Infekcija (UPALA) OKA simptomi i lečenje

0
6174
zapaljenje oka

ZAPALJENJE ILI UPALA OKA je često rezultat infekcije virusima ili bakterijama. Ali zapaljenje očiju takođe može biti nespecifično. Razlikuju se kliničke slike u zavisnosti od toga na koji deo očiju upala utiče.

Preporučljivo je da posetite oftalmologa, budući da upala oka može napredovati do teškog oblika.

upala oka

Upala oka simptomi

Kada se oko upali, to podrazumeva zapaljenski proces oko oka. To može uticati na različite delove očiju. Termin “zapaljenje očiju” služi kao glavni izraz za različite inflamatorne bolesti. U zavisnosti od kliničke slike preovlađuju različiti simptomi i tegobe. U retkim slučajevima može doći do ozbiljne bolesti koja predstavlja pretnju vidu.

Najčešće, zapaljenje utiče na konjunktivu, nakon čega slede rožnjača i kapak.


Koji su simptomi infekcije oka?

crvenilo ociju

Mnogi simptomi zapaljenja očiju se preklapaju sa suvim očima, a uključuju:

 • crvenilo
 • svrab
 • gorenje, peckanje
 • senzacija prisustva stranog tela
 • suzne oči
 • otok.

Povrh toga, mogu se pojaviti specifičniji simptomi upale oka:

 • bol
 • kapci koji se drže zajedno
 • zamagljivanje vida
 • osetljivost na svetlost
 • lučenje gnoja.

Gnojni iscedak iz oka je znak bakterijske infekcije. Neki ljudi pogođeni upalom oka pate od teških bolova i značajnog smanjenja vida.


Infekcija oka uzroci

konjuktivitis slike

Upala oka može da ima brojne različite uzroke. Infekcije koje dolaze od bakterija, virusa ili gljiva su glavni uzroci upale oka. Stoga, veoma je česta virusna infekcija oka, a što se tiče bakterijskih infekcija – često se nalazi stafilokoka u oku. Oči su jedan od glavnih ”otvora” za ulazak patogena u ljudsko telo. One se svakodnevno bore protiv “okupatora”, ali kada nastupi zapaljenje, bakterije su nadmašile sistem imunološke odbrane.

Suve oči su posebno osetljive na upalu oka.


Povezano> Peckanje i svarab očiju: 12 EFIKASNIH lekova kojima ćete rešiti problem


Imunološki sistem oka ima ograničen efekat samo kada je suzni film oštećen. U takvim uslovima, patogeni mogu lakše pristupiti i izazvati upale. Možete se brinuti o suvim očima pomoću kapli za podmazivanje očiju, koje takođe mogu pomoći u jačanju zaštitne barijere protiv bakterija.


Saznajte više>  Konjuktivitis najčešća UPALA OKA


Dodatni razlozi za zapaljenje oka su alergijske reakcije, kao što su polenska groznica, autoimune bolesti i iritacije iz životne sredine, kao što su prljavština, čestice prašine ili sunčanje. Mehanički nadražujuće materije, poput onih kada trepavica uraste u oko, takođe mogu dovesti do zapaljenja očiju.


Infekcija oka kod dece i infekcija oka kod beba

Ako beonjače vašeg deteta i unutrašnjost donjeg kapka postanu crveni, ono verovatno ima stanje zvano konjunktivitis ili upala oka. Ova inflamacija, koja može biti bolna i izazvati svrab ščiju, obično signalizira infekciju, ali može biti zbog drugih uzroka, kao što je iritacija, alergijska reakcija ili (retko) ozbiljnije stanje.

Često je praćeno suzenjem i sekretom iz očiju, što je način odbrane da pokuša da zaraste ili da popravi situaciju.

Ako vaše dete ima crvene oči, morate ga odvesti pedijatru što je pre moguće. Infekcije oka obično traju od sedam do deset dana.

Doktor će dati dijagnozu i propisati neophodne lekove. Nikada ne stavljate prethodno otvorene lekove ili tuđe lekove za oči u oči deteta. To može izazvati ozbiljnu štetu. Infekcija oka kod dece je najčešće virusnog, bakterijskog ili gljivičnog porekla. Često se javlja virusna infekcija oka zajedno sa prehladom.

Infekcija oka kod beba (novorođenčadi)

Ozbiljne infekcije oka mogu biti posledica izloženosti bakterijama prilikom prolaska kroz porođajni kanal – zbog čega se sva odojčad leči antibiotskom mašću i kapima odmah nakon rođenja. Takve infekcije moraju biti rano tretirane kako bi se sprečile ozbiljne komplikacije.

Infekcija oka kod dece

Ove infekcije mogu biti gotovo neprimetne, zbog crvenila oka i žutog sekreta iz očiju koji ih obično prati i mogu učiniti da vaše dete oseća blagu neugodnost, ali je ovo retko ozbiljno. Infekcija oka kod dece je uzrokovana različitim virusima ili bakterijama. Ako pedijatar smatra da je problem uzrokovan bakterijama, antibiotske kapi za oči su uobičajeni tretman. Konjunktivitis izazvan virusima ne treba tretirati antibiotikom!

Infekcije oka su veoma zarazne!

Osim dodavanja kapi ili masti za lečenje uplae oka, izbegavajte direktan kontakt sa očima vašeg deteta ili sekretom iz njih, sve dok se lek ne koristi nekoliko dana i crvenilo skroz ne prođe. Pažljivo operite ruke pre i nakon dodirivanja područja oko zaraženog oka.


Dijagnoza i lečenje

kapi za konjuktivitis bez recepta

Trebalo bi da posetite oftalmologa ako su prisutni simptomi zapaljenja oka i on će sprovesti detaljno ispitivanje oka. Uzima se i bris oka na bakterije, kako bi se ustanovilo da li je možda bakterijska infekcija uzrok upale oka. Odgovarajući tretman biće propisan čim lekar utvrdi koji deo oka je upaljen.

Ako se upala oka prepozna i tretira na vreme, proces lečenja je obično jednostavan. Antibiotske kapi za oči se koriste za lečenje ako su bakterije uzrok infekcije.

U slučaju alergijske reakcije, kontakt sa alergenom treba izbegavati tamo gde je to moguće. Alergijska upala oka se može ublažiti sa posebnim kapima za oči.

Antivirusne kapi za oči se često koriste protiv virusnih infekcija. Često se propisuju i masti za oči koje sadrže kortizon.

Nikako nemojte sami da tretirate upalu oka! U najgorem slučaju, upala može doći do teškog oblika i dovesti do trajnog smanjenja ili čak gubitka vida.

Kapi ili masti za podmazivanje očiju, kao i fizioloski rastvor za ispiranje očiju, pomažu u regeneraciji očiju i njihovom čišćenju i jačanju zaštitne barijere. Topla, vlažna obloga položena na upaljeno oko može pomoći u lečenju zapaljenja kapaka ili kod čmička. Potrebno je obratiti pažnju na strogu higijenu prilikom upotrebe obloga, jer u suprotnom postoji rizik od širenja klica.

Nije preporučljivo koristiti sredstvo za ispiranje ili obloge koje sadrže kamilicu, jer postoji rizik od alergijske reakcije. Pored toga, oči mogu biti veoma nadražene od finih dlačica u cvetovima kamilice!

Autor teksta Dr. Marina Stojkovic