RAK JAJNIKA: obratite pažnju na ovih 6 simptoma (+dijagnoza, krvna slika, faze, lečenje)

0
7284
tumor jajnika

OTKRIJETE KOJI SU ZNACI I SIMPTOMI RAKA JAJNIKA, kako se leči, može li krvna slika pomoći da se prepozna i ko je najugroženiji?

Više od sedam miliona žena svake godine oboli od raka jajnika. Evo šta treba da znate. Šta je rak jajnika, kako se otkriva i koje su rizične grupe?

rak jajnika
Rak jajnika zahvata reproduktivni sistem i jedan je od najčešćih tipova raka kod žena.

Šta je rak jajnika?

Rak jajnika napada jajnike, male organe u paru, koji se nalaze u karlici. Jajnici su važan deo reproduktivnog sistema svake žene, pošto se vezuju za matericu i čuvaju jajašca. Ako imate rak jajnika, ćelije u ili oko jajnika počinju da se uvećavaju i abnormalno rastu, što izaziva tumore. Rak jajnika može zahvatiti jedan ili oba jajnika, i postoji nekoliko vrsta raka koji napadaju žene svih godina. Tu spadaju:

  • Rak epitelnih ćelija jajnika: ovo je najčešća vrsta raka, koja se javlja u 9 od 10 slučajeva. Nataje u ćelijama koje oblažu jajnike, a može se raširiti i do ćelija u jajovodima, koji idu od jajnika do materice.
  • Ne epitelni rak jajnika: ova vrsta raka jajnika je ređa i napada ćelije u jajnicima koje proizvode jajašca. Obično se ovaj tip raka javlja kod mlađih žena.

Simptoma raka jajnika se uglavnom teško prepoznaju pošto su slični oboljenjima poput sindroma nervoznih creva.

tumor jajnika kako se otkriva
Ako primetite neke od simptoma raka jajnika, idite kod lekara i izvadite krv.

Rak jajnika simptomi

Rak jajnika ponekad ne izaziva nikakve simtpome, posebno dok je još u ranoj fazi. Kada se simptomi pojave, obično podrazumevaju osećaj pritiska u karlici, bol u karlici ili stomaku, često mokrenje i osećaj sitosti i nakon manjih obroka.

Pošto je rak jajnika teško prepoznati samo se kod 19% žena uspostavi dijagnoza u ranim fazama bolesti. Uglavnom su simptomi raka jajnika slični manje ozbiljnim bolestima, pa se zbog toga kasno prrpoznaje. Ako osetite neke od ovih simptoma duže od 12 dana, vreme je za posetu ginekologu:

Manjak energije

Generalni manjak energije koji je neobjašnjiv i ne može da se reši ishranom ili vežbanjem, može biti znak raka. Ako ste već probali sa vitaminima, spavanjem i drugim tradicionalnim lekovima bez uspeha, vredi otići kod lekara kako biste otkrili šta se dešava.


Stalni bol u stomaku ili karlici

Hroničan bol koji se javlja u stomaku ili karlici je jasan znak da nešto nije u redu. Ovo je simptom koji ukazuje i na cistu i na rak jajnika. Bol koji ne prolazi posle nekoliko dana treba ozbiljno shvatiti.


Promene u menstruaciji

grcevi menstruacija

Promena u mestrualnom ciklusu može biti u vezi sa zdravljem jajnika. Ako ste u periodu pred menopauzu i iznenada imate bolnije menstruacije ili neredovan ciklus, treba da zakažete pregled kod ginekologa. Ovo je posebno važno ako ne možete da imate normalan ciklus bez bolova, čak i kada ste na tabletama za kontracepciju. Ako ste izašli iz menopauze i iznenada počnete da krvarite, idite kod lekara što pre jer su u svakom slučaju simptomi ozbiljni.


Često mokrenje

peckanje pri mokrenju

Žene sa rakom jajnika mogu osetiti iznenadnu potrebu za mokrenjem, koja se javlja sve češće. Jasno vam je zašto se ovaj simptom ne povezuje odmah sa rakom jajnika. Pošto su bešika i jajnici tako blizu, urinarni trakt može uticati i na zdravlje jajnika.


Promene u apetitu

Neke žene koje pate od raka jajnika primećuju iznenadne promene u apetitu, tj. manje su gladne i brzo se zasite. Ako ove promene ne možete da pripišete stresu ili drugim stomačnim problemima, zakažite pregled kod lekara.


Naduvavanje stomaka ili povećanje obima

Naduvavanje stomaka je čest simptom PMS-a ili posledica prevelikog unosa soli. Ali, ako iznenada primetite povećanje obima stomaka, treba da obratite pažnju na zdravlje jajnika. Uz naduvavanje stomaka nekada idu i bol, diskomfort, nadimanje i drugi simptomi, čak i kada je u pitanju rak jajnika.

Rano otkrivanje je ključno za lečenje raka jajnika. Što pre se utvrdi da je u pitanju rak, pre ćete početi sa lečenjem i podići šanse za oporavak. Ako primetite neke od ovih simptoma i ne možete da ih objasnite ni na koji način, a još i dugo traju, obavezno idi te na pregled.


Zatvor

Problemi sa radom creva mogu se dovesti u vezu sa puno različitih stvari, kao što su stres, anskioznost, sindrom nervoznih creva, rak jajnika. Kada je reč o raku jajnika, jedan od čestih simptoma jeste zatvor. Obratite pažnju na promene u radu creva. A zatvor, koji ne prolazi ni posle nekoliko različitih, oprobanih metoda, može ukazivati na rak jajnika.

Kao što vidite ovo mogu biti simptomi različitih bolesti pa se tumor jajnika teško otkriva jer se obično na njega obično i ne pomisli.


Tumor jajnika i voda u stomaku

Ascites je medicinski termin za taloženje tečnosti u stomaku.Kod većine žena sa uznapredovalim rakom jajnika javlja se voda u stomaku. Postoji puno razloga zbog kojih se može javiti voda u stomaku. Na primer, kada se ćelije raka rašire duž unutrašnje strane abdomena, počinju da iritiraju stomak i izazivaju taloženje tečnosti. Osim toga, rak može blokirati limfni sistem, zbog čega se tečnost mnogo teže „odvodi“ iz stomaka i drugih delova tela. Lekovi za rak jajnika, poput hemoterapije, mogu smanjiti količinu vode u stomaku. Ili vam u tome može pomoći doktor, koji će ispustiti nešto tečnosti kako bi se ublažili simptomi.

Žene mlađe od 65 godina, kod kojih se ustanovi rak jajnika, imaju veće šanse za oporavak od starijih žena. Ako se rak jajnika otkrije i počne da se leči pre nego što se proširi van jajnika (stadijumi IA i IB), procenat oporavka je 92%. Ali, samo 15% svih slučajeva raka jajnika će se otkriti u toliko ranoj fazi.


Faktor rizika: porodična istorija


Ako je neka žena u vašoj porodici imala rak jajnika, i vi imate veći rizik da dobijete rak jajnika. Nasledne genetske mutacije, uključujući BRCA1 i BRCA2 mutacije koje su vezane za rak dojke, su glavni krivci za oko 10% slučajeva tumora jajnika. Ako imate porodičnu istoriju karcinoma, recite to svom lekaru.


Faktor rizika: starosna dob

Godine su jedan od najjačih faktora rizika za rak jajnika. On se češće javlja nakon menopauze, a hormonska terapija može povećati rizik. Rizik je najveći kod žena koje uzimaju estrogensku terapiju bez progesterona između pet i deset godina. Još uvek nije poznato da li estrogenska i progesteronska terapija u kombinaciji povećavaju rizik.


Faktor rizika: gojaznost

Gojaznost je značajan faktor rizika za tumor na jajnicima. Gojazne žene imaju veći rizik od razvoja raka jajnika u odnosu na žene koje nemaju problema sa težinom. Što je višak kilograma veći, veći je i rizik.


Kako se otkriva rak jajnika u ranim fazama

Dva načina da se rak jajnika utvrdi u ranima fazama su ultrazvuk jajnika i merenje nivoa proteina CA-125 u krvi. Nijedna od ove dve metoda nije previše efikasna kada se koristi za testiranje žena koje nemaju povećan rizik od raka jajnika. Zato se ove metode preporučuju samo ženama koje spadaju u rizičnu grupu za rak jajnila.


Rak jajnika i krvna slika

rak jajnika krvna slika

Da li se rak jajnika može videti u krvnoj slici?

Ako imate simptome raka jajnika, treba da odete kod lekara. Doktor će vas pitati za simptome, opipati stomak, poslaće vas kod ginekologa i proveriti porodičnu istoriju.Krvna slika nije sigurna metoda za dijagnozu ali ipak prisustvo substance CA 125 u nekim slučajevima može pomoći da se rak otkrije na vreme. Povišen nivo ove supstance, koju proizvode neke ćelije raka jajnika, mogu ukazivati na rak, ali i na neke manje ozbiljne stvari, poput fibroida ili trudnoće.Ako krvna slika pokazuje povišen nivoa CA 125, ići ćete na ultrazvuk, a pored toga, možete dobiti uput i za CT, rentgen, biopsiju, gde se ćelije izvlače iz jajnika.


Postavljanje dijagnoze raka jajnika

rak jajnika dijagnoza
Ultrazvuk, magnetna rezonanca i CT mogu otkriti postojanje neobične izrasline na jajnicima, ali samo biopsija tkiva može otkriti da li je reč o kancerogenim ćelijama. Uzorak biopsije se analizira u laboratoriji.


Faze raka jajnika

rak jajnika stadijumi

Smeštanje raka jajnika u određeni stadijum govori o tome u kojoj se meri rak raširio na druga tkiva i organe. To se obično procenjuje tokom operacije. Faze raka jajnika su sledeći:

  • Prvi stadijum:rak je ograničen na jajnike.
  • Drugi stadijum:rak se proširio na matericu ili druge organe u karlici.
  • Treći stadijum:rak se raširio na limfne čvorove ili mukozna tkiva u stomaku.
  • Četvrti stadijum:rak se proširio na udaljene organe (npr. jetru ili pluća).

Maligni i benigni tumor jajnika

Postoji više vrsta raka jajnika, u zavisnosti od tipa ćelija koje su postale kancerogene. U većini slučajeva, reč je o epitelijalnim ćelijama. Ovakvi maligni tumori počinju u ćelijama koje čine membranu površine jajnika. Ponekad tumori ovih ćelija nisu kancerogeni u klasičnom smislu, ali postoji velik rizik da postanu.

Benigni tumori

Nekancerogeni, tj. benigni tumori na jajnicima rastu sporo i retko postaju kancerogeni. U najčešće vrste ovih tumora spadaju:

  • Benigne dremoidne ciste: ovi tumori obično nastaju od sva tri sloja tkiva u embrionu. Svi organi se sastoje od ove vrste tkiva. Zato, teratomi mogu sadržati tkiva iz drugih struktura, kao što su nervno tkivo, žlezde i kožno tkivo.
  • Fibromi: ovi tumori su čvrste mase koje se sastoje od konektivnih tkiva (tkiva koja drže strukture zajedno). Fibromi rastu sporo i obično imaju manje od 7 centimetara u prečniku. Najčešće se javljaju samo sa jedne strane.
  • Cistadenomi: ove ciste pune tečnosti nastaju na površini jajnika i sadrže malo tkiva iz žlezda u jajnicima.

Simptomi benignih tumora jajnika

Većina funkcionalnih cisti i nekancerogenih tumora jajnika ne daje nikakve simptome, povremeno osećate bolove u karlici ili tokom seksualnog odnosa.

Neke ciste ispuštaju hormone koji utiču na menstrualni ciklus. Posledica toga je neredovan menstrualni ciklus i jače krvarenje, kao i povremeno krvarenje između menstruacija. Kod žena koje su u postmenopauzi, ovakve ciste uzrokuju vaginalno krvarenje.


Šta uzrokuje rak jajnika?

Naučnici imaju mnoge teorije, ali niko ne zna tačno šta izaziva rak jajnika. Istraživači kažu da je nemoguće izdvojiti jednu hemikaliju iz okruženja ili ishrane koja se specifično vezuje samo za rak jajnika, za razliku od drugih tipova raka. Određene stvari, poput genetike i načina života, mogu povećati šanse da ćete dobiti rak jajnika, ali to ne znači da ćete sigurno oboleti.


Rak jajnika prognoza i stopa preživljavanja

prognoze

Prognoza zavisi od toga u kojoj je fazi dijagnostikovan rak jajnika, pa između 18 i 89 posto pacijentkinja živi duže od pet godina nakono postavljanja dijagnoze.Kad se uporedi sd rugim vrstama raka prognoze su dobre. S obzirom na veliki napredak u terapiji, šanse za preživljavanje postaju još veće. Kod tumora sa niskim malignim potencijalom smrtnost je još niža, 77-99 posto pacijentkinja živi duže od pet godina nakon postavljanja dijagnoze.


Lečenje

Lečenje podrazumeva metode koje se preporučuju za većinu vrsta raka: Operacija, hemoterapija, ciljane terapije.

Operacija raka jajnika

operacija raka jajnika
Operacija se ne koristi samo za dijagnostikovanje i određivanje stadijuma raka, već je i prvi korak u lečenju. Operacijom se uklanja tumor koliko god je to moguće. Obično je neophodno ukloniti i matericu, jajovode i jajnik koji nije pogođen tumorom, deo omentuma (masnog tkiva trbušne maramice) i sve ostale naslage koje su vidljive i veće od dva centimetra u prečniku ako postoji rizik da se i tamo nalaze maligne ćelije. Biopsija se obično radi na mestima gde se rak najverovatnije raširio, čak i ako nije vidljiv.


Hemoterapija


Hemioterapija se obično koristi nakon operacije i to za rak jajnika u svim fazama. Hemioterapija se obično daje intravenski, mada se u nekim slučajevima može direktno sprovoditi u trbušnu duplju (intraperitonealna hemioterapija). Novi lekovi su mnogo lakši za podnošenje nego stari. Ovakva terapija je obično veoma efikasna, posebno ako je operacijom uspešno uklonjen veći deo tumora. Kod žena koje imaju tumor sa niskim malignim potencijalom hemioterapija obično nije neophodna nakon operacije osim ako se sumnja da će tumor uskoro postati maligni ili da će se ponovo javiti.


Ciljana terapija

Nove terapije za rak jajnika su usmerene direktno na zaustavljanje rasta tumora tako što sprečavaju razvoj novih krvnih sudova koji dovode krv u tumor. Ovaj proces je poznat kao angioneneza. Ovi lekovi uglavnom deluju tako što sprečavaju angiogenezu i dovode do smanjivanja tumora ili zaustavljanja njegovog daljeg rasta.


Nakon lečenja: rana menopauza

Ako je neophodno ukloniti oba jajnika operacijom, kod žena koje su još uvek u reproduktivnom dobu dolazi do menopauze. To dovodi do prestanka lučenja hormona, što povećava rizik od nekih oboljenja (npr. osteoporoze).


Nakon tretmana: nastavite dalje

Nakon tretmana, mnogim ženama je veoma teško da povrate staru energiju. Zamor je veoma česta pojava. Zato je najbolje raditi lagane vežbe. Lekar će vam pomoći da odredite koje su aktivnosti najbolje za vas.


Smanjivanje rizika od raka jajnika: trudnoća

Žene koje nisu rađale imaju veće šanse da dobiju rak jajnika u odnosu na žene koje imaju decu. Smatra se da se rizik smanjuje sa svakom trudnoćom. I dojenje smanjuje rizik od raka jajnika.


Smanjivanje rizika: pilule

Žene koje piju kontraceptivne pilule imaju manji rizik od raka jajnika. Uzimanje ovih pilula bar pet godina smanjuje rizik od raka jajnika za pedeset odsto. I trudnoća i pilule sprečavaju ovulaciju, i neki naučnici smatraju da ređa ovulacija smanjuje rizik od raka jajnika.


Smanjivanje rizika: podvezivanje jajovoda

Smatra se da podvezivanje jajovoda i histerektomija (bez vađenja jajnika) smanjuju rizik od raka jajnika.


Smanjivanje rizika: uklanjanje jajnika

Uklanjanje jajnika je opcija za žene koje imaju genetske mutacije koje značajno povećavaju rizik od ovakvog tipa raka. Ova opcija se razmatra kod žena starijih od 40 godina i već zbog nekog razloga moraju da se podvrgnu histerektomiji.


Smanjivanje rizika: ishrana sa malo masnoća

Nije dokazano da bilo kakva ishrana može sprečiti rak jajnika. Međutim, neke studije pokazuju da žene koje ne jedu mnogo masnoća imaju manji rizik od raka jajnika. Druge studije pokazuju da je rak jajnika ređi kod žena koje jedu mnogo povrća. Potrebno je još mnogo naučnih ispitivanja kako bi se utvrdila definitivna veza između ishrane i raka jajnika.
Izvori: (1) (2) (3) (4)