam se ikad desilo da ste se ujutru probudili i uočili neobične crvene fleke po koži? Pre svega, nemojte paničiti. Drugo, nemojte rešenje problema tražiti na internetu. Dobro, očigledno je da ste pogledali na internetu, i, srećom, došli na pravo mesto.

Veoma je teško, ako ne i nemoguće, postaviti sebi pravilnu dijagnozu, jer su crvene fleke i tačkice po koži simptom veoma širokog spektra oboljenja i poremećaja. Međutim, popričali smo sa nekoliko lekara i pitali koji su najčešći uzroci pojave crvenih fleka po licu i telu, pa možete informativno pročitati ovaj tekst pre nego što se obratite dermatologu.

Pažnja:

U nekim slučajevima se javljaju samo crvene fleke po nogama.

Ovde ćemo navesti najčešće uzroke pojave crvenih fleka, tačkica i pečata po koži.(U TEKSTU SU I BROJNE SLIKE)

Konkretnije, objasnićemo koji su uzroci pojave crvenih fleka na koži koje ne svrbe kao i onih koje svrbe. Čak i kad tako suzimo temu, ostaje nam nekoliko potencijalnih uzroka. U nekim slučajevima, isti problem može, ali i ne mora izazvati svrab. Ako vam nešto od ovih uzroka deluje kao moguće u vašem slučaju, obratite se svom lekaru.

Sadržaj:

– Crvene fleke po telu
– Crvene fleke na licu
– Fleke po nogama
– Fleke od bubuljica
– Fleke na grudima

Prvo ćemo početi od najčešćih uzroka koji su i najmanje opasni

Alergijske reakcije

Jedan od najčešćih uzroka pojave crvenih tačkica, osipa i fleka na koži jeste alergijska reakcija. Uzrok alergijske reakcije mogu biti određene namirnice, polen, drugi alergeni u vazduhu, kozmetički proizvodi, prašak za veš ili neki drugi iritans. Ako lekar sumnja na alergiju, verovatno će vas poslati na alergo-test.

Osip zbog vrućine

osip zbog vrucine

Ovakvi osipi se javljaju zbog znoja koji se zadržava u zapušenim porama. To izaziva pojavu crvenih čvorića koji mogu, ali i ne moraju izazivati svrab. Ovo je česta pojava po toplom i vlažnom vremenu i osip obično relativno brzo sam prolazi.

Pitirijaza rozacea

crvene fleke na ledjima

Pitirijaza rozacea je osip koji se javlja zbog virusne infekcije i obično traje između šest i dvanaest nedelja. Za ovaj osip je karakteristično da se javi jedan veći “pečat”, a oko njega nekoliko manjih fleka. Osip je obično ružičaste ili crvenkaste boje, može biti ispupčen i može se javiti perutanje.

Sledeće bolesti koje izazivaju crvene fleke po licu i telu su ređe ali i opasnije

Folikularna keratoza (pilarna keratoza)

Imate li grube čvorove na rukama, nogama ili obrazima? Oni se najčešće javljaju zbog nakupljanja keratina u otvorima korena dlake i stanje se najčešće pogoršava kada je vreme suvo. Stanje se obično poboljšava kako vreme prolazi i može se lečiti hidratantnim sredstvima i pilinzima koji sadrže alfa i beta-hidroksilne kiseline, najčešće salicilnu, mlečnu i glikolnu. Ako vam taj tretman ne pomogne, pitajte lekara da vam prepiše neku kremu na bazi retinoida.

Folikulitis

folikulitis

Ovi mali, crveni čvorići se najčešće javljaju na leđima, grudima, ramenima i zadnjici i posledica su iritacije korena dlake, a ponekad i bakterijske ili gljivične infekcije kože. Da biste sprečili ili umirili postojeći folikulitis, čim se ozhnojite promenite odeću, koristite sredstva za čišćenje kože na bazi salicilne kiseline, antibakterijske i antigljivične sapune, a po potrebi i kreme na bazi antibiotika.

Pucanje kapilara na licu

crvene fleke po licu

Crvene fleke i tačke na licu se često javljaju i zbog pucanja kapilara, malih krvnih sudova koji se nalaze tik ispod površine kože. Najčešći uzroci pucanja kapilara su oscilacije u nivou hormona, oštećenje zbog sunca i kožna oboljenja poput rozacee. Srećom, ako je crvenilo izazvano hormonalnim problemima, ono se povlači samo od sebe. Kada je reč o oštećenju kože zbog izlaganja suncu ili zbog nekog kožnog oboljenja, najbolje je da vam dermatolog preporuči tretman.

Preddijabetes

Još jedan čest uzrok pojave misterioznih crvenih pečata na koži je preddijabetično stanje. Osobe koje imaju ovaj problem imaju i veći rizik od kožnih infekcija, i kod njih se često javljaju različiti osipi i fleke. Zrnasti i čvorasti tumori kože su česte pojave kod preddijabetičara.

Da bi sa većom preciznošću utvrdili šta je u vašem slučaju uzrok pogledajte pitanja pacijenata i odgovore dermatologa.

Kontaktni dermatitis izazvan kontaktom sa iritirajućim biljkama

kontaktni dermatitis

Pitanje:
Muškog sam pola, imam trideset godina. Radio sam u dvorištu i par dana nakon toga su mi se pojavile crvene fleke po koži, konkretno na levom listu, levoj ruci i prstima. Stanje se pogoršava i javljaju se plikovi.  Za sada ih mažem kremom koja sadrži 1% hidrokortizona.

Odgovor dermatologa:

Najverovatnije je reč o kontaktnom dermatitisu izazvanom kontaktom sa biljkama. Jagorčevina i hrizanteme često izazivaju kontaktni dermatitis. Simptomi su osip koji svrbi i plikovi po koži. Lečenje se sprovodi tako što ćete izbegavati dodir sa ovim biljkama. Ako imate hidrokortizonsku kremu, najmanje nedelju dana po dva puta dnevno mažite mesta na kojima se pojavio osip. Ako se stanje ne pogorša, idite kod svog lekara.

Hipersenzitivni vaskulitis na nogama (leukocitoklastični vaskulitis)

crvene tacke po nogama

Pitanje:
Pojavio mi se osip u vidu malih, crvenih tačkica (ne čvorića) na nogama tik iznad članaka, i to na obe noge. Trenutno se lečim od prehlade i sinusne infekcije, mnogo kašljem i izbacujem sluz iz pluća.

crvene fleke na nogama

Odgovor dermatologa: Moguće je da je reč o hipersenzitivnom vaskulitisu, upali malih krvnih sudova u samoj koži. Karakterističan simptom su crvene tačkice koje se pojavljuju na stopalima, oko članaka, na listovima, a ponekad se šire na butine i stomak. Ova vrsta reakcije se često javlja zbog neke infekcije ili korišćenja nekog novog leka. Podizanje nogu i korišćenje čarapa za kompresiju olakšava simptome. Lečenje infekcije i prekid upotrebe lekova pomaže da osip brže nestane. Ako se fleke ne povuku u roku od nedelju dana ili ako se lezije prošire ili ako se pojavi još neki simptom, najbolje je da se obratite dermatologu kako bi se, po potrebi, uradila biopsija kože.

Crveni osip osip i fleke na koži koje svrbe

crvene fleke koje svrbe

Osip koji svrbi

Crvene fleke ili grudvice po koži koje svrbe su veoma česta pojava i imaju mnogo uzroka. Ako vam se pojavi takav osip, razmislite o tome šta je moglo da ga izazove pre nego što odjurite kod lekara.

Prvo, razmislite da li ste nedavno došli u kontakt sa nekom supstancom koja može delovati kao iritans. Tu spada doslovno sve: od prirodnih materijala i supstanci (voće koje ranije niste jeli, neki prirodan materijal), preko veštačkih supstanci (npr. kućne hemije) i različitih metala (nikl).  Moguće je da ste pojeli nešto što ranije niste jeli, ili ste počeli da koristite novi kozmetički proizvod ili novu marku deterdženta. Ako se setite nečeg takvog, verovatno ste alergični na to. Dermatolog će vam verovatno potvrditi da je reč o alergiji.

Osip i svrab na grudima (koprivnjača)

crvene fleke na grudima

Pitanje:
Ženskog sam pola, imam trideset i devet godina. Po vratu, grudima, stomaku, leđima i u bikini-zoni mi se pojavio crveni osip koji svrbi. Nema ga na rukama i nogama. Prvo se pojavio na stomaku pre oko nedelju dana. Pomislila sam da je reč o suvoj koži ili iritaciji zbog znojenja. Međutim, par dana kasnije mi je i po vratu izašao crveni osip koji me jako svrbi. Od tada se stanje pogoršava. Nije reč o plikovima, već samo o suvim, crvenim pečatima. Do sada nisam imala nikakvih problema sa kožom, pa se pitam da li je reč o stresu.

Odgovor: S obzirom na simptome, verovatno je reč o koprivnjači. Koprivnjača je osip koji se javlja zbog lekova, infekcije, jake toplote, jake hladnoće, pritiska na kožu ili nekih spoljnih iritanasa. Takvi iritansi dovode do oslobađanja histamina, koji izaziva lokalizovane upale i oticanje i dolazi do svraba i peckanja i lezija na koži. Ove crvene lezije se mogu raširiti ili čak i nestati na nekoliko sati da bi se pojavile na drugom delu tela. Za ublažavanje svraba se obično preporučuju antihistaminici koji se mogu kupiti bez recepta. Koprivnjača se najčešće povlači i sama od sebe nakon nekoliko dana ili nedelja. Ako crvene fleke izazivaju  jak svrab ili ako ne prolazi duže od nekoliko dana, obratite se dermatologu.

Svrab i crveni osip po čitavom telu

crvene fleke po telu

Pitanje:Ženskog sam pola, imam dvadeset godina. Već nedelju dana imam osip po celom telu u vidu crvenila i ispupčenja, a i usne su mi otečene.

Odgovor: Reč je, verovatno, o koprivnjači. Koprivnjača se javlja zbog lekova, infekcija ili iritanasa koji izazivaju alergijske reakcije, a ponekad se javlja i zbog kontakta sa nekim biljkama ili zbog ujeda insekata. Koprivnjača se javlja kao posledica oslobađanja histamina na mestu upale. Simptomi su otoci, peckanje, svrab i osip. Akutna koprivnjača traje po nekoliko dana ili čak i nedelja i leči se antihistaminicima. Ako je reakcija akutna, obratite se svom lekaru. Ako se osip proširi ili ne prolazi nekoliko dana, posetite dermatologa.

 Crveni osip po koži nakon tople kupke

Pitanje:

Muškog sam pola, imam šezdeset godina. Kada se tuširam toplom vodom ili kada se preznojim dobijam crveni osip po telu. Kada ga češem, osećam vlagu pod prstima, ali nema plikova punih tečnosti. Osip se prvo pojavio na donjem delu nogu, zatim na butinama, rukama, leđima i grudima.

Odgovor:
Reč je, najverovatnije, o dermatitisu. Dermatitis je vrsta upale kože koja se često naziva i ekcemom. Ovo oboljenje se javlja zbog suve kože, prečestog izlaganja vodi ili zbog kontakta sa alergenima i iritansima. Koža je suva, crvena i javlja se svrab. Najbolje je izbegavati češanje, jer ono samo pogoršava simptome. Izbegavajte supstance koje mogu delovati iritansi, koristite kremu sa 1% hidrokortizona (prvih nedelju dana dva puta dnevno, zatim po jednom dnevno i još dve nedelje svaki drugi dan) i istovremeno koristite i neku kvalitetnu hidratantnu kremu. Ako se stanje ne popravi, obratite se dermatologu kako bi vam prepisao neku jaču kremu, koja se ne može dobiti bez lekarskog recepta.