Zašto imate beo jezik ? 4 uzroka i 4 saveta da uklonite bele naslage

0
41514
beo jezik

Beo jezik je termin kojim se opisuje neka površina jezika na kojoj se nalazi sivkasto-bela skrama. Moguće je da čitav jezik ima ovu belu prevlaku, ali i da se ona javlja u obliku mrlja.


Pitate se “Zašto imam beo jezik ?”

Postoji nekoliko različitih razloga zbog kojih se pojavljuju bele naslage na jeziku, a svaki se leči na poseban način. Beo jezik je najčešće bezazlen simptom ali, u retkim slučajevima, može da bude pokazatelj ozbiljnog oboljenja.

U ovom članku ćemo se baviti najčešćim uzrocima zbog kojih se javljaju bele naslage na jeziku i jednostavnim kućnim lekovima koji će vam pomoći da se rešite ovog problema.

beli jezik


Beo jezik uzrok

Kad se pomene beo jezik mnogi pomisle na gljivice iz roda kandida ali one nisu uzrok baš u svim slučajevima…
Bele naslage na jeziku a nije kandida, šta bi drugo moglo da bude ?
Najčešći uzrok  je slaba oralna higijena. Male kvržice na jeziku, koje se zovu papile, mogu da počnu da otiču i postanu upaljene u ustima o kojima se ne vodi dovoljno računa.Često se ovo stanje prijavljuje kao beo jezik sa crvenim tačkicama.

beo jezik sa crvenim tackicama

Mnoštvo mikroba, otpadaka, čestica hrane i mrtvih ćelija mogu da se zaglave između papila. Usled toga jezik postaje beo, jer dolazi do stvaranja naslaga.

Oralni problemi i nepravilno održavanje higijene usta mogu da izazovu bele naslage na jeziku, a u njih spadaju:

  • suva usta usled disanja na usta ili spavanja sa otvorenim ustima
  • nepravilno pranje i čišćenje zuba zubnim koncem
  • nečišćenje jezika
  • dehidracija
  • iritacija oštrim ivicama unutar usta, kao što su zubi, korektivne ili stalne proteze
  • redovno konzumiranje alkohola
  • pušenje, žvakanje ili sisanje duvana

bele naslage na jeziku

Osnovna higijena usta je od presudne važnosti za svakoga, ali postoje neka oboljenja zbog kojih se javlja beo jezik čak i kod osoba koje izuzetno vode računa o oralnoj higijeni. U nastavku članka ćemo navesti neka od njih.


Oralni lihen planus

lihen planus

Oralni lihen planus je zapaljensko oboljenje koje zahvata usta i izaziva debele, bele kožne mrlje koje se javljaju u usnoj duplji i na jeziku.

Ove bele mrlje na jeziku i u ustima mogu da se jave uporedo sa drugim simptomima, uključujući i čireve ili bolne obraze i desni.

Ako imate bele naslage na jeziku a sigurni ste da nije kandida evo šta još može biti…


Leukoplakija

Leukoplakija izaziva formiranje debelih, belih lezija na jeziku i u ustima. Leukoplakiju obično izazivaju iritansi, kao što su duvan i alkohol, mada može da bude i posledica zapaljenskog oboljenja i iritacije protezama.Lezije koje izaziva leukoplakija su same po sebi bezopasne. Bele naslage na jeziku čiji je uzrok leukoplakija u retkim slučajevima izazivaju ozbiljne komplikacije, pa je zato najbolje da dijagnostikovanje leukoplakije prepustite lekaru.Videli ste da postoji dosta slučajeva da se javljaju bele naslage na jeziku a nije uzrok kandida.Ipak gljivice iz roda kandida često su odgovorne za beo jezik…

Saznajte detaljnije Šta je leukoplakija


Kandida na jeziku ili oralni drozd

kandida beo jezik

Kandida na jeziku, ili oralna kandidijaza, je učestalo oboljenje koje dovodi do toga da jezik pobeli.Kandida na jeziku je gljivična infekcija, odnosno kvasac infekcija, koju izaziva kandida (Candida).

Oralna kandidijaza izaziva formiranje mrlja u usnoj duplji i na jeziku. Ove mrlje su obično žute, žućkaste bele ili beličaste i mogu da imaju neprijatan ukus.

Ako je uzrok za bele naslage kandida, jezik može da bude i bolan, naročito dok jedete ili pijete.

Osobe sa oslabljenim imunim sistemom imaju veće šanse da dobiju oralni drozd. Ovo podrazumeva one koji su nedavno koristili antibiotike ili bili podvrgnuti hemoterapiji. U druge faktore zbog kojih se javlja kandida na jeziku i on postaje beo su slaba oralna higijena ili loše uklopljene proteze.

Kandida na jeziku može da bude i posledica inhalacije kortikosteroida kod osoba koje boluju od astme. Rizik od nastanka kandide u ustima povećavaju i neka oboljenja, kao što je dijabetes.


Sifilis

Sifilis je poznata polno prenosiva bolest koja izaziva simptome u usnoj duplji.

Nelečeni sifilis može da dovede do pojave belih mrlja na jeziku i ranica u usnoj duplji. Sifilis mora da se leči.


Druga oboljenja koja izazivaju beo jezik

Nešto ređa, mada ponekad ozbiljna oboljenja mogu da izazovu bele fleke na jeziku.

Rak usta ili jezika može da izazove pojavu belog jezika, a druga oralna oboljenja mogu da pogoršaju simptome.

Osnovni hronični zapaljenski poremećaji, takođe, mogu da budu razlog što jezik postaje beo.


Ako imate beo jezik kada bi trebalo da se javite lekaru ?

U većini slučajeva se problem belog jezika lako rešava, mada to nije uvek slučaj.

Ako simptomi ne reaguju na osnovnu negu usta ili se javljaju zajedno sa drugim simptomima, trebalo bi da se javite lekaru.


Bele naslage na jeziku lečenje

Beo jezik koji je posledica određenog poremećaja, moraće da se leči na specifičan način.

Kandida na jeziku se leči antigljivičnim medikamentima, obično u obliku kapi za usta, koji se koriste 1 – 2 nedelje da bi dali rezultate.

Oralni lihen planus se leči kortikosteroidima, ako je u pitanju teži oblik, mada je u većini slučajeva dovoljan nadzor lekara ili stomatologa.

I leukoplakiju prati lekar da bi bio siguran da se stanje ne pogoršava.

Sifilis se leči antibiotikom penicilinom koji ubija bakteriju (spirohetu) koja je uzročnik bolesti.

Smanjenje iritanasa u usnoj duplji, kao što su alkohol i duvan, može da pomogne da se bele mrlje povuku.


Prirodni lekovi za beo jezik

Neki prirodni lekovi i promena određenih navika mogu da pomognu da se rešite belog jezika.

1. Probiotici

Probiotici su još jedan od načina za ublažavanje oralnih simptoma kao što je belo jezik. Probiotici su sojevi bakterija koji su korisni za digestivni sistem.

Mada je većina istraživanja usredređena na delovanje probiotika na poboljšanje zdravlja creva, oni mogu da budu korisni i za usta i jezik.

Analiza studija, objavljena u Evropskom žurnalu stomatologije, uočava da probiotičke bakterije mogu da naseljavaju i usta i creva. U nekim slučajevima, ove bakterije se bore protiv kandide i drugih loših sojeva bakterija.

Mada su dokazi neubedljivi, probiotici mogu da uravnoteže sredinu u usnoj duplji i spreče da se jave bele naslage na jeziku.

2.  Soda bikarbona protiv naslaga na jeziku

Ako na četkicu za zube nanesete sodu bikarbonu i istrljate jezik, zube i desni, to može da smanji broj bakterija koje izazivaju belo jezik.

Jedna studija je otkrila da soda bikarbona uništava štetne bakterije i gljivice koje najčešće izazivaju infekcije u usnoj duplji, a u koje spadaju i streptokok i kandida.

3.  Sirovi beli luk

Konzumiranje sirovog belog luka može da pomogne organizmu u borbi protiv infekcije koju izaziva kandida. Istraživanja zapažaju da jedinjenje alicin, koje sadrži beli luk, delotvorno uništava štetnu gljivicu kandidu albikans.

Da biste smanjili rizik od pojave belog jezika, svakodnevno možete da jedete češanj belog luka, sam ili iseckan i pomešan sa malom količinom maslinovog ulja.

4. Struganje jezika

Nežno struganje jezika od zadnje ka prednjoj strani, takođe može da pomogne da se smanji broj bakterija, kao da se one i ostaci hrane koji su se zadržali u ustima uklone.

Na tržištu postoje brojni specijalni pribori za struganje jezika, međutim, ivica kašike može podjednako dobro da obavi posao.


Prevencija

Mada nije uvek moguće sprečiti da se pojavi beo jezik, osnovna higijena usta može da pomogne da se ona spreči u brojnim slučajevima. Pod time se podrazumeva pranje zuba najmanje 2 puta dnevno i čišćenje zubnim koncem prostora između zuba bar jednom dnevno.

Mnogo je onih kojima je od koristi i svakodnevna upotreba strugača za jezik ili pranje jezika četkicom za zube.

Promene životnih navika mogu povremeno da pomognu da se spreči pojava belog jezika. Izbegavanje duvanskih proizvoda i alkoholnih pića, može da bude od koristi, kao i konzumiranje raznovrsnih i hranljivih namirnica.

Odlazak kod zubara radi kontrole na svakih 6 meseci, pomoći će da usna duplja bude što je moguće čistija. Da bi se postavila pravilna dijagnoza i odredilo primereno lečenje, svaki zabrinjavajući simptom bi trebalo da se prijavi lekaru.


Prognoze

Ako imate beo jezik ne bi trebalo da brinete prognoze su obično veoma dobre. U brojnim slučajevima, pojava je bezopasna, mada može da deluje neprijatno i izaziva uznemirenost.

Simptomi se možda neće povlačiti i pored poboljšane higijene usta ili promena načina života, međutim, bolja oralna higijena se preporučuje svakome ko ima beo jezik.

U retkim slučajevima, bele naslage na jeziku su je pokazatelj ozbiljnog osnovnog oboljenja. Za ublažavanje simptoma najbolje je da se pridržavate plana lečenja koji vam je preporučio lekar.
Izvori: (1) (2) (3) (4)