Estradiol hormon (povišen i nizak) uzroci, simptomi, posledice

0
11108

ESTRADIOL je jedan od hormona koje nazivamo estrogenom. Mada ga luči i muški i ženski organizam, kod žena on ima značajnu ulogu. Estradiol hormon je zadužen za regulaciju menstrualnog ciklusa, jačanje kostiju i nastupanje puberteta.

Hormon estradiol luče jajnici i nadbubrežne žlezde. Nizak nivo estradiola se može javiti zbog nekih genetskih faktora (npr. Tarnerov sindrom) ili zbog prestanka funkcije jajnika (menopauza, operacija jajnika).


Zašto je potrebno proveravati nivo estradiola?

Test krvi kojim se utvrđuje nivo estradiola u krvi se često radi da bi se proverila plodnost kod žena. Nivo estradiola u krvi mnogo govori o tome da li su jajnici sposobni da stvaraju jajne ćelije (to se zove i ovarijalna rezerva), kao i da li je test folikulostimulišućeg hormona (FSH) tačan ili ne. Estradiol deluje kao inhibitor FSH-a. Ako je nivo FSH normalan, a nivo estradiola povišen, to znači da estradiol na “veštački” način snižava nivo FSH.

Ako ste započeli lečenje neplodnosti, verovatno ćete morati često da kontrolišete estradiol hormon kako biste utvrdili da li jajnici reaguju na tretman. Estradiol se testira da bi se utvrdilo u čemu je problem i ako vam često izostaje menstruacija, a niste u drugom stanju.


Kada se testira nivo estradiola?

Test na estradiol se obično radi trećeg dana menstrualnog ciklusa, kao i test FSH. Test se radi kao i svaki test krvi. Zatim se u laboratoriji određuje nivo estradiola u krvotoku.


O čemu govori nivo estradiola?

Povišen estradiol govori o tome da verovatno imate problem sa ovarijalnom rezervom. To može značiti da estradiol potiskuje delovanje FSH. Sve to znači i poteškoće sa začenjem, problem sa ovulacijom (čak i uz tretman) i smanjenu mogućnost uspeha kod veštačke oplodnje. U retkim slučajevima, povišen estradiol može ukazivati na tumor jajnika ili hipertiroidizam.


Povišen estradiol kod muškaraca

Povišen nivo ženskog hormona estradiola kod muškaraca ima potencijalan negativan uticaj na stvaranje sperme ili njen kvalitet.  Povišen nivo estradiola može dovesti i do ginekomastije (uvećanja grudnog tkiva).

Postoje dva načina procene nivoa estradola u krvi:

  • merenje količine estradiola
  • merenje odnosa testosterona i estradiola

Abnormalan nivo estradola

Povišenim nivoom estradiola se smatra sve više od 59 pg/mL, mada neke laboratorije koriste i nižu vrednost od 50 pg/mL. Ako se meri odnos testosterona i estradiola, abnormalnim nivoom estradiola se smatra odnos veći od 10:1.


Simptomi niskog nivoa estradiola

Problemi sa menstruacijom

Estradiol je najvažnijih hormon vezan za menstruaciju. Nizak nivo estradiola izaziva nepravilnosti u mesečnom ciklusu. Kada žena uđe u menopauzu, nivo estradiola drastično pada što dovodi do izostanka menstruacije. Blaži pad nivoa estradiola u krvi dovodi do neredovnih menstruacija (menstruacija se ne javlja svakog meseca) ili do veoma kratkih menstruacija. Smanjen nivo estradiola kod adolescenata dovodi do kasnijeg ulaska u pubertet i toga da se menstruacija javlja znatno kasnije. Devojke koje kasno uđu u pubertet kasnije i dobijaju sekundarne polne karakteristike (razvoj grudi i malja).


Simptomi vezani za seks

Nizak estradiol dovodi do simptoma koji imaju direktne veze sa seksom. To su smanjen seksualni nagon i povećana suvoća vagine. To za posledicu ima bol prilikom odnosa i iritaciju i oštećenje tkiva u vagini.


Osteoporoza

Hormon estradiol je neophodan za pravilno razlaganje i ponovno stvaranje kostiju. Nizak estradiol može izazvati značajno slabljenje kostiju. Osteoporoza znatno povećava rizik od preloma rebara i dugih kostiju.


Simptomi prilagođavanja

Nagli pad nivoa estrogena može izazvati niz problema dok se organizam ne prilagodi na niži nivo ovog hormona. To dovodi do toplotnih napada (valunga), umora, jakog znojenja (pogotovo noću), glavobolje i problema sa spavanjem. Nizak estradiol može dovesti do promena raspoloženja, opadanja kose i nakupljanja masnoća na stomaku.


Lečenje neplodnosti

Terapija estrogenom se koristi u kombinaciji sa još nekim lekovima kako bi se pojačalo lučenje sluzi u grliću materice i kako bi se olakšalo začeće. In vitro oplodnja se radi kada postoji problem sa ovarijalnom rezervom.

Pošto i povišen nivo estradiola može ukazivati na lošu ovarijalnu rezervu i loš odgovor organizma na terapiju, popričajte sa svojim lekarom o mogućnosti veštačke oplodnje.