Rak debelog creva: 6 simptoma na koje ne obraćate pažnju

0
6996

Koji su prvi simptomi raka debelog creva, koliko je ova vrsta karcinoma česta, koliki je rizik od dobijanja ove bolesti i kako se rak debelog creva leči? Evo odgovora na ta pitanja.

Od nadimanja do zatvora i krvi u stolici, ovde ćemo opisati simptome četvrtog najčešćeg tipa raka i pomoći vam da ga prepoznate na vreme.

Ovo je prilično neprijatna tema jer je reč o crevima – organu na koji obraćamo malo pažnje i gotovo nikada ne pričamo o njemu.Međutim, veoma je važno da slušate šta vam vaše telo poručuje i da obratite pažnju na simptome koje imate, jer vam to može spasiti život.

tumor debelog creva
Rak creva je četvrti najčešći tip raka, ali mnogi ključni znakovi i simptomi su gotovo istovetni simptomima mnogih manje ozbiljnih oboljenja.

Nadimanje, zatvor i mučnina su veoma česte pojave.Mnogim ljudima je naglo mršavljenje razlog za slavlje.Međutim, ovi naizgled bezopasni i prolazni simptomi mogu biti znak smrtonosne bolesti.

rak debelog creva uzrok
Mada postoje neki faktori rizika koje ne možemo promeniti (posebno genetiku i starosnu dob), na neke druge stvari možemo uticati i tako smanjiti rizik od ovakvih oboljenja (npr. ostaviti cigarete).

Šta je rak debelog creva?

Rak debelog creva, ili kolorektalni kancer, se javlja i na rektumu i to je jedna od najčešćih vrsta kanceraje (nakon raka pluća, dojke i prostate).U nekim državama, ovaj karcinom čini čak i do petnaest procenata svih karcinoma. U proteklih nekoliko decenija, ovaj tip raka je sve češći.

Još jedna alarmantna činjenica: kolorektalni kancer je sve češći kod mlađih ljudi.

U nastavku saznajte kako prepoznati rak debelog creva, jer što se ranije počne lečenje sprečavaju se matastaze koje su glavni razlog za visoku smrtnost od ove vrste kancera.

Šta stručnjaci kažu o raku debelog creva?

Svi znamo da pacijenti kojima se rak otkrije nakon odlaska u hitnu pomoć (iz bilo kog razloga) mnogo teže prihvate dijagnozu nego pacijenti koji otkriju bolest na redovnom lekarskom pregledu.

Kod većine pacijenata koji završe u hitnoj pomoći iz nekog razloga je mnogo teže dijagnostikovati rak, jer oni često nemaju tipične simptome.

Rak debelog creva je najčešći tip karcinoma (nakon raka pluća, dojke i prostate).

Međutim, u većini slučajeva, rak se otkriva nakon redovnih poseta lekaru tokom nekoliko meseci, a i u tim slučajevima je rak obično u nekoj ranijoj fazi, što znači da je veća mogućnost potpunog izlečenja.

Zato je veoma važno ići na redovne lekarske preglede i uzimati za ozbiljno sve simptome koji bi mogli ukazivati na rak.

Dakle, koje znake i simptome treba pratiti? I ko ima najviše šanse da dobije ovaj tip raka?

simptomi kancera debelog creva
Bol u stomaku je ključni simptom raka debelog creva. Nadutost i opstipacija su obično znaci opstrukcije creva, koja se može javiti i zbog benignih tumora.

Koji su znaci i simptomi raka debelog creva?

Simptomi raka debelog creva uključuju:

 • krvarenje iz rektuma ili krv u stolici
 • promene vezane za učestalost stolice (dijareja ili zatvor)
 • osećaj da se u stomaku nalazi čvorić (najčešće se javlja na desnoj strani)
 • čest osećaj potrebe za defekacijom, čak i kada ste nedavno ispraznili creva
 • naglo mršavljenje
 • bol u stomaku
 • anemija (nedovoljno crvenih krvnih zrnaca)

Tumori debelog creva najčešće izazivaju krvarenje u crevima, što dovodi do anemije, odnosno nedovoljnog broja crvenih krvnih zrnaca. To posledično izaziva zamor, a ponekad i poteškoće sa disanjem.

U nekim slučajevima, tumor toliko naraste da blokira debelo crevo, odnosno dovodi do opstrukcije creva.

Simptomi opstrukcije debelog creva su:

 • jak bol u stomaku
 • jaka nadutost
 • opstipacija
 • mučnina

Mada treba pratiti sve ove simptome, stvar treba zaista uzeti za ozbiljno kada primetite krv u stolici.

Najveći problem za lekare predstavlja to što svi ovi simptomi mogu biti i simptomi daleko manje ozbiljnih oboljenja.

Zato je ponekad ovu bolest prilično teško dijagnostikovati.

Rektalno krvarenje je najočigledniji simptom raka debelog creva, ali često su prisutni i drugi simptomi ove podmukle bolesti koje ne primećujemo ili ne uzimamo za ozbiljno. Ako primetite neke od sledećih simptoma, najbolje je da se bez odlaganja obratite svom lekaru.
Međutim, promene u učestalosti stolice i krv u stolici su veoma važni simptomi zbog kojih se uvek treba obratiti lekaru.

Da li bolovi izazvani ovim kancerom mogu da vas upozore na postojanje problema?

Kod nekih ljudi ova vrsta raka izaziva jake bolove u stomaku, dok drugi nemaju takav problem. U kasnijim fazama raka debelog creva se povećava verovatnoća da će se javiti bolovi i ostali simptomi ove bolesti.

Koji su prvi znaci i simptomi raka debelog creva?

Abnormalna stolica (promene u učestalosti i izgledu stolice) je obično prva indikacija nekog problema sa debelim crevom.

U nastavku slede prvi simptomi tumora debelog creva na koje malo ko obraća pažnju

Postali ste anemični

anemija

Dijagnoza anemije je ponekad prvi znak unutrašnjeg krvarenja, čak i ako nemate nikakve simptome. To je poseban problem kod žena koje imaju obilne menstruacije – kada im se u i tvrdi anemija, retko kada se rade dodatni testovi kako bi se proverilo da li je uzrok anemije nešto drugo. Međutim, kod anemičnih muškaraca se često pretpostavi da je reč o nekom skrivenom problemu. Neretko se dešava da unutrašnje krvarenje traje i do šest meseci pre nego što se pojavi krv u stolici. Ako imate bilo kakve simptome anemije, posebno umor, vrtoglavicu i bledilo, posetite lekara kako biste utvrdili dijagnozu i uzrok oboljenja.


Ne možete da dođete do daha

Još jedna česta pojava kod unutrašnjeg krvarenja jeste problem sa disanjem. Ako nema jakog krvarenja niti povraćanja krvi, u samoj krvi se stvara više plazme, ali ne i dovoljno gvožđa i crvenih krvnih zrnaca, kako bi se sprečio gubitak veće količine krvi. Međutim, to loše utiče na prenos kiseonika kroz krv, tako da dolazi do otežanog disanja (gubitak daha, kratak dah).


Imate grčeve i jaku nadutost

nadutost stomaka

Ako dođe do blokade creva, prvi simptom će biti grčeve i nadut stomak, nemojte odmah paničiti. Postoji mnoštvo mogućih uzroka nadutosti koji su sasvim bezazleni, ali ako simptomi traju duže vreme i imate još neki simptom koji ukazuje na kancer debelog creva, najbolje je da se posavetujete sa lekarom. Ako osećate jak i neprestan bol na desnoj strani stomaka, to može značiti da je bolest prešla u neku težu fazu i da se možda raširila na jetru. Pre nego što se uspaničite, informišite se o svim mogućim uzrocima nadutosti, grčeva i gasova.


Imate zatvor stolice

Kao što je slučaj na nadutošću, i opstipacija ima mnogo uzroka koju su praktično bezopasni. Međutim, ako problem traje duže vreme, moguće je da je reč i o nečem ozbiljnijem. Zato je najbolje da se obratite stručnom licu kako biste utvrdili uzrok problema.


Imate tanku stolicu

Obratite pažnju na svoju stolicu, čak i ako nema krvi. Ako vam je stolica tanka ili neobičnog oblika, to može ukazivati na neku blokadu u crevima, posebno na polipe. I hronična dijareja može biti simptom raka debelog creva.


Neobična boja stolice

Krvarenje u debelom crevu ili rektumu ne znači nužno da će vam stolica biti krvavo crvene boje. I tamna stolica ili stolica boje katrana može označiti prisustvo krvi. Obično je krv u stolici glavni simptom čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, ali je neretko i simptom tumora na debelom crevu.


Koji su faktori rizika za rak debelog creva?

Lekari još uvek ne znaju šta je tačan uzrok mnogih tipova raka debelog creva, ali se svi slažu da pojedini faktori povećavaju rizik od oboljevanja.

Neki od tih faktora su naprosto činjenice sa kojima se moramo pomiriti. Tu se misli na genetiku i godine.Međutim, na neke druge faktore lako možemo uticati.

Sledeći faktori povećavaju rizik od raka debelog creva:

 • više od 50 godina
 • u porodičnoj anamnezi je postojao neko sa rakom debelog creva (ovo je posebno bitno ako je ta osoba dobila rak pre svoje pedesete godine ili imate dva ili više krvna srodnika koji su imali rak debelog creva)
 • raniji problemi sa nekancerogenim tumorima i polipima
 • neka hronična inflamatorna bolest creva, npr. Kronova bolest ili ulcerozni kolitis
 • dijabetes tipa dva
 • nezdrav životni stil (pušenje, gojaznost, nedovoljno fizičke aktivnosti).

Faze raka debelog creva i skrining

Danas se preporučuje svim osobama starijim od pedeset godina da redovno idu na skrining testove kako bi predupredili nastanak ove bolesti ili je otkrili na vreme, posebno ako spadaju u rizičnu grupu.

Cilj skrininga za rak debelog creva jeste otkriti ovu bolest na vreme ako se pojavi i sprečiti njeno širenje i metastaze na drugim organima. Skrining pomaže lekarima da utvrde postojanje prekancerogenih izraslina (polipa), koji se mogu ukloniti kako bi se sprečilo da postanu maligni.

Stadijumi raka debelog creva zavise i od toga koji je deo debelog creva pogođen, da li se rak proširio i na limfne čvorove i da li je metastazirao na druge organe. Često tumori debelog creva ostanu lokalizovani, odnosno ne šire se dalje.

Kad se šire evo na koje organe prelaze:

Koje su metastaze raka debelog creva ?

Česte metastaze raka debelog creva su na tanko crevo, jetru, dijafragmu i pankreas.Metastaza znači da kancerogene ćelije kroz krvotok dospeju u druge delove tela, pa lečenje postaje mnogo teže.


Rak debelog creva metastaze na jetri i drugim organima

Tumor koji počinje da raste u debelom crevu može se ponekad širiti i na druge delove tela, uključujući jetru. Ovakva širenja nazivaju se matastaze i karakteristična su za stadijum IV, raka debelog creva (o stadijumima će biti reči u delu ispod).

Rak debelog creva metastaze na jetri

Metastaze raka debelog creva  na jetri i drugim organima se mogu otkriti kada se postavi prva dijagnoza.U nekim slučajevima rak se može ponovo razviti nakon operacije i terapija tada i proširiti do jetre i drugih organa.

Simptomi koje izazivaju metstaze

Tipovi simptoma zavise od veličine kancera i gde su se pojavile metastaze. Neki ljudi sa rakom debelog creva koji je metastazirao nemaju simptome.

Dok se kod nekih javljaju simptomi poput:

 • Krv u stolici
 • Bol u desnoj strani stomaka
 • Otkucaji u stomaku
 • Umor, slabost, iscrpljenost
 • Neželjen gubitak težine

Da bi se utvrdilo da li postoje metastaze raka debelog creva na jetri može se uraditi test krvi kako bi se proverilo dobro jetra radi.

Neki ljudi saznaju za metastaze kada im je prvi put dijagnostikovan rak debelog creva. Drugi saznaju tek nakon operacije.


Krvna slika za dijagnozu ?

Krvna slika se ne koristi za dijagnozu raka develog creva.Prvi sumnjivi znakovi se mogu uočiti testom stolice na unutrašnje krvarenje (nije vidljivo golim okom, samo pod mikroskopom).

Testovi funkcije jetre: Ovi testovi krvi se mogu izvesti radi procene funkcije jetre.Ako postoje metastaze na jetri pojaviće se abnormalni rezultati.

U novije vreme se krvna slika može koristiti kao dodatak drugim testovima za pacijente koji su lečili kolorektalni kancer. Testovi tumorskih markera koriste se za proveru dve supstance u krvi koje može proizvesti kolorektalni kancer: karcinoembrionski antigen (CEA) i CA 19-9. Testovi mogu pomoći u određivanju odgovarajućeg terapijskog tretmana i, ponekad, da li se bolestponovo vraća.


Stadijumi raka debelog creva

rak debelog creva stadijumi

Stadijumi raka se obeležavaju brojevima i slovima. Brojevi idu od nule do petice, s tim što je pet najteži stadijum raka. Slova A, B i C se koriste da označe podstadijume. A je najlakši, a C najteži stadijum. Neki lekari rangiraju kancer od 1 do 4, što govori o tome kako sam rak izgleda u odnosu na normalno tkivo kada se posmatra pod mikroskopom.

Ovde navodimo stadijume raka debelog creva i ono što ih čini jedinstvenim.

 • Stadijum 0: ova dijagnoza se postavlja kada je tumor zahvatio samo mukoznu membranu u debelom crevu ili rektumu.
 • Stadijum 1: ova dijagnoza se postavlja kada tumor zahvati i mišićni sloj u zidu debelog creva. U ovom stadijumu, rak je još uvek lokalizovan, tj. ne širi se van zida debelog creva ili rektuma.
 • Stadijum 2: kancer se širi i van zidova debelog creva ili rektuma. Međutim, u ovoj fazi se rak još uvek ne širi na druge organe niti na limfne čvorove.
 • Stadijum 3:kancer se piri na limfne čvorove, deo limfnog sistema koji pomaže u uklanjanju suvišnih supstanci iz organizma i prevenciji različitih oboljenja. U ovom stadijumu se rak još uvek ne širi na druge organe.
 • Stadijum 4: Kancer se proširio na druge organe i veoma ga je teško lečiti.

Dijagnoza i kako otkriti rak debelog creva

Kako se uopšte prepoznaje rak debelog creva? U ranim fazama, rak debelog creva se može otkriti na nekoliko načina:

 • Na skrining testu, lekar može primetiti polipe pod pacijenta. Nekancerozni polipi obično ne izazivaju nikakve simptome. Ako pacijent spada u rizičnu grupu za rak debelog creva, odnosno ako su prisutni faktori rizika poput porodične istorije, lekar će preporučiti redovne kontrole kako bi se rak dijagnostikovao u najranijim fazama ako se pojavi.
 • Lekar može uraditi fizički pregled pritiskom na creva ili rektalnim pregledom. Lekar će vas pitati imate li simptome poput upale, krvave stolice i bolova u stomaku.
 • Rektoskopija se radi kako bi se proverilo da li u rektumu ili debelom crevu ima kancerogenih ćelija. Tom prilikom se uzima i uzorak tkiva da bi se uradila biopsija.
 • Može se uraditi i kolonoskopija, procedura prilikom koje se u rektum ubacuje fleksibilna cev. I tokom kolonoskopije se uzima uzorak tkiva.

Lečenje raka debelog creva

Lečenje raka debelog creva zavisi od stadijuma. Tipičano lečenje podrazumeva jednu ili više od sledećih mera:

 • Operacija, koja se radi da bi se uklonili polipi, deo creva ili limfni čvorovi zahvaćeni kancerom. Ponekad je potrebna i parcijalna kolektomija, operacija koja podrazumeva uklanjanje delova debelog creva na kojima se nalazi kancerozno tkivo i ponovno spajanje zdravih delova creva i rektuma.
 • Terapija zračenjem, koja se radi kako bi se tumor smanjio.
 • Hemioterapija, kojom se uništavaju kancerogene ćelije i sprečava metastaziranje raka.
 • Ciljana terapija i imunoterapija, koje se obično koriste u uznapredovalim stadijumima raka.

Rak debelog creva ishrana

Povećajte unos antioksidanasa i vlakana

Ishrana bogata proinflamatornim namirnicama sa malo nutritivne vrednosti se smatra velikim faktorom rizika za rak debelog creva.Tu spadaju meso životinja odgajanih na velikim, industrijskim farmama (sve vrste mesa) i mesne prerađevine (viršle, salame, kobasice i slično). Rizik se povećava ako ove proizvode pripremate na veoma visokim temperaturama (roštilj, prženje).

Sa druge strane, unos mnogo vlaknaste hrane, čak i nakon postavljanja dijagnoze raka debelog creva, poboljšava stanje i smanjuje rizik od komplikacija.

Najbolje vlaknaste namirnice koje možete ubaciti u svoju ishranu kako biste sprečili pojavu ovog kancera ili smanjili rizik od komplikacija su:

 • avokado
 • bobičasto voće
 • jabuke i kruške
 • suve smokve i urme
 • grašak
 • prokelj
 • batat (slatki krompir)
 • mahunarke (crni i azuki pasulj, sočivo, leblebija)
 • koštunjavo voće i semenke (orasi, lan, chia semenke, bademi)
 • stopostotno integralne žitarice (rolovani ovas, kinoa, smeđi pirinač, heljda)

Postoji i dosta namirnica koje su dokazano dobre u borbi protiv raka. Ishrana obolelih od raka debelog creva bogata ovim namirnicama će ublažiti upalu organizmu i sprečiti nutritivne deficite. Te namirnice su:

 • zeleno lisnato povrće (kelj, spanać)
 • sveže začinsko bilje i začini (kurkuma, đumbir, bosiljak, peršun, origano)
 • svež beli luk
 • citrusno voće
 • pečurke, šargarepa, cvekla, paradajz, paprika
 • ostale kupusnjače (kupus, brokoli)
 • organsko meso
 • masna riba (losos na prvom mestu, zatim sardina, haringe, skuše)
 • zeleni čaj
 • maslinovo i kokosovo ulje

Mere opreza

Ako imate bilo koje simptome raka debelog creva, nemojte paničiti već posetite lekara.

Simptomi raka debelog creva su često slični simptomima brojnih drugih oboljenja: hemoroida, sindroma iritabilnih creva i upalnih bolesti creva (ulceroznog kolitisa i Kronove bolesti). Drugim rečima, ako povremeno osećate bol u stomaku ili imate neki problem sa stolicom, to ne znači nužno da imate rak.

Međutim, to ne znači da treba da ignorišete ovakve simptome, posebno bolove i krv u stolici. Idite na redovne lekarske kontrole i o svemu što vas interesuje popričajte sa svojim lekarom.

Autor teksta Dr. Jovan Stojanovic

Izvori: (1) (2) (3) (4)