Žilbertov sindrom (Gilbertova bolest) simptomi, uzrok, ishrana

0
4232
gilbertova bolest

ŽILBERTOV SINDROM, poznat i kao Žilberov, Gilbertov, Gilberov sindrom,konstitucionalna hepatička disfunkcija i familijarna nehemolitička žutica, nastaje kada jetra ne može pravilno da preradi bilirubin. Ovo je često i bezopasno oboljenje koje može da se manifestuje samo žućkastom bojom (žuticom) beonjača ili kože.

Žilbertov sindrom, nazvan po francuskom lekaru Ogistenu Nikolasu Žilberu koji ga je prvi opisao, predstavlja najčešći oblik hereditarne hiperbilirubinemije (nasledne povećanje koncentracije bilurbina u serumu krvi). Sreće se kod 2 – 7% opšte populacije, najčešće kod osoba muškog pola, sa prvim manifestacijama u detinjstvu ili ranoj adolescenciji.

Ukoliko imate žuticu, zakažite pregled kod svog lekara, jer ona može da bude posledica brojnih oboljenja, uključujući i Žilberov sindrom. Ovo oboljenja izaziva nasledna genska mutacija, a dijagnoza Žilberovog sindroma ne mora nikada da bude postavljena, sve dok nalazi analize krvi ne pokažu povišen nivo bilirubina.

Gilbertova bolest nije opasna po život, a obično je konvencionalni način lečenje Žilberovog sindroma usredsređen na održavanje zdravlja jetre. Važno je pomenuti da prisustvo ovog oboljenja može da pojača neželjena dejstva nekih medikamenata, pošto je aktivnost enzima zaduženog za njihovo uklanjanje iz organizma smanjena, što je ujedno i uzrok Žilberovog sindroma. Prirodni tretmani su usredređeni na poboljšanje zdravlja jetre i sprečavanje lošeg kvaliteta sna, stresa, dehidracije ili oboljenja koja izazivaju pojavu žutice.

zilbertov sindrom

Šta je Žilbertov sindrom?

Žilbertov sindrom je poznat pod brojnim različitim nazivima, kao što su familijarna nehemolitička žutica, Žilberova bolest, Meulengrahtova bolest i nekonjugovana benigna bilirubinemija. Mada svi ovi nazivi deluju zastrašujuće, ovo oboljenje se smatra blagim poremećajem jetre.

Žilbertov sindrom nastaje kada jetra ne može da preradi bilirubin, žuti nusprodukt raspada crvenih krvnih zrnaca (RBC/eritrociti). Ova genetska bolest nastaje nasleđivanjem mutiranog gena, UGT1A1. Ovaj gen je odgovoran za stvaranje enzima jetre koji konvertuje i izlučuje bilirubin iz organizma.

Obično je kod osoba sa ovim oboljenjem nivo bilirubina u krvi povišen i vremenom se menja. Najčešći simptom je blaga žutica koja obično ne zahteva medicinsku intervenciju.


Znakovi i simptomi

Žilbertov sindrom retko ispoljava simptome. Najčešći – ali i dalje redak – je žutica.

Neki pacijenti se žale na blage i nejasne simptome, mada istraživači veruju da oni nisu izazvani viškom bilirubina u krvi, ali mogu da budu koincidencija ili prouzrokovani drugim oboljenjima. Pored umora koji se javlja kod Žilberovog sindroma, pacijenti su prijavljivali i sledeće simptome:

 • malaksalost
 • mučninu
 • nelagodu u predelu trbuha
 • dijareju

Uzroci i faktori rizika

Kao što smo već rekli, Gilbertov sindrom se sreće kod 2 -7% opšte populacije i nastaje usled promena na UGT1A1 genu. Ovo je genetska bolest koja se prenosi sa majke ili oca.

Faktori rizika

Najveći faktor rizika je pripadnost muškom polu, mada obolevaju i žene.

Okidači

Neke aktivnosti i oboljenja mogu da pokrenu rast nivoa bilirubina u organizmu osoba koje imaju Žilberov sindrom.

 • post ili preskakanje obroka
 • preterano vežbanje
 • prehlada ili grip
 • menstruacija
 • stres
 • dehidracija
 • infekcija
 • izlaganje niskoj temperaturi

Dijagnostikovanje

Do dijagnostikovanja Žilberovog sindrom može da dođe tek kada se javi neobjašnjiva žutica. Za potvrdu dijagnoze obično su potrebni kompletna krvna slika, provera funkcija jetre i genetski testovi. Najčešće se dijagnostikuje u tinejdžerskom uzrastu ili ranim dvadesetim godinama.


Konvencionalno lečenje

Žilbertov sindrom obično ne zahteva lečenje. Tokom godina, nivo bilirubina može da raste ili opada, a povremeno može da se javlja i žutica. Ovo je prirodan tok i žutica se obično spontano povlači. Uopšteno govoreći, Gilbertova bolest se smatra bezazlenom i povezuje se sa normalnim očekivanim životnim vekom.

Međutim, ako imate dijagnozu Žilberovog sindroma, važno je da obavestite sve svoje lekare, jer ovo oboljenje može da utiče na to kako će organizam prerađivati i izlučivati određene lekove, uključujući i lekove koji su terapija za lečenje raka. Pored toga, Žilbertov sindrom i intolerancija na alkohol predstavljaju razlog za zabrinutost. Ukoliko prekomerno pijete alkohol, a imate Žilberov sindrom, možete da patite od izuzetno teških oblika mamurluka.


10 prirodnih načina za poboljšanje zdravlja jetre kod osoba koje imaju Žilbertov sindrom

Izbegavajte post i niskokaloričnu ishranu

Kod osoba koje imaju Gilbertov sindrom ishrana je veoma važna.Klinika Mejo preporučuje ishranu po ustaljenom rasporedu, bez preskakanja obroka. Takođe, praktikovanje ishrane namirnicama velike nutritivne gustine i izbegavanje prerađenih namirnica.

Hranite se zdravo i budite dobro hidrirani

Britanska humanitarna organizacija The British Liver Trust preporučuje osobama sa Žilberovim sindromom da izbegavaju masnu i zašećerenu hranu. U kliničkom preglednom članku, objavljenom u Svetskom žurnalu gastroenterologije, istraživači su identifikovali različite namirnice i prirodne proizvode koji imaju zaštitno dejstvo na jetru. U namirnice koje moraju da preovlađuju u ishrani osoba sa Žilberovim sindromom spadaju:

 • Čaj – I zeleni i crni čaj mogu da poprave nivo masti u jetri i poboljšaju aktivnost enzima. Ako ste osetljivi na kofein, ograničite unos čaja na 2 – 3 šolje dnevno. Većina studija pokazuje blagotvorna dejstva čaja i navodi da 5 ili više šolja dnevno poboljšava zdravlje jetre. Ne ograničavajte se samo na šolju toplog čaja – postoje načini da se zeleni čaj začini i da se njegovo dejstvo pojača.
 • Grejpfrut – Bogat antioksidantima, vitaminom C, folatom (vitaminom B9) i kalijumom, grejpfrut, kako potvrđuju istraživanja i klinička ispitivanja, pospešuje proces detoksikacije, pomaže kod kontrole telesne težine i može da zaštiti jetru tako što poboljšava njen učinak i ublažava upalu. Držite se crvenog i ružičastog grejpfruta, jer oni sadrže likopen i beta karoten.

Pošto je poznato da grejpfrut i njegov sok utiču na brojne medikamente, uključujući i one za povišen krvni pritisak, sedative i lekove za brojna druga oboljenja, posavetujete se sa lekarom pre nego što u ishranu uključite grejpfrut ili njegov sok. Pored toga, žene sa nekim hormonskim oboljenjima, hormon-senzitivnim kancerima i rakom dojke, trebalo bi da razgovaraju sa lekarom pre konzumiranja velike količine grejpfruta, jer on podiže nivo nekih hormona.

 • Bobičasto voće – Jedite raznovrsno sveže ili smrznuto organsko bobičasto voće, uključujući brusnice, borovnice, maline, jagode i kupine, pošto ono štiti jetru od oštećenja i može da poboljša antioksidantni odgovor. Pronađite način da u svakodnevnu ishranu uključite pregršt ovog voća. Pospite jutarnji jogurt sa malo borovnica i uživajte u mešanom smutiju od bobica nakon treninga.
 • Grožđe – Crveno i ljubičasto grožđe imaju visok sadržaj resveratola koji čuva jetru od oštećenja, bori s protiv upale i podiže nivo antioksidanata. U jednom malom kliničkom ispitivanju, pokazalo se da ekstrakt semena grožđa, nakon tri meseca suplementacije, značajno poboljšava funkcionisanje jetre kod osoba sa nealkoholnom bolešću masne jetre.
 • Sok cvekle – Nekoliko kliničkih ispitivanja i istraživačkih studija ukazuje da sok cvekle ima moćna antioksidantna, antikancerogena i antiinflamatorna svojstva i da može da zaštiti jetru od oksidativnog oštećenja. Uz to, ima malo kalorija i prepun je vitamina i minerala.
 • Kupusasto povrće – Slačica, brokoli, kupus, karfiol, rotkvica, bok čoj, prokelj i drugo kupusasto povrće mogu da zaštite jetru od oštećenja i pojačaju prirodnu detoksikaciju enzima. Pošto povrće sa velikom nutritivnom gustinom oslobađa goitrogene, ako imate problem sa štitnom žlezdom, preporučljivo je jedete kuvano kupusasto povrće i da se ograničite na jednu porciju dnevno.
 • Kafa –Ispijanje 3 ili više šoljica kafe svakog dana, povezuje se sa umanjenjem rizika od nastanka ciroze kod osoba sa hroničnim bolestima jetre, a smanjuje i rizik od raka jetre. Kada birate kafu, vodite računa da to bude organska kafa ili ona gajena u senci krošnji drveća, jer su to vrste koje sadrže manje pesticida.

Izbegavajte sledeće namirnice:

Ishrana osoba koje imaju Gilbertov sindrom ne bi trebalo da sadrži:

 • prerađene nemirnice
 • biljna ulja
 • prženu hranu
 • mesne prerađevine i masna mesa
 • veštačke zaslađivače
 • konvencionalno voće i povrće
 • beli prerađeni šećer
 • gazirane napitke

Uzimajte suplemente ribljeg ulja

Svakodnevno uzimajte 1.000mg suplementa ribljeg ulja najboljeg kvaliteta da biste poboljšali funkcionisanje jetre. U jednom članku objavljenom u Svetskom žurnalu gastroenterologije i hepatologije, istraživači ukazuju da masna riba, riblje ulje, kafa i orašasti plodovi u ishrani, mogu da se povežu sa boljim zdravljem jetre.


Uzimajte probiotike

Svakodnevno konzumirajte namirnice bogate probioticima i uzimajte visokokvalitetne suplemente probiotika, koji sadrže najmanje 50 milijardi organizama koji formiraju koloniju (CFU). U kliničkom ispitivanju objavljenom u žurnalu Hepatitis Monthly, istraživači kažu da „uravnotežena i zdrava creva sprečavaju štetna stanja jetre u velikom postotku“, a terapija probioticima je bezbedan i jevtin način za poboljšanje stanja kod nekoliko oboljenja jetre.


Kontrolišite stres

stres

U pregledu kliničkih ispitivanja i istraživačkih studija objavljenom u Žurnalu gastroenterologije i hepatologije, istraživači su objavili otkriće da stres pogoršava bolesti jetre i može da dovede do zapaljenskog odgovora u jetri. Stres čak može da poveća stepen rizika za nastanak određenog oblika raka jetre, koji se zove hepatocelularni karcinom i spada u najčešća maligna oboljenja jetre.

Stres je sastavni deo svakodnevnog života, a učenje njegovog savladavanja je nalik putovanju. Hronični bol je povezan sa zdravljem mozga, srca, jetre i imunim sistemom. Ako imate Žilbertov sindrom od presudne je važnosti da osmislite plan za suzbijanje stresa. Joga, meditacija, molitva, svakodnevne vežbe, muzička terapija, neka eterična ulja, pa čak i šetnja, mogu da ublaže stres.


Smanjite unos ili prestanite da pijete alkohol

Kombinovanje Žilberovog sindroma i alkohola nije preporučljivo. Ako pijete, razmislite o tome da prestanete. Ako ništa drugo, ukoliko patite od oboljenja jetre, bar ograničite konzumiranje alkohola – žene na jedno piće dnevno, muškarci na dva.


Mlečni čkalj

Uzimajte 150mg mlečnog čkalja (biljka poznata i kao gujina trava, sikavica i gospin trn) dva puta dnevno, radi detoksikacije jetre i kao zaštitu od hroničnih bolesti jetre. Silimarin, ekstrakt mlečnog čkalja, proučava se već dugo širom sveta zbog svojih svojstava, koja su dobra za zaštitu jetre i detoksikaciju. Istraživači kažu da su potrebna nova ispitivanja, kako bi utvrdili idealnu dozu za svako specifično oboljenje jetre.


Smanjite izlaganje toksinima

Pošto je jetra zadužena za preradu i izbacivanje toksina iz organizma, ako imate Zilbertov sindrom od presudne je važnosti da osobe koje pate od oboljenja jetre ograniče izlaganje pesticidima i drugim hemikalijama. Opredelite se za organsko voće i povrće, divlju ribu, jagnjetinu i govedinu uzgajanu na pašnjaku i jaja kokošaka iz slobodnog uzgoja. Pored toga, budite pažljivi kada se radi o sredstvima za čišćenje, aerosolima i insekticidima koje koristite u domaćinstvu.


Gilbertov sindrom i sport

Svakodnevno vežbanje ne samo da pomaže u borbi protiv stresa i poboljšava zdravlje srca, već ublažava i upalu i oksidativni stres jetre, tvrde istraživači. Tokom kliničkog ispitivanja bolesti jetre povezanih sa gojaznošću, nakon 12 nedelja programa vežbi, uočena su značajna poboljšanja funkcija jetre i smanjenje nivoa inflamatornog seruma. Istraživači nisu otkrili kog programa vežbi su se učesnici ispitivanja pridržavali.

Sport se dakle preporučuje osobama koje imaju Žilbertov sindrom, ali umereno.Ako tek počinjete da vežbate, najbolji načini za popravljanje kondicije i opšteg zdravlja su šetnja, joga, plivanje i HIIT treninzi (intervalni treninzi velikog intenziteta).
Izvori: (1) (2) (3) (4)