Muči Vas preterano znojenje nogu (stopala) 5 jednostavnih rešenja pomoći će svakom

0
2973
znojenje tabana

MADA ZNOJENJE NOGU može da izazove neki zdravstveni problem, koji zahteva dijagnostikovanje i lečenje ono je obično posledica problema koji se lako rešavaju.

Da li vam se stopala mnogo znoje? Ako je tako, ne brinite! Svako od nas ponekad ima ovaj problem i znamo da može da bude prilično neprijatan.

Srećom, kod većine je u pitanju izolovana pojava, do koje dolazi usled dugog hodanja ili veoma tople klime.

Međutim, ako pojačano znojenje stopala postane ponavljajući problem, trebalo bi da znate da za to postoje brojni razlozi, ali je najčešće u pitanju uobičajeno stanje.

U retkim slučajevima do pojačanog znojenja stopala može da dođe usled oboljenja ili loše higijene.

znojenje nogu

U ovom članku ćemo objasniti zašto se stopala prekomerno znoje. Pažljivo čitajte da biste videli da li nešto od navedenog prepoznajete kod sebe.

Ukoliko niste u stanju da sami rešite ovaj problem, trebalo bi da se javite podijatru (lekaru specijalisti za deformacije i bolesti stopala) koji će vam pomoći da pronađete rešenje.

Znojenje nogu najčešći uzroci

1. Stopala se pojačano znoje zbog lošeg izbora obuće

obuca

Ovo je jedan od glavnih razloga za prekomerno znojenje nogu, ali i jedan od najlakših za lečenje.

Obuća je veoma važna, ali joj mi retko posvećujemo onoliko pažnje koliko to ona zaslužuje. Ako uobičajeno nosite obuću napravljenu od sintetičkih materijala ili onu koja je previše kruta i uska, trpećete posledice.

Obuća koja nema dobar protok vazduha, odnosno dobru ventilaciju (koja „ne diše“) ili je napravljena od neodgovarajućih materijala, povećava znojenje stopala.Problem se pogoršava naročito zimi kad se nosi zatvorenija obuća.

Idealno bi bilo da nosite obuću od prirodnih materijala i sa dobrom ventilacijom.

Štaviše, obuća mora da vam u potpunosti odgovara i ne sme da izaziva urastanje nokata.


2. Čarape lošeg kvaliteta

neprijatan miris stopala

Korišćenje čarapa od sintetičkih ili plastičnih vlakana, postalo je uobičajeno. Do ovoga dolazi iz ekonomskih razloga (takve čarape su jevtinije) ili zato što ste se opredelili za neku vrstu čarapa zbog njihove teksture.

Loša vest je da sintetička vlakna podižu temperaturu stopala.

Ovo ne predstavlja problem po hladnom vremenu ili tokom noći. Međutim, kada je vreme toplo ili se bavite nekim sportom, ovo može da bude i te kakav problem.


3. Vaša stopala su zatočenici vaše obuće

Pretpostavimo da ste jako zaposlena osoba i da su vam stopala po čitav dan u cipelama.Ovaj problem se najčešće javlja zimi. Ako ne nađete vremena da nosite sandale ili udobnu obuću, otkrićete da vam se stopala prekomerno znoje.

Prokušajte da izujete cipele bar na nekoliko sati tokom poslepodneva ili večeri.

Kao biste izbegli povrede, koristite obuću za tuširanje dobrog kvaliteta. Takođe, jedan ili više dana u nedelji nosite otvorenu obuću.


4. Ishrana

Verovatno se niste bavili time, možda čak i ne verujete da je moguće, ali postoje namirnice koje pojačavaju znojenje nogu. Ovo je slučaj sa ljutom hranom, bezalkoholnim napicima i kofeinom.

Ako vas muči prekomerno znojenje tabana, izbegavajte ove namirnice nekoliko dana ili nedelja.

Ako primetite poboljšanje, onda povedite računa da ubuduće smanjite konzumiranje ovih proizvoda.


5. Zdravstveni problemi

U druge razloge zbog kojih vam se stopala prekomerno znoje, spadaju i neke bolesti, kao što su:

 • dijabetes
 • poremećaji i bolesti nervnog sistema
 • problemi sa jetrom
 • konstipacija

Ako ste sigurni da nosite obuću i čarape dobrog kvaliteta i da u vašoj ishrani nema namirnica koje smo pomenuli, ali problem i dalje postoji, zakažite pregled kod lekara da biste isključili bilo koji od ovih zdravstvenih problema.


6. Hiperhidroza

Hiperhidroza, ili preterano znojenje, je stanje koje može da dijagnostikuje samo lekar.

Do ovog stanja dolazi kada znojne žlezde na nekim delovima tela ne funkcionišu pravilno i proizvode višak znoja bez očiglednog razloga. Drugim rečima, količina znoja koju ispuštaju znojne žlezde daleko prevazilazi količinu neophodnu za termoregulaciju organizma.

Hiperhidroza može da bude žarišna (fokalna) ili generalizovana.

Generalizovana hiperhidroza zahvata čitavo telo, a izazivaju je infektivni agensi i neka endokrina oboljenja (dijabetes, poremećaji štitne žlezde, menopauza i gojaznost).

Žarišna, fokalna, ili ograničena, hiperhidroza zahvata samo određene delove tela, kao što su dlanovi, tabani, pazušne jame ili čelo. Uzroci ovog oblika hiperhidroze su najčešće emocionalni, na primer, anksioznost, ljutnja ili strah. Podvrsta ovog oblika je gustativna hiperhidroza, koja nastaje nakon konzumiranja nekih vrsta hrane i pića (vrućih ili ljutih), a znojenje se javlja iznad gornje usne i na licu.

Postoje tretmani kojima mogu da se kontrolišu teži oblici hiperhidroze. Izuzetno teški slučajevi koji izazivaju znojenje dlanova i stopala mogu da se leče jednostavnim hirurškim zahvatom.


7. Loša higijena

smrad nogu

Ovo je očigledan razlog za prekomerno znojenje tabana. Ako se higijena ne održava pravilno, verovatno ćete početi da se znojite prekomerno.

Organizam izlučuje toksine pomoću znoja. Ako ovi toksini ostanu zarobljeni u stopalima, oni će potražiti način da se oslobode, a to će biti prekomerno znojenje.

Preporučljivo je:

 • da redovno perete stopala
 • da ih dobro osušite
 • da svakodnevno menjate čarape
 • da koristite puder za stopala.

8. Emocionalni faktori

Razlog za prekomerno znojenje nogu može da bude i vaše emocionalno stanje.

Stopala će vam najverovatnije biti vlažna kada se nalazite u situaciji koja vas čini nervoznima, ljutima, uplašenima, napetima ili uzbuđenima.

Ako prolazite kroz period kada vam je teško da kontrolišete emocije, probajte da se smirite da biste izbegli prekomerno znojenje.


9. Genetika

geni

U nekim slučajevima, prekomerno znojenje nogu može da bude pitanje genetike.

Da li ste primetili da se neki član vaše porodice prekomerno znoji? Ako je to slučaj, nemate previše mogućnosti, osim da potražite neki kozmetički proizvod koji će vam pomoći da kontrolišete ovaj problem.


10. Infekcije

Stopala čija se higijena loše održava, predstavljaju savršeno mesto za pojavu infekcija.

Proliferacija (bujanje) gljivica posledica je maceracije (dužeg uticaja vlage) bakterija, što može da utiče na nokte i ostale delove stopala.

Ako patite od ovog oboljenja, postoje kreme koje možete da koristite za lečenje. Ove kreme možete da nabavite u apotekama i veoma su jevtine.


11. Omiljeni par cipela

Da li imate par cipela kojih ne želite da se odreknete, jer su vam omiljene? Da li koristite isti par cipela duže od dva dana zaredom?

Kada stalno koristite istu obuću uz znojenje javiće se smrad nogu.Ako imate neku obuću koja vam se zaista dopada, kupite više pari.

Na taj način možete da kupite isti model obuće u različitim bojama i da je lako uklopite sa različitom odećom.


5 prirodnih lekova protiv znojenja stopala

Pored toga što možete da probate ove prirodne lekove, koji sprečavaju znojenje nogu i otklanjaju neprijatan miris, veoma je važno da pravilno održavate higijenu i svakodnevno perete i dobro sušite stopala.

U nastavku ćemo vas upoznati sa 5 najboljih mogućnosti, koje možete da primenite kada ste suočeni sa ovim neprijatnim problemom.

Infuzija od ruzmarina, nane i žalfije

ruzmarin

Kombinacijom adstrigentnih i antibakterijskih sastojaka ruzmarina, nane i žalfije, dobijamo prirodni preparat koji smanjuje prekomerno znojenje nogu i istovremeni iskorenjuje neprijatan miris.

Sastojci:

2 šolje vode (500ml)

2 kašike ruzmarina (20g)

1 kašika lista nane (10g)

1 kašika žalfije (10g)

Priprema:

Zagrejte vodu i kada provri dodajte lekovite biljke.

Ostavite da se natapa 15 minuta, pa procedite.

Način potrebe:

Infuziju sipajte u kadu ili lavor i držite stopala potopljena 20 minuta.

Kada završite tretman, dobro osušite stopala, a ponavljate postupak najmanje 3 puta nedeljno.


Crni čaj

Taninska kiselina koju sadrži crni čaj, reguliše pH kože stopala, sprečava vlažnost, bujanje gljivica i prenamnožavanje bakterija.

Primenom u kupkama za stopala, smanjuje se neprijatan miris i stvara zaštitni sloj koji sprečava infekcije, koje dovode do stvaranja pukotina i nakupljanja ćelija mrtve kože.

Sastojci:

 • 3 kašike crnog čaja (30g)
 • 2 šolje vode (500ml)

Priprema:

 • Prokuvajte vodu, dodajte crni čaj i ostavite da se natapa 15 minuta.
 • Procedite infuziju kroz cediljku i uspite je u činiju.

Način potrebe:

 • Potopite stopala u infuziju i držite ih u njoj 20 minuta.
 • Druga mogućnost je da infuziju prespete u bočicu za sprej i nanesete na stopala.
 • Ponavljate ovaj tretman 2 – 3 puta nedeljno.

Soda bikarbona

Soda bikarbona, ili natrijum bikarbonat, je adstrigentni i antiseptički sastojak koji neutrališe prekomerno znojenje stopala, a istovremeno eliminiše gljivice i druge infektivne agense.

Upotrebom sode bikarbone uravnotežuje se pH kože u ovim regijama tela i, zahvaljujući tome, sprečava pojava neprijatnog mirisa.

Sastojci:

 • 3 kašike sode bikarbone (30g)
 • 3 šolje vode (750ml)

Priprema:

 • Zagrejte vodu, ali nemojte dozvoliti da provri, pa je prespite u činiju.
 • Dodajte sodu bikarbonu i mešajte sve dok se potpuno ne rastvori.

Način potrebe:

 • Znojava stopala potopite u rastvor i nakon 20 minuta ih dobro osušite.
 • Druga mogućnost je da u cipele sipate malo sode bikarbone i ostavite je da deluje najmanje 12 sati.
 • Tretman praktikujte najmanje 3 puta nedeljno.

Kukuruzni skrob i kokosovo ulje

Prirodna krema koja se priprema od kukuruznog skroba i kokosovog ulja, pomoći će vam da kontrolišete prekomernu vlažnost znojavih stopala, a istovremeno će da hidrira kožu i ostavi osećaj mekoće i čistoće.

Ovi sastojci menjaju okruženje koje odgovara mikrobima za prenamnožavanje, pa su zato savršeni za sprečavanje pojave neprijatnog mirisa nogu.

Sastojci:

 • 2 kašike kukuruznog skroba (20g)
 • 3 kašike kokosovog ulja (45g)

Priprema:

Mešajte kukuruzni skrob i kokosovo ulje, sve dok ne dobijete kremastu pastu.

Način potrebe:

 • Znojava stopala namažite pastom i ostavite je da deluje 20 minuta.
 • Isperite pastu i dobro osušite stopala.
 • Koristite ovu pastu najmanje 3 puta nedeljno.

Eterično ulje čajevca

Poznato po svojim antimikrobnim i adstrigentnim svojstvima,eterično ulje čajevca je još jedna prirodna alternativa za kontrolisanje hiperhidroze, kada ona utiče na zdravlje vaših stopala.

Eterično ulje čajevca ima antitranspirantno (sprečava znojenje) i antifungalno dejstvo, što uz sprečavanje prekomerne vlage, takođe sprečava i razmnožavanje gljivica i mikroba.

Sastojci:

 • 3 šolje vode (750ml)
 • 1 kašika eteričnog ulja čajevca (15g)

Priprema:

 • Zagrejte vodu dok ne dostigne prijatnu temperaturu za kožu, pa dodajte ulje čajevca.
 • Stavite ovaj rastvor u lavor ili veliku činiju.

Način potrebe:

 • Znojava stopala uronite u rastvor i držite ih 15 – 20 minuta, a potom dobro osušite.
 • Tretman ponavljate 2 – 3 puta nedeljno.

Da li se vaša stopala znoje kada nosite omiljenu obuću? Da li imaju neprijatan miris? Ako ste na ova pitanja odgovorili potvrdno, imajte na umu ove prirodne lekove i borite se protiv simptoma da ne biste imali i druge probleme.


Povezano> Kako ukloniti smrad nogu? 8 efikasnih lekova za smrdljive noge


Nekoliko reči nakraju

 • Prekomerno znojenje stopala, poznato i kao žarišna hiperhidroza, neprijatan je simptom koji može da bude prouzrokovan promenama hormonske aktivnosti, nošenjem neodgovarajuće obuće ili stresom.
 • Ovo je veoma čest problem koji, premda nije ozbiljan, može da dovede do pojave gljivične infekcije i neprijatnog mirisa stopala.
 • Do prekomernog znojenja stopala dolazi kada u našoj obući dođe do kombinacije vlage i toplote, čime nastaje savršeno okruženje za prekomerno množenje mikroorganizama.
 • Premda ova situacija može da se spreči upotrebom komercijalnih dezodoransa, ponekad su neophodni dodatni tretmani da bi se prekomerno znojenje stopala eliminisalo u potpunosti.
 • Srećom, postoji nekoliko kućnih lekova koji, budući da su kombinacija prirodnih sastojaka, imaju zaštitno dejstvo, dok istovremeno smanjuju vlažnost i ublažavaju neprijatan miris.