Loša cirkulacija: 16 saveta za poboljšanje cirkulacije

0
8255
losa cirkulacija

Ako su vam stopala često hladna i otiču vam, osećate trnce u rukama i nogama ili se lako zamarate, moguće je da imate lošu cirkulaciju. Loša cirkulacija može biti uzrok opadanja kose, nesvestice i glavobolja.

Dobra cirkulacija je preduslov dobrog zdravlja. Poboljšnje cirkulacije će poboljšati dotok krvi u sve vitalne organe i tako im dati neophodan kiseonik i hranljive sastojke.

Šta je dobro za cirkulaciju ?

Sve što je dobro za cirkulaciju je dostupno svima jer postoji dosta načina za poboljšanje cirkulacije. Recimo, mnoge namirnice stimulišu cirkulaciju, održavaju krv zdravom i sprečavaju probleme sa arterijama. Cirkulaciju možete poboljšati i redovnim vežbanjem, smanjivanjem stresa i dobrom hidratacijom.

Ovde ćemo videti šta je dobro za cirkulaciju i uz pomoć kojih sve stvari možete poboljšati cirkulaciju. Većina tih prirodnih lekova su veoma laki za upotrebu i dobri za celokupno zdravlje.

losa cirkulacija u rukama

Najveće probleme ljudima zadaje loša cirkulacija u nogama i rukama a kod nekih se čak mogu javiti rane zbog slabe cirkulacije.Sledeći veliki problem je loša cirkulacija u vratu i glavi.

Pre nego što vidite šta je dobro za cirkulaciju u nogama, rukama vratu i glavi da detaljnije razjasnim šta je zapravo cirkulacija krvi.

Povezano>>> Kako poboljšati cirkulaciju u nogama, rukama, glavi ? Čajevi pomažu

Šta je cirkulacija i zašto je toliko važna ?

Srce je organ koji reguliše cirkulaciju. Naše srce tokom dana otkuca oko 100.000 puta i pumpa više od 7.500 litara krvi. Krv teče kroz niz arterija koje idu kroz telesna tkiva. Krv je važna za uklanjanje štetnih materija iz organizma.

Dobra cirkulacija je zato neophodna za zdrav krvni pritisak, optimalnu telesnu temperaturu i pH vrednost i održavanje svih ćelija zdravim.

Loša cirkulacija se može negativno odraziti na svaki organ. Obično se loša cirkulacija prvo primeti u prstima na rukama i nogama. Loša cirkulacija može izazvati vrtoglavicu, veoma visok krvni pritisak, bolove u grudima i proširene vene.

cirkulacija krvi

Šta sve utiče na cirkulaciju?

Ako vas zanimaju lekovi za cirkulaciju pre svega bi trebalo da znate šta zapravo utiče na nju.

Postoji nekoliko faktora koji utiču na cirkulaciju. Starenje i povišen pritisak mogu izazvati “koronarnu insuficijenciju” – loš protok krvi kroz vene. Često pozne godine i visok pritisak idu ruku pod ruku. Kako starimo, arterije gube elastičnost i postaju uže. To dovodi do povišenog pritiska, jer srce mora mnogo više da radi kako bi krv nastavila da cirkuliše kroz celo telo.

Ostali faktori koji utiču na cirkulaciju su suvišni kilogrami, dijabetes, pušenje, visok nivo holesterola i fizička neaktivnost. Ovi faktori izazivaju niz kardiovaskularnih problema i povećavaju rizik od srčanih bolesti, šloga i visokog pritiska.Zato je veoma važno da učinite sve što možete za bolju cirkulaciju. To je najbolji način da se zaštitite od srčanih problema kada zađete u poznije godine.

Kako poboljšati cirkulaciju?

Ovde dajemo 16 saveta i sugestija kako da poboljšate svoju cirkulaciju krvi u nogama rukama i celom telu.

 1. Vežbanje

Fizička aktivnost će vam poboljšati cirkulaciju, i od nje ćete se generalno osećati bolje. Bilo koja fizička aktivnost koja vam natera srce da radi brže je zdrava.

Potrebno je da svake nedelje odvojite po 150 minuta za fizičku aktivnost umerenog intenziteta. Jedna od najboljih stvari koje fizička aktivnost čini za nas upravo je poboljšavanje cirkulacije, što smanjuje rizik od srčanih bolesti. Tako ćete lakše smršati, smanjiti holesterol i lakše se izboriti sa stresom – a svi ovi faktori dodatno utiču na cirkulaciju u nogama i rukama.

Ako se slabo krećete, najbolje je da sa fizičkom aktivnošću počnete tako što ćete svakog dana šetati. Ostale aktivnosti koje su dobre za cirkulaciju i celo telo su džogiranje, plivanje, penjanje uz stepenice i bavljenje sportom.

 1. Istezanje

Veoma jednostavan način da poboljšate svoju cirkulaciju jeste da radite vežbe istezanja. Redovno istezanje je važno posebno ako radite kancelarijski posao i sedite tokom celog dana. Ako povremeno ustanete i prošetate, lakše ćete izbeći negativne posledice ovakvog stila života.Istezanje provereno utiče dobro na vašu cirkulaciju i srce.

 1. Masaža

Masaža ublažava upalu i napetost u mišićima tako što poboljšava cirkulaciju. Upale mogu izavati niz ozbiljnih zdravstvenih problema, a masaža pomaže da se nakupljeni toksini oslobode iz upaljenih tkiva i poboljšava cirkulaciju.Masiranje nogu je izvanredan i lak način da poboljšate cirkulaciju u nogama, posebno u donjem delu nogu.Masaža poboljšava dotok krvi i pomaže u ublažavanju bolova u leđima. Samim trljanjem povećavate temperaturu kože i stimulišete dotok krvi u deo koji masirate.

Najbolje je da za masažu koristite neko bazno ulje u koje ste ubacili nekoliko kapi svog omiljenog esencijalnog ulja. Mnoga esencijalna ulja su izvrsna za poboljšavanje cirkulacije. Na primer, esencijalno ulje ruže poboljšava cirkulaciju i ublažava bolove. Esencijalno ulje peperminta poboljšava dotok krvi u kožu glave, što stimuliše rast kose.

 1. Zdrava ishrana

Zdrava ishrana će vam ojačati imuni sistem i dobra je za vaše srce. Zdrava ishrana bi trebalo da se sastoji od mnogo voća i povrća, integralnih žitarica, zdravih proteina i zdravih masnoća (masna riba, koštunjavo voće, semenke, maslinovo i kokosovo ulje).

Posebno je ispitivan efekat zelenog povrća na krvotok. Smatra se da nitrati u zelenom povrću poboljšavaju cirkulaciju i povećavaju nifo nitrata u plazmi.

Takođe, neke namirnice pomažu u prevenciji začepljenja arterija. Beli luk, masna riba, bobičasto voće, spanać, zeleni čaj i ovas odlično poboljšavaju vaskularno zdravlje i poboljšavaju cirkulaciju.

 1. Pijte mnogo vode

Jedna od negativnih posledica dehidratacije je i loša cirkulacija. Pijenje dovoljno vode je najbolji i najjeftiniji način da poboljšate svoju cirkulaciju.

Smatra se da nedovoljno vode loše utiče na cirkulaciju. U slučajevima dehidratacije, tokom vežbanja u mišiće stiže manje krvi, što dovodi do bržeg zamora, bolova u mišićima i glavobolja.

Svi stručnjaci se slažu da je neophodno piti osam do dvanaest čaša vode na dan. Ako se fizički aktivni ili ako je leto, potrudite se da pijete i više vode. Smanjite kofein i alkohol, jer oni lako izazivaju dehidrataciju.

 1. Smanjite unos kofeina i alkohola

Ako želite da vratite cirkulaciju u normalu, smanjite količinu kofeina i alkohola koji konzumirate. Mada umerene količine kofeina mogu ojačati srce,  a zdrave su i za jetru, previše kofeina može imati veoma negativan uticaj na vašu cirkulaciju.

Naučnici smatraju da previše kofeina utiče na dotok krvi u mozak. Redovno pijenje velikih količina kofeina ima dugoročan negativan uticaj na dotok krvi u mozak. Previše kofeina povećava i pritisak i lupanje srca.

Sve ovo uglavnom važi i za alkohol i cirkulaciju. Jedna čaša crvenog vina na dan ima pozitivan uticaj na krvne sudove i srce. Međutim, mada nakon dva pića krv i dalje brže cirkuliše, krvni sudovi se ne šire, što dovodi do povišenog pritiska i većeg rizika od srčanih oboljenja.

 1. Zeleni čaj

Ako želite bolju cirkulaciju, pijte zeleni čaj. Zeleni čaj sadrži jake antioksidanse koji štite vaskularni sistem. U terapeutska svojstva zelenog čaja spada i širenje krvnih sudova, što značajno poboljšava cirkulaciju.

Redovna konzumacija zelenog čaja je sjajna prevencija za srčane bolesti. Zeleni čaj je veoma dobar za krv. Redovna konzumacija pomaže kod problema sa cirkulacijom, posebno kod pušača. Redovno pijenje zelenog čaja smanjuje rizik i od koronarne arterijske bolesti (ishemijska bolest srca).

Najbolje je da svakodnevno pijete po dve ili tri šolje zelenog čaja kako biste poboljšali svoju cirkulaciju.

 1. Smanjite unos soli

Ako želite da poboljšate svoju cirkulaciju, smanjite količinu soli koju jedete. Svi znamo da previše soli podiže pritisak i negativno utiče na srce. Neka novija istraživanja su pokazala da so ima i direktan uticaj na cirkulaciju.

Smanjen unos soli ima odličan efekat na krvne sudove. Tako se reguliše cirkulacija i poboljšava zdravlje krvnih sudova.  

Lekari preporučuju izbacivanje brze hrane iz ishrane, kao i gotovih jela. Jedite i manje kupovnih sosova i preliva, supa iz kesice i soja-sosa, jer oni sadrže mnogo soli.

 1. Ginko biloba za cirkulaciju

ginko za cirkulaciju

Ginko biloba je biljka koja ima pozitivan efekat na cirkulaciju. Ginko biloba deluje i kao antioksidans, što je odlično za srce i mozak.

Ginko biloba, zapravo, širi krvne sudove i tako poboljšava cirkulaciju. Tako se sprečavaju ili ublažavaju štetni efekti loše cirkulacije u nogama. Ginko biloba poboljšava dotok krvi u mozak, što znači da je odlična i za sprečavanje demencije.Možete probati i čaj za cirkulaciju od ove biljke.

 1. Hidroterapija

Topla voda poboljšava cirkulaciju i opušta napete mišiće. Ubacite svoje omiljeno esencijalno ulje u kupku i uživajte – tako će kiseonik lakše putovati kroz vaše telo, što za rezultat ima bolje funkcionisanje svih organa.

Samo pola sata u toploj kupki će vam stimulisati krvotok i sniziti pritisak. Redovno korišćenje saune takođe poboljšava cirkulaciju i funkcije srca.

Po želji, za bolji efekat koristite i pilinge za telo. Kada imate vremena, inhalirajte se parom kako biste otvorili disajne puteve i olakšali izbacivanje šlajma. Tako ćete lakše disati, što takođe ima posredan uticaj na cirkulaciju.

 1. Koristite tople i hladne tretmane

Naizmenična toplota i hladnoća odlično poboljšavaju cirkulaciju.  Ovaj metod možete koristiti za poboljšavanje cirkulacije u nogama i rukama.

Ove promene temperature uspešno poboljšavaju cirkulaciju. Nekoliko minuta se tuširajte vrućom vodom, zatim nekoliko minuta hladnijom i tako menjajte ritam koliko god možete.

 1. Podignite noge

losa cirkulacija u nogama

Ako imate problema sa cirkulacijom u nogama, blago ih podignite kako biste poboljšali cirkulaciju. Ako imate bolove, osećate peckanje, bole vas noge nakon dužeg hodanja ili često imate trnce i grčeve u nogama, svakako je vreme da rešite taj problem.

Čim podignete noge, osetićete da bol prolazi. Potrudite se da po bar tri ili četiri puta dnevno legnete i podignete noge na neko jastuče. Ako morate sve vreme da sedite i ne možete da legnete, savijajte noge nekoliko puta tokom dana da poboljšate dotok krvi u stopala.

Podizanje nogu se preporučuje i kao prevencija za trombozu dubokih vena.

 1. Smanjite stres

stres

Kada naučite kako da se izborite sa emotivnim i mentalnim stresom, i cirkulacija će vam biti bolja. Jak stres polako uništava kardiovaskularni sistem i može dovesti do bolova u grudima.

Kada smo pod stresom, cirkulacija postaje veoma slaba. Razlog tome je to što stres dovodi do skupljanja krvnih sudova i usporava cirkulaciju. Samo smejanje vam može ublažiti stres i poboljšati krvotok.

 1. Prestanite da pušite

pusenje cigarete/>

Poboljšavanje cirkulacije je jedan od razloga zbog kojih treba da što pre ostavite cigarete. Pušenje uništava pluća i srce i dovodi do nakupljanja plaka u arterijama, što rezultira lošom cirkulacijom.

Čak i pasivno pušenje može biti veoma štetno i izazvati niz vaskularnih oboljenja. Izbegavajte svaku vrstu duvanskog dima kako biste smanjili rizik od srčanih oboljenja.

 1. Jedite namirnice koje stimulišu krvotok

Potrudite se da u ishranu ubacite što više namirnica koje imaju pozitivno dejstvo na cirkulaciju, a to su:

 • Đumbir: odlično poboljšava cirkulaciju. Đumbir je dobar za srce i deluje kao antikoalgulans.
 • Crna čokolada: antioksidantna svojstva crne čokolade su dobra za cirkulaciju. Crna čokolada pomaže u širenju krvnih sudova i poboljšava simptome kod periferne vaskularne bolesti (dovodi do smanjenog protoka krvi zbog nakupljanja plaka u arterijama).
 • Beli luk:ova namirnica sjajno čisti krv i deluje kao jak antibiotik, koji je izvanredan za srce. Redovna konzumacija belog luka poboljšava dotok krvi u telesna tkiva i ćelije.
 • Kajenska paprika: kapsaicin je sastojak koji kajenskoj paprici daje ljutinu. Lekovita svojstva kapsaicina podrazumevaju i poboljšavanje cirkulacije. Flasteri sa kapsaicinom mogu odlično poboljšati dotok krvi u kožu i ublažiti bolove.
 1. Duboko disanje

Ako ste se pitali kako poboljšati cirkulaciju u nogama i rukama evo i šesnaesto saveta.Duboko disanje je veoma dobro za poboljšavanje krvotoka i limfotoka, poboljšavanje funkcije pluća i opuštanje.

Često postavljana pitanja

Zašto se javlja loša cirkulacija u nogama ?

Loša cirkulacija u nogama je često znak drugih zdravstvenih problema, kao što su gojaznost, visok krvni pritisak ili holesterol i dijabetes. Još jedan uobičajeni uzrok zbog koga se javlja loša cirkulacija krvi u nogama je periferna vaskularna bolest, stanje koje ograničava normalan protok krvi u i iz srca. Srodno stanje, venska insuficijencija, se javlja kada vene ne mogu efikasno da pošalju krv iz nogu nazad u srce. Ovo stanje može izazvati ozbiljan otok nogu, proširene vene i promeu boje kože.

Loša cirkulacija u nogama se može javiti i zbog:

 • pušenja
 • nedostatka fizičke aktivnosti
 • nepravilne ishrane
 • stajanja ili sedenja na jednom mestu u dužem vremenskom periodu

Da li se mogu pojaviti rane na nogama zbog slabe cirkulacije ?

Otvorene rane na nogama zbog slabe cirkulacije su retka pojava. Bez terapije, ove rane mogu izazvati ozbiljne komplikacije. Ovo stanje je najčešće uzrokovano lošim cirkulacijom, mada se može pripisati i različitim bolestima. Ovakve rane na nogama su takođe češće kod žena, ali se mogu pojaviti i kod muškaraca. Ako se leče odmah, stanje se može poboljšati bez izazivanja dodatnih komplikacija.

Šanse za razvoj rana na nogama povećavaju se sa godinama i često su nasledne – drugim rečima, ako su vaši roditelji imali ovakav problem, verovatnije je da ćete ga i vi imati.

Rane na nogama mogu izazvati razne bolesti a ne samo slaba cirkulacija krvi:

 • dijabetes
 • hipertenzija (visok krvni pritisak)
 • bolest srca
 • visok holesterol
 • oboljenje bubrega

Zašto se javlja loša cirkulacija u rukama ?

Loša cirkulacija se najčešće javlja u nogama i stopalima, ali takođe može uticati na ruke i prste na rukama.Slaba cirkulacija u rukama može biti uzrokovana brojnim bolestima, uključujući bolesti srca, Rainaudov sindrom, zakrečenje krvnih sudova i dijabetes. Takođe može biti izazvana lošim navikama poput pijenja previše alkohola, pušenja ili konzumiranja previše kofeina.Iako to nije uvek slučaj, simptomi slabe cirkulacije u rukama mogu biti povezani sa ozbiljnim bolestima pa je dobro obratiti se lekaru.

Šta je uzrok za lošu cirkulaciju u glavi i vratu ?

Mnogi različiti uslovi mogu izazvati lošu cirkulaciju u vratu i glavi. Najčešći su pušenje, visok krvni pritisak, dijabetes i visok nivo holesterola.Slaba cirkulacija u glavi i vratu je izazvana sličnim faktorima rizikakao i za srčani ili moždani udar.Ako se kod vas javljaju simptomi slabe cirkulacije u glavi i vratu najbolje je da zatražite pregled kod lekara.

Autor teksta Dr. Aleksandar Stankovic

Izvori: (1) (2) (3) (4)