Boja urina i zdravlje (zelena, žuta, crvena, bela mokraća značenje)

0
31521
boja mokrace znacenje

Sigurno i sami znate da boja mokraće govori o tome da li pijete dovoljno vode. Tamnija nijansa žute? Navalite na vodu. Svetlija nijansa žute? Nema nikakvih problema. Ali šta ako primetite da vam je mokraća neobične boje? Moguće da nije reč ni o čemu ozbiljnom. Međutim, moguće i da jeste.

Najveću paniku izaziva crvena boja urina, zelena, zelenkasta, bela, jako žuta…

Ako vam se to desi nekoliko puta, najbolje je da odete kod lekara kako bi se utvrdilo pravo značenje boje urina. Sada da vidimo koja je normalna boja urina i šta sve može da bude uzrok neobične boje mokraće.

hemoglobin u urinu
Žuta mokraća

Nema razloga za brigu. Ako primetite da vam je urin svetložut i sasvim providan, urinarni trakt vam je potpuno zdrav.

Jako žuta mokraća boje meda ili gotovo smeđe boje

Dehidratacija se javlja kada gubimo više vode nego što unosimo. Ako vam je mokraća jako žuta i tamnija nego obično, povećajte unos vode. Jedan od najlakših načina da ne zaboravite da pijete vodu jeste da ujutru kad ustanete sipate vodu u dvolitarsku flašu i da je uvek imate pri ruci. Pijuckajte vodu na poslu, dok sedite u kolima ili tokom vežbanja. Popijte dve litre vode u toku jednog dana.

Ostali znaci dehidratacije (osim tamnijeg urina) su:

  • umor, zevanje
  • promene rasloloženja
  • slaba koncentracija
  • suva usta
  • suva koža
  • glavobolje
  • opstipacija

Hipernatremija se javlja zbog teške dehidratacije i predstavlja višak natrijuma u organizmu. Ovo stanje se ne javlja zbog velikog unosa natrijuma (osim ako pijete morsku vodu ili soja-sos), već zbog nedovoljnog unosa vode. Voda se lako gubi i tokom napornijeg treninga, kod nekih oboljenja i zbog upotrebe nekih lekova.

Da biste lečili blažu ili umerenu dehidrataciju, popijte neko sportsko piće kako biste povratili balans elektrolita. Kada trenirate ili radite nešto napornije, preduzmite mere opreza, posebno ako radite po velikoj vrućini.


Urin narandžaste boje

Šta ste jeli za poslednji obrok? Da li ste pojeli dosta šargarepe? Šargarepa i druge namirnice bogate karotenima (crvenonarandžasti pigment koji se nalazi u mnogim vrstama voća i povrća) može dati mokraći narandžastu boju. I neki lekovi mogu da oboje urin u narandžasto, najčešće laksativi, fezanopiridin (jedan od lekova za lečenje infekcija mokraćnih puteva), varfarin (antikoagulans) i rifampin (lek za tuberkulozu).


Bela mokraća

Bela mokraća, mlečne boje i zamućen urin su česta pojava. Ako mokraća istovremeno ima i izrazito neprijatan miris, verovatno je reč o bakterijama ili gljivicama u urinarnom traktu. Verovatno imate neku infekciju mokraćnih puteva – više od polovine žena ovakvu infekciju ima bar jednom u životu. Zamućen urin bele boje se često javlja i kod dijabetičara, jer oni mnogo češće imaju gljivične infekcije mokraćnih puteva. Šećer u mokraći čini idealno okruženje za razmnožavanje bakterija. Najbolji tretman kada se javi bela mokraća? Antibiotici.


Jako žuta mokraća

Veoma žuta mokraća obično ima veze sa uzimanjem suplemenata vitamina B ili multivitamina. Verovatno je reč o odgovoru organizma na suplemente riboflavina (vitamina B2). Vitamin B2 je rastvorljiv u vodi, što znači da organizam ne može da ga uskladišti, tako da se sav višak izbacuje kroz mokraću. Ovaj vitamin može dati mokraći izrazito žutu boju.


Crveni urin

Svaki ljubitelj cvekle zna da neke namirnice mogu obojiti mokraću. Cvekla je samo jedna od mnogobrojnih zdravih namirnica koja može izazvati ovako bizarnu nuspojavu. Ako urin ne poprimi normalnu boju u roku od 24 sata, vreme je da razmislite šta se dešava, jer je crvena mokraća definitivno znak za uzbunu.

Crveni urin se najčešće javlja zbog krvarenja u urinarnom traktu (ako izuzmemo hranu koja može obojiti mokraću u crveno). Uzrok takvog krvarenja su obično kamen u buburegu, tumor bubrega ili bešike. Tumor na bešici često ne izaziva nikakve druge simptome, tako da je crvena mokraća prvi znak da se nešto dešava.

Nemojte odmah pomišljati na najgore. Najčešći razlog zbog kog se kod žena javlja crvena mokraća jeste infekcija mokraćnih kanala. Dakle, i ovde su infekcije urinarnog trakta dežurni krivac. Kako se bakterije razmnožavaju i iritiraju zid bešike, obično se javljaju tri simptoma: osećaj da morate da mokrite na svakih 30 sekundi, peckanje prilikom mokrenja i krv u mokraći. Ovakve infekcije se leče antibioticima.

Međutim, ako se crveni urin ili krv u mokraći javi iznenada, posetite urologa. Nemojte ignorisati ovaj simptom – krv u urinu može ukazivati na ozbiljan problem, tako da je najbolje da što pre utvrdite o čemu je reč i krenete sa lečenjem.

Povezano>>> Krv u mokraći (hematurija) 6 najčešćih uzroka kod muškaraca i žena


Plava ili zelena mokraća

Veštačke boje u hrani, kao i neki lekovi (laksativi, hemioterapija, vitamini) mogu obojiti mokraću u neku od neobičnih boja kao što su zelena ili plava. U veoma retkim slučajevima, plavičasta ili zelenkasta mokraća je posledica genetskog poremećaja po imenu hiperkalcemija, ili specifične infekcije urinarnog trakta izazvane bakterijama iz roda Proteus.

Veoma je važno da pratite svoje stanje i da se po potrebi konsultujete sa lekarom. Analiza mokraće koja se radi u laboratoriji često otkrije neka ozbiljna oboljenja koja laik ne može da primeti. Ovo je besplatan i jednostavan test, a može mnogo pomoći da se utvrdi značenje boje mokraće.Autor teksta Dr. Dragan Petrovic
Izvori: (1) (2) (3)