Bolovi u zglobovima prstiju, šaka i kolena (mogući uzroci i lečenje)

0
2239
bolovi-u-zglobovima-ruku-i-kolena

BOLOVI U ZGLOBOVIMA MOGUĆI UZROCI Zglobovi su deo tela gde se kosti susreću. Zglobovi omogućavaju kostima skeltnog sistema da se kreću.

Zglobovi u ljudskom telu uključuju:

 • ramena
 • kukove
 • laktove
 • kolena.

Bolovi u svim zglobovima tela su jedna od čestih tegoba, a odnose se na neugodnost, osetljivost i bolove. U većini slučajeva nema razloga za brigu. Međutim, ponekad je bol u zglobu rezultat bolesti ili povrede. Artritis je takođe čest uzrok bolova u svim zglobovima. Međutim, to može biti i zbog drugih uslova ili faktora.

bolovi u zglobovima prstiju

Bolovi u svim zglobovima – mogući uzroci:

Artritis

Jedan od najčešćih uzroka bolova u zglobovima je artritis. Dva glavna oblika artritisa su osteoartritis i reumatoidni artritis.

Osteoartritis je najčešći kod odraslih osoba starijih od 40 godina. Polako napreduje i ima tendenciju da utiče na najčešće korišćene zglobove kao što su:

 • ručni zglobovi
 • šake
 • kukovi
 • kolena.

Bol u zglobu u slučaju osteoartritisa je rezultat razgradnje hrskavice koja služi kao jastučić i amortizer za zglobove.

Drugi oblik artritisa je reumatoidni artritis, koji češće pogađa žene nego muškarce. Može deformisati i oslabiti zglobove tokom vremena. Reumatoidni artritis uzrokuje bol, zapaljenje i stvaranje tečnosti u zglobovima, jer imuni sistem tela napade membranu koja povezuje zglobove.

Drugi uzroci bolova u zglobovima:

 • burzitis ili upala ”jastučića” oko zglobova
 • lupus
 • giht
 • određene zarazne bolesti, kao što su zauške, grip i hepatitis
 • hondromalacija patele ili razgradnja hrskavice u kolenu
 • povreda
 • tendinitis ili upala tetive
 • infekcija kosti
 • prekomerna upotreba zglobova
 • fibromijalgija
 • osteoporoza
 • rahitis

Koji su simptomi bolova u zglobovima?

U nekim slučajevima, bolovi u zglobovima će zahtevati da se javite doktoru. Trebalo bi da posetite doktora ako ne znate uzrok bolova u zglobovima i imate druge neobjašnjive simptome. Takođe bi trebalo da se javite doktoru ukoliko je područje oko zgloba otečeno, crveno, osetljivo ili toplo na dodir, ako se bol nastavlja tri dana ili više ili imate groznicu, ali nema drugih znakova gripa.

Hitan slučaj predstavlja ako ste:

– Doživeli ozbiljnu povredu

– Zglob je deformisan

– Iznenadan otok zgloba

– Zglob je potpuno nepokretan

– Imate ozbiljan bol u zglobovima.


Bolovi u zglobovima ruku

Upala zglobova na rukama je uobičajena pojava, a može imati nekoliko uzroka. Među vodećim je svakako artritis, i to njegova dva oblika: osteoartritis i reumatoidni artritis.

Ukoliko vas muče bolovi u zglobovima ruku, tj. bolovi u zglobovima šaka, ovo su potencijalni uzroci:

Povreda tetive

Tetive povezuju mišiće sa kostima. Ove strukture se pričvršćuju blizu laktova i ručnih zglobova, a zapaljenje može izazvati bol u zglobu. Tendinitis je uobičajeni uzrok bolova lakta, posebno. Teniski lakat i golferski lakat opisuju povrede tetiva koje mogu uticati na sportiste, ali su takođe uobičajene u opštoj populaciji. Manje uobičajeno, tendinitis može da se desi u ručnom zglobu, naročito na strani palca. Prekomerna upotreba ovih mišića može se desiti kod kucanja, šivenja, upotrebe ručnih alata i sportskih aktivnosti. Tendinitis se često tretira mirovanjem, nesteroidnim antiinflamatornim lekovima kao što su aspirin, ibuprofen i naproksen, kao i fizikalnom terapijom. Injekcija kortizona i operacija mogu biti potrebni za neke slučajeve povrede tetive.

Istezanje ligamenata

Ligamenti su jaka vlakna vezivnog tkiva koja povezuju kost na kost. Povreda ovih struktura se javlja kada se ova vlakna previše istegnu, obično zbog traume. Ligamenti laktova i ručnih zglobova mogu biti istegnuti prilikom pada na ispruženu šaku, na primer. Teško istezanje može izazvati dislokaciju, što znači da se kosti u zglobu pomeraju van položaja. Ovo zahteva hitnu medicinsku pomoć. Istezanje ligamenata može uzrokovati oštar bol odmah nakon povrede, kao i oticanje ili modrice. Ove povrede se često tretiraju konzervativno fizikalnom terapijom i imobilizacijom. Ligamentne povrede koje dovode do nestabilnosti zglobova mogu zahtevati operaciju.

Fraktura kosti

Bolovi u zglobovima šake ili ruke mogu biti posledica frakture (lomljenja) kosti. Ove povrede zahtevaju hitnu medicinsku pomoć. Mnogi prelomi se tretiraju imobilizacijom imobilisani u trajanju od 4 do 6 nedelja. Složeni prelomi – višestruki koštani fragmenti ili kosti koji su se preselili iz mesta – mogu zahtevati operaciju.

Artritis

Upala zglobova na rukama se obično odnosi na artritis, koji može uticati na bilo koji zglob u vašem telu. Osteoartritis je uzrokovan razgradnjom hrskavice koja obezbeđuje podlogu između kostiju u zglobu. Reumatoidni artritis je inflamatorno stanje koje istovremeno pogađa više zglobova u telu. Ova bolest prouzrokuje da vaše telo pogrešno napada zdravo tkivo zgloba. Oba tipa artritisa mogu izazvati oštar bol sa aktivnošću, bol u mirovanju, ograničeno kretanje zgloba i eventualno otok. Reumatoidni artritis često utiče na ručne zglobove i laktove. Tretman uključuje lečenje, modifikaciju aktivnosti i odmor. U teškim slučajevima može biti potrebna operacija zamene zglobova.


Bolovi u zglobovima prstiju ruke

Bolovi u zglobovima prstiju ruke mogu značajno da utiču na vaš svakodnevni život, što otežava oblačenje/obuvanje, vožnju i kucanje/pisanje. Ponekad uzrok bola može biti očigledan, naročito ako imate povrede. U drugim slučajevima, bol se razvija postepeno, a uzrok možda nije očigledan.

Bolovi u zglobovima prstiju ruke – mogući uzroci:

Istezanje ligamenata

Ovo se javlja obično kada je prst prisiljen previše u jednom pravcu, oštećujući ligamente na suprotnoj strani. Ova povreda, koja se obično zove “zaglavljeni prst”, na početku uzrokuje oštar bol. Oticanje se često razvija ubrzo nakon povrede, a možda ćete videti i neke modrice. Kretanje prsta je ograničeno zbog otoka i bola.

Artritis

Artritis često uzrokuje bol u zglobovima prstiju ruke. Ovo stanje može uticati na jedan ili više zglobova u prstima.

Povreda tetive

Tetive povezuju mišiće sa kostima. U prstima nema mišića, ali dugačke tetive koje se vezuju za mišiće prolaze duž prednjeg i zadnjeg dela svakog prsta. Tetive se vezuju blizu svakog zgloba prsta, a povreda ovih struktura može izazvati bol u zglobovima prstiju. Ove povrede su obično uzrokovane traumom ili podizanjem nečeg što je suviše teško. Oticanje, modrica i krutost mogu pratiti povrede tetive prsta.

Fraktura kosti

Frakture kostiju su obično uzrokovane traumom, kao što je kada se prignječi prst na vratima. Ove povrede odmah izazivaju oštar bol, a prst može izgledati deformisan. Oticanje i modrica se često pojavljuju ubrzo nakon povrede. Međutim, prelomi prstiju možda nisu uvek očigledni. Možda ćete imati poteškoća da pomerite povređeni zglob. Ovi prelomi često zahtevaju operaciju.


Bolovi u zglobovima nogu i kolena

Bolovi u zglobovima nogu i kolena se takođe odnose na:

 • artritis (osteoartritis i reumatoidni artritis)
 • istezanje ligamenata
 • povrede tetiva
 • frakturu kosti
 • neke bolesti (kao što smo pomenuli kada smo govorili o uzrocima za bolove u svim zglobovima).

Šta je dobro protiv bolova u zglobovima

Kućni tretman

Doktori smatraju da osteoartritis i reumatoidni artritis teže da budu hronični uslovi. Ništa ne može eliminisati bol u zglobu vezan za artritis ili sprečiti da se on vrati. Međutim, postoje načini za upravljanje bolom:

– Može pomoći da se koriste lokalni tretmani za olakšavanje bolova (masti) ili uzimanje nesteroidnih antiinflamatornih lekova kako bi smanjili bol, oticanje i upalu.

– Ostanite fizički aktivni i pratite fitnes program koji se fokusira na umereno vežbanje.

– zagrejte se dobro se pre vežbanja da biste održali dobar spektar kretanja u zglobovima.

– Zadržite telesnu težinu u zdravom rasponu. Ovo će smanjiti stres na zglobovima.

– Ako vaš bol u zglobovima nije zbog artritisa, možete probati da koristite antiinflamatorne lekove, masažu, tople kupke, često istezanje i adekvatno odmaranje.

Medicinski tretman

Opcije tretmana će zavisiti od uzroka bolova. U nekim slučajevima, vaš lekar će morati da izvuče akumuliranu tečnost u zglobu. On takođe može da preporuči operaciju zamene zgloba, kod težih slučajeva.

Ostali nehirurški postupci lečenja mogu uključiti promene u načinu života ili lekove koji potencijalno mogu dovesti do smirivanja simptoma reumatoidnog artritisa.

Povezano: Bolovi u zglobovima ruku i nogu lečenje

Autor teksta Dr. Bojan Radovanovic