Ekcem na koži kod dece i odraslih (simptomi, lečenje, prirodni lekovi)

0
1676
ekcem na kozi

U ovom članku saznajte šta je ekcem i kako izgleda, koji su simptomi i kako se leči prirodnim putem i kremama…

Lečenje ekcema na koži prirodnim putem

Da li vam je koža crvena, suva i mnogo svrbi? Da li vam je dijagnostikovan ekcem?

Prema nekim procenama u Srbiji od ekcema i dermatitisa boluje oko 160.000 osoba.

Dakle, šta je ekcem ?

Ekcem, zapravo, nije jedno oboljenje; to je grupa kožnih oboljenja u koje spadaju atopijski dermatitis, kontaktni dermatitis, dishidrozni ekcem, ekcem šaka, neurodermatitis, numularni ekcem i stazni dermatitis. Za one koji imaju ekcem na rukama i nogama, pronalaženje umirujućeg, leka za ekcem može da promeni život.

Ekcem kod dece je veoma čest – prema nekim istraživanjima svako peto dete u Srbiji do pete godine života dobije ekcem na koži; u 65% slučajeva ovo kožno oboljenje se javlja pre prvog rođendana, a 90% slučajeva pre pete godine života. Posebno zabrinjava podatak da je ekcem kod dece sve češći.

Povezano> Ekcem na rukama (dermatitis) simptomi, kontrola, prevencija

Prema podacima Klinike za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije, pre 50 godina samo 3% dečje populacije imalo je ekcem, dok danas od atopijskog dermatitisa pati više od 20% dece.

Ispitivanje, koje je sprovedeno na odeljenju za pedijatriju Dečjeg bolničkog centra u Sinsinatiju, otkrilo je da 39% dece iz bele populacije dobije ekcem na koži do treće godine. Zanimljivo je da je isto ispitivanje otkrilo da je ekcem kod dece koja imaju psa kao kućnog ljubimca, mnogo ređi.

Povezano> 10 simptoma ekcema i 5 načina za lečenje prirodnim putem

 

Uprkos tome što se prva pojava ekcema najčešće javlja kod beba i veoma male dece, sve je češći i ekcem kod odraslih a posebno ekcem na rukama i licu. Premda je većina kožnih oboljenja koja spadaju u ekceme na koži hronična, važno je pomenuti da kontaktni dermatitis i ekcem na rukama mogu da budu akutni i da nastaju usled izlaganja alergenima ili hemikalijama.

Ekcem kod dece s godima slabi i žestina  osipa opada sa zrelošću, a kod nekih ekcem nestaje u potpunosti. Međutim, ekcem na rukama, nogama i licu može da izbija i prolazi čitavog života. Najbolje što možete da učinite je da naučite kako se leči ekcem na koži i identifikujete okidače koji izazivaju izbijanje ekcema.

Povezano> Bepanthen krema i losion (za lice, bebe, ekcem…) upotreba, doziranje, iskustva

I pored toga što nema konačnog odgovora na pitanje šta izaziva ekcem, a nema ni poznatog leka, postoje delotvorni prirodni lekovi za ekcem i eterična ulja koji mogu da spreče nova izbijanja i ublaže nelagodu tokom trajanja osipa. Veoma je važno da znate da je ekcem na koži neprijatno, stresno i frustrirajuće oboljenje koje često remeti ciklus spavanja. Pronalaženje leka za ekcem koji će ublažiti simptome, mora da bude prvi prioritet.

ekcem kod dece slike

Ekcem – faktori rizika, uzroci i simptomi

Zapravo, postoji širok spektar uzroka i faktora rizika koji se povezuju sa ekcemom. Isto tako, simptomi ekcema mogu da se manifestuju na veoma različite načine kod odraslih i dece. I pored toga što pravi uzrok ekcema nije ustanovljen, postoje neki zajednički uzroci koji dovode do pojave oboljenja i izbijanja osipa. Osim toga, identifikovani su i brojni faktori rizika.

Povezano> Alergija na tkaninu, materijale, deterdžent…

Faktori rizika za ekcem

 • genetske predispozicije ili porodična istorija ekcema, polenska groznica ili astma
 • mlađi uzrast
 • rad u zdravstvu
 • deca koja idu u obdaništa
 • ADHD
 • suva klima
 • nedostatak hranljivih materija
 • adolescentna gojaznost, kod slučajeva kasnije pojave ekcema
 • nizak nivo vitamina D u trudnoći može da poveća rizik za nastanak ekcema u prvoj godini života deteta

Uzroci ekcema

Stručnjaci iz oblasti medicine još nisu otkrili definitivni uzrok ekcema. Kod nekih se on javlja usled nedostatka hranljivih materija, dok se kod drugih ekcem na rukama ili licu javlja zbog nekog alergena. Ovo su neki od opšte prihvaćenih uzroka ekcema:

 • suva i osetljiva koža koja puca
 • nefunkcionalan imuni sistem
 • životno okruženje
 • genske varijacije koje utiču na kožu
 • alergija na hranu, kozmetičke proizvode, deterdžente za pranje veša i druge hemikalije
 • hronični stres
 • promena temperature u okruženju

Simptomi ekcema

I dok kod nekih osoba sa godinama simptomi popuštaju i izbijanje ekcema se javlja ređe, kod drugih simptomi traju kroz čitavo zrelo doba. Simptomi mogu da budu od blagih do teških i mogu da se menjaju od jednog do drugog izbijanja ekcema. U najčešće simptome spadaju:

 • pojava malih, ispupčenih kvržica koje mogu da luče tečnost i formiraju krastu
 • zadebljala, suva, ljuspava koža koja puca
 • crvene, smeđe ili sivkaste površine kože na šakama, stopalima, gležnjevima, ručnim zglobovima, vratu gornjem delu grudnog koša, očnim kapcima, kožnim prevojima i naborima i na licu i skalpu kod odojčadi
 • osetljiva koža koja je otečena i izranjavljena od češanja
 • ponavljajući osip koji izaziva svrab i često remeti normalan ciklus sna

Lečenje ekcema – 13 načina da nađete olakšanje

Svetlosna terapija/fototerapija

Prema američkoj Nacionalnoj asocijaciji za ekcem, fototerapija umiruje upalu, ublažava svrab, povećava stvaranje vitamina D i uništava bakterije na koži. 10 do 15 minuta dnevno na suncu, posebno tokom izbijanja osipa usled ekcema, pruža olakšanje i može da ubrza lečenje.

Vitamin D

Uz povećano izlaganje suncu, suplementacije namirnicama koje su bogate vitaminom D, poput sardina, lososa, jaja i nekuvanog mleka, mogu da spreče ekcem kod dece i adolescenata. Idealno bi bilo da tokom napada kao lek za ekcem uzimate 2.000 – 5.000 IJ dnevno; ako se malo izlažete suncu, povećajte unos pomoću nekog suplementa dobrog kvaliteta. Preliminarna istraživanja pokazuju da nizak nivo vitamina D u trudnoći i detinjstvu mogu da povećaju rizik od pojave ekcema na koži.

Hidratacija

Pošto je suva koža i uzrok i simptom ekcema, za ljude koje muči ekcem na rukama i nogama obavezno je hidriranje zahvaćenih površina bar dva puta dnevno. Kokosovo ulje je savršen ovlaživač za decu i odrasle koji pate od ekcema. Ovo sredstvo je i antibakterijsko i antigljivično, a ima i antimikrobna svojstva koja pružaju olakšanje i ubrzavaju lečenje ekcema na rukama i nogama.

Tretmani za um i telo

Prema Harvardskoj školi medicine, neka kožna oboljenja, uključujući i ekcem, imaju psihološku komponentu. Ova povezanost se opisuje kao psihodermatologija. Istraživači su otkrili da hipnoza, meditacija bez misli, progresivna mišićna relaksacija, fokusirano disanje, kognitivna terapija i terapija kroz razgovor, mogu da pruže ne samo olakšanje u toku izbijanja ekcema, već ubrzavaju lečenje i sprečavaju buduću pojavu.

Kupka sa solju iz Mrtvog mora za lečenje ekcema na koži

Mrtvo more je poznato po svojim isceliteljskim moćima, a istraživači su otkrili da kupka sa solju iz Mrtvog mora poboljšava hidrataciju kože, jača funkciju kožne barijere, ublažava upalu i smanjuje crvenilo i hrapavost kože. Pošto osip od ekcema može da se pogorša pri izlaganju visokim i niskim temperaturama, voda za kupanje bi trebalo da bude tek toliko topla da u njoj ne drhtite. Nemojte da trljate kožu da bi je osušili; tapkajte je nežno, mekim peškirom.

Hladne, vlažne obloge

Držanje hladnih, vlažnih obloga ublažava svrab kod nekih pacijenata koji imaju ekcem na koži. Kod veoma male dece, prijatno navlažena pižama može da donese olakšanje od svraba tokom noći; međutim, ako je ekcem prerastao u plikove koji luče tečnost, vlažne obloge mogu da povećaju rizik od infekcije i ne bi trebalo da ih koristite.

Krema protiv svraba

Jak svrab je često najgora pojava koju izaziva ekcem na koži. Pokušajte da koristite prirodne, domaće kreme za ekcem koje sadrže ši maslac, kokosovo ulje, sirovi med i eterična ulja jer će vam doneti preko potrebno olakšanje.

Ekstrakt sladića

Ekstrakt sladića za spoljnju upotrebu obećava kada je u pitanju ublažavanje svraba, pokazuju ograničena ispitivanja ekcema. Dodajte par kapi u kokosovo ulje ili domaću kremu protiv svraba.

Omega 3 masne kiseline

Istraživači norveškog Univerziteta za nauku i tehnologiju su otkrili da uvođenje ribe u ishranu dece uzrasta od 9 meseci i konzumiranje ribe jednom nedeljno, dovodi do drastičnog smanjenja rizika od nastanka ekcema. Trebalo bi da razmislite da u ishranu uvedete namirnice koje su bogate omega 3 masnim kiselinama ako želite da sprečite pojavu ekcema. Tokom osipa, ove namirnice su odličan lek koji jača imuni sistem i ubrzava zalečenje.

Probiotici

Probiotici mogu da spreče ekcem kod beba i smanje žestinu osipa, pokazuju istraživanja. U stvari, majke koje u trudnoći i tokom dojenja uzimaju probiotike mogu da spreče pojavu ekcema kod svoje dece. Kada ekcem izbije, a i da bi se sprečili budući napadi, dobro je da se uzima probiotički suplement od 24 – 100 milijardi organizama dnevno.

Eterično ulje lavande

Uz jak svrab, ekcem obično izaziva i anksioznost, depresiju, frustracije i loš san. Eterično ulje lavande je lek za ekcem kojim se dokazano ublažavaju ovi uobičajeni simptomi i pomaže kod lečenja suve kože. Dodajte 10 kapi lavandinog ulja u kašiku kokosovog ili bademovog ulja i nežno utrljajte u kožu. Noću, kada se svrab obično najviše pojačava, aroma lavandinog ulja će vam olakšati da zaspite.

Vitamin E

400 IJ vitamina E dnevno može da vam pomogne da ubrzate lečenje tako što će ublažiti upalu. Pored toga, spoljnjom primenom vitamina E ublažićete svrab i sprečiti nastajanje ožiljaka.

Hamamelis
Ako u toku izbijanja ekcema osip počne da luči tečnost, primenom hamamelisa ćete ubrzati zalečenje jer on ima antiupalna i antioksidantna svojstva. Istraživanje pokazuje da je krema koja sadrži hamamelis i fosfatdilholin bila delotvorna koliko i hidrokortizon u dvostruko slepom eksperimentu. Kada vam izbije ekcem, nežno komadićem vate natapkajte ovaj lek direktno na osip. Vodite računa da koristite hamamelis bez alkohola jer ne biste želeli da vam koža bude još suvlja.Ovo su bili najpoznatiji prirodni lekovi za ekcem obratite pažnju i na sledeće mere predostrožnosti.

Mere predostrožnosti

Ekcem je kožno oboljenje koje za posledicu može da ima tešku nelagodu, poremećaj sna, anksioznost, depresiju i kožnu infekciju. Zapravo, prema klinici Mejo, većina osoba sa ekcemom ima na koži i bakteriju zlatni stafilokok (Staphylococcus aureus). Kada osip počne da curi ili je koža oštećena usled snažnog češanja, može da dođe do teških oblika infekcija virusima i bakterijama.

Ako dođe do infekcije, od pomoći mogu da budu prirodni lekovi za impetigo jer će sprečiti širenje infekcije i ubrzati zalečenje.

Osobe koje imaju ekcem na koži mogu da budu podložnije bolestima srca i moždanom udaru, otkriva istraživanje Harvardske škole medicine. Studija je otkrila da osobe sa ekcemom više puše i piju i mnogo manje vežbaju od onih bez ekcema. Sva tri pomenuta faktora se smatraju rizicima za nastanak bolesti srca i drugih hroničnih oboljenja.

Anksioznost, depresija i loš san koje izaziva ekcem na rukama i nogama su razlog za brigu i kod dece i kod odraslih. Eterična ulja u isparivačima ili u losionima i kremama za ekcem, mogu da ublaže emocionalne probleme koje ovo oboljenje izaziva kod obolelih.

Deca su posebno sklona ismejavanju vršnjaka koji imaju ekcem, posebno ako je na licu. Nije neobično da su deca sa ekcemom povučena i izolovana. Obezbedite detetu puno razumevanje i podršku.

Nekoliko reči za kraj

 • Oko 160.000 osoba u Srbiji ima ekcem, a lek ne postoji.
 • Postoji sedam kožnih oboljenja koja spadaju pod ekcem, uključujući kontaktni dermatitis, dishidrotični ekcem, ekcem šaka, neurodermatitis, numularni ekcem, stazni dermatitis, kao i najčešćeg krivca – atopijski dermatitis.
 • 90% obolelih prvi put dobije ekcem pre navršene pete godine života.
 • Površine kože zahvaćene ekcemom mogu da se pojave bilo gde, međutim, kod dece se tipično javljaju najpre na obrazima, bradi i skalpu.
 • Kod adolescenata i odraslih osoba ekcem se javlja na prevojima poput laktova, kolena, gležnjeva, ručnih zglobova i vrata.
 • Da biste razumeli šta pokreće ekcem i kako da ga se rešite, morate pažljivo da pratite alergene i svaki osip kada se pojavi.
 • Da biste izbegli buduća izbijanja ekcema, izbegavajte uobičajene okidače i alergene u koje spadaju jaja, soja, gluten, mlečni proizvodi, školjke, pržena hrana, šećer, kikiriki, trans masti, uobičajeni prehrambeni aditivi i veštački zaslađivači.
 • Praktikujte tretmane za um i telo da biste postigli najbolje rezultate jer pojačana anksioznost i depresija mogu da pogoršaju simptome, a veruje se da je stres uzrok izbijanja ekcema kod brojnih odraslih osoba.
 • Hidratacija kože zahvaćene ekcemom bar dva puta dnevno umiruje suvu kožu, ublažava svrab i ubrzava zalečenje.
 • Majke koje uzimaju probiotike u trudnoći i periodu dojenja mogu da spreče pojavu ekcema kod svoje dece.
 • Riba u ishrani mlađe dece može da spreči pojavu ekcema

Iskustva

Iskustva pokazuju da suv vazduh u prostorijama može da bude okidač za ekcem, osobe koje vode računa i vlaže vazduh značajno su smanjile probleme sa ovim kožnim oboljenjem.Veoma su pozitivna iskustva sa kokosovim uljem koje se stavlja preventivno na delove tela gde se javlja ekcem ruke, noge, lice…