Kako poboljšati cirkulaciju u nogama, rukama, glavi ? Čajevi pomažu

0
2499

Slaba cirkulacija

Da li mislite da treba da poboljšate cirkulaciju? Ako osećate bol u nogama i rukama ili primećujete proširene vene, odaberite jedan od ovih prirodnih lekova i unapredite protok krvi kroz čitav organizam.Kod mnogih ljudi problem je slaba cirkulacija u vratu i glavi a posledice mogu biti fatalne.

Pre nego što predjemo na deo kako poboljšati cirkulaciju saznajte šta je uzrok ovog problema ?

Slaba cirkulacija može biti posledica mnogih stvari, od neuroloških oboljenja do gojaznosti. Začepljene arterije i uklješteni nervi taođe mogu uticati na lošu cirkulaciju. Simptomi slabe cirkulacije obično počinju sa osećajem trnaca ili trnjenjem u ekstremitetima, kao što su šake i stopala. Takođe, grčevi i promena u boji i temperaturi kože, ukazuju na problem sa cirkulacijom krvi.

kako poboljsati cirkulaciju

Arteroskleroza

Zadebljanje arterija, tj. arteroskleroza, je velik uzročnik problema sa cirkulacijom. Kod ovog oboljenja, zidovi arterija postaju debeli i čvrsti, pa ne mogu da ‘teraju’ krv iz srca do stopala i šaka. Arteroskleroza je česta nuspojava šećerne bolesti i pogoršava je pušenje, gojaznost i manjak vežbanja. Povišen pritisak i visok holesterol takođe mogu izazvati poteškoće u arterijama.

Saznajte>>> Loša cirkulacija: 16 saveta za poboljšanje cirkulacije

Proširene vene

Proširene ili varikozne vene su uvećane vene koje začepljuju protok krvi slabe cirkulaciju, pored toga što ružno izgledaju (ispupčeno, nateklo, ljubičasto-plave boje) i prvo se pojavljuju sa zadnje strane nogu. Proširene vene se uvećavaju zbog taloženja krvi u njima, zbog čega i cirkulacija slabi. Varikozne vene su uglavnom genetski nasledne i pored toga što smanjuju cirkulaciju u nogama, mogu biti bolne i osetljive na dodir.

Tromboflebitis

Tromboflebitis je često oboljenje koje uzrokuje lošu cirkulaciju. Ova bolest je obično akutna i izaziva topao osećaj u nogama, koje postepeno, menjaju boju u plavičastu. U zadnjici, preponama i butinama skuplja se višak tečnosti, koja izaziva jake bolove. Uz pravilno lečenje, simptomi se mogu smanjiti kroz nedelju-dve, kada njihovo mesto zauzima hronični osećaj neprijatnosti. Pacijentima obično bude bolje samo kada su im noge blago podignute.

Deficijencija nijacina

Manjak nijacina može izazvati lošu cirkulaciju, između ostalih problema. Ukoliko se zdravo i izbalansirano hranite, ne bi trebalo da imate problem sa nivoom nijacina u telu. Našem organizmu je nijacin neophodan u malim količinama za obavljanje telesnih funkcija, uključujući metabolizaciju tkiva. Suplementi sa nijacinom nisu se pokazali efektnim za lečenje deficijencije, mada, inekcije mogu biti korisne, pod uslovom da se daju pod lekarskim nadzorom. Dnevne potrebe organizma za nijacnom mogu se ispuniti jedenjem mesa, jaja i mlečnih proizvoda.

Drugi uzroci koji utiču na cirkulaciju

Druga oboljenja koja mogu uticati na cirkulaciju su bolesti pluća, bubrega i faktori iz okruženja. Izlaganje ekstremnoj hladnoći može usporiti cirkulaciju. Hemijski nadraživači, dim od duvana, takođe slabe sistem za cirkulaciju krvi. Alkohol i kofein mogu ograničiti protok krvi i izazvati slabu cirkulaciju.

Kako poboljšati cirkulaciju ?

Da li ste znali da postoji mnogo načina za poboljšanje cirkulacije?

Vaše srce je to koje određuje početak cirkulacije, pošto ono pumpa krv u organe. Dobra cirkulacija obezbeđuje dovod kiseonika i nutrijenata u sve ćelije u telu.

Jasno je zbog čega je važno poboljšati cirkulaciju, do koje se može stići usvajanjem određenih zdravih navika.

Iako na nju utiče mnogo faktora, postoje prirodna lekovita srdstva koja možete iskoristiti kako bi se poboljšala. Danas ćemo govoriti o nekim lekovitim biljkama koje mogu sprečiti proširene vene, nastanak tromba i druge probleme u vezi sa slabom cirkulacijom.

Isprobajte ih!

Čaj od ruzmarina i matičnjaka za cirkulaciju

caj za cirkulaciju

Ruzmarin i matičnjak su odlične lekovite biljke za cirkulaciju. Oni leče proširene vene, paučinaste vene i druge upalne probleme koji su u vezi sa lošim protokom krvi.

Napravite odličan čaj za cirkulaciju !

Sastojci:

 • 1 kašičica ruzmarina (5 grama)
 • 1 kašičica matičnjaka (5 grama)
 • Šolja vode (250 mililitara)

Priprema:

 • Sipajte ruzmarin i matičnjak u šolju ključale vode
 • Pokrijte tanjirićem na 10 minuta, pa procedite

Pijte ovaj čaj svakog jutra i pre spavanja kako bi poboljšali lošu cirkulaciju krvi.

Čaj od ginko bilobe za cirkulaciju

Ova biljka je vrlo popularna za lečenje problema sa cirkulacijom i upalnim procesima u telu. Ima diuretska svojstva koja pomažu kod zadržavanja tečnosti i sadrži antioksidante koji su dobri za uklanjanje toksina i holesterola iz tela.

Ako ste se pitali kako poboljšati cirkulaciju napravite ovaj čaj ili u apoteci kupite tablete ginka.

Sastojci:

 • 1 šolja vode (250 mililitara)
 • 1 kašika ginko bilobe (10 grama)

Priprema:

 • Prokuvajte vodu i dodajte ginko bilobu
 • Sačekajte da se prohladi 10 minuta pa procedite čaj

Kako se konzumira:

 • Popijte šolju čaja sredinom jutra, svakog dana

Čaj od rastavića za cirkulaciju

cajevi za bolju cirkulaciju u nogama

Poznat po diuretskim i antiupalnim svojstvima, čaj od rastavića je odličan za tretiranje problema sa cirkulacijom. Minerali iz rastavića sprečavaju zadržavanje tečnosti i obnavljaju dobru cirkulaciju, pogotovo u nogama i donjem delu tela. Ova lekovita biljka će i pročistiti i vaše arterije u vratu i sprečiti taloženje holesterola.

Sastojci za čaj:

 • 1 šolja vode (250 mililitara)
 • 1 kašika rastavića (10 grama)

Priprema:

 • Sipajte vodu u lončić i ugrejte
 • Kad provri, dodajte rastavić i smanjite vatru
 • Ostavite da ključa dva minuta pa uklonite sa vatre
 • Ostavite da se prohladi, dok vam ne bude prijatno da pijete
 • Procedite i poslužite

Kako se konzumira:

 • Popijte 2-3 šolje čaja od rastavića ako imate probleme sa cirkulacijom
 • Pijte čaj svakog dana u periodu od dve nedelje, ili ga konzumirajte tri puta nedeljno

Da li osećate potrebu da poboljšate cirkulaciju? Ako osećate bol u ekstremitetima ili primećujete proširene vene u nogama, odaberite jedan od prirodnih lekova i pokrenite cirkulaciju.Naravno, da bi ovakvo lečenje delovalo, sami čajevi neće u kratkom vremenskom roku poboljšati cirkulaciju morate biti uporni i upotpuniti tretman dobrom ishranom i vežbanjem.