Gonartroza: Hrskavica kolena lečenje

0
3831
gonartroza

Bol u kolenu prilikom penjanja ili silaženja niz stepenice, “krckanje” i “škripanje”, nelagoda u zglobu (“zatezanje”), kao i noćni bolovi, najčešće ukazuju na gonartrozu. Ovo oboljenje dovodi do ireverzibilnih degenerativnih promena na hrskavici u zglobu kolena (jednostavno rečeno, hrskavica se “troši”), a pod najvećim rizikom su gojazne osobe.Preterana fizička aktivnost, posebno vrhunski sport, takođe bitan faktor rizika za razvoj gonartroze.

Prema rečima našeg sagovornika, gonartroza pogađa oko tri procenta populacije, a znatno je više obolelih žena.U oko 45 odsto slučajeva gonartroza je obostrana (na oba kolena). Ovo oboljenje javlja se pretežno kod starijih ljudi, preko 60 godina starosti, mada pogađa i mlađe osobe, ali znatno redje, obično nakon povreda i sistemskih oboljenja.

Otežan hod bol i nestabilnost

hrskavica kolena

Zdravo koleno je stabilno, i s punim obimom pokreta, dok bolesno karakterišu bol, nestabilnost i ograničenje pokreta. Osoba s bolnim kolenima hrama i otežano hoda na stepeništu i strmini. Značajan simptom početne gonartroze, koji se javlja u slučaju dužeg sedenja u kolima, bioskopu i slično, jeste takozvani prednji bol u kolenu. Pojava noćnih bolova ukazuje na već uznapredovalo oboljenje. Kod starijih ljudi ovo oboljenje podstiče pad životnih aktivnosti i u poodmaklom stadijumu može prouzrokovati nepokretnost. To sve doprinosi tome da osobe koje nemaju dobru funkciju kolena opterećuju kardiovaskularni i plućni sistem te pospešuju pogoršanje pratećih oboljenja, koja su česta kod starijih ljudi.

Povezano> Artroza kolena (gonartroza) simptomi, lečenje, vežbe, ishrana

Hrskavica kolena ne može propasti preko noći, razvoj gonartroze je dugotrajan i kontinuiran proces koji traje godinama. Ipak, u odmaklim stadijumima oboljenja, posebno kod starijih ljudi, promene napreduju brže, tako da se za nekoliko meseci može registrovati pogoršanje stanja.

Krivac – preopterećenje zgloba

Gonartroza može biti primarna, kada je uzrok nepoznat, i sekundarna, koja se javlja kao posledica povreda i sistemskih oboljenja, kao što su reumatoidni artritis, lupus eritematodes i slično. Uzroci propadanja hrskavice kolena mogu biti različiti, ali se sve svodi na sindrom preopterećenja zgloba, bilo da se radi o povećanoj telesnoj težini, preopterećenju kod sportista, zanimanju koje podrazumeva teško i dugotrajno opterećenje kolena ili propadanju hrskavice u sklopu sistemskih oboljenja.

Tom prilikom dolazi do poremećaja balansa faktora koji utiču na održavanje hrskavice kolena i onih koji dovode do njenog oštećenja. Glavni faktor koji prouzrokuje destrukciju hrskavice i izaziva bol u kolenu jeste interleukin 1. Blokator interleukina 1, koji proizvodi naš organizam, sprečava pojačan upliv ovog faktora, ali kada dođe do poremećaja u anatomiji zglobnih tela kolena i asimetričnog opterećenja njegove strukture, stvara se začarani krug koji sve više dovodi do destrukcije zgloba kolena. Zavisno od stepena promena, postoji gonartroza I, II, III i IV stepena.

Povezano> Artritis – krckanje, škripanje i pucketanje kolena

Hijaluronska kiselina podmazuje koleno

Lečenje gonartroze usmereno je na eliminisanje bola i obezbeđenje pokretljivosti i stabilnosti kolena. Izlečenje je moguće ako se radi na vreme, u ranoj fazi bolesti i ukoliko se vodi računa o daljoj prevenciji. Zavisno od stadijuma bolesti lečenje može biti neoperativno i operativno.

Neoperativne metode

Lečenja podrazumevaju fizikalnu terapiju, lekove – nesteroidne antireumatike i ubrizgavanje u koleno određenih supstanci koje čuvaju ili obnavljaju hrskavicu, kao stoje hijaluronska kiselina, osnovni sastojak prirodne hrskavice. Injekcije hijaluronske kiseline dovode do poboljšanja, ali se ovom metodom hrskavica ne oporavlja, već se koleno samo podmazuje i na taj način čuva preostala hrskavica.

Kada je reč o suplementima poput L-glutationa, glukozamin sulfata, hon-droitina MSM ili hidrolizata kolagena, njihovo dejstvo je neubedljivo, radi se o čisto komercijalnom efektu. I ‘narodni lekovi’, poput pijenja goveđeg želatina i mazanja tinkturom od gaveza, nisu pouzdani.

Operativne metode sprovode se sa ciljem ispravljanja osovine zgloba u ranijoj fazi bolesti, foraže zglobnih tela, kao i radi bolje prokrvljenosti i transplantacije hrskavice u slučaju takozvanih fokalnih oštećenja. Kada ove metode ne mogu dovesti do poboljšanja, pribegava se krajnjem rešenju – ugradnji veštačkog zgloba (artroplastika kolena). To je izuzetno uspešna metoda lečenja, koja je rutinska ne samo u VMA i kliničkim centrima nego i u regionalnim bolnicama. Ona omogućuje bezbolno, stabilno i pokretno koleno i vraća funkciju obolelog zgloba. Danas se najčešće primenjuje totalna artroplastika kolena, a radi se i delimična, kada je zahvaćen jedan od takozvanih kompartmenta zgloba.

PRAKTIČNI SAVETI

Sačuvajte kolena – sprečite bol

Bavljenje sportom mora biti kontrolisano, posebno kod rekreativaca.

Kod profesionalnih sportista važna je dobra priprema, iako je kod njih razvoj ovog oboljenja skoro neizbežan.

Kad god ste u prilici, ispružite noge ili ih podignite, jer tako smanjujete preopterećenje zgloba kolena.

Lagana šetnja i umerena fizička aktivnost poželjni su za kolena, jer normalan fizički podražaj pomaže održavanju balansa u metabolizmu kosti i hrskavice.

Pacijentima sa gonartrozom preporučuju se vežbe za održavanje snage mišića nogu, posebno natkolenice i mišića kvadricepsa, koji je ključan za funkciju kolena.
Od sportova se preporučuju plivanje, akvabik i aerobik.

Ne bi trebalo često i dugo držati noge prekrštenim, jer to sprečava dotok sinovijalne tečnosti u zglob. Ova tečnost podmazuje zglob i pomaže ishranu hrskavice.

Za prevenciju gonartroze najvažnija je kontrola telesne težine.

Hrskavici ipak ima spasa

Doskora se smatralo da ne postoje načini lečenja koji mogu pospešiti oporavak hrskavice. Međutim, poslednjih godina razvijene su metode regenerativne ortopedije za koje je dokazano da dovode do regeneracije hrskavice kolena, a neke od njih se već nekoliko godina primenjuju i u Srbiji.

ORTOKIN METODA

Ova metoda lečenja primenom autolognog kondicioniranog seruma (ACS), razvijena i standardizovana u Diseldorfu, rutinski se primenjuje i kod nas. Jedan od sinonima za naziv ove metode jeste “Kobi Brajant” metoda, jer je ovaj poznati NBA košarkaš u više navrata uspešno lečen ovim postupkom, baš u Institutu u Diseldorfu. Metoda podrazumeva izdvajanje seruma iz krvi pacijenta, koji u sebi sadrži blokator interleukina 1, faktore protiv razaranja hrskavice, bola i upale, kao i faktore rasta koji regenerišu hrskavicu. Serum se daje u koleno svakih sedam dana, a ukupan period oporavka traje 20 nedelja. Metoda je veoma uspešna, a u Srbiji se radi u nekoliko ustanova u privatnoj praksi.

MATIČNE ĆELIJE

U svetu se sve češće koristi lečenje gonartroze matičnim ćelijama. Ova metoda beleži uspeh, ali je još uvek u fazi istraživanja. Matične ćelije koje se uzimaju iz koštane srži pacijenta i umnožavaju in vitro (jer ih nema dovoljno), “ubacuju” se injekcijama u koleno, odakle se raspoređuju u hondrocite i obnavljaju hrskavicu za nekoliko meseci. Ova metoda uveliko se koristi u veterini i to uz veliki procenat izlečenja, naročito kod trkačkih konja koji imaju česte povrede zglobova. Upotreba matičnih ćelija za lečenje gonartroze kod ljudi, kako se procenjuje, u širu primenu ući će tek za nekoliko godina.

Povezano> Entezopatija (entezitis) kuka, kolena, stopala, Ahilove tetive

Prirodni lekovi za hrskavicu kolena

Gonartroza i prirodni lekovi – šta deluje za lečenje hrskavice kolena?

 • Obloge
 • Gorka (Epsom) so
 • Topikalne kreme
 • Ortoze i potpore
 • Lekovito bilje
 • Ishrana i vežbe
 • Naredni koraci

Da li prirodni lekovi deluju kod gonartroze i osteoartritisa?

Osteoartritis (OA) je degenerativna bolest. Lečenje se oslanja na kombinovanje konvencionalnih lekova i promena životnih navika. Lekovi mogu da ublaže bolove, ali mogu da izazovu i neželjena dejstva kada se dugoročno koriste.Prirodni lekovi, promena životnih navika i prirodni lekovi mogu da pomognu kod ublažavanja bolova usled osteoartritisa koji znači propadanje hrskavice kolena, uz veoma malo neželjenih dejstava. Neke metode čak mogu da spreče pogoršanje simptoma osteoartritisa.

Prirodni lekovi za hrskavicu kolena nisu zamena za postojeće lečenje. Ali oni mogu da pruže dodatno olakšanje kod osteoartritisa. Važno je, međutim, da sa svojim lekarom razgovarate o kućnim lekovima i promenama načina života pre nego što ih isprobate.

Tople i hladne obloge

Kada su u pitanju bolovi, tople i hladne obloge mogu da budu veoma korisne. Za razliku od medikamenata, one ne izazivaju dugoročna neželjena dejstva. Toplota je korisna kod ukočenosti zglobova, a za bolove su najbolje hladne obloge.

Obloge mogu da ublaže bolove ili grčeve u mišićima koji okružuju zglob. Obloge se veoma lako prave, dovoljno je da upotrebite vruć ili hladan peškir.

Kupka sa gorkom (Epsom) solju

Kupke sa gorkom solju mogu da pruže potpuno olakšanje, posebno kada su u pitanju bolovi u zglobovima. Magnezijum, sastojak gorke soli, pomaže kod upale i bolova. Gorku so možete da kupite u drogeriji. Ove kupke su bezbedne, pa možete da ih praktikujete do mile volje, s tim da jedan tretman ne traje duže od 30 minuta. U kadu sa toplom vodom (oko 380C) uspite 2 šolje gorke soli.

Topikalne masti i kreme

Možda ćete poželeti da isprobate topikalne verzije kao zamenu za lekove koji se nalaze u slobodnoj prodaji, a u koje spadaju paracetamol i ibuprofen. Ovakvi gelovi i kreme mogu da sadrže aspirin ili analgetike koji ublažavaju bol u kolenu. Možete ih naneti direktno na kožu iznad zahvaćenog zgloba. Ovakvi preparati veoma dobro deluju na regijama koje se nalaze blizu površine kože, na primer, na kolenima.

Još jedan topikalni kućni lek je kapsaicin. Kapsaicin je jedinjenje koje se dobija od ljutih čili papričica. Najbolje deluje kada se 3 – 4 puta dnevno nanosi na bolne zglobove. Da biste izbegli slučajni kontakt sa očima, nakon svake upotrebe dobro operite ruke.

Možda ćete poželeti da isprobate i druge masti, poput tigrove masti ili konjskog balzama. Pre nego što se upustite u eksperimentisanje sa bilo kojim od ovih proizvoda, obavezno se posavetujete sa svojim lekarom.

Ortopedska pomagala za potporu

Različite vrste potpornih pomagala, odnosno ortoza, mogu da pruže dodatnu potporu bez potrebe za uzimanjem lekova. Koje ćete pomagalo odabrati, zavisi od toga koji zglobovi su vam zahvaćeni osteoartritisom. U mogućnosti spadaju:

 • ortoze
 • štapovi
 • sprave za hvatanje ili stezanje
 • flasteri za kolena
 • ulošci za obuću

Prirodni lekovi

Prirodni lekovi stiču sve veću popularnost kada su upitanju oboljenja poput osteoartritisa. Neki ljudi ih smatraju bezbednijima, jer imaju mnogo manje neželjenih dejstva, za razliku od tradicionalnih medikamenata. Porazgovarajte sa svojim lekarom o prirodnim lekovima koje ćemo pomenuti u nastavku članka. „Prirodni“ biljni suplementi mogu da dovedu do neželjenih dejstava i da uđu u interakciju sa lekovima koje možda uzimate. Kada kupujete suplemente, vodite računa da isključivo nabavljate preparate proverenih proizvođači.

Zeleni čaj: antiinflamatorni napitak

Zeleni čaj sadrži polifenole. Ova jedinjenja mogu da ublaže upalu i smanje potrebu za uzimanjem medikamenata. Jedna studija objavljena u preglednom medicinskom časopisu Arthritis Research and Therapy, otkriva da zeleni čaj povećava zaštitu hrskavice.

Zbog rizika od pojave problema sa jetrom i neželjenih dejstava koncentrovanih količina, najsigurnije je umereno konzumiranje zelenog čaja.

Đumbir: za ublažavanje bolova

Primećeno je da oralno uzimanje đumbira takođe ublažava bolove usled osteoartritisa. Prema studiji objavljenoj 2015. godine u preglednom medicinskom časopisu Osteoarhritis and Cartilage, dugotrajno uzimanje đumbira može čak da smanji stepen opasnosti od nastanka nesposobnosti izazvane osteoartritisom.

Zbog opasnosti od pojave neželjenih dejstava, Nacionalni centar za komplementarno i integrativno zdravlje preporučuje umereno korišćenje đumbira kao začina, umesto u obliku suplemenata.

Najveća opasnost koja preti od predoziranja đumbirom je pojava simptoma odvikavanja. Đumbir može da izazove uznemirenost želuca, dijareju i gorušicu. Đumbir može da uđe i u interakciju sa lekovima koji se dobijaju na recept, kao što je varfarin, jer je i sam antikoagulans (razređivač krvi).

Kurkuma (kurkumin): ublažava upalu, bolove i ukočenost

Aktivno jedinjenje kurkume je kurkumin. Kurkuma je deo porodice đumbira, ali kod osteoartritisa pomaže na drukčiji način. Studije pokazuju da ova supstanca može da se bori protiv inflamatornih jedinjenja. Takođe, može da ublaži bolove i ukočenost tokom napada osteoartritisa.

Za lečenje artritisa Fondacija za artritis preporučuje sledeće doze:

 • kapsule: 400 – 600mg najviše 3 puta dnevno
 • ekstrakt korena u prahu: 0,5 – 1g, 3 puta dnevno

Ako uzimate kurkumu možda će vam biti potreban i crni biber radi aktivacije korisnih dejstava ove biljke. Premda je kurkuma obično bezbedna, ona može da izazove mučninu i da uđe u interakciju sa lekovima za razređivanje krvi.

Promene životnih navika

Promene načina života su obično delotvorne kada je u pitanju dugoročno olakšanje. Redovno vežbanje, zdrava ishrana i održavanje telesne težine mogu da poboljšaju zdravlje zglobova i njihovu funkciju. Vremenom mišići stabilizuju zglobove i štite ih od oštećenja.

Fizička aktivnost

Kada vas bole zglobovi vežbanje može da bude teško. Ali održavanje fizičke aktivnosti može da ublaži bolove na duže staze, pa čak i da ojača mišiće i spreči buduća oštećenja zglobova. U Fondaciji za artritis kažu da je vežbanje „najdelotvorniji nemedikamentni tretman za ublažavanje bolova i poboljšanje kretanja kod osteoartritisa“.

Najbolje vrste vežbi za osteoartritis koriste blagi otpor, poboljšavaju fleksibilnost, sadrže aerobni element i imaju nisko naprezanje. U takve vežbe spadaju:

 • vožnja bicikla
 • plivanje
 • taj či
 • hodanje
 • joga

Pre nego što pređete na nove vežbe posavetujte se sa lekarom, posebno ako ranije niste bili aktivni. Fondacija za artritis preporučuje 150 minuta aerobnih vežbi umerenog intenziteta svake nedelje. Možete da počnete i sa kraćim vremenom vežbanja i da produžavate treninge u skladu sa sticanjem snage.

Na primer, možete da počnete sa pešačenjem od 10 minuta i da postepeno povećavate brzinu i dužinu šetnji. Ako ste početnik, nakon vežbanja možete da osetite blagi bol. To znači da bi trebalo da se odmorite 1 – 2 dana i da nakon toga nastavite režim vežbi. Nipošto nemojte da prestanete da vežbate u potpunosti.

Korisne namirnice kod osteoartritisa

Uravnotežena ishrana može da vam pomogne da se bolje osećate i smršate. Istraživanja pokazuju da su određene namirnice naročito korisne kod osteoartritisa.

Jedite ove namirnice

 • brokoli
 • citrusno voće
 • riba bogata omega 3 masnim kiselinama (tuna, losos, skuša)
 • beli luk (sadrži dialil disulfid, koji može da umanji oštećenja hrskavice)
 • zeleni čaj
 • niskomasni mlečni proizvodi (kalcijum i vitamin D poboljšavaju zdravlje zglobova i kostiju)
 • orašasti plodovi
 • biljna ulja napravljena od avokada, maslina, suncokreta i oraha

S druge strane, neke namirnice mogu da utiču na pogoršanje simptoma osteoartritisa, jer pojačavaju upalu.

Izbegavajte ove namirnice

 • alkohol
 • aspartam (veštački zaslađivač)
 • zasićene i trans masti
 • šećer
 • beli hleb
 • pirinač

Održavanje zdrave telesne težine

Prema Fondaciji za artritis, svakih 500g telesne težine ekvivalentno je opterećenju zglobova od 1,5 – 3kg. Smanjenje telesne težine dugoročno može da ublaži bolove u zglobovima i spreči pojavu osteoartritisa. To takođe može da bude korisno i za osobe koje već pate od osteoartritisa kolena i kuka, jer ovi zglobovi nose većinu težine.

Kada bi trebalo da se javite lekaru

Osteoartritis je hronično (doživotno) oboljenje za koje nema leka. Kontrola oboljenja i njegovih simptoma dugoročno mogu da spreče dalja oštećenja zglobova. Promene životnih navika i prirodni lekovi mogu da upotpune vaš plan lečenja. Čak mogu da pruže i dodatno olakšanje.

Mada ovakve promene mogu da donesu velike razlike, veoma je važno da znate kada bi trebalo da se javite svom lekaru. Trebalo bi da zakažete pregled u slučaju napada, pogoršanja simptoma ili ako trenutni plan lečenja ne deluje. Lekar bi trebalo da pregleda zglobove zbog bolova i ukočenosti, jer to može da bude znak potencijalnih oštećenja.