Ciste na jajnicima: 5 simptoma, uzrok, lečenje, prirodni lekovi

0
5978
ciste na jajnicima lecenje

CISTA NA JAJNIKU se javlja kod skoro savke žene ali samo polovina ima simptome.Saznajte šta su zapravo ciste, koji su simptomi ako se razviju koje komplikacije izazivaju i kako se leče…

Često nestaju same od sebe, mogu pomoći prirodni lekovi ali u nekom slučajevima je ipak jednino rešenje operacija

Šta su ciste na jajnicima?

Ciste na jajnicima su “kesice” ispunjene tečnošću, koje rastu unutar ili na jednom ili oba jajnika. Reč “cista” se koristi da opiše strukture pune tečnosti. Zbog cista na jajnicima se obično ne javljaju simptomi, ali se često javlja bol u stomaku ili karlici.


Šta su jajnici i koju funkciju obavljaju?

Jajnici su ženski reproduktivni organi i smešteni su u karlici. Na levoj i desnoj strani se nalazi po jedan jajnik, i veliki su otprilike kao orah. Jajnici oslobađaju jajnu ćeliju i luče ženske polne hormone, estrogen i progesteron. Jajnici su glavni izvor ženskih polnih hormona, koji regulišu seksualni razvoj (gde spadaju i grudi, oblik tela i dlake). Jajnici regulišu menstrualni ciklus i trudnoću.

Šta je ovulacija?

cista na jajniku bolovi
Ovulacija je proces koji kontroliše hormonalna lančana reakcija, koja kreće iz hipotalamusa. Svakog meseca folikuli pucaju i oslobađaju jajnu ćeliju iz jajnika. To je sastavni deo menstrualnog ciklusa kod svake žene. Folikul je mala kesica puna tečnosti u kojoj se nalazi gamet (jajašce). Proces oslobađanja jajne ćelije iz jajnika u jajovode je poznat kao ovulacija.


Znaci i simptomi cista na jajnicima

ciste na jajnicima

U velikom broju slučajeva, ciste na jajnicima ne izazivaju nikakve simptome. Kada se simptomi jave, mogu biti sledeći:

 • bol prilikom odnosa ili menstruacije
 • osećaj nadutosti u stomaku
 • mučnina
 • povraćanje
 • neuobičajeno krvarenje
 • gojenje
 • nemogućnost da se bešika isprazni do kraja
 • bol u dojkama
 • bol u karlici, donjem delu leđa ili butinama

Ako imate neki od sledećih simptoma, najbolje je da odmah potražite lekarsku pomoć:

 • jak bol u stomaku koji se jalvja iznenada (obično je znak pucanja ciste na jajniku)
 • nesvestica
 • slabost
 • vrtoglavica
 • ubrzano i plitko disanje
 • jak bol u stomaku propraćen povraćanjem i povišenom temperaturom

Povezano: Čuvarkuća i med kao lek (za ciste, miome, želudac, štitnjaču…)


Česti simptomi cista na jajniku

 1. Simptom: bol u karlici

bol u stomaku ciste na jajnicima

Pošto je većina cisti na jajnicima mala, obično ne izazivaju nikakve simptome. Veće ciste ispoljavaju simptome poput bola u stomaku ili karlici, obično na strani gde se cista nalati.


 1. Simptom: naduvavanje stomaka i oticanje

cista na jajniku simptomi

Drugi najčešći simptom cista na jajnicima je naduvavanje ili otok stomaka. Većina nas s vremena na vreme ima naduvan stomak, ali ako nije izazvano hranom, može biti znak koji ukazuje na ciste.


 1. Simptom: težina u stomaku ili osećaj sitosti

vodena cista na jajniku kad pukne

Ako imate veće ciste na jajnicima, stomak ili karlica mogu biti teški ili puni, a taj osećaj ne prolazi čak ni nakon korišćenja toaleta.


Manje česti simptomi cisti na jajniku

 1. Simptom: bolovi u drugim delovima tela

Cista na jajniku može izazvati simptome koji deluju potpuno nevezano za ovaj problem, kao što je na primer, bol u drugim delovima tela. Ciste na jajnicima mogu izazvati bol i osetljivost u grudima, kao i u butinama ili donjem delu leđa.


 1. Simptom: problemi sa mokrenjem i pražnjenjem creva

Simptom kog se obično žene stide, je otežano pražnjenje bešike ili creva. Žene koje imaju cistu na jajniku mogu češće imati potrebu da mokre.


 1. Simptom: bol tokom seksualnog odnosa

Ako prilikom penetracije i seksualnog odnosa osećate bol u predelu levog ili desnog jajnika, postoje šanse da imate cistu na jajniku.

Neke ciste, kada dovoljno porastu, mogu zapasti iza materice, pa se u tom slučaju, nalaze odmah iza ili pored grlića (cerviksa), zbog čega se može osećati bol prilikom penetracije. Endometriomas (ciste na jajnicima izazvane endometriozom) mogu takođe izazvati bol tokom seksualnog odnosa, jer se nalaze bliže grliću materice. Ukoliko osećate bol prilikom odnosa, nemojte trpeti – odmah idite na pregled kod ginekologa.


Uzrok

cista na jajniku uzrok

Šta izaziva ciste na jajnicima?

Uzrok često nije jasan.Ponekad tokom ovulacije ne dolazi do oslobađanja jajašceta i, umesto toga, folikul se puni tečnošću. Tada se javlja folikularna cista. U drugim slučajevima, folikul oslobađa jajnu ćeliju, ali se kesica opet zatvra i puni tečnošću ili krvlju umesto da se razloži. To je poznato i kao “cista žutog tela jajnika”. U oba slučaja, reč je o funkcionalnim cistama na jajnicima. Funkcionalne ciste su najčešća vrsta ciste na jajnicima.


Faktori rizika za ciste na jajnicima

Faktori rizika za stvaranje ciste na jajnicima su:

 • istorija cista na jajnicima
 • neredovne menstruacije
 • neplodnost
 • sindrom policističnih jajnika
 • endometrioza
 • gojaznost
 • rana menstruacija (prvi put se javila u jedanaestoj godini ili ranije)
 • hipertireoza
 • terapija Tamoksifenom za rak dojke

Pucanje cista na jajnicima

puknuće ciste na jajniku simptomi

Lekovi protiv bolova ublažavaju neprijatne simptome pucanja ciste. Obično nije neophodna operacija, ali ako dođe do pucanja dermoidne ciste na jajniku (vrste benignog tumora u kom se nalazi više vrsta telesnih tkiva), operacija može biti neophodna, jer je sadržaj ciste veoma iritantan za unutrašnje organe. Operacija može biti potrebna i u slučanju pucanja ciste kada dođe do unutrašnjeg krvarenja, ili kada se sumnja na maligni tumor.


Detaljno>Kad pukne cista na jajniku evo koji su simptomi


Operacija cista na jajnicima

Ako cista nastavi da raste i ne nestaje, deluje neobično na ultrazvuku ili izaziva problematične simptome, lekar može preporučiti hirurško uklanjanje. Operacija ciste na jajniku se češće preporučuje ženama koje su izašle iz menopauze, jer one imaju veći rizik od raka jajnika. Ovakve ciste se mogu ukloniti laparoskopijom ili laparotomijom. Laparoskopska operacija podrazumeva uklanjanje ciste tako što se na stomaku pravi nekoliko manjih rezova. Lekar uklanja cistu specijalizovanim instrumentima.

Ako je cista velika ili se sumnja na karcinom jajnika, radi se laparotomija, koja podrazumeva pravljenje velikog reza. U nekim slučajevima je neophodno i uklanjanje jajnika i/ili drugih tkiva. Žene kojima se uklanja samo jedan jajnik ne postaju neplodne niti će ranije ući u menopauzu.


Lečenje ciste na jajniku prirodnim putem

Ukoliko vam ciste na jajnicima stvaraju probleme, postoje mnogi prirodni lekovi koji mogu pomoći da se ublaže simptomi i smanjiti veličinu ciste. Čak iako samo sumnjate da imate ciste ovi prirodni lekovi vam neće naškoditi ali za tačnu dijagnozu i lečenje, obratite se svom lekaru.

Ricinusovo ulje za ciste na jajnicima

Oblog sa ricinusom je stari narodni lek za ciste na jajniku.Ricinusovo ulje pročišćava telo od viška tkiva i toksina. Ovaj prirodni lek stimuliše rad limfnog sistema i podstiče cirkulaciju, što smanjuje i razgrađuje ciste na jajniku.

Evo kako se ricinusovo ulje koristi za ciste na jajnicima.Presavijte krpu od flanela tako da ima 2-3 sloja debljine. Tkanina mora biti dovoljno velika da prekrije ceo stomak. Pospite dve kašike ulja ricinusa po tkanini. Savijte krpu na pola pa je odmotajte. Lezite sa peškirom ispod leđa , pa stavite flanel na stomak. Umotajte stomak zajedno sa tkaninom u plastičnu foliju pa stavite peškir. Na taj peškir stavite vruću flašu vode, pa se umotajte u toplo ćebe.

Ostanite ovako umotani barem pola sata pa se odmotajte. Ponavljajte postupak tri puta nedeljno, u periodu od tri meseca.


Tople obloge

Toplota smanjuje grčeve u mišićima ili bol u stomaku zbog cista na jajnicima.

 • Stavite topli oblog na donji deo stomaka, gde se nalazi materica
 • Držite barem 15 minuta
 • Kada god osetite bol u stomaku, možete primeniti ovaj metod.

Čaj od crvene deteline

>

Crvena detelina je puna fitoestrogena, biljnih supstanci koje oponašaju dejstvo estrogena na telo. Crvena detelina balansira hormone i obično se prepisuje kao čaj ne samo za lečenje cista na jajnicima, nego i za razne druge probleme sa menstrualnim ciklusom.

Crvena detelina se može naći i kao tinktura i sušena u prodavnicama zdrave hrane. Kada se ovaj prirodni lek primenjuje po uputstvima, smatra se bezbednim za korišćenje.


Različite vrste cista na jajnicima

cista na jajniku pucanje

Najčešći tip ciste na jajnicima jesu funkcionalne ciste. Funkcionalne ciste obično nisu opasne i ne izazivaju simptome. Ako je cista nefunkcionalna, smatra se kompleksnom.


Funkcionalne ciste na jajnicima

Postoje dve vrste funkcionalnih cista: folikularne (vodene) i ciste žutog tela (luteinske).

Folikularne ciste sadrže u sebi folikul koji nije pukao, već se napunio tečnošću. Luteinske ciste se javljaju kada folikul pukne i oslobodi jajnu ćeliju, ali se zatim opet zatvori i napuni tečnošću. Luteinske ciste mogu biti bolne i izazvati krvarenje. Ako funkcionalna cista izazove krvarenje, reč je o hemoragičnoj cisti.


Složene ciste na jajnicima

Ostali tipovi cista na jajnicima mogu biti povezane sa endometriozom, policističnim jajnicima i drugim oboljenjima. Sindrom policističnih jajnika se javlja kada su jajnici značajno uvećani i sadrže mnoštvo malih cisti na spoljnim ivicama.

Nekancerogene izrasline koje nastaju iz spoljnog tkiva jajnika su poznate kao cistadenomi. Ciste se mogu razviti i kada tkivo iz materice (endometrijum) počne da raste van materice i “zakači se” za jajnike. To je poznato kao endometriom.


Najčešće vrste cisti na jajnicima su:

Folikularna cista – folikularna ili vodena cista nastaje kada ovulacija izostane ili usled prskanja zrele folikule. Folikularna cista se formira u vreme ovulacije, i može biti 5-7 centimetara u prečniku. Kada ova cista pukne, izaziva jak bol oko jajnika.

Oštar bol se može javiti u sred menstrualnog ciklusa, tokom ovulacije. Oko četvrtina žena koja ima ovu vrstu ciste, oseća ovakve bolove. Obično ove ciste prolaze bez simptoma i nestaju same od sebe kroz par nedelja ili meseci.

Dermoidna cista – dermoidna cista je benigni tumor koji se ponekad pominje kao zreli cistični teratom. Ova abnormalna cista se uglavnom nalazi u materici mlađih žena i može biti do 15 centimetara u prečniku. Dermoidna cista u sebi može sadržati neke vrste telesnih tkiva, kao što su masti i povremeno kosti, hrskavicu i dlake.

Ultrazvučni pregled ciste nije uvek pouzdan, baš zbog toga što ona može sadržati različita tkiva, tako da su CT ili magnetna rezonanca mnogo bolje opcije, pošto se na tim snimcima jasno vidi prisustvo masti i/ili koštanih tkiva. Ove ciste se mogu upaliti, ili uzrokovati uvrtanje jajnika što onemogućuje dobru prokrvljenost i izaziva jak bol u stomaku.

Policistični jajnici – policistični jajnik se konstatuje kada on postaje duplo veći nego što je to normalno, sa malim cistama koje se nalaze tik ispod površine. Policistični jajnici mogu nastati kod zdravih žena, kao i kod onih sa hormonskim (endokrinim) poremećajima. Ultrazvuk može pomoći u dijagnozi ovog zdravstvenog problema.

Policistični jajnici se razlikuju od sindroma policističnih jajnika, gde se pored samih cisti na jajnicima pojavljuju i drugi simptomi, kao i psihološke abnormalnosti. Sindrom policističnih jajnika izaziva i neke metaboličke i kardiovaskularne rizike koji su u vezi sa otprom na insulin. U te rizike spadaju manja tolerancija na glukozu, dijabetes tipa 2 i visok pritisak.

Sindrom policističnih jajnika najčešće se otkriva prilikom abnormalnog krvarenja, kada se konstatuju i povećan rizik od pobačaja, neplodnost ili komplikacije u trudnoći. Sindrom policističnih jajnika se javlja kod 4-7% žena u plodnim godinama. Ovaj sindrom se vezuje i sa povećanim rizikom od endometrijskog raka. Da bi se dijagnostikovao, potrebno je da uradite još testova pored ultrazvuka. U nekim slučajevima, ciste na jajnicima izazivaju probleme sa menstruacijom, kao što su neredovno ili previše obilno krvarenje. Čak i blago vaginalno krvarenje može biti znak koji ukazuje na ciste na jajnicima.


Ciste na jajnicima tokom trudnoće

Ciste na jajnicima tokom trudnoće su obično funkcionalne ciste, koje se obično otkrivaju tokom prvog tromesečja. Ove ciste najčešće nestaju same od sebe, pre porođaja.


Testovi za utvrđivanje ciste na jajnicima

Ciste na jajnicima se mogu dijagnostikovati na nekoliko načina. Ako vaš lekar sumnja da imate ciste, predložiće vam dodatne testove kako bi potvrdio dijagnozu.


Ultrazvuk karlice i transvaginalni ultrazvuk

Ciste na jajnicima se obično vide prilikom ultrazvuka karlice. Ultrazvučnim pregledom se lako vide ove ciste i može se odrediti da li su pune tečnosti, čvrstog tikva ili kombinacije. Transvaginalni ultrazvuk podrazumeva ubacivanje sonde u vaginu kako bi se pregledali jajnici i materica. Vaginalnim ultrazvukom se dobija mnogo bolja slika ciste.


Laparoskopska operacija

Tokom ove intervencije, lekar će vam napraviti mali rez na stomaku i ubaciti laparoskop u njega. Laparoskopom se lako identifikuje i uklanja cista i uzima uzorak tkiva za biopsiju.

Tumorski marker jajnika CA-125

Kancer-antigen 125 (CA-125) je test kojim se meri nivo ovog proteina u krvi i može pomoći u određivanju da li je cista zapravo rak jajnika, ali i mnoge druge stvari (npr. endometrioza i miomi na materici) mogu izazvati povećan nivo CA-1215, tako da ovaj test nije specifičan za rak jajnika. U nekim slučajevima kod raka jajnika nema povišenog CA-125.

Nivo hormona

Lekar može uraditi test trudnoće i proceniti nivo hormona. Kontrola hormona se radi testom krvi, i ovi testovi se rade i kako bi se proverilo koji hormon izaziva policistične jajnike.


Lečenje

Kako se leče ciste na jajnicima?

Za većinu funkcionalnih cista nije potreban nikakav tretman. One se same povlače nakon nekog vremena. Kod žena koje su još uvek u reproduktivnom dobu se obično čeka da same prođu. Potrebno je samo ići na redovne ginekološke kontrole. Ako cista nestane ili nema promena, tretman nije neophodan.


Lekovi

Lekovi protiv bolova, poput Brufena, se koriste za ublažavanje bolova u karlici. Ovi lekovi ne služe za razlaganje ovih cista, već za ublažavanje simptoma. Ako se kod žene često javljaju funkcionalne ciste, lekar može prepisati hormonalnu terapiju (pilule za kontracepciju) kako bi se sprečila ovulacija i smanjio rizik od stvaranja novih cista.


Koja je prognoza kod cista na jajnicima?

Prognoza je obično veoma dobra kod funkcionalnih cista. Većina ovakvih cista nestane u roku od par meseci bez ikakvog tretmana. Ako je reč o drugoj vrsti cista, prognoza će zavisiti od mnoštva drugih faktora. Da bi se dala prognoza, potrebno je u obzir uzeti starosnu dob, opšte zdravlje pacijentkinje i uzrok ciste.


Starosna dob

Hormonalna stimulacija jajnika određuje razvoj funkcionalnih cista. Žene koje imaju menstruaciju i luče estrogen imaju veće šanse od razvoja ciste. Kod žena koje su izašle iz menopauze rizik od ciste na jajniku je manji, jer one više nemaju ovulaciju i ne luče toliko homona. Kod mlađih žena, koje luče više hormona, postoji većia verovatnoća za ciste na jajnicima.


Veličina ciste

Veličina ciste je u direktnoj srazmeri sa brzinom nestanka. Većina funkcionalnih cista ima manje od četiri centimetra u prečniku i nije neophodno da se otklone hirurškim putem. Ako su ciste veće od četiri centimetra, preporučuje se operacija.


Mogu li se ciste na jajniku sprečiti?

Mada se ovakve ciste ne mogu sprečiti, redovni ginekološki pregledi će vam pomoći da na vreme prepoznate sve promene na jajnicima. Ako niste ušli u menopauzu i često dobijate funkcionalne ciste, hormonska terapija će sprečiti pojavu novih cista. Većina cista nestaje bez tretmana i nije opasna.Autor Dr. Dejan Pesic
Izvori: (1) (2) (3) (4)