Kad pukne cista na jajniku evo koji su simptomi

0
59127
puknuće ciste na jajniku simptomi

Da li je kod Vas dijagnostifikovana vodena cista na jajniku ? Da li se svaki put kad osetite bol u donjem delu stomaka pitate kako izgleda kad pukne vodena cista na jajniku ?

Ovde ćemo detaljno objasniti koji se simptomi jajvaljaju kad pukne cista na jajniku i šta treba odmah preduzeti.

Puknuće (ruptura) ciste jajnika

Vodena cista na jajniku (ovarijalna cista) je kesica ispunjena tečnošću koja se formira u ili na jajniku. Ciste jajnika su česte i obično prolaze same. Ponekad cista jajnika može da pukne, odnosno da se prospe, što kod nekih žena može da bude izuzetno bolno.

Koji su simptomi pucanja ciste na jajniku ?

U najvećem broju slučajeva ciste jajnika ne izazivaju bol niti se javljaju bilo koji dugi simptomi. U stvari, većina se otkrije slučajno, tokom rutinskog snimanja koje se obavlja u druge svrhe ili tokom redovnog ginekološkog pregleda male karlice.

Međutim, neke ciste izazivaju tištanje u trbuhu i bol prilikom određenih aktivnosti, kao što su pražnjenje creva ili polni odnos, naročito ako narastu toliko da počnu da vrše pritisak na druge organe ili nerve.

Kada cista postane velika, može da dođe do rupture, što znači da cista prska i krvari unutar karlice. Klasični simptom pucanja ciste na jajniku je jednostrani, iznenadni i oštri bol u karlici. Bol se često javlja u toku neke naporne vežbe ili polnog odnosa.

Ako je krvarenje iz ciste koja je pukla obilno, žena može da oseti i vrtoglavicu, ošamućenost, kratak dah i ubrzano lupanje srca.Pucanje ciste može ženu da izloži riziku od infekcije, koja može da prouzrokuje povišenu temperaturu i drhtavicu.

vodena cista na jajniku kad pukne
Ponekad, prilikom pucanja ciste izliva se druga tečnost (ne krv). Međutim, ova tečnost ne izaziva bol, za razliku od krvi.

Važno:

Moramo da pomenemo da, pored pucanja, postoji još jedna moguća komplikacija ciste jajnika, poznata po nazivom torzija (uvrnuće) jajnika, kod koje dolazi do toga da se jajnik sam okrene, uvrne ili pomeri iz svog položaja, a moguće je i da preseče dotok krvi.

Usled toga, ukoliko se odmah ne leči hirurškim putem, može da dođe do odumiranja tkiva jajnika. Kao i kod rupture ciste, simptom torzije jajnika je akutan i jak bol, obično sa jedne strane.

U oba ova slučaja, kada žena oseća iznenadan, jak bol, trebalo bi odmah da traži lekarsku pomoć.


Povezano> Ciste na jajnicima lečenje i prirodni lekovi


Dijagnoza

vodena cista na jajniku

Prvi korak je ultrazvučni pregled, koji lekaru omogućava da vidi unutrašnjost trbuha. Ukoliko je došlo do pucanja ciste jajnika, lekar će moći da vidi tečnost oko jajnika, a moguće i praznu kesicu. Verovatno će biti urađena i kompletna krvna slika, kojom se proverava prisustvo infekcije i gubitak krvi.

Premda je ultrazvučni pregled najbolji za ispitivanje cista na jajniku kada pukne, on nije savršen. Lekar će želeti da potvrdi dijagnozu, tako što će isključiti druga oboljenja koja liče na pucanje ciste.

Na primer, lekar će uraditi test za utvrđivanje trudnoće da bi isključio ektopijsku (vanmateričnu) trudnoću.

Verovatno će obaviti i pregled male karlice da bi isključio zapaljensku bolest male karlice.

Osim ginekoloških oboljenja, postoje i brojna druga oboljenja koja nisu ginekološka, a koja mogu da oponašaju pucanje ciste na jajniku, na primer, apendicitis (upala slepog creva) i bubrežni kamen.

To je razlog zbog koga će lekar biti temeljit, stoga nemojte da budete iznenađeni ako budete upućeni na brojne preglede i testove.


Lečenje

ciste na jajnicima

Kada cista na jajniku pukne, obično nije potrebno nikakvo lečenje, pod uslovom da je krvna slika dobra i da su vitalni organi stabilni. Ponekad se prepisuju analgetici radi ublažavanja nelagode. U takvom slučaju, ženama se obično savetuje da miruju, dok organizam ne resorbuje tečnost iz ciste i simptomi ne prođu, što može da potraje nekoliko dana.

Naravno, važno je da sledite uputstva lekara kada je potrebno da se ponovo javite, na primer, ako se bol pojača ili osećate vrtoglavicu ili ošamućenost dok ste kod kuće.

Ukoliko cista koja je pukla nastavi da krvari i/ili je krvarenje obilno, biće potrebna hospitalizacija, a moguće je i operacija.


Prevencija

Ne postoji način da se spreči pucanje ciste na jajniku. Ukoliko lekar otkrije cistu jajnika, koja je mala i ne deluje zabrinjavajuće, verovatno će preporučiti nadgledanje ciste u trajanju od nekoliko meseci, kako bi se uverio da je nestala sama.

Ovaj proces nadgledanja ciste, zbog mogućih promena veličine ili izgleda, naziva se posmatranje i čekanje (WAW). Koliko često će lekar želeti da ponovi ultrazvučni pregled, zavisi od osobe do osobe, zato poštujte termine kontrola.

Ponekad, u ovom periodu, lekar može da predloži uzimanje kontraceptivnih pilula, u trajanju od mesec-dva, kako bi sprečio formiranje ciste; ovo važi samo za žene koje su u premenopauzi.

Ponekad žena oseća bol zbog koga lekar posumnja na pucanje ciste, međutim, ultrazvučni pregled pokazuje da je cista netaknuta. Ukoliko nije došlo do pucanja ciste, lečenje će zavisiti od kompletne kliničke slike.

Ukoliko cista na jajniku izaziva jake bolove, a na ultrazvučnom pregledu se vidi da je velika ili izaziva sumnju na kancer, može da se preporuči operacija kojom će cista biti uklonjena – ovaj hirurški zahvat se zove cistektomija. Ponekad hirurg može da ukloni i jajnik; ova operacija se zove ooforektomija.


Normalna ruptura male folikularne ciste

cista na jajniku pucanje

Veoma je važno napomenuti da postoji normalan proces „rupture“ ciste jajnika, koji se događa svakog meseca tokom ovulacije – proces u kome se u jajniku formira jedan folikul, „prska“ i na kraju oslobađa jajnu ćeliju. Ovaj proces je potpuno normalan i može da izazove blag bol na polovini menstrualnog ciklusa – ovaj bol, koji se javlja tokom ovulacije, zove se mitelšmerc.


Nekoliko reči na kraju

Kada god osetite jak bol u trbuhu ili maloj karlici, trebalo bi odmah da se javite svom lekaru radi pregleda, ili hitnoj pomoći, ukoliko ne možete odmah da dođete do svog lekara.

Postoje brojna druga oboljenja koja oponašaju simptome pucanja ciste na jajniku, a koja mogu da budu veoma ozbiljna ukoliko se ne leče.
Izvori: (1) (2) (3) (4)