Ciste na dojkama (simptomi, uzrok, lečenje, punkcija, obloge)

0
10529

CISTE NA DOJKAMA se obično osećaju kao čvorići, i ti čvorići su zapravo bezopasne kesice tkiva pune tečnosti ili benignih ćelija. Moguće je da se pojavi i po nekoliko cista jedna do druge.

Vodene ciste nisu štetne niti opasne, mada su ponekad bolne i neprijatne. Obično se uvećavaju pred menstruaciju i postaju bolne. I često pritiskanje ih može učiniti osetljivim.

Nije poznato šta izaziva pojavu cisti u dojkama. Poznato je samo da su veoma česte i da se mogu javiti kod žena svih uzrasta. Najčešće se javljaju kod žena starih između 45 i 50 godina. Obično se javljaju u menopauzi, kada hormoni naglo osciliraju, a zatim nestaju kada menopauza prođe. I žene koje piju hormonsku terapiju često dobijaju ciste.

Smatra se da se ciste razvijaju prirodno, zbog promena na grudima sa godinama i zbog hormonalnih promena u ženskom organizmu. Često se javlja više od jedne ciste (fibrocistične dojke).

ciste na dojkama lecenje

Grudi se sastoje od mlečnih žlezda i mlečnih kanala (kroz koje mleko stiže do bradavica), koji su okruženi žlezdanim, fibroznim i masnim tkivom. Ponekad se u tom tkivu razvijaju “kesice” pune tečnosti – to cu ciste u dojkama.

Ciste se mogu javiti u bilo kom životnom dobu, ali su češće kod žena starijih od 35 godina. Što je žena bliže menopauzi, to se češće javljaju, i kada menopauza prođe, te ciste često spontano nestaju. I kod žena koje uzimaju hormonalnu terapiju nakon menopauze se često javljaju ciste.


Kako izgleda cista na dojci ?

Cista na dojci nije vidljiva i ne menja izgled grudi.Ciste na dojci mogu biti i tvrde i meke na dodir, i mogu biti bilo koje veličine – od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara u prečniku. Mogu se javiti naglo, u bilo kom delu dojke. Ponekad su ciste neprijatne i bolne. Pred menstruaciju se obično uvećaju i postaju osetljivije. Međutim, neke žene imaju ciste i ne mogu da ih napipaju.


Uzrok nastanka ciste na dojci

kako izgledaju ciste na dojkama

Najznačajniji uzrok nastanka ciste na dojci jeste oscilacija u nivou hormona tokom mesečnog ciklusa. Tokom svakog mesečnog ciklusa, u ženskom telu se odvija niz hormonalnih promena kako bi se telo pripremilo za moguću trudnoću. Najvažniji hormoni u tom procesu su estrogen i progesteron. Oni su glavni uzrok jer direktno utiču na tkivo u grudima i izazivaju razmnožavanje i rast ćelija.

U veoma retkim slučajevima, ciste na dojkama se mogu javiti i kod muškaraca.


Cista na dojci simptomi

Koji su simptomi čvorića i cista na dojkama?

Kod nekih žena su simptomi cista na dojci su veoma blagi i bol i osetljivost su jedva primetni. Takođe, ovi simptomi mogu biti i vremenski ograničeni, tj. pojavljivati se samo pred menstruaciju.Glavni simptomi su bol i čvorići. Ponekad nije moguće ni otkriti ciste samopregledom. Međutim, kod nekih žena je bol neprestan i čvorići se lako napipaju.


Kako se otkrivaju ciste na dojci?

Ciste uglavnom postaju primetne kada se mogu napipati, ali se često uoče i nakon rutinskog pregleda (obično mamografije).

Ako ste se obratili svom ginekologu ili lekaru opšte prakse zbog toga što ste napipali čvorić, verovatno će i sam moći da odredi da li je reč o cisti, ali će vas svakako poslati kod specijaliste kako biste uradili dodatne testove.

Lekar specijalista će sprovesti detaljnije preglede. Obično se radi mamografija ili UZ pregled.

Žene mlađe od 40 godina se gotovo nikad ne šalju na mamografiju, pošto je tkivo u njihovim grudima mnogo gušće, tako da su slike nejasne i mnogo je teže uočiti promene.

Ako se čvorić može lako napipati, lekar će vam možda predložiti da uradite biopsiju. Tanka igla se ubacuje u cistu i uzima se uzorak tečnosti kako bi se potvrdilo da je reč o cisti.


Šta je fibrocistična bolest dojki?

Fibrocistične promene su zapravo grudvice koje izazivaju neprijatan osećaj u jednoj ili obe dojke.  Ovaj problem je veoma čest i benigan, što znači da fibrocistične promene nisu maligne (kancerogene). Fibrocistična bolest dojke je jedan od najčešćih uzroka grudivca u dojkama i javlja se kod oko 60 procenata žena. Ovaj problem se najčešće javlja kod žena starih između 30 i 50 godina i obično nestaje nakon menopauze.

Zbog intenziteta simptoma, postavljanje dijagnoze je relativno teško.


Kod kojih žena se javljaju ciste na dojkama? Može li se ovaj problem javiti i nakon menopauze?

Fibrocistične dojke se uglavnom javljaju kod žena starijih od 30 godina. Smatra se da je ovaj problem posledica opetovanih mesečnih hormonalnih ciklusa i nakupljanje tečnosti, ćelija i ćelijskih ostataka u tkivu u dojkama. Ovaj proces počinje u pubertetu i nastavlja se kroz menopauzu. Nakon menopauze ovaj problem se uglavnom povlači.

Neke hormonalne promene i anomalije (npr. dijabetes ili disfunkcija štitaste žlezde) mogu pogoršati simptome koje izazivaju fibrocistične dojke. Pošto ovakva oboljenja znatno pogoršavaju problem i nelagodnosti koje izazivaju fibrocistične dojke, neophodno ih je lečiti i kontrolisati.


Ciste i rak dojke

koji su simptomi raka dojke

Mnoge žene se najviše plaše toga da će ciste postati maligne. Vodene ciste nisu rak. Verovatnoća da će postati maligne je ista kao i verovatnoća da će bilo koji drugi deo tkiva postati maligan. Nema dokaza da ciste u grudima izazivaju rak. Postojanje malignog tkiva u istom delu dojke gde se nalazi cista je samo slučajnost.

Gotovo svaku ženu uznemiri promena na dojci. Te promene izazivaju niz neprijatnih osećanja i zabrinutost. Strah od raka na dojci je sasvim opravdan. I testovi su često stresni i invazivni.

Mnogim ženama bude bolje čim čuju da nije reč o raku i da ciste uopšte nisu opasne. Međutim, neke i dalje brinu da će dobiti rak. U nekim slučajevima, žene smatraju da im vodene ciste dosta utiču na emocije, seksualnost i odnos sa partnerom.


Povezano> Rak dojke 8 simptoma i promena za rano otkrivanje


Cista na dojci lečenje

U zavisnosti od veličine i simptoma lekar će odrediti metodu za lečenje


Punkcija ciste na dojci

Ako je cista dovoljno velika da je možete osetiti pod prstima, lekar će vam možda predložiti da se izvrši jednostavna operacija – punkcija. Mada ciste nisu opasne, ova jednostavna operacija omogućava da se uklanja čvor i žene obično prestaju da brinu.Punkcija ciste na dojci se ne radi ako se cista vidi na ultrazvuku, ali se ne može napipati.

Puncija ciste se radi uz pomoć igle kojom se vadi tečnost i taj proces se zove aspiracija ciste. Ovakve igle su tanje od igala kojima se vadi krv. Sama operacija nije prijatna, ali nije ni bolna. Sama operacija kratko traje.

Tečnost u cisti može biti bistra, ali i žućkasta, zelenkasta i tako dalje. Takva tečnost je sasvim normalna i ne mora se testirati.

Ponekad lekari odmah rade punkciju ciste i taj postupak traje samo nekoliko minuta. Ako vam je cista drenirana, verovatno ćete morati na kontrolu nakon nekoliko meseci.


Ublažavanje simpotma

Neke jednostavne stvari, poput nošenja udobnog brushaltera, mogu pomoći da se dosta ublaže simptomi ciste na dojci.

Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (aspirin, ibuprofen, naproksen) obično uspešno ublažavaju bolove.


Šta dalje?

Nakon punkcije, ciste u grudima se same smanjuju i nije potrebno raditi ništa više.

Kod nekih žena se vodene ciste ponovo javljaju. Ponekad se stara cista ponovo ispuni tečnošću, dok se ponekad jave i sasvim nove ciste. Ni te ciste nisu opasne i leče se isto kao i prva cista.

Ako ste uradili drenažu i čvorić se opet pojavi u roku od 24 sata, najbolje je da opet posetite lekara.

Ciste ne povećavaju rizik od raka dojke. Ako želite da se zaštitite od raka dojke, sprovodite preventivne mere koje se preporučuju za žene vaših godina.

Imajte na umu da je svaka promena abnormalna. Ako primetite bilo kakve promene na dojkama koje nisu uobičajene, obratite se svom lekaru.


Saznajte više> Kvržica na dojci u 9 od 10 slučajeva nije rak evo kako se prepoznaju one kancerogene


Hormonalni problemi

Kod nekih žena sa veoma neredovnim menstruacijama se obično javlja teža fibrocisticna bolest dojke. Smatra se da je uzrok tome duža i neredovna hormonalna stimulacija dojki. Takvim ženama se često preporučuju oralni kontraceptivi kako bi se uspostavio redovan mesečni ciklus. Redovne menstruacije i hormonalne promene koje ih prate omogućuju bolji oporavak tkiva u dojkama svakog meseca.


Ciste na dojkama i ishrana

Dugo se smatralo da kofein doprinosi razvoju fibrocističnih promena i da pogoršava simptome. Međutim, nekoliko istraživanja čiji je posao bio da naprave pregled svih starijih istraživanja na ovu temu je pokazalo da su rezultati tih starijih ispitivanja dosta kontradiktorni i da nema dovoljno dokaza da će eliminacija kofeina bilo kome pomoći u ublažvanju ovog problema. Štaviše, nema ni dokaza da kofein povećava rizik od raka dojke. Ako imate fibrocistične promene na dojkama, pokušajte da na neko vreme izbacite kofein iz svakodnevne rutine i pratite šta će se desiti. Pritom imajte na umu da kafa nije jedini izvor kofeina. Čaj, čokolada i mnoštvo sokova takođe sadrže kofein.

Dalje, postoji dosta posrednih dokaza da neki hormonalni faktori i faktori u ishrani mogu uticati na stvaranje i nestanak cista u dojkama.

Najvažnija je ishrana bogata vitaminima.Smatra se da mnoštvo vitamina može ublažiti simptome cista u grudima. Tu se misli na vitamine C, E, B6 i A. Međutim, ovi zaključci su izneti na osnovu ispitivanja sprovedenim na malom uzorku, bez kontrolne grupe, tako da nisu sasvim naučno validni. Jedini izuzetak je možda vitamin E, jer se u nekoliko istraživanja pokazalo da je zaista (donekle) efikasan.

Ishrana bogata vitaminima je u svakom slučaju dobra za opšte zdravlje i prevenciju raka.

Joše jedan suplement za koji se u kliničkim ispitivanjima pokazalo da je koristan u lečenju cista na dojkama je ulje žutog noćurka. U ovom ulju se nalaze određene masne kiseline koje navodno mogu ublažiti bolove i ostale simptome cista na dojkama.


Prirodno lečenje

Za prirodno lečenje se najviše koriste razne obloge.

Obloge od kupusa za ciste na dojkama

Obloge od kupusa za ciste na dojkama

Kupus je izuzetno ukusna namirnica, a ima mnoštvo primena i u narodnoj medicini. Kupus je odličan prirodni lek za ciste na dojci.

Obloge od kupusa mogu ublažiti veličinu ciste na dojci i ublažiti bolove. Ove obloge se veoma jednostavno primenjuju.Uzmite dva lista kupusa i izrežite ih tako da vam pokriju dojku. Stavite ih na grudi i pričvrstite. Držite ih najmanje pola sata do sat.


Tople i hladne obloge

Kao što smo već pomenuli, toplota može ublažiti bol. Bez obzira na to da li se tuširate, stavljate bocu sa toplom vodom na grudi ili koristite klasičnu oblogu, toplota će vam odmah ublažiti bolove. Sa druge strane, mnogim ženama pomažu hladne obloge. Jednostavno, potopite čistu tkaninu u hladnu vodu i stavite je kao oblogu. Možete uzeti i kesu leda, umotati je u tkaninu i staviti na mesto gde se nalazi cista u dojci. Korišćenje toplih ili hladnih obloga dva puta dnevno će vam ublažiti bolove.


Tople obloge sa pirinčem

Ovo je takođe jednostavan i efikasan način da ublažite bolove. U jednu čarapu ubacite pirinač i dobro je zavežite. Zagrejte čarapu u mikrotalasnoj ili običnoj rerni. Na kraju je samo stavite na bolno mesto. Naravno, obloga ne sme biti vrela da vas opeče.Ova obloga će vam pomoći i u smanjivanju same ciste. Redovnom upotrebom ovakve obloge ćete ublažiti neprijatan osećaj i bol. Takođe, pirinač će sprečiti stvaranje nove ciste.


Esencijalno ulje žutog noćurka

Esencijalno ulje žutog noćurka je bogato linolnom kiselinom, prirodnom masnom kiselinom, i izvanredan je lek za ciste na grudima. Mnogi lekari smatraju ovo ulje jednm od najboljih načina da ublažite bolove i osetljivost u dojkama. Ako ga redovno koristite, ulje noćurka će vam ublažiti bolove i upalu. Ovo ulje možete koristiti i za spoljnu upotrebu, ali je još efikasnije ako svakodnevno popijete po dva do tri grama ovog ulja.Može se kupiti u prodavnicama zdrave hrane i nekim apotekama.


Nosite udoban brushalter

los brushalter

Udoban i kvalitetan brushalter će pružiti adekvatnu potporu tkivu u dojkama i tako značajno smanjiti neprijatan osećaj koji izazivaju vodene ciste. Zbog nakupljanja tečnosti u cistama, grudi često postaju neprijatno teške. Međutim, dobar brushalter će sprečiti dalje istezanje nervnih vlakana. Izbegavajte da nosite brushaltere sa žicama i tesne brushaltere, jer oni dosta stežu mišiće i sprečavaju normalnu drenažu limfnih čvorova, što može biti i uzrok za stvaranje ciste.

Autor teksta Dr. Dragan Petrovic

Izvori: (1) (2) (3) (4)