Rak jezika je sve češći: 6 simptoma na koje treba obratiti pažnju (lečenje i prognoze)

0
20363
kancer na jeziku

ZABRINJAVAJUĆE! Oralni seks i pušenje cigareta su doveli do porasta broja slučajeva kancera u ustima – koji su to prvi simptomi na koje treba da obratite pažnju?

Od čira u ustima koji nikako da prođe do neprestanog bola ili čvorića u vratu: ovde ćemo opisati simptome koje treba pratiti.

rak jezika

Šta je rak u ustima i rak jezika?

Rak u ustima je termin kojim se opisuju rak usana, jezika, usta, krajnika i srednjeg dela grla.Glavni uzrok za pojavu raka jezika i svih ovih vrsta tumora je pušenje.Međutim, mnogi lekari smatraju da se ovakvi tumori sve češće javljaju zbog infekcija koje se prenose oralnim seksom.Statistika kaže da je humani papiloma virus (HPV) krivac za jedan od sedam slučajeva raka u ustima.Deset posto seksualno aktivnih osoba je bar jednom u životu imalo neku polno prenosivu bolest.

Zabrinjavajuće je to što se ovakvi tipovi kancera sve češće javljaju. HPV infekcije se smatraju glavnim uzročnikom.

Naučnici smatraju da je HPV virus koji se prenosi oralnim seksom razlog za povećanje obolelih od raka usta

Oko 2 posto slučajeva svih ovih dijagnoza čini rak jezika, ali učestalost ove vrste raka zavisi i od podneblja. Rak jezika se mnogo češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Rak jezika se može podeliti u dve kategorije: oralni i orofaringealni kancer.

Postoje i dva dela jezika. Veći deo lako možemo videti i pomerati svojom voljom.Ako se rak javi na tom delu jezika, reč je o oralnom raku jezika.

Donji deo treće trećine jezika se ponekad naziva i bazom jezika. Taj deo je blizu grla (farinksa). Ako se tumor javi tu, reč je o orofaringealnom raku jezika.Ovaj deo jezika je čvrsto spojen sa drugim tkivom i ne možemo ga pomerati voljnim pokretima. Takođe, ne možemo ga videti.

tumor na jeziku

Poput drugih tipova raka, i rak jezika se klasifikuje po tome u kom se tkivu prvo javio. Na primer, skvamozne ćelije su dugačke, ravne, površinske ćelije koje se nalaze u spoljnom sloju jezika. Rak koji se javi u ovom tkivu se naziva karcinom skvamoznih ćelija. Kada je reč o raku jezika, najveći procenat slučajeva čini upravo karcinom skvamoznih ćelija, mada se u nekim retkim slučajevima javljaju i drugi tipovi malignih tkiva.


Simptomi raka jezika

rak jezika prvi simptomi

Tumor na jeziku spada u kategoriju oralnih karcinoma, koji ne podrazumevaju samo rak jezika, već i usana, obraza, ostalih tkiva u ustima, sinusa i grla. Veoma je važno lečiti oralni karcinom, jer se on lako širi i na druge organe i može biti fatalan. Kako bi se sprečile komplikacije, potrebno je prepoznati ovaj rak još u ranim fazama.

Ako sumnjate da imate rak jezika, najbolje je da se odmah obratite svom stomatologu. On će vas detaljno pregledati.

Do tada, ispod su simptomi na koje treba obratiti pažnju, jer oni mogu ukazivati na prisustvo oralnog kancera:

 • hronično suvo i bolno grlo
 • bol prilikom žvakanja i gutanja
 • hroničan bol u jeziku ili vilici
 • crvene ili bele fleke bilo gde u ustima, posebno na jeziku, koje nikako ne prolaze
 • hronična utrnulost u ustima
 • problem sa pomeranjem jezika i/ili vilice

Prvi simptomi raka jezika

rak jezika znakovi
Ključni znaci i simptomi karcinoma usta, prikazani pod mikroskopom – čir koji ne prolazi i uporni bolovi u ustima

Prvi simptomi raka jezika se reko kada primete ali ako često posmatrate svoj jezik, možda vam sumnjive promene neće promaći…


Bele ili crvene fleke

kako izgleda rak jezika

Prilično je teško uočiti rak jezika u ranim fazama, jer obično ne izaziva bolove niti ikakve druge vidljive simptome. U ranim fazama, rak u ustima najlakše uoči lekar specijalista ili stomatolog.

Jedan od prvih znakova upozorenja na rak jezika su beličasti ili crveni “pečati” na tkivu na jeziku. Oni se mogu javiti i na desnima ili drugim tkivima u ustima. Bilo kakve diskoloracije ili anomalije koje ne prolaze nakon 14 dana su možda prvi simptomi raka jezika pa je to dobar razlog da bez odlaganja odete kod lekara.

Bele fleke na jeziku često izaziva leukoplakije  saznajte>
Šta je leukoplakija


Čvorići i kvržice

Čvorići na jeziku su još jedan čest znak upozorenja na rak jezika, tvrde stručnjaci sa klinike Mejo. Ovaj čvorić može biti beo i ličiti na čir. Ako pušite ili često pijete alkohol, imate i veći rizik da dobijete rak jezika, pa je najbolje da se redovno kontrolišete.

Ako se uoči u ranoj fazi, rak jezika se lako leči. Ako lekar postumnja na karcinom, uzeće uzorak za biopsiju i poslati vas na dodatne testove kako bi se potvrdila dijagnoza.


Bolovi

kancer jezika

Rak jezika čini gutanje i žvakanje prilično bolnim. Pored toga, dolazi do krvarenja iz primetnih lezija na jeziku. Ako se pritom bol širi do ušiju i/ili imate hroničan problem sa suvim grlom, odmah potražite lekarsku pomoć. Simptomi kao [to su promuklost, utrnulost jezika i gubitak čulnih osećaja u jeziku su takođe dobar razlog da odete kod lekara. Ako se potvrdi dijatnoza raka jezika, on će se lečiti hemioterapijom, zračenjem i operacijom.


Oticanje

Previše aktivan imuni sistem može izazvati upalu ili oticanje u ustima. Ako dođe do toga, to menja sam zagrižaj i stara proteza više ne odgovara. To je dobra indikacija za proveru da li je prisutan rak jezika, posebno ako pacijent spada u rizičnu grupu.


Problemi sa govorom

Ljudi sa oralnim kancerom obično primete da im se menja glas, postaje tiši ili promukliji, kao kod hronične prehlade.Ostali simptomi su nerazgovetan govor i problem sa izgovaranjem pojedinih reči.


Čvorić u vratu

Kod gotovo svih vrsta kancera javljaju se i čvorići na vratu.Oticanje jednog ili više limfnih čvorova na vratu su čest simptom ovakvih oboljenja.


Naglo mršavljenje

neobjasnjivo mrasvljenje

Još jedan simptom mnogih vrsta raka je naglo i nenamerno mršavljenje.Kod raka jezika, ovo mršavljenje se javlja zbog bolova prilikom jela, te osoba generalno manje jede.Preterana mršavost se obično javlja u uznapredovalim fazama bolesti.


Neprijatan zadah iz usta

Svako je bar jednom u životu imao neprijatan zadah iz usta.Međutim, kod raka jezika je neprijatan zadah iz usta česta pojava i s vremenom se pogoršava.


Ostali simptomi raka jezika:

 • čvorić na usni
 • neobično krvarenje i osećaj utrnulosti u ustima
 • kvarenje zuba
 • problem sa pomeranjem vilice

Ako primetite jedan ili više ovih simptoma, odmah posetite lekara ili stomatologa. Stomatolog će vam pregledati usnu duplju.

Redovne stomatološke kontrole (bar jednom u šest meseci) su najbolji metod prevencije raka u usnoj duplji, jer će vaš zubar primetiti svaku promenu.


Dijagnoza raka jezika

Ako imate neke od ovih simptoma koji nikako da prođu, posetite lekara. Ako vaš lekar sumnja na rak jezika, verovatno će vas poslati na dodatne testove. Ponekad lekari koriste laringoskop (tanku cev sa kamerom) kako bi pregledali zadnji deo usne duplje i limfne čvorove.

Biopsija tkiva se obično radi kako bi se potvrdila dijagnoza i utvrdio tip raka.


Lečenje raka jezika

Postoje tri glavna tretmana za rak jezika, i mogu se koristiti i samostalno i u kombinaciji. Ponekad je potrebna samo operacija, i to obično u slučajevima kada je rak otkriven u ranoj fazi. Ako bolest uznapreduje, obično je potrebna kombinacija dva, ili sva tri tretmana.

Tri načina za lečenje raka jezika su:

 • operacija: uklanjanje kancerogenog i okolnog zdravog tkiva
 • radioterapija: korišćenje zračenja kako bi se uništile kancerogene ćelije koje su ostale nakon operacije
 • hemioterapija:  korišćenje lekova za uništavanje kancerogenih ćelija i tkiva

Pre nego što se počne sa tretmanom, moraju se završiti sledeće stvari.

Procena pre tretmana

 

 • Procenjuje se lična anamneza pacijenta i radi se fizički pregled, uključujući i kompletan pregled vrata i glave.
 • Konzilijum lekara pregleda pacijenta i vrši procenu stanja.
 • Radi se biopsija kako bi se potvrdila dijagnoza raka.
 • Po potrebi, radi se snimak pluća da se vidi da li su se javile metastaze.
 • Skenerom ili magnetnom rezonancom se radi snimak primarnog tumora i vrata.
 • Radi se detaljan pregled zuba, sa rendgenskim snimanjem vilice.
 • Ako je potrebno, radi se endoskopija pod anestezijom.
 • Kada je to potrebno, pacijent se šalje na terapiju zbog otežanog govora, gutanja i jedenja.

Kada se svi ovi testovi obave, lekari određuju tretman, što zavisi od nekoliko faktora. U zavisnosti od toga da li se rak raširio ili ne.

Operacija se preporučuje u gotovo svim slučajevima raka jezika. Ako se nakon operacije pojavi tkivo u kom se i dalje nalaze kancerogene ćelije, radi se resekcija kako bi se ono uklonilo.

Lečenje gotovo svih kancera u usnoj duplji je obično slično, mada se za rak usne primenjuju nešto drugačije metode. Da li će se uraditi operacija zavisi od toga gde se rak nalazi, kao i od toga u kojoj je fazi.

Rekonstrukcija se radi u zavisnosti od toga na kom se mestu rak uklanja i koliki je tumor.


Uzroci raka jezika

Pušenje ostaje najverovatniji uzrok oralnog kancera – termin za kancer usana, jezika, usta, krajnika i srednjeg dela grla

Rak se javlja kada normalne ćelije počnu da se prebrzo razmnožavaju. Mnogi faktori mogu izazvati rak jezika, a to su:

 • pušenje
 • korišćenje alkohola
 • infekcija HPV-om
 • muški pol
 • određeni tipovi anemije

Oboljenje poznato kao “neuspeh i odbacivanje transplantiranih organa i tkiva”, koja se ponekad javlja kod osoba kojima je rađeno presađivanje matičnih ćelija

Nekoliko naučnih ispitivanja je pokazalo da hronični periodontitis (upala desni) povećava rizik od raka jezika kod muškaraca, mada je potrebno još ispitivanja kako bi se ova hipoteza i potvrdila.


Humani papiloma virus

HPV je virus koji izaziva rak grlića materice, a u ređim slučajevima i rak drugih organa (jezika i krajnika). Ovaj virus se prenosi seksualnim kontaktom, gde spada i oralni seks. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti je objavio podatak da 50 posto muškaraca i žena biva inficirano ovim virusom. Smatra se da je ovaj virus glavni krivac za nagli porast broja slučajeva oralnog kancera.

Naravno, infekcija HPV-om ne znači nužno da ćete dobiti kancer jezika.


Stadijumi raka jezika

Stadijum raka se određuje u odnosu na tri ključna faktora:

 • Tumor (T) opisuje veličinu samog tumora.
 • Čvor (N) govori o tome da li se rak proširio na limfne čvorove.
 • Metastaza (M) govori o tome da li se rak proširio i na druge organe.

Kod svakog od ovih faktora dodaje se broj između 0 i 4 ili slovo X. Što je broj veći, stanje je lošije. Na primer, T1 znači da je tumor manji u odnosu na T2. Slovo X znači da je nemoguće proceniti stanje.

Kada se procene sva tri faktora, procenjuje se i stanje u globalu.


T kategorije raka u usnoj duplji i orofaringealnih kancera

Ove kategorije se odnose na primarne tumore u usnoj duplji.

TX: primarni tumor se ne vidi, nema informacija.

 • T0: karcinom in situ. Rak je još uvek lokalizovan ili se nalazi u gornjim slojevima membrane usne duplje ili orofarinksa. Kancerogene ćelije još uvek nisu prodrle u dublje slojeve tkiva.
 • T1: tumor manji od dva centimetra u prečniku.
 • T2: tumor veći od dva, ali manji od četiri centimetra u prečniku.
 • T3: tumor veći od četiri centimetra u prečniku.

Prognoza kod raka jezika

Ako vam je postavljena dijagnoza raka jezika, lekar će vam reći i koja je prognoza, odnosno šta će se najverovatnije desiti. Imajte na umu da se i mnogi ljudi sa veoma lošom prognozom uspešno oporavljaju, dok se dešava i da kod osoba sa dobrom prognozom dođe do neočekivanog smrtnog ishoda. Prognoza je čisto nagađanje bazirano na informacijama o pacijentu. Dakle, ne znači da će se prognoza uvek i ostvariti.

Ako se simptomi primete na vreme i rak jezika dijagnostikuje u ranoj fazi, lečenje je veoma lako, ali što se duže lečenje odlaže, to je i manja šansa za potpuno i uspešno izlečenje. Zbog toga, ako imate simptome raka jezika, najbolje je da bez odlaganja odete kod svog lekara.

Autor teksta Dr. Jovan Stojanovic

Izvori: (1) (2) (3) (4)