Bol i peckanje pri mokrenju kod žena i muškaraca: 8 mogućih uzroka i metode za lečenje

0
2637
peckanje pri mokrenju

BOL I PECKANJE PRI MOKRENJU se naziva disurija. Ovo je često indikacija upale u donjem urinarnom traktu, koji se sastoji od uretre i bešike kod oba pola (a uključuje i prostatu kod muškaraca). Osećaj peckanja se takođe može osetiti ako zapaljenje dostigne dublje strukture urinarnog trakta.

Ovaj osećaj peckanja može se nastaviti nakon što završite sa uriniranjem nekoliko minuta ili čak i nekoliko sati kasnije. Bol i peckanje pri mokrenju takođe mogu biti praćeni i drugim simptomima, pa se tako mogu javiti svrab i peckanje pri mokrenju ili krv i peckanje pri mokrenju, kao i povećana učestalost uriniranja.

Zašto se javlja peckanje pri mokrenju?

Postoji mnoštvo različitih razloga da se jave bol i peckanje pri mokrenju. Slede neki od najčešćih uzroka:

Infekcija urinarnog trakta: Najčešće objašnjenje za disuriju je da je izazvana bakterijskim infekcijama urinarnog trakta. Bakterije se često vezuju za unutrašnju oblogu uretre i mogu se brzo širiti u druge urinarne strukture ako se ne leče brzo.

Simptomi infekcije urinarnog trakta često uključuju bolno uriniranje, promene u boji urina i povećanu učestalost uriniranja.


Povezano>  Urinarne infekcije simptomi i lečenje


urinarna infekcija

Polno prenosive infekcije: Mogu uključiti genitalni herpes, hlamidiju i gonoreju. Ove seksualno prenosive infekcije su takođe uzrokovane bakterijama i mogu se pojaviti zajedno sa vaginalnim sekretom, genitalnim ranama i svrabom na površini prepona.


Vginalne gljivične infekcije: Česta infekcija koja se javlja kod žena poznata je i kao kandidijaza. Može izazvati peckanje prilikom uriniranja, kao i svrab i crvenilo oko vaginalnog područja.


Uretralna striktura: ovo stanje često pogađa muškarce i nastupa kada se uretra sužava usled zapaljenja tkiva ili prisustva ožiljnih tkiva. Pošto urin nije u stanju da prođe slobodno, to uzrokuje nepotrebno nadraživanje tkiva, što dovodi do peckanja.


Bakterijska vaginoza: poznata po sekretu ribljeg mirisa koji može da proizvede, ova bakterijska infekcija prvenstveno pogađa žene.


Oštećenje vaginalne sluznice: To se može desiti tokom grubljeg seksualnog odnosa, što dovodi do oštećenja vaginalnog tkiva. Kada urin dođe u dodir sa ovim oštećenjima, to može dovesti do naglog bola i osećaja sagorevanja. Oštećenje vaginalne sluznice takođe može nastati kao rezultat porođaja.


Nepotrebni proizvodi za intimnu higijenu: Korišćenjem proizvoda za koje proizvođači tvrde da čine vaginu čistom ili mirisnom zapravo narušavate njenu prirodnu pH ravnotežu. Vagina je ustvari dobar samočistač i ne zahteva proizvode poput sredstva za intimnu higijenu, da bi se održala čistom. Koža vagine je veoma osetljiva, postaje lako iritirana ako dolazi u kontakt sa određenim hemikalijama. Ovo može dovesti do peckanja pri mokrenju.


Atrofični vaginitis: simptom nakon menopauze izazvan promenom nivoa hormona. Rezultat toga je stanjivanje vulve i vagine, što može dovesti do peckanja i iritacije tokom seksualnog odnosa, uriniranja ili se dešava jednostavno spontano.


Simptomi koji najčešće prate peckanje pri mokrenju

urinarne infekcije simptomi

U zavisnosti od osnovnog uzroka disurije, možda ćete doživeti određene simptome. Slede neki simptomi koji mogu pratiti peckanje tokom uriniranja.

  • Hematurija (krv u urinu)
  • Hitnost uriniranja
  • Osećaj nepotpunog pražnjenja bešike nakon prolaska mokraće
  • Urinarna inkontinencija – nevoljno ispuštanje urina
  • Učestalo mokrenje
  • Prolazak malih količina urina nakon mokrenja
  • Teškoće uriniranja – kao što su naprezanje ili oklevanje
  • Pražnjenje abnormalnog urina – zamućen urin, penušav urin, snažan miris urina
  • Hematospermija kod muškaraca (krv u spermi)
  • Bol u maloj karlici i donjem delu stomaka.

Peckanje pri mokrenju kod muškaraca

Pečenje prilikom mokrenja kod muškaraca može da ukazuje na probleme sa prostatom, kao što je npr. prostatitis. Takođe, moguća je i upala mokraćnih kanala kod muškaraca, uzrokovana urinarnom infekcijom ili polno prenosivom infekcijom.

Anatomske opstrukcije/malformacije: opstrukcija usled povećane prostate ili uretralne strikture može da izazove peckanje pri mokrenju kod muškaraca. Uretralna striktura ili suženje uretre usled zapaljenja tkiva ili prisustva ožiljnih tkiva onemogućava slobodan prolaz urina, što uzrokuje nepotrebno nadraživanje tkiva, što dovodi do peckanja pri mokrenju kod muškaraca.

Lezije i druge povrede na spoljašnjim genitalijama mogu da izazovu peckanje pri mokrenju kod muškaraca.


Peckanje pri mokrenju kod dece

urinarna infekcija kod dece

Peckanje pri mokrenju kod dece najčešće ukazuje na urinarne infekcije ili na iritaciju spoljašnjih genitalija (kada urin prilikom pražnjenja nadražuje ova oštećenja i izaziva peckanje). Anatomske abnormalnosti vezane za urinarni trakt takođe posledično mogu da dovedu do peckanja pri mokrenju kod dece.

Tokom prve godine života, dečaci su više skloni nego devojčice da imaju strukturalni (anatomski) razlog za probleme sa uriniranjem. Mala deca ne mogu da kažu o svojim simptomima i tegobama vezanim za urinarni trakt, tako da obratite pažnju na bilo kakve promene, kao i na povišenu telesnu temperaturu kod deteta.


Peckanje pri mokrenju kod žena

visoki leukociti u mokraci

Simptomi kao što su bol i peckanje pri mokrenju se javljaju češće kod žena, naročito kod mladih žena koje su seksualno aktivne.

U većini slučajeva, peckanje pri mokrenju kod žena će biti uzrokovano jednostavnom infekcijom urinarnog trakta, ali je neophodna potpuna procena od strane lekara za pravilnu dijagnozu, posebno ako se simptomi ponovo pojave.

Kada govorimo o infekcijama urinarnog trakta, to su najčešće: cistitis (upala bešike), pijelonefritis (upala bubrega) i uretritis (upala uretre, cevčice koja odvodi urin iz bešike van tela).

Polno prenosive infekcije takođe mogu izazvati peckanje pri mokrenju kod žena.

Bakterijska vaginoza; vaginalne gljivične infekcije; oštećenje, iritacija ili trauma vagine; atrofija vagine; suvoća vagine (tokom menopauze); upotreba proizvoda za intimnu higijenu i dr. su sve mogući uzroci za peckanje pri mokrenju kod žena.

U trudnoći: žene su u trudnoći naročito podložne urinarnim infekcijama, tako da peckanje pri mokrenju u trudnoći obavezno treba prijaviti lekaru. Urinarna infekcija tokom trudnoće može da ugrozi plod, zato je neophodno da sve trudnice redovno rade analizu urina sa urinokulturom, čak i ako nemaju simptome. Urinarne infekicje u trudnoći se moraju lečiti što pre, kako bi se izbegle komplikacije trudnoće.


Lečenje

Iako je uvek dobra ideja da potražite pomoć lekara kada sumnjate na potencijalnu infekciju urinarnog trakta, drugi uzroci koji mogu dovesti do peckanja pri mokrenju mogu se tretirati nekim prirodnim lekovima. Ukoliko su infekcije urinarnog trakta krivac za peckanje pri mokrenju, kao što je najčešće i slučaj, lekar će vam prepisati terapiju antibioticima koju morate da ispoštujete do kraja.

Prirodni lekovi za peckanje pri mokrenju:

Ostanite hidrirani: ako pijete odgovarajuću količinu vode, možete osigurati da vaši bubrezi proizvode dovoljno mokraće da bi se oslobodili bilo kakvih stranih osvajača koji su možda bili vezani za vaš urinarni trakt. Dehidracija je takođe uobičajeni uzrok peckanja pri mokrenju. Preporučujemo da pijete dve do tri čaše vode u vrlo kratkim intervalima.

sok od brusnice
Sok od brusnice: ovo je uobičajeni prirodni lek za pomoć u lečenju blažih simptoma infekcije urinarnog trakta. Smatra se da limunska kiselina, koju brusnice sadrže, pomaže u ubijanju bakterija koje izazivaju urinarne infekcije.

Kokosova voda: Odličan lek za dehidrataciju i peckanje pri mokrenju. Kokosova voda sadrži mnogo važnih elektrolita koji su odlični za održavanje ravnoteže vaših telesnih tečnosti.

Koristite zaštitu tokom seksualnog odnosa: Jedan od najčešćih načina za dobijanje infekcije urinarnog trakta je seksualni odnos, posebno kod žena. Korišćenjem kondoma možete pomoći u određenom stepenu da ublažite ovaj rizik.

Urinirajte kad morate: Dobro je da ne zadržavate urin, jer to može pomoći bakterijama da se šire.

Borovnice: bogate antioksidantima koji pomažu u eliminaciji bakterija i lečenju infekcija.

Ren: deluje kao snažno antibakterijsko sredstvo koje pomaže u ubijanju bakterijskih ćelija oštećujući njihove ćelijske zidove. Uzimanje ovog povrća tri puta dnevno sa malo vode ili mleka će vam pomoći da svedete peckanje pri mokrenju na minimum.Autor trksta Dr. Dragan Petrovic
Izvori: (1) (2) (3) (4)