Ureaplazma simptomi kod muškaraca i žena (uzrok, lečenje, komplikacije)

0
5781
ureaplazma

UREAPLAZMA je polno prenosiva bolest koja se javlja zbog bakterije Urealyticum. Reč je o vrsti mikoplazme koja naseljava genitalije kod muškaraca i žena. Kao i cervicitis i bakterijska vaginoza, ureaplazma se javlja zbog disbalansa u genitalnoj mikroflori.

Simptomi infekcije su cistitis, tup bol u stomaku i neobičan vaginalni iscedak. Ako se ne leči, ureaplazma može dovesti do komplikacija u trudnoći, prevremenog porođaja i neplodnosti. Zato je najgolje da ne ignorišete ovu bolest.


Šta je ureaplazma?

ureaplazma simptomi

Ureaplazma je veoma česta infekcija koja se prenosi polnim odnosom. Međutim, nije klasifikovana kao polno prenosiva bolesti, već kao bakterijska infekcija.

Ureaplazma je genitalna mikoplazma koja živi u polnim organima i izaziva infekciju. Ta infekcija je veoma zarazna i često se javlja zajedno sa ostalim polnim bolestima, tako da su redovne kontrole kod ginekologa veoma važne.

Simptomi ove infekcije nisu uvek nužno primetni, tako da mnoge osobe koje imaju infekciju nisu ni svesne toga. Zato je veoma važno da se redovno testirate na bakteirjske infekcije koje se prenose polnim odnosom kako biste izbeglji njihovo dalje širenje. Veoma je važno da lečite ureaplazmu, bez obzira na to da li imate simptome. To je bitno zbog smanjivanja rizika od komplikacija koje se mogu javiti zbog ureaplazme (neplodnost, meningitis), kao i zbog psiholoških problema koje često prate polno prenosive bolesti (anksioznost, stres).


Simptomi

Koji su simptomi ureaplazme?

Za ureaplazmu je karakteristična pojava uretritisa kod muškaraca i infekcija polnih organa kod žena. Ureaplazma je često asimptomatska i većina osoba koja je ima ne zna da ima ovo oboljenje. Ako se simptomi pojave, obično su slični simptomima uretritisa i drugih polno prenosivih bolesti i infekcija.

Kod osoba koje redovno idu na preglede za polno prenosive bolesti se često otkriva ureaplazma.


Ureaplazma kod muškaraca

Ureaplazma se obično javlja kod muškaraca sa epididimitisom (stanjem kod koga dolazi do upale dela iza testisa, gde se skladišti sperma). Simptomi su:

 • peckanje i bol prilikom mokrenja
 • često mokrenje
 • usporeno mokrenje
 • otežano mokrenje
 • iscedak iz uretre

Ureaplazma kod žena

Ureaplazma se obično dijagnostikuje uz horioamnionitis, bakterijsku infekciju vagine koja se javlja u trudnoći. Simptomi ureaplazme kod žena su:

 • crvenilo i upala
 • neobičan vaginalni iscedak
 • bol prilikom mokrenja
 • bol u donjem delu stomaka
 • bol u vagini
 • neobičan miris iscetka

Još jedan moguć simptom ureaplazme je uretroreja, odnosno krvarenje iz uretre. Kod nekih žena se jalvja hronični cistitis ili neka druga infekcija mokraćnih puteva.


Koja je razlika između ureaplazme i mikoplazme?

Ureaplazma i mikoplazma su obično povezane. Razlog je to što bakterije koje ih izazivaju spadaju u istu porodicu, porodicu mikoplazmi.

Mikoplazma uključuje stotine vrsta bakterija, ali tek nekoliko vrsta izaziva infekcije. Tu spadaju Ureaplasma urealyticum i Mycoplasma genitalium. Ostale bakterije iz ove grupe koje izazivaju infekcije su Mycoplasma hominis, Mycoplasma pneumonia i Ureaplasma parvum.

Obe vrste infekcija se leče istim antibioticima. Za obe infekcije je zajedničko i to što su često asimtpomatske. Često se javljaju zajedno.

I ureaplazma i mikoplazma se obično nalaze u reproduktivnom traktu. Obe se mogu potpuno izlečiti i najčešće se leče doksiciklinom i azitromicinom.

Povezano>>> Mikoplazma: Lečenje, test, simptomi kod muškaraca i žena


Uzroci ureaplazme

Glavni uzrok ureaplazme je rezultat širenja bakterija preko inficirane osobe, najčešće seksualnim kontaktom (vaginalnim i oralnim seksom). Ostali putevi prenosa infekcije su:

 • pljuvačka
 • krv (preko transfuzije)
 • vazduh
 • igle

I ostale bakterijske polno prenosive bolesti (hlamidija, gonoreja) takođe mogu dovesti do pojave ureaplazme i drugih infekcija. Pošto infekcije u reproduktivnom traktu mogu izazvati trajna ošećenja, posebno ako se ne leče, one slabe imunitet i čine osobu podložnijom i drugim infekcijama. Redovni kontrolni pregledi su veoma važni ako želite da sprečite širenje ovih infekcija i teže komplikacije.

Ureapazma je veoma zarazna i najčešće se širi polnim odnosom bez zaštite. Rizik se povećava ako često menjate partnere. U ekstremnim slučajevima ureaplazma se može raširiti i preko dodirivanja telesnih izlučevina zaražene osobe (šlajm, pljuvačka) i preko kašlja i kijanja.


Kako da se testiram na ureaplazmu?

Ako imate bilo koji od navedenih simptoma, zakažite pregled kod ginekologa, odnosno urologa, i lekar će uraditi potrebne testove na polne bolesti. Ranija dijagnoza i pravovremeni tretman smanjuju šanse od komplikacija, posebno od zapaljenske bolesti male karlice i upale testisa.

Žene se testiraju preko vaginalnog brisa, a muškarci preko mokraće.


Moguće komplikacije ureaplazme

Mada se ureaplazma veoma lako leči, dešava se da osoba koja je ima mesecima nije svesna infekcije, jer nema nikakvih simptoma. Ako se ureaplazma ne leči, može izazvati neplodnost, komplikacije u trudnoći (uključujući i prevremeni porođaj), nespecifični uretritis, horioamnionitis, meningitis i pneumoniju. Ako se ureaplazma ne leči nekoliko meseci, može se proširiti na druge delove tela i izazivati trajna ošećenja zglobova, nerava i mišića. Kao što smo već rekli, ureaplazma se lako leči antibioticima koji se dobijaju na recept.


Prevencija ureaplazme

Ureaplazma se može lako sprečiti uz pomoć sledećih metoda:

 • Koristite kondome. To je najbezbedniji i najlakši način da sprečite zarazu ureaplazmom, a ujedno i najefikasniji.
 • Izbegavajte da imate više seksualnih partnera.
 • Nemojte ni sa kim deliti svoje seksualne igračke.
 • Redovno idite na testove za polne bolesti.

Lečenje

Kako se leči ureaplazma?

Trenutno je jedini metod lečenja ureaplazme upotreba lekova koji se dobijaju na recept. Jedna kutija antibiotika je obično doovljna za lečenje ovog oboljenja. Dva antibiotika koji se najčešće prepisuju za lečenje ureaplazme su Doksiciklin i Azitromicin. Doksiciklin se pije nedelju dana, dok se Azitromicin daje u samo jednoj dozi, ali je obično potrebno nekoliko dana da infekcija potpuno nestane.

Vaš lekar će vam preporučiti adekvatne antibiotike.

Čak i ako simptomi infekcije nestanu pre nego što završite sa terapijom, obavezno popijte lekove do kraja kako se infekcija ne bi vratila.


Lečenje prirodnim putem

Prirodni lekovi

Beli luk

Beli luk je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima i uspešno leči i mnoge genitalne infekcije.

Kao jedan od najboljih prirodnih lekova za ureaplazmu, beli luk može učiniti čuda. Ampicilin je jedna od glavnih komponenti u belom luku i on može sprečiti ponovnu pojavu infekcije.

Uopšte nije teško koristiti beli luk. Sve što je potrebno da uradite jeste da jedete po nekoliko čenova belog luka na dan. Ako baš ne volite ukus sirovog belog luka, ubacujte ga u jela.

Možete umotati presečen čen belog luka u gazu i koristiti ga kao tampon. Tako će on direktno uništiti sve štetne bakterije u vagini. Nemojte ga držati duže od nekoliko sati.


Esencijalno ulje čajevca

Esencijalno ulje čajevca je izvanredan prirodni tretman za ureaplazmu. Nekoliko naučnih ispitivanja je pokazalo da ovo esencijalno ulje ima jaka antibakterijska svojstva.

Upotreba ovog ulja je jednostavna i laka. U čašu vode sipajte nekoliko kapi ovog esencijalnog ulja. Ako želite, dodajte i malo hamamelisa. Zatim tim rastvorom ispirajte genitalije.

Nikako nemojte koristiti nerazblaženo esencijalno ulje čajevca, jer je veoma jako i može stvoriti lakše opekotine.


Izbegavajte ispiranje

Da li ste znali da je ispiranje jedan od glavnih faktora rizika za bakterijske infekcije vagine? Ta praksa vam uopšte neće pomoći da se otarasite vaginalnih infekcija. Zapravo, ispiranje drastično narušava normalnu bakterijsku floru u vagini.

Ispiranje uništava i bakterije koje su nam korisne. Tako loše bakterije postaju otpornije na prirodne odbrambene mehanizme našeg organizma.

Ovo je, dakle, sasvim jednostavna metoda – nemojte se ispirati.


Ojačajte imunitet

Još jedna važna stvar kod lečenja ureaplazme je jačanje imuniteta. Ureaplazma se često vraća nekoliko meseci nakon tretmana. To je ponekad i posledica slabog imunog sistema. Zato je najbolje da date sve od sebe kako biste ojačali imuni sistem.

Ubacite u isranu više paprike, đumbira i brokolija. Jedite što više voća i povrća umesto prerađene hrane.


Probiotici

Probiotici su još jedan izvanredan način da poboljšate zdravlje svog genitourinarnog trakta. Probiotici sadrže laktobacilus, zdrave bakterije koje su jako važne za naš organizam.

Redovna upotreba probiotika je možda i najbolji prirodni tretman za ureaplazmu. To će vam pomoći da poremećenu genitourinarnu floru vratite u normalu. Najefikasniji probiotici su kefir, jogurt i kiseli kupus.


Seme piskavice

Seme piskavice je takođe efikasan tretman za ureaplazmu. Ovo seme će poboljšati pH vrednost vagine i ojačati vam imunitet.

Uzmite dve kašike semena piskavice, ubacite ih u čašu vode i ostavite da stoje preko noći. Ujutru procedite i popijte na prazan stomak. Ponavljajte postupak svakog jutra, makar mesec dana.

Možete napraviti i čaj od semena piskavice. Prokuvajte malo semena u vodi, procedite i popijte vruć čaj. Po želji, zasladite čaj medom.


Ulje origana

Ulje origana je poznato po svojim antibakterijskim svojstvima i lako rešava problem sa ureaplazmom. Ovo ulje je bogato gvožđem, kalcijumom, cinkom, bakrom i manganom. Takođe, ulje origana sadrži i karvakol i timol, koji su takođe prirodni antibiotici. Ulje origana će vam sigurno pomoći da sprečite povratak infekcije nakon tretmana.

Potražite čisto ulje origana, bez dodatog alkohola. U jednu supenu kašiku maslinovog ulja sipajte tri kapi ovog ulja. Namažite ovu mešavinu na vaginu i ostavite da deluje oko dva sata.

Takođe, možete sipati par kapi ovog ulja u čašu tople vode. Pijte ovaj rastvor dva puta na dan tokom mesec dana.


Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je odličan način da izlečite virusne, bakterijski i gljvične infekcije. Takođe, kokosovo ulje lako uništava patogene bakterije i štiti nas od infekcija.

Dovoljno je da namažete problematična mesta kokosovim uljem tri puta na dan. Radite to sve dok se simptomi infekcije potpuno ne povuku.

Možete i natopiti tampon kokosovim uljem. Stavite ga u vaginu i ostavite nekoliko sati. Kad aga izvadite, samo se istuširajte mlakom vodom.

Potrudite se i da svakodnevno jedete kokosovo ulje – to će vam ojačati imunitet i ubrzati proces ozdravljenja.


Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je još jedan efikasan lek za ureaplazmu. Pošto je kisele pH vrednosti, ono lako dovodi pH vrednost genitourinarnog trakta u ravnotežu.

Stabilizacija pH vrednosti genitalija otežava preživljavanje ureaplazme. Bakterije počinju da umiru i simptomi se povlače.

Kako se koristi jabukovo sirće za lečenje ureaplazme?

Napravite toplu kupku i ubacite dve šolje jabukovog sirćeta. Sedite u vodi oko 20 minuta. Nakon toga, osušite vaginu. Ponavljajte proces dva puta dnevno kako biste poboljšali stanje svojih genitalija.


Jogurt

Jogurt je jedan od najboljih prirodnih lekova za ureaplazmu. On sadrži mnoge korisne bakterije, uključujući laktobacilus. Laktobacilus se bori protiv štetnih bakterija i poboljšava stanje kod bakterijskih infekcija genitalija.

Uzmite veće parče vate i umočite ga u jogurt. Nanesite ga na problematična mesta i ostavite oko pola sata. Na kraju se samo istuširajte.

Ponavljajte proces tri puta dnevno dok se simtpomi ne povuku.


Šta raditi?

 • Svakodnevno se izlažite suncu po 5-10 minuta, bez zaštitne kreme.
 • Pijte mnogo prirodnih sokova.

Šta ne raditi?

 • Izbegavajte gazirane sokove, brzu hranu i pušenje.
 • Nemojte koristiti hormonsku terapiju bez preke potrebe.
 • Dok se ureaplazma ne izleči nemojte nositi donji veš dok spavate.