Noćno znojenje: 6 mogućih uzroka (lekovi protiv preznojavanja kod žena, muškaraca i dece)

0
9257
nocno znojenje

Da li ste se ikada probudili u sred noći, mokri do gole kože? I to vam remeti san?

NOĆNO ZNOJENJE može biti vrlo iritantno i obično se smatra agresivnim simptomom menopauze kod žena, ali i kod mnogih muškaraca se javlja preznojavanje u snu posebno u predelu glave i vrata. Buđenje u sred noći dok vas obliva znoj i nije baš prijatno, zar ne?

Noćno znojenje, ili preterano znojenje tokom spavanja, je čest simptom među ženama i muškarcima. Postoji puno uzroka i bolesti koje mogu uzrokovati ovu pojavu. Tu na primer, spadaju predmenopauza ili menopauza, lekovi, hormonski problemi, nizak šećer u krvi i neurološki problemi. Možete imati i druge simptome poput jeze, drhtanja i povišene temperature, vaginalnu suvoću ili promene rapoloženja, u zavisnosti od uzroka.

Noćno znojenje je retko posledica ozbiljnh infekcija i raka. Lekari leče ovaj problem dijagnostikovanjem uzroka noćnog znojenja.

znojenje u snu

Šta je noćno znojenje?

Pacijenti se obično žale doktorima opšte medicine na često preznojavanje tokom noći. Noćno znojenje podrazumeva perspiraciju koja se dešava tokom noći. Ako vam je temperatura vazduha u sobi pretopla, ili spavate sa previše slojeva na sebi, potpuno je normalno da ćete se oznojiti dok spavate.

Kako biste razlikovali noćno znojenje izazvano nekim zdravstvenim problemom od onog izazvanog pretoplim okruženjem, evo pojašnjenja – pravo noćno znojenje je slično jakim valunzima, od kog se budite okupani znojem, sa natopljenom posteljinom i čaršavima, uprkos tome što spavate u prijatnoj temperaturi i provetrenoj prostoriji.


Šta izaziva noćno znojenje kod muškaraca, žena i dece?

nocno znojenje kod dece

Postoji puno uzroka za preznojavanje u snu. Da b odredio šta izaziva noćno znojenje kod pacijenta, lekaru je potrebna kompletna zdravstvena porodična istorija, kao i neke analize, kako bi odredio šta to uzrokuje preznojavanje noću.

Drugi znaci i simptomi koji se javljaju uz znojenje u snu

U zavisnosti od originalnog uzroka problema, pored znojenja, mogu se javiti i drugi simptomi. Na primer:

 • Određene infekcije ili rak
 • Jeza i drhtanje uz povišenu temperaturu
 • Neobjašnjiv gubitak kilograma, izazvan limfomom
 • Noćno znojenje kod žena izazvano prelaskom u menopauzu obično je praćeno drugim simptomima menopauze kao što su suvoća vagine, valunzi i promene raspoloženja
 • Noćno znojenje koje nastaje kao nuspojava nekog leka koji pijete može biti praćena drugim neželjenim efektima, u zavisnosti od leka
 • Ako inače imate problem sa pojačanim znojenjem, ono će vas pratiti i tokom dana, ne samo noću

Predmenopauza i menopauza izazivaju pojačano znojenje kod žena

Valunzi koji su tipičan simptom prelaska u menopauzu se mogu javiti i noću, te izazvati znojenje. Ovo je veoma čest uzročnik noćnog znojenja kod žena koje su u predmenopauzi. Ne zaboravite da valunzi i drugi simptomi predmenopauze samo prethode menopauzi (prestanku menstrualnog ciklusa) i to tokom nekoliko godina.


Hipoglikemija

Ponekad nizak nivo šećera u krvi (hipoglikemija) može uzrokovati znojenje. Osobe koje pate od šećerne bolesti i uzimaju insulin ili lekove, mogu imati pad šećera u krvi tokom noći, što je praćeno znojenjem posebno kod muškaraca.


Hormonski poremećaji

Znojenje može biti simptom nekih hormonskih poremećaja, uključujući feohromocitomiju (vrstu tumora štitne žlezde, koji je tera na preteranu proizvodnju hormona kateholamina), karcinoidski sindrom (preveliku proizvodnju hormona  koje luče tumori u plućima ili sistemu organa za varenje) i hipertiroidizam (previše hormona štitne žlezde).

Povezano> Pormećaj hormona: 15 simptoma i saveta za lečenje


Noćno znojenje kod dece

Postoji nekoliko stanja i bolesti koje dovode do noćnog znojenja kod dece, a većina njih nije ozbiljna. U nekim slučajevima noćne znojenje kod dece predstavlja simptom neke bolesti.U nekim slučajevim preznojavanje uzrok mogu biti lekovi koje dete uzima.

Medicinski uzroci uključuju:

 • anksioznost i stres
 • poremećaji spavanja
 • neke infekcije
 • neke vrste raka
 • idiopatska hiperhidroza – stanje u kojem telo proizvodi previše znoja bez jasnog razloga.

Idiopatska hiperhidroza

Idiopatska hiperhidroza je poremećaj u kom telo proizvodi više znoja, bez jasnog zdravstvenog opravdanja za to.


Povezano> Valunzi u menopauzi (napadi vrućine i znojenje) simptomi i kako ih ublažiti + čaj


Rak

Noćno znojenje može biti simptom nekih vrsta raka. Najčeši rak koji se dovodi u vezu sa noćnim znojenjem je limfom. Ali, osobe kojima nije konstantovan rak često imaju i druge simptome, kao što su neobjašnjivo mršavljenje i povišena temperatura.


Antidepresivi


Neki lekovi mogu uzrokovati noćno znojenje. Ukoliko ne postoje drugi fizički simptomi ili znaci koji ukazuju na tumor ili infekciju, za noćno znojenje se krive lekovi. Antidepresivi su najčešća vrsta leka koja izazuva noćno znojenje.


Stres

Stres i emocionalni problemi koji izazivaju znojenje tokom dana mogu biti odgovorni i za preznojavanje u snu.Ipak preznojavanje koje se javlja u snu u dužem vremenskom periodu je retko kada posledica stresa.


Noćno znojenje u trudnoći

Noćno znojenje tokom trudnoće prouzrokovano je brzom promenom hormona u telesnim tkivima buduće majke. Kako nivo estrogena u telu pada, hipotalamus reaguje usmeravajući mozak da zagreje telo. Ta toplota izaziva preterano znojenje. Budući da hipotalamus takođe reguliše vaše cikluse spavanja, preterano preznojavanje se najčešće javlja noću.

Zbog toga tokom spavanja u trudnoći treba nositi laganu odeću i izbegavati kofein, koji može izazvati teže epizode ​​noćnog znojenja kod trudnica. Alkohol i začinska hrana takođe su pokretači. Naravno, alkohol i kofein se ne preporučuju tokom trudnoće u svakom slučaju.Preznojavanje, s druge strane, neće povrediti vašu bebu koja se razvija.Ovaj problem će nestati posle porođaja kada se vaši hormoni vrate u normalu.


Lečenje noćnog znojenja

Lečenje noćnog znajenja u mnogome zavisi od onoga šta ga izaziva. U suštini,  noćno znojenje može biti bezopasna pojava, koja ponekad može ukazivati na neko ozbiljnije oboljenje. Osobe koje se često znoje noću a za to nemaju razlog, treba da odu kod lekara.

Kom doktoru treba da se obratite kada imate noćno znojenje?

Noćno znojenje je problem koji obično rešavaju internisti, lekari opšte prakse  ili ginekolozi. Ako je noćno znojenje u vezi sa nekom bolesti, drugi specijalisti, u koje spadaju endokrinolozi, infektolozi ili onkolozi mogu biti konsultovani prilikom pravljenja plana za lečenje.


Prirodni lekovi za noćno znojenje

Da bi smanjili preznojavanje noću mogu vam pomoći saveti i prirodni lekovi

Smanjite kofein

Poput nikotina, i kofein tera na nalete topline, te izaziva noćno znojenje. Ne brinite, jedna do dve šolje kafe na dan su i dalje dozvoljene, ali se više od toga ne preporučuje.


Vitamin E

Učinkovit lek za noćno znojenje – E vitamin! A zašto? Zato što pomaže organizmu u izvođenju mnogih telesnih funkcija. Vitamin E je dostupan u biljnim uljima i orašastim plodovima. Redovno unošenje ovog vitamina pomaže u smanjenju učestalosti i obilnosti noćnog znojenja. Pre nego što se odlučite za uzimanje E vitamina radi smanjenja noćnog znojenja, konsultujte se sa svojim lekarom, pošto on može da se umeša u rad nekih lekova koje uzimate. Vitamin E smanjuje znojenje u snu i valunge za 35-40%.


Ginseng

Ginseng se obično koristi za glavobolju, protiv stresa i za jačanje imunog sistema. Duže vreme se koristi za ublažavanje simptoma menopauze, kao što je noćno znojenje. Ali pazite da ne preterate, pošto može smanjiti proizvodnju estrogena u telu. Ginseng može imati i nuspojave poput mučnine, nesanice i dijareje.


Laneno seme

I laneno seme se često koristi za smanjenje valunga i protiv noćnog znojenja. Laneno seme je puno omega-3 masnih kiselina i dijetskih vlakana. Da biste ublažili simptome menopauze poput valunga i noćnog znojenja, ubacite laneno seme u ishranu. Laneno seme je raznovrstan sastojak, pa ga možete ubaciti u pića, hranu, pa čak i u jutarnje žitarice. A najbolje od svega je to što konzumiranje lanenog semena ne ostavlja nikakve nuspojave.


Lagana odeća

Ovo je je očigledno i svima jasno. Nemojte nositi usku i debelu pidžamu dok spavate, pošto to može podstaći i valunge i noćno znojenje. Dakle, obucite se lagano kada ležete u krevet, kako biste sprečili znojenje.


Kupajte se toplom vodom

Ovo možda niste znali, ali najbolje bi bilo da napunite kadu toplom ili mlakom vodom, i uživate u njoj 20-ak minuta, kako biste sprečili noćno znojenje.

Nikotin se pokazao kao ozbiljan izazivač valunga i noćnog znojenja. Ako ste pušač, verovatno ćete imati jače valugne i više ćete se znojiti noću, nego žene koje nikad nisu zapalile cigaretu.