Upala sinusa: 12 simptoma, antibiotici i 6 prirodnih lekova za lečenje

0
15580
kako izleciti upalu sinusa

OTKRIVAMO NAJBOLJE LEKOVE Problemi sa sinusima i simptomi tih problema su obično razlog za posetu lekaru. Simptomi obično uključuju bol u čelu, između očiju, zubobolju, zapušen nos i probleme sa disanjem.

Šta su sinusi?
Sinusi su šupljine u lobanje i kostima na licu i sastavni su deo gornjeg respiratornog trakta, od nosa do grla. Sinusi se nalaze u čelu, unutar jagodičnih kostiju i iza nosa.

sta su sinusi

Kada imate upalu sinusa, možete se zapitati gde se sami simptomi zapravo manifestuju. Sinuse možete zamisliti kao male džepove ispunjene vazduhom, koji su raspoređeni po licu. Oni se nalaze:

 • ispod obraza
 • iza čela i obrva
 • na svakoj strani nosa
 • i iza nosa

Sinusi se lako mogu začepiti. Zdravi sinusi su obloženi tankim slojem sluzi koja štiti od:

 • prašine
 • bakcila
 • i drugih čestica iz vazduha

U idealnim uslovima, sitne dlačice  koje se nalaze u nozdrvama prečišćavaju sluzokožu nosa i izbacuju sve što se zaglavi u sinusima.


Šta je sinusitis?

Upala tkiva u sinusima se naziva sinusitis. Najčešći uzroci upale sinusa su bakterijske ili virusne infekcije, kao i alergije.


Sve počinje kao prehlada

UPALA SINUSA

U većini slučajeva, upala sinusa se javlja kao posledica upale zbog neke lakše infekcije (najčešće gripa). Ta upala dovodi do bakterijske infekcije sinusa.


Simptomi sinusitisa

Bol i pritisak u sinusima (u različitim delovima lica) su glavni simptomi upale sinusa. Teže infekcije izazivaju žućkast ili zelenkast iscedak iz nosa, jake glavobolje, suvo grlo, povišenu temperaturu i osećaj umora.

Koji su svi simptomi akutnog sinusitisa?

Simptomi akutne upale sinusa uključuju:

 • zapušen nos
 • gust žućkast ili zeleni mukus u nosu
 • suvo grlo
 • kašalj, koji se obično pogoršava noću
 • osećaj da je šlajm zaglavljen u grlu
 • jaku glavobolju
 • bol, pritisak i osetljivost oko očiju, nosa, obraza i čela
 • bol u uhu
 • zubobolju
 • neprijatan zadah iz usta
 • smanjena osetljivost čula mirisa
 • smanjena osetljivost čula ukusa

sta je najbolje za sinuse


Pored ovih opštepoznatih postoje i simptomi upale sinusa na koje ljudi često ne obraćaju pažnju a neki od njih su:

Simptomi infekcije sinusa: zubobolja

Da li je reč o karijesu? Ispaloj plombi? Da li možda niču umnjaci? Da li se javila neka bolest desni? Međutim, kada nas zaboli zub, retko kada pomislimo da je to simptom problema sa sinusima. Ovo je simptom infekcije sinusa koji se najčešće previđa i pogrešno tumači. Najčešće se bol u zubima javlja kao simptom upale maksilarnih sinusa, jer koren gornjih zuba obično ide sve do ovih sinusa.


Bolovi u licu

Znate li kakav je osećaj kada preterate u teretani ili na trčanju? Ovakvi bolovi vam govore da ste se zaista umorili, sagoreli mnogo kalorija i aktivirali sve mišiće. Međutim, ovakvi bolovi mogu biti i simptom problema sa sinusima. Bol u celom licu nije simptom samo blokade sinusa, već i infekcije, koja izaziva bolove.


Osećate jak pritisak u licu i glavi

Nema ničeg goreg nego kada se ujutru probudite i poželite da to niste uradili, i to ne zato što je ponedeljak ili zato što ste sinoć popili previše, već zato što vam je glava teška i osećate se kao da vam je neko zamaglio vid. Kada dođe do upale sinusa, dolazi i do njihove blokade. Ta blokada izaziva jak pritisak u licu koji prati glavobolja.

Povezano Najbolji prirodni lekovi za sinuse


Ne osećate miris

upaljeni sinusi

Ako je vreme za večeru, ali vas ništa ne mami u trpezariju jer ne osećate miris fantastičnog jela koje ste upravo spremili, možda je vreme da obratite pažnju na svoje sinuse. Gubitak čula mirisa je čest simptom upale i blokade sinusa. Dakle, ako imate ovakvih problema, obratite se lekaru kako biste utvrdili da li imate neki problem sa sinusima.


Glavobolja nikako da prođe

Svašta može izazvati glavobolju: dehidratacija, fizička aktivnost, umor… Međutim, ako danima imate hroničnu glavobolju koja ne prolazi, možda je pritisak koji osećate znak da su vam upaljeni sinusi, posebno ako vam nos stalno curi ili je sasvim zapušen.


Simptomi sinusitisa kod dece

Kod dece se upala sinusa obično manifestuje nešto drugačije nego kod odraslih. Simptomi upale sinusa kod dece su:

 • zapušen nos i velike poteškoće sa disanjem
 • bolovi, koji se noću pojačavaju
 • bol u uhu
 • problemi sa sluhom
 • zbunjenost i lako zamaranje
 • neprijatan zadah iz usta

upala sinusa kod dece

Međutim, obratite pažnju na upalu sinusa bez mukusa, jer obično nema simptoma u prvim fazama oboljenja, te je i lečenje nešto teže. Zato se ova bolest obično brzo pogoršava.


Hronični sinusitis

Upala sinusa se smatra hroničnom ako traje duže od tri meseca. Uz hronični sinusitis se mogu, ali  i ne moraju, javiti polipi u nosu. Hronični sinusitis se može javiti zbog alergija, anomalija u anatomiji sinusa koja izaziva polipe u nosu ili zbog problema sa zubima.

Polipi u nosu

Polipi u nosu su benigne izrasline u sinusima koji blokiraju protok vazduha i izbacivanje mukusa.

Hronični sinusitis je još uvek zagonetka

Hroničnu upalu sinusa je obično teško lečiti. Postoji mnogo faktora koji mogu dovesti do hronične upale sinusa, i eliminacija tih faktora je prvi korak u uspešnom lečenju ovog oboljenje. Ponekad je potrebno uzimati lekove duži period, ili se podvrći i operaciji, kako bi se simptomi stavili pod kontrolu.


Uzrok upale sinusa

Šta izaziva simptome upale sinusa?

Ako često imate problema sa bolom u sinusima, otkrivanje uzroka je važan korak koji vodi do ozdravljenja. Kada god tkivo u nosu i sinusima postane natečeno i upaljeno, može izazvati probleme sa sinusima. Tome mogu doprineti sledeći faktori:

 • promena temperature
 • alergije
 • pušenje
 • prehlada
 • sinusitis

U suštini, bilo šta što izaziva naticanje u sinusima, sprečava cilije (dlačice u nosu) da pravilno obavljaju svoj posao.


Lečenje upale sinusa, terapija i prirodni lekovi

Aku su se kod vas pojavili iznad navedeni simptomi sigurno se pitate šta je dobro za sinuse.

Ako je u pitanju akutna upala sinusa bilo da je alergijska ili uzrokovana virusima prva terapija su razne kapi za sinuse.U ovakvim situacijama najvažnije je očistiti sinuse a kao pomoć mogu se koristiti i mnogi prirodni lekovi.

Da vidimo prvo zašto se koriste kapi za sinuse

Dekongestanti

kapi za sinuse

Kapi dekongestanti i sprejevi za nos se koriste za ublažavanje simptoma akutnog sinusitisa. Ovi lekovi pomažu u umirivanju upaljenog tkiva i podstiču izlučivanje sekreta kroz nos. Ovakve sprejeve nije preporučljivo koristiti duže od tri dana. Nakon toga, tkivo postaje još više upaljeno i može se javiti i oboljenje poznato kao rhinitis medicamentosa (upala tkiva u nosu zbog upotrebe lekova). Pre nego što počnete sa upotrebom bilo kojih lekova za sinusitis, konsultujte se sa lekarom. Kombinacija lekova za oralnu primenu i sprejeva za nos je najbolja varijanta za lečenje upale sinusa.


Antibiotici za sinuse

U većini slučajeva, sinusitis se javlja zbog virusa, poput onih koji izazivaju sezonski grip i prehladul. Upala sinusa izazvana virusima se ne leči antibioticima, jer oni nemaju nikakav efekat na viruse. Antibiotike treba koristiti samo u slučajevima kada je sinusitis izazvan bakterijama. 

Simptomi bakterijske infekcije sinusa su bol u licu, iscedak iz nosa, ponekad i gnoj, a traju duže od nedelju dana i obično ne reaguju na lekove koji se mogu dobiti bez recepta. Akutno bakterijsko zapaljenje sinusa se leči antibioticima, i to onim za uništavanje bakterija koje najčešće izazivaju sinusitis, jer je nemoguće uzeti bris i uraditi antibiogram.

Pet najčešćih sojeva bakterija koje izazivaju sinusitis su Streptococcus pneumoniae, Hameophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Staphylococcus aureus i Streptococcus pyogenes. Antibiotici koji se prepisuju za lečenje upale sinusa moraju biti namenjeni za uništavanje baš ovih bakterija.

Ako ste alergični na penicilin, lekar će vam preporučiti druge antibiotike, koji ne sadrže penicilin. Ostalima se obično kao terapija prepisuje antibiotik  Amoksicilin, ali ako se stanje ne poboljša nakon nekoliko dana, ova terapija za sinuzitis se menja i prepisuje se neki drugi lek. Antibiotik se mora uzimati najmanje 10-14 dana. Ponekad terapija traje i do tri nedelje. Neki od antibiotika ublažavaju i upale.


Alergijski sinuzitis lečenje

sinuzitis alergija

Neki domaći lekovi vam mogu pomoći u ublažavanju simptoma sinusitisa. Irigacija (ispiranje) sinusa ili udisanje vlažnog, toplog vazduha pomaže u ublažavanju simptoma upale sinusa. Ako je glavni uzrok alergija, pomoći će vam antihistaminici.


Pre nego što saznate kako izlečiti sinuse  i koji je najbolji prirodni lek da vidimo u kojim slučajevima se javlja upala sinusa bez sekreta i curenja nosa.


Upala sinusa bez sekreta

Šta izaziva sinusitis kod kog nema curenja iz nosa?

Infekcija

Ako se grip, rubeola i slične bolesti ne leče na vreme, može doći do teških komplikacija. Čak i pogrešan tretman upale sinusa može dovesti do pogoršanja simptoma. Ponekad je dovoljna i obična prehlada. Evo i kako to funkcioniše:

 • prvo dolazi do oticanja mukoznih membrana
 • javlja se zapušen nos
 • sužava se prolaz u sinusima
 • to otežava lučenje sekreta
 • mukus se nakuplja u sinusima

Simptomi virusne infekcije počinju da se povlače. Tada se oseća poboljšanje i pacijent misli da je izlečen. Međutim, mukus se postepeno nakuplja u sinusima i začepljuje ih.

Bolesti zuba

Ako se ne leče na vreme, bolesti zuba i infekcije se mogu proširiti na sinuse. Najčešći uzroci ovakvih upala sinusa su:

 • periodontitis
 • jak karijes
 • ciste na gornjoj vilici.

Kako ublažiti bol u sinusima prirodnim putem

Videli ste da su u nekim slučajevima upale sinusa antibiotici jedina moguća terapija, a da li je moguće izlečiti sinuse prirodnim putem ?

Da. Prirodno lečenje je moguće ako se počne na vreme kada nije došlo do teške bakterijske infekcije.Čak i ako vam je propisana terapija za sinuse od strane lekara, najbolje za sinuse je da koristite niki dodatni prirodni lek kako bi ubrzali olakšanje.

upala sinusa caj

Pritisak i bol koji se javljaju u sinusima mogu biti blagi ili jaki. Uzrok ovih simptoma je uglavnom prehlada, alergija ili sinusitis (infekcija sinusa). Bez obzira na to šta izaziva bol u sinusima, olakšanje može biti lakše nego što mislite.

U daljem tekstu, videćete šta je dobro za sinuse, pozabavićemo se prirodnim rešavanjem začepljenih sinusa i kućnim lečenjem. Postoji puno načina da ublažite bol koju osećate, počevši od ovlaživanja vazduha u sobi, preko slanih rastvora i preventivnih mera, poput izbegavanja iritanata.

Evo šta je najbolje za sinuse:

Udišite vlažan vazduh

Ako satima osećate pritisak u sinusima, uključite ovlaživač vazduha ili jonizator u spavaćoj sobi i prostorijama u kojima provodite puno vremena. Suv vazduh iritira sinuse, a vlažan vazduh može smanjiti začepljenost. Udišite paru nekoliko puta na dan, inhalacija je najbolje što možete uraditi za začepljene sinuse.Ako vam je inhalacija sa šerpom i grejanje vode komplikovano jednostavno sedite u kupatilu i duboko dišite dok voda, koja mora biti vruća, puni kadu.


Izbegavajte dim i štetna isparenja

Vazduh koji udišete može pogoršati ili izazvati bol u sinusima, u zavisnosti od toga šta se u njemu nalazi. Izbegavajte duvanski dim i isparenja od:

 • proizvoda za čišćenje
 • biljaka
 • sprejeva za kosu
 • parfema

Ako ste okruženi pušačima i ne možete da eliminišete sva hemijska isparenja u svojoj okolini, ne očajavajte, pošto ipak možete uraditi nešto za svoje sinuse.

 • Zabranite vašim prijateljima i članovima porodice da puše u kući.
 • Kupujte samo ‘zelene’ proizvode, koji su bez mirisa, pošto je verovatnije da oni neće sadržati hemikalije koje podstiču bol i pritisak u sinusima.

Pijte više vode

Olakšanje od bolova u sinusima može biti tako jednostavno. Popijte čašu hladne vode ili soka, a pomoći će vam i vruć čaj. Sve ove tečnosti će omekšati i stanjiti sluz u nosu, samim tim i olakšati njeno izbacivanje.

Doduše, pazite na to šta pijete. Da biste ublažili simptome upale sinusa, ne preterujte sa kofeinom i alkoholom, pošto od obe varijante možete dehidrirati. Alkohol može pogoršati oticanje sinusa. Pijte osam ili više čaša vode ili drugih zdravih pića, svakog dana.


Ispiranje slanim rastvorom

ispiranje sinusa

Ispiranje nosa slanim rastvorom je jako dobro za upaljene sinuse pošto može potpuno da ih pročistiti. Da biste ovo uradili pravilno, korsitite blagi, sterilni rastvor kako biste izbacili sluz i alergene koji izazivaju začepljenost.

 • Nagnite se iznad sudopere.
 • Ušpricajte rastvor u jednu nozdrvu.
 • Sačekajte da prođe kroz nos i izađe kroz drugu nozdrvu.
 • Držite usta otvrena i nemojte disati kroz nos.

Ispiranje nosa

Takođe dobro za upalu sinusa je ispiranje slanom vodom.Većini ljudi pomaže kada isperu nos slanim rastvorom, ali je prvo potrebno uraditi neke pripreme. Većinu sastojaka možete naći u apotekama, uključujući:

 • flašicu za rastvor
 • špric
 • posudu za sipanje rastvora u nos (izgleda kao čajnik)

Slani rastvor možete napraviti sami, ili kupiti gotov.

Recept za slani ratsvor

Ako želite sami da napravite svoj rastvor za nos, pratite ovo jednostavno uputstvo. Potrebni su vam:

 • pola litre sterilne vode
 • 1 supena kašika soli
 • pola kašike soda biakrbone

Postupak je lagan- pomešajte mlaku vodu sa soli i ukoliko želite, dodajte pola kašikice soda bikarbone kako vas so ne bi peckala.


Beli luk za sinuse

Beli luk, koji poseduje moćne antibiotske, anti-bakterijske i antivirusne komponente, dobar je za lečenje akutne upale sinusa. Najbolji način na koji možete koristiti beli luk za sinusitis je da se samelje u blenderu i da stavite ovu pastu blizu nosa i udišete pikantan miris kroz nos dubokim dahom.


Čaj za sinuse

Kako biljni čaj pomaže? Prvo, para iz ključale vode može smanjiti začepljene. Udisanje dodatnih isparenja dok gutate takođe mogu ublažiti upalu sinusa, a pijenje vrućeg čaja može ubrzati nosnu drenažu pomoću hidriranja nosne membran.

Čaj je odličan prirodni lek za sinuse!

Nekoliko vrsta biljnog čaja posebno je korisno za uplajene sinuse:

 • Nana
 • Kamilica
 • Majčina dušica

Dodavanje limunovog sokova ili kriške limuna u čaj može takođe potaknuti čišćenje sinusa, zahvaljujući kiselim osobinama ovog voća.


Kada posetiti lekara?

Ako imate neki od sledećih simptoma, odmah posetite lekara: povišenu temperaturu, glavobolju, probleme sa vidom, otečene kapke, ukočen vrat, veoma suvo ili bolno grlo, zelen ili žućkast mukus. Ako niste sasvim sigurni da je reč o upali sinusa, konsultujte se sa lekarom.


Komplikacije upale sinusa

Upala sinusa može postati prilično ozbiljna i izazvati teške komplikacije. Infekcija se može proširiti na oči, u srednje uho, pa čak i na moždanu membranu.


Prevencija sinusitisa

Mada nije potpuno moguće izbeći sinusitis, postoji dosta stvari koje možete učiniti i tako smanjiti rizik od upale sinusa:

 • ostavite cigarete
 • izbegavajte suv vazduh
 • koristite ovlaživač vazduha
 • pijte dovoljno tečnosti
 • pokušajte sa lečenjem hroničnih alergija ako vam one stvaraju problem sa sinusima

Izbegavajte okidače !

Jedan od najčešćih izazivača bola i pritiska u sinusima su alergije. Njih nažalost ne možete u potpunosti eliminisati, ali možete izbegavati alergene koji ih izazivaju. U najčešće alergene spadaju:

 • dlake kućnih ljubimaca
 • grinje i
 • polen

Ako ne znate koji alergeni pogoršavaju vaše probleme sa sinusima, uradite alergo test ili zakažite pregled kod specijaliste koji će vam pomoći da identifikujete i rešite ovaj problem.

Autor teksta Dr. Nikola Radovanovic

Izvori: (1) (2) (3) (4)