Miomi na materici simptomi, uzrok, konvencionalno lečenje i lečenje biljem i prirodnim lekovima

0
1647
miom

Šta su miomi na materici ?

Miomi su benigni tumori koji se stvaraju na zidovima materice i obično dovode do promene veličine i oblika materice, kao i još nekih neprijatnih simptoma. Miomi su često asimptomatski. Bez obzira na to da li imate miome na materici, najbolje je da učinite sve što je u vašoj moći da sprečite pojavu ovih izraslina.

Neki faktori rizika zbog kojih se javljaju miomi materice su često van kontrole, ali sa druge strane, postoje i oni koje možete kontrolisati. Tu spada zdrava ishrana i manje alkohola. Takođe, na mnogo načina možete svoje hormone dovesti u ravnotežu na prirodnim putem, a to je od ključne važnosti za lečenje mioma na maternici.

Miomi na materici simptomi

Materica se sastoji od dve vrste tkiva. Unutrašnji sloj zida materice, ili endometrijum, je tkivo koje se svakog meseca „ljušti“ i izlazi iz ženskog organizma u vidu menstrualne krve. Međutim, materica je uglavnom sačinjena od mišićnog tkiva – miometrijuma. I na endometrijumu i na miometrijumu se lako stvaraju benigni tumori. Od endometrijuma su sačinjeni polipi na materici, a od miometrijuma miomi.

Čak 70-80% žena do svoje pedesete godine dobije miom na materici. Međutim, simptomi se ne javljaju kod svake pacijentkinje. Najčešći simptomi mioma na materici su:

 • Jaka menstrualna krvarenja
 • Menstruacija koja traje sedam dana ili duže
 • Nadimanje i osećaj težine u stomaku, posebno u karlici
 • Bol i pritisak u karlici
 • Često mokrenje
 • Poteškoće prilikom mokrenja
 • Opstipacija
 • Bol tokom seksualnog odnosa
 • Bolovi u leđima i nogama
 • Problemi sa začećem i trudnoćom, uključujući neplodnost i spontane pobačaje.

Ponekad miomi na materici u trudnoći stvaraju komplikacije tokom trudnoće i porođaja, a podrazumevaju i šest puta veću verovatnoću da će porodilja morati na carski rez.

 

Miomi na materici vrste

Lokacija, veličina i broj mioma na materici direktno utiče i na simptome. Postoji nekoliko vrsta mioma:

 • Intramuralni miomi rastu u mišićnom zidu materice. Ako su dovoljno veliki, mogu dovesti do širenja zida materice. Ovi miomi izazivaju dugačke i obilne menstruacije, kao i bolove i pritisak u karlici. Intramuralni miomi se najčešće javljaju.
 • Subserozni miomi rastu sa spoljne strane zida materice i ponekad pritiskaju bešiku, što stvara probleme sa mokrenjem. Ovi miomi najčešće izazivaju bolove u leđima, jer ponekad pritiskaju kičmene nerve.
 • Pedunkularni miomi mogu rasti unutar ili izvan materice, i ne rastu direktno iz zida, već se drže za „peteljku“.
 • Submukozni miomi rastu prema endometrijalnoj šupljini. Ovi miomi najčešće izazivaju obilna i dugačka menstrualna krvarenja. Ponekad izazivaju i probleme sa začenjem. Ovi mimi se najređe javljaju.

Moguće je da se istovremeno javi i više vrsta mioma. Takođe, miomi se mogu javiti i u grliću materice, ali je to veoma retka pojava.

Veličina mioma za operaciju

Uobičajeno pitanje koje postavljaju mnoge žene je “kolika je veličina mioma za operaciju?” Uprkos mnogim istraživanjima o izraslinama na materici, niko nije dokumentovao da li postoji veličina zbog koje će uvek biti potrebna operacija ili invazivno lečenje.

Nijedan broj mioma na materici, niti njihova veličina nisu imali veze sa izborom metoda za lečenje. Žene koje su zatražile lečenje imale su više simptoma, uključujući i više krvarenja i bolova, u poređenju sa ženama koje su odlučile da nemaju nikakav tretman i da koriste lekovito bilje ili alternativne metode lečenja. Iskustva pokazuju da agresivno lečenje bolova i krvarenja može smanjiti potrebu za operacijom.

Veličina mioma ne odgovara uvek stepenu i težini simptoma koje izaziva. Na primer, mali miom (čak 2-3 cm) u unutrašnjosti uteralne šupljine može izazvati teško krvarenje i anemiju. Ali, veliki miom, recimo 7 cm, izvan zida materice neće uzrokovati nikakvo dodatno krvarenje. Miom na materici od 7 centimetara koji stoji direktno preko bešike može uzrokovati urinarne probleme i često mokrenje. A miom od 7 cm na vrhu materice može prouzrokovati malo nadimanje, ali ne dovoljno da bude potrebna operacija. Dakle, veličina, broj i položaj mioma na materici su svi važni faktori u određivanju koje žene mogu imati probleme za čije rešavanje je potrebna operacija.

Miomi na materici  uzroci i koliko je opasan

Rizik od mioma materice povećavaju sledeći faktori:

 • Genetika – miomi se češće javljaju kod žena čija majka ili sestra imaju ove probleme.
 • Godine – miomi se najčešće javljaju kod žena u tridesetim i četrdesetim godinama.
 • Ishrana –nekvalitetna ishrana, u kojoj preovladava nekvalitetno meso, povećava rizik od mioma.
 • Gojaznost – žene koje imaju višak kilograma ili su gojazne imaju i veće šanse da dobiju miome u odnosu na žene koje održavaju optimalnu težinu.
 • Visok pritisak – smatra se da je hipertenzija još jedan faktor rizika za miome.
 • Hipotiroidizam – hipotiroizam može izazvati pojavu mioma.
 • Rano dobijanje menstruacije – žene koje su rano dobile menstruaciju (pre svoje desete godine) imaju veći rizik da kasnije u životu dobiju miome.
 • Pilule za kontracepciju – ove pilule mogu dovesti do bržeg razvoja mioma, jer povećavaju količinu estrogena u organizmu. I hrana koja sadrži dosta estrogena i hormonska terapija igraju značajnu ulogu u razvoju mioma na materici.

Lekari nisu sigurni šta tačno izaziva miom na materici, ali se smatra da ovi faktori dosta povećavaju rizik od mioma. Smatra se da genetika igra značajnu ulogu, kao i hormoni. Estrogen i progesteron su hormoni koji su odgovorni za promene na zidu materice svakog meseca, jer se materica sprema za moguću trudnoću. Estrogen i progesterom verovatno podstiču razvoj mioma, koji sadrže više receptora za ove hormone u odnosu na normalne ćelije u zidu materice. Tome u prilog govori i činjenica da se miomi na materici najčešće smanjuju kada žena uđe u menopauzu, a tada se i nivo ovih hormona u organizmu drastično smanjuje.

Razlika između mioma i polipa

Sastav:

 • Miomi se sastoje od tvrdog mišićnog tkiva koje raste unutar takvog tkiva u materici.
 • Polipi se sastoje od endometrijskog tkiva, meki su i rastu iz unutrašnjeg dela zida materice.

Veličina:

 • Polipi u materici su vrlo mali i prečnika su od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara.
 • Miomi materice mogu biti prečnika od par milimetara, pa do veličine manje dinje.

Da li su kancerogeni?

 • Mada su polipi benigne izrasline, u retkim slučajevima mogu se razviti u karcinom.Samo u tim slučajevima miom na materici je opasan.
 • Miomi na materici su uvek benigne izrasline.

Da li izazivaju bolove?

 • U nekim slučajevima, miomi materice izazivaju bolove, pritisak i neprijatan osećaj.
 • Polipi, generalno, ne izazivaju nikakve bolove.

10 važnih činjenica o miomima

 1. Miomi se javljaju češće nego polipi, i, po pravilu, javljaju se u kasnijem životnom dobu.
 2. Najčešći tip mioma su intramuralni miomi i rastu unutar materice.
 3. Jedna od pet žena u reproduktivnim godinama ima miome.
 4. Miomi na materici se najčešće javljaju kod žena mlađih od 30 godina, a izuzetno su retki kod žena mlađih od 20 godina. Nakon menopauze se skupljaju.
 5. Ovi polipi se češće javljaju kod crnkinja nego kod belkinja.
 6. Postoje četiri vrste mioma na materici: intramuralni, subserozni, submukozni i pedunkularni miomi.
 7. Miomi se mogu javiti na bilo kom delu materice. Ako se miom nalazi bliže sredini materice, veći je rizik od krvarenja i neplodnosti.
 8. Bilo koji tip mioma materice loše utiče na plodnost žene, i može izazvati sterilitet i spontane pobačaje.
 9. Neke žene, koje imaju jaka krvarenja zbog mioma, postaju anemične.
 10. Godišnje se zbog mioma uradi 200.000 histerektomija.

Lečenje mioma na materici prirodnim putem

Kako izlečiti miome na materici prirodnim putem ?

Najpoznatiji prirodni lek za miome je mešavina čuvarkuća i med.Za ovaj narodni lek vam je potrebna biljka čuvarkuća. Recept je jednostavan samljite 300 gr. čuvarkuće, sipajte u 500 grama meda i ostaviti 7 dana u frižideru. Svakog jutra pre jela uzima se po kašičica mešavine.Detaljnije Čuvarkuća i med za miome i ciste 

Miomi na materici i ishrana

Izbegavajte hranu koja vam može pogoršati stanje

Tu spada sledeće:

 • Masno, prerađeno meso: kada su u pitanju miomi na materici, ovo je najgora vrsta hrane. Hrana bogata nezdravim masnoćama, poput suhomesnatih proizvoda i mesa od životinja uzgajanih na farmama, znatno pojačava upale u organizmu i često sadrži mnogo aditiva (pomislite samo na roštiljsko meso i kobasice). Kada jedete meso, kupujte samo ono koje nije sa farmi za masovnu proizvodnju mesa.
 • Obično mleko: neorgansko mleko je puno steroida i drugih hemikalija koje loše utiču na hormone i stimulišu rast mioma.
 • Rafinisani šećer: šećer drastično pojačava bolove i slabi imunitet. Takođe, on dovodi do suvišnih kilograma i hormonalnog disbalansa, što su dva faktora koja podstiču rast mioma u materici. Čak i namirnice sa visokim glikemijskim indeksom povećavaju rizik od mioma na materici.
 • Rafinisani ugljeni hidrati:dovođenje hormona u red ne podrazumeva samo izbacivanje šećera iz ishrane, već i rafinisanih ugljenih hidrata. Ovi ugljeni hidrati dovode do naglog skoka šećera u krvi i stvaraju problem sa hormonima. Rafinisane žitarice, kakve se koriste za pravljenje cerealija koje često jedemo, kao i hleba, dovode do naglog skoka insulina. Ovi rafinisani ugljeni hidrati sadrže samo skrob i gotovo nikakve hranljivesastojke, tako da mogu izazvati samo negativne posledice po zdravlje.
 • Alkohol: preterivanje sa alkoholom pojačava upale u telu, smanjuje imunitet i stvara probleme sa hormonalnom ravnotežom. Izbacivanjem alkohola iz svakodnevne rutine ćete lakše povratiti hormonalnu ravnotežu, što će dosta pomoći za lečenje mioma materice.
 • Kofein: previše kofeina opterećuje celo telo, naročito jetru. Ako jetra mora da radi više nego što je predviđeno, to stvara hormonalni disbalans. Više od dve šolje kafe na dan povećava nivo hormona kod žena i može pogoršati probleme koji se javljaju zbog hormonalnog disbalansa. Što manje kofeina i alkohola pijete, to je vašoj jetri lakše da detoksikuje organizam i da održava hormone u optimalnoj ravnoteži.Često je ovo dovoljno kada nastojite smanjiti miome na materici.

Hrana koja pomaže u lečenju mioma

 • Organska hrana: ova hrana može pomoći u sprečavanju nastanka mioma i u njihovom lečenju. Pesticidi drastično utiču na estrogen i ostale hormone. Pošto je optimalan nivo hormona od vitalne važnosti za lečenje mioma na prirodan način, najbolje je maksimalno smanjiti hranu prskanu pesticidima.
 • Zeleno lisnato povrće: ovo povrće sprečava dalji rast mioma, jer je bogato vitaminom K. Ovaj vitamin pomaže u zgrušavanju krvi i sprečava obilna menstrualna krvarenja.
 • Kupusnjače: kupusasto povrće poboljšava detoksikaciju jetre i vraćanje hormona u normalu. Ishrana bogata brokolijem, kupusom, paradajzom i jabukama je odlična za lečenje mioma na materici. Više kupusastog povrća i mnogo voća u ishrani u velikoj meri sprečava pojavu mioma.
 • Namirnice bogate beta-karotenom: beta-karoten se u ljudskom organizmu pretvara u vitamin A, koji je veoma važan za rast zdravog tkiva i oporavak oštećenih tkiva, a i jedan i drugi proces su važni za lečenje mioma. Beta-karoten se nalazi u šargarepi, kelju i spanaću.
 • Hrana bogata gvožđem: miomi ponekad dovode do jakih krvarenja tokom menstruacije, što može izazvati anemiju. Da biste nadomestili gubitak gvožđa, ubacite u ishranu više namirnica bogatih gvožđem – govedine i mahunarki, kako biste sprečili anemiju.
 • Lan pomaže u održavanju hormonalne ravnoteže u organizmu, što pomaže u smanjivanju mioma. Potrudite se da jedete najmanje dve kašike mlevenog lana dnevno ako imate miome. Možete izmešati lan sa ovsenom kašom, ubaciti ga u smuti ili ga prosto jesti zasebno.
 • Integralne žitarice: umesto rafinisanih, opredelite se za integralne žitarice, kao i za one hranljivije – proso, speltu, heljdu, smeđi pirinač, raž i ovas.

Kako smanjiti miom prirodnim putem ?

Koristite suplemente 

Pre nego što počnete da koristite bilo koji suplement, posavetujte se sa svojim lekarom. Ovi suplementi su vrlo korisni za uspostavljanje boljeg hormonalnog balansa:

 • Riblje ulje ili laneno ulje – esencijalne masne kiseline koje se nalaze u ribljem ulju ili lanenom ulju ublažavaju upale u telu, a upale su jedan od glavnih uzroka mioma.
 • Vitamini iz B grupe – ako vam u ishrani fali ovih vitamina, onda i vašoj jetri nedostaju neophodni vitamini za različite metaboličke procese i regulaciju količine estrogena.
 • Progesteronske kreme –korišćenje progesteronske kreme može pomoći u uspostavljanju boljeg hormonalnog balansa. Kada lečite miome, vrlo je važno da uradite test krvi i vidite da li su vam hormoni u redu. Ako postoji neki problem, pitajte lekara koju vam kremu preporučuje.
 • Mlečni čkalj odlično detoksikuje jetru, što je od velike pomoći kod lečenja mioma na materici prorodnim putem.

Esencijalna ulja

Esencijalno ulje tamjana i žalfije su najbolja esencijalna ulja za prirodno lečenje mioma, jer pomažu u vraćanju hormona u normalu. Dokazano je da esencijalno ulje muskatne žalfije drastično smanjuje nivo kortizola i da deluje kao prirodan antidepresiv.

Svakog dana utrljajte po par kapi esencijalnog ulja po izboru u donji deo stomaka.

Miomi na materici lečenje biljem

Biljni čajevi protiv mioma

Biljni čajevi uspešno ublažavaju simptome mioma na materici tako što ublažavaju upale i vraćaju nivo hormona u normalu.Za lečenje mioma na materici koriste se čajevi od konopljike, mlečnog čkalja, štavlja, korena maslačka, koprive i lista maline blagotvorno deluju na matericu i reproduktivni trakt kod žena.Smatra se da je za lečenje mioma biljem najefikasniji čaj od konopljike.Možete da ga nabavite u prodavnicama zdrave hrane i mnogim apotekama.

Pakovanja od ricinusovog ulja

Za lečenje mioma prirodnim putem možete koristiti pakovanja od ricinusovog ulja, stavljanjem obloga na stomak, poboljšavate cirkulaciju u limfnom i krvnom sistemu i povećavate broj limfocita, koji se bore protiv raznih patogenih agenasa. Mnogi holističari koji se bave prirodnim  lečenjem smatraju da nakupljanje toksina u organizmu izaziva stvaranje mioma na materici.

Ricinusovo ulje sadrži ricinoleinsku kiselinu, koja ima antiinflamatorna svojstva. Mada još uvek nema naučnih dokaza da ricinusovo ulje direktno utiče na miome materice, jasno je da može samo da pomogne, jer poboljšava detoksikaciju organizma.

Izbegavajte izlaganje toksinima

Potrudite se da maksimalno izbegavate razne zagađivače i toksine koji loše utiču na vaše hormone – pesticide, herbicide, veštačka đubriva, izbeljivače, konzervanse, hemikalije za čišćenje kuće i veštačke boje. Potrudite se da koristite što više prirodne kozmetike i organske hrane.

Vežbajte

Redovno vežbanje pomaže u sprečavanju pojave mioma

Nekoliko reči na kraju

Ako imate obilna krvarenja i osećate jake bolove u karlici – posetite lekara.Veći miomi na materici se lako utvrđuju fizičkim pregledom, a manji se vide na ultrazvuku.

Šta ako imate miom na materici ? U većini slučajeva, miomi nisu opasni. Uz adekvatan tretman, često i sami nestaju. Kod nekih žena, zbog mesta na kom se nalaze i veličine, mogu izazvati probleme i može biti potrebna i operacija mioma na materici. Ako imate miome, pokušajte da koristite neke prirodne lekove za lečenje, naravno, uz konsultaciju sa lekarom.