Jabukovo sirće kao lek za perut, dijabetes, holesterol, kandidu… i neželjena dejstva

0
3752

Jabukovo sirće – korisna svojstva i neželjena dejstva

U ovom članku ćemo vam predstaviti 12 korisnih svojstava jabukovog sirćeta (kao i neka moguća neželjena dejstva). Pronaći ćete i korisne savete kako da koristite jabukovo sirće kao prirodni lek za različite zdravstvene probleme i kao sredstvo za čišćenje.

Lekovita svojstva jabukovog sirćeta

Kada su u pitanju lekovita svojstva jabukovog sirćeta, trebalo bi da znate da su ona brojna. Sirće se odavno koristi u kulinarstvu i kući uopšte. Brojni su zdravstveni problemi koji mogu da se reše pomoću jabukovog sirćeta. Iza podatka da je jabukovo sirće korisno za zdravlje, stoje naučni dokazi. U neka lekovita svojstva jabukovog sirćeta spadaju i snižavanje povišenog krvnog pritiska i smanjenje telesne težine.

jabukovo sirce za vene

U suštini, ono što bi trebalo da znate o jabukovom sirćetu je to da je dobro za brojne stvari, kao što su kosa, održavanje domaćinstva, koža i organizam uopšte. Dakle, jabukovo sirće nije dobro samo za salate. U nastavku članka ćemo navesti neke od korisnih osobina jabukovog sirćeta.

Upotreba za

 • Dijabetes
 • Holesterol
 • Mršavljenje
 • Perut
 • Kandidu
 • Bolje varenje
 • Rak

Jabukovo sirće i dijabetes

Snižavanje nivoa šećera u krvi

Jabukovo sirće je odličan prirodni lek za dijabetes posebno je veoma korisno i za lečenje dijabetesa tipa 2. Kod ovog oblika dijabetesa nivo šećera u krvi je povišen jer organizam ne može da proizvodi insulin. Povišeni nivo šećera u krvi može da nanese štetu i osobama koje ne boluju od dijabetesa. Kada je nivo šećera u krvi stalno povišen, može da dođe do pojave nekih hroničnih bolesti. Održavanje uravnoteženog nivoa šećera u krvi nije korisno samo za pacijente koji imaju dijabetes; korisno je za svakog. Kada ne jedemo rafinisani šećer i ugljene hidrate, novo šećera u krvi je normalan; korišćenje jabukovog sirćeta je još jedan način za držanje šećera u krvi pod kontrolom što je najvažnije da bi se kontrolisao dijabetes.

Jabukovo sirće je višestruko korisno za dijabetes tipa 2. Nedavno sprovedena studija, dokazala je da je, kod osoba sa dijabetesom tipa 2, moguće povećati insulinsku osetljivost dodavanjem jabukovog sirćeta u ishranu. Takođe kod osoba koje imaju dijabetes, jutarnji nivo šećera u krvi može da se snizi pomoći jabukovog sirćeta. Jedna druga studija je dokazala da antiglikemijska svojstva sirćeta dolaze do izražaja kada se ono uzima sa hranom. Zato je jabukovo sirće veoma korisno za one koji ne žele da imaju dijabetes i žele normalan nivo šećera u krvi. Predostrožnosti radi, pre nego što počnete da koristite jabukovo sirće posavetujete se sa svojim lekarom, posebno ako već uzimate dosta lekova za dijabetes.

Za mršavljenje

Jabukovo sirće je veoma delotvorno i za mršavljenje. Jabukovo sirće će vam pomoći da se oslobodite sala, pošto daje osećaj sitosti. Zahvaljujući tome, uzimaćete manje kalorija. Dakle, ako uz svaki obrok budete uzimali jabukovo sirće, smanjićete telesnu težinu. Nedavno je u Japanu sprovedena studija, koja je dokazala da konzumiranje jabukovog sirćeta, kod gojaznih osoba dovodi do smanjenja telesne mase i telesne težine. Studija je trajala oko 2 nedelje, u toku kojih je dokazano da jabukovo sirće ima postepeni uticaj na organizam. U suštini, trebalo bi da znate da jabukovo sirće nema magično dejstvo kad je u pitanju mršavljenje, jer nijedna namirnica ne može dramatično da promeni vašu težinu. Kombinacija različitih namirnica pomaže mršavljenju. Međutim, ako tome dodate i jabukovo sirće, šanse za mršavljenje će biti veće.

Jabukovo sirće protiv kandide

Jabukovo sirće protiv kandide je dokazano korisno. Pre svega, trebalo bi da znate šta je kandida. To je zapravo patogen koji pripada rodu kvasca, drugim rečima, to je gljivica koja izaziva kvasac infekcije i probleme sa varenjem. Loša ishrana često dovodi do infekcije kandidom, posebno kada je unos ugljenih hidrata i šećera visok. Pored toga, kandida se javlja i usled korišćenja kontraceptivnih pilula. Ukoliko želite da se rešite kandide, trebalo bi uvek da imate jabukovo sirće pri ruci.Jabukovo sirće za kandidu bi trebalo konzumirati pola sata pre obroka, dve kašike sirćeta razblažene u čaši vode. Osim toga što je dobro kao prirodni lek za kandidu, ono je korisno i protiv plesni i gljivica koje se razvijaju na stopalima.

Jabukovo sirće protiv peruti

Perut može da se javi usled ubrzanog obnavljanja kože glave, ali i bakterijske ili gljivične infekcije.

Kako deluje jabukovo sirće protiv peruti ? Ono sadrži snažne enzime koji uništavaju bakterije koje izazivaju perut. Štaviše, ono je veoma acidično, što takođe pomaže protiv peruti. Zahvaljujući jabukovom sirćetu, nivo prirodne masnoće kose raste, a ovo je veoma korisno za zdravlje kože glave. Da biste koristili jabukovo sirće za kosu protiv peruti, uzmite malu količinu i dobro utrljajte u kosu, kao šampon. Nakon toga, ostavite da deluje nekoliko sati pa operite kosu.Jabukovo sirće za perut bi trebalo da koristite preventivno jednom nedeljno.

Upotreba jabukovog sirćeta protiv peruti

Jedno od korisnih svojstva jabukovog sirćeta je i to što pomoću njega možete da se oslobodite peruti. Postoje brojni sprejevi na tržištu, ali oni su skupi. Zato bi trebalo da koristite jabukovo sirće.

 • Kada koristite jabukovo sirće protiv peruti, u bočici za sprej pomešajte jabukovo sirće i vodu, u odnosu 1 : 4 (jedan deo sirćeta, 4 dela vode).
 • Nanesite sprej na kosu.
 • Ostavite mešavinu da deluje 15 minuta, potom operite kosu.
 • Ako koristite ovaj sprej 2 puta nedeljno, brzo ćete se rešiti peruti.

Za holesterol

holesterol

Jabukovo sirće je veoma dobro za zdravlje srca jer snižava holesterol. U današnje vreme, najčešći uzrok smrti su kardiovaskularne bolesti. Kardiovaskularne bolesti nastaju kao posledica zajedničkog delovanja brojnih faktora. Kroz istraživanja se pokazalo da upotreba jabukovog sirćeta ublažava faktore rizika. Međutim, problem sa svim istraživanjima i studijama je taj da nisu rađeni na ljudima, već na pacovima. U jednoj od takvih studija je dokazano da je kod pacova sa ishranom bogatom holesterolom, došlo do smanjenja nivoa triglicerida i holesterola. U jabukovom sirćetu ima hlorogene kiseline, zahvaljujući kojoj se zaustavlja oksidacija LDL holesterola. Kod pacova je jabukovo sirće snizilo i holesterol krvni pritisak, prema nekim studijama. Pošto su u pitanju ispitivanja na pacovima, ne mora da znači da će ono što je delovalo na njih, delovati i na ljude. 1999. godine je objavljena jedna studija na ljudima, u kojoj je dokazano da su žene koje su konzumirale jabukovo sirće bile izložene manjem riziku od nastanka bolesti srca. Međutim, ovo istraživanje je daleko od ubedljivog jer samo ukazuje na povezanost.

Povezano>>> Čišćenje krvnih sudova od naslaga holesterola, plaka i nikotina

Dobro  za probleme sa varenjem

Ako imate probleme sa varenjem, pomešajte jabukovo sirće i vodu i popijte rastvor. Većinu problema sa varenjem izazivaju bakterije, a kako jabukovo sirće ima antibakterijska svojstva, ono je veoma korisno. U jabukovom sirćetu ima i pektina, što je veoma dobro protiv problema sa crevima.

Prevencija kancera

Svi znamo da je rak opaka bolest. Kod ovog oboljenja, „pobunjene ćelije“ u organizmu počinju da se razmnožavaju u velikom broju. Na internetu možete da pronađete na hiljade sajtova koje tvrde da jabukovo sirće pomaže kod lečenja raka. Međutim, pogledajmo da li ova tvrdnja ima uporište u nauci. Studija iz 2004. godine dokazuje da jabukovo sirće sprečava rast broja kancerogenih ćelija i ćelija tumora u organizmu. Ova studija nije rađena na ispitanicima, već na pirinču. Stoga su njeni rezultati neubedljivi. Pored ove studije, postoje druge koje dokazuju da je jabukovo sirće delotvorno protiv raka, međutim, sva ispitivanja su rađena na pirinču, pacovima i in vitro (u epruvetama). Kada su u pitanju ljudi, postoje neke opservacione studije. Ove studije pokazuju da u nekim zemljama sirće povećava rizik od nastanka raka bešike, dok u nekim drugim zemljama, poput Kine, smanjuje rizik od raka jednjaka.

Stoga je zaključak da jabukovo sirće ima neka antikancerogena svojstva jer neka istraživanja, obavljena na pirinču i pacovima, dokazuju da je delotvorno protiv raka. Međutim, još je rano da kažemo u kojoj meri jabukovo sirće štiti od raka.

Netoksično sredstvo za čišćenje

Jabukovo sirće može da vam bude od koristi i kada želite da očistite kuću. Na tržištu postoje brojne vrste komercijalnih rastvora jabukovog sirćeta. Međutim, trebalo bi da znate da su ove vrste rastvora manje korisne od sirovog jabukovog sirćeta. Samo pomešajte jabukovo sirće i vodu i uživajte u njegovim korisnim svojstvima. Nema neprijatan miris i daleko je jevtinije u poređenju sa drugim sredstvima za čišćenje. Da biste jabukovo sirće koristili kao antibakterijski sprej za kuhinju i kupatilo, pomešajte ga sa nekoliko kapi eteričnog ulja po izboru.

Snabdeva organizam kalijumom

Kalijum je izuzetno koristan za organizam. Čuva fleksibilnost tkiva i održava njihovo zdravlje. Kada organizam ne dobija dovoljno kalijuma, mogu da nastanu brojni zdravstveni problemi. Ozbiljni problemi sa nervima i mišićima nastaju kada dođe i do neznatne promene nivoa kalijuma. Do niskog nivoa kalijuma može da dođe iz brojnih razloga, kao što su dijareja, znojenje i dehidracija. Šta god da je razlog, važno je da nivo kalijuma u organizmu održavate na normalnom nivou. Najbolji, a ujedno verovatno i najlakši, način da unesete kalijum u organizam jeste da popijete čašu mešavine vode i jabukovog, sirćeta.

Sprečava zamor mišića

Kada u organizmu ima manje minerala, može da dođe do zamora mišića. Od zamora mišića obično pate bodibilderi. Da biste pre treninga podigli nivo minerala u organizmu, uzmite kašiku jabukovog sirćeta. Istraživanja podržavaju tvrdnju da bi jabukovo sirće trebalo da uzimamo kao dijetalni napitak protiv zamora mišića. Prilikom konzumiranja jabukovog sirćeta, u organizam unosimo esencijalne minerale, a oni uravnotežuju pH organizma i izbacuju mlečnu kiselinu.

Jabukovo sirće upotreba

Praktični saveti za upotrebu jabukovog sirćeta

Sada, pošto ste saznali koja su i moguća neželjena dejstva jabukovog sirćeta, trebalo bi da znate kako se koristi jabukovo sirće zbog njegovih raznovrsnih svojstava korisnih za zdravlje. Neke od načina ćemo navesti u nastavku članka.

Upotreba jabukovog sirćeta protiv grlobolje

Jabukovo sirće može da se koristi i protiv grlobolje. Da biste jabukovim sirćetom ublažili bol u grlu potrebno je da pomešate sledeće sastojke:

 • 1 čaša vode
 • 3 kašičice meda
 • 1 kašičica kajenske paprike u prahu
 • 1 kašičica jabukovog sirćeta

Sve sastojke dobro izmešajte. Pošto svaki od njih ima lekovita svojstva, grlobolju ćete izlečiti u tren oka.

Upotreba jabukovog sirćeta protiv neprijatnog mirisa stopala

Da biste eliminisali neprijatan miris stopala, koristite jabukovo sirće. Potrebno je da uradite sledeće:

 • Uzmite nekoliko papirnih ubrusa i sipajte jabukovo sirće na njih.
 • Ubruse ostavite u frižideru preko noći.
 • Sutradan ih stavite u kesu sa patent zatvaračem.

Zahvaljujući ovom postupku, doći će do promene pH sirćeta. Zbog toga će jabukovo sirće uništiti bakterije na stopalima.

Upotreba jabukovog sirćeta za ublažavanje tegoba zbog varenja

Ako vas muče problemi sa varenjem, trebalo bi da koristite jabukovo sirće. Ako jabukovo sirće koristite zbog digestivnih problema, uradite sedeće:

 • Pomešajte jednu kašiku jabukovog sirćeta i vodu.
 • Rastvor možete da pijete pre ili posle jela.

Jabukovo sirće će vam pomoći kod konstipacije, dijareje i gorušice.

Upotreba jabukovog sirćeta za lečenje opekotina od sunca

Vaša koža može da ima veliku korist od jabukovog sirćeta. Za lečenje opekotina od sunca, koristite ga u tečnom obliku.

 • Potopite pamučnu krpu u jabukovo sirće.
 • Stavite je na kožu ili lice.

Kada dođe do apsorpcije masnoće, koža će biti glatka, a bore manje. Jabukovo sirće uravnotežuje pH kože. Drugi način primene je da nanesete jabukovo sirće na lice pre spavanja. Tako ćete smanjiti staračke pege i bubuljice.

Šta je jabukovo sirće?

Jabukovo sirće se obično pravi od masta (mošta) ili jabukovog vina. Dobro jabukovo sirće ima boju ćilibara. U nepasterizovanom, nefiltriranom, organskom jabukovom sirćetu nalazi se vinski  cvet (supstanca koja nastaje fermentacijom alkoholnih pića, a sastoji se od sirćetne kiseline i celuloze). Ovakvo sirće deluje kao da je zgrušano i ima izgled paukove mreže.

Jabukovo sirće ima brojne primene. Prehrambeni konzervans, dodatak salatama, sastojak vinegret sosa i čatnija, samo su neke od njih. Da bismo napravili jabukovo sirće, pre svega, jabuke moramo da usitnimo ili zgnječimo i ekstrahujemo tečnost iz njih. Nakon toga započinje proces alkoholnog vrenja, koje se izaziva dodavanjem kvasca i bakterija u tečnost. Pošto to obavimo, iz šećera će nastati alkohol. Posle ove faze, potreban je još jedan proces fermentacije. Tokom ovog procesa, bakterija koja proizvodi sirćetnu kiselinu pretvoriće tečnost u sirće.* Zahvaljujući prisustvu sirćetne i jabučne kiseline, jabukovo sirće ima kiseo ukus.

(*U procesu pretvaranja vina u sirće, ulogu ima i bakterija mikoderma aceti (Mycoderma aceti), što je noviji naziv za Gram-negativnu bakteriju acetobakter aceti (Acetobacter aceti). Luj Paster je još 1864. godine dokazao da ova bakterija dovodi do pretvaranja etanola (alkohola prisutnog u vinima) u sirćetnu kiselinu. U pitanju je dobroćudni mikroorganizam (nalazi se svuda u životnoj sredini), koji živi u okruženju gde se odvija fermentacija šećera. Razmnožava se na temperaturi od 25 – 30 stepeni Celzijusa, u sredini čija je pH između 5,4 i 6,3 (drugim rečima, u kiseloj sredini). Ne spada u humane patogene, pa je rad u proizvodnji fermentisanih proizvoda bezbedan, pošto ljudska kože ne pruža odgovarajuće uslove za razvoj ove bakterije. – Prim. prev.)

Biološko dejstvo

U jabukovom sirćetu se nalazi vinski cvet. Prema nekim stručnjacima, jabukovo sirće je višestruko korisno za zdravlje zahvaljujući vinskom cvetu. Jedna kašika jabukovog sirćeta sadrži samo 3 kalorije. Ova količina je veoma mala u poređenju sa drugim vrstama sirćeta, odnosno jabukovo sirće ima veliku nutritivnu gustinu. U  sastavu jabukovog sirćeta prepoznato je preko 90 materija.

Jabukovo sirće u svom sastavu ima aminokiseline, enzime, minerale i vitamine. Od minerala najznačajniji je kalijum, a sadrži i kalcijum, fosfor, bakar, gvožđe i bor. Od vitamina treba napomenuti prisustvo provitamina C, vitamin A, vitamin E, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, vitamin P i provitamin Beta-karoten.

Zaštita od bakterija

Jabukovo sirće ubija bakterije i neke druge patogene. Koristi se kao lek i kod infekcije uha, gljivica, za dezinfekciju i čišćenje. Nedostatak je, međutim, u tome što nema dovoljno istraživanja koja bi dokazala ova dejstva. Jabukovo sirće se koristi od davnina. Možda ćete se iznenaditi, ali otac moderne medicine nazvan Hipokratom (grčki lekar koji se zvao Perikle), koristio je jabukovo sirće za čišćenje rana. Istraživanja su pokazala da jabukovo sirće ima antibakterijsko dejstvo na bakterije prisutne u hrani. Ako želite na duže vreme da zaštite hranu, trebalo bi da koristite jabukovo sirće. Takođe, jabukovo sirće se pokazalo korisnim i protiv bakterija koje se skupljaju na koži.

Neželjena dejstva jabukovog sirćeta

Pogledajmo sada i neka neželjena dejstva jabukovog sirćeta. U prethodnom delu članka ste mogli da vidite njegova brojna korisna svojstva. Međutim, tu se priča ne završava. Upotreba jabukovog sirćeta ponekad može da bude opasna jer ono može da ima nuspojave. Zbog toga, pre nego što počnete da koristite jabukovo sirće u bio kom obliku, dobro je da se posavetujete sa lekarom kako bi ove nuspojave izbegli. U nastavku članka ćemo navesti neka od važnijih neželjenih dejstava jabukovog sirćeta.

Grlobolja

Jabukovo sirće je izuzetno acidično. Zbog prisustva kiseline, kod osobe koja ga konzumira može da se javi bol u grlu. To je razlog zbog koga morate da preduzmete nešto za lakše konzumiranje sirćeta. Dobra ideja je da ga pomešate sa vodom. Ako vas grlo i dalje boli, javite se lekaru.

Oštećenje tkiva

Do oštećenja tkiva može da dođe u želucu ili jednjaku, ako se jabukovo sirće konzumira u obliku tečnosti ili suplementa. Prema najnovijim istraživanjima, do oštećenja tkiva u želucu ili jednjaku može da dođe zbog jakog sadržaja kiseline u jabukovom sirćetu. Pored toga, kada se jabukovo sirće nanosi na kožu, moguća su neželjena dejstva poput iritacije ili kožnih osipa. Da biste izbegli takve komplikacije, dobro je da pomešate jabukovo sirće sa medom ili vodom.

Uticaj na dejstvo lekova

Zbog svoje kisele prirode, jabukovo sirće može da stupi u reakciju sa nekim lekovima, kao što su diuretici i insulin.Bez obzira što je dobro za dijabetičare tipa 2 za one koji izimaju insulin može imati opasna neželjena dejstva. Usled konzumiranja velike količine jabukovog sirćeta može da dođe do pada nivoa kalijuma u organizmu, a ponekad i do pojave hipokalemije (nedostatak kalijuma u organizmu). Kada se konzumira sa medikamentima za dijabetes i povišeni krvni pritisak, jabukovo sirće može da bude opasno jer utiče na nivo šećera u krvi i insulina. Stoga, porazgovarajte sa lekarom pre nego što počnete da koristite jabukovo sirće, ukoliko već uzimate druge lekove.

Oštećenje zubne gleđi

Kada se uzima oralno, jabukovo sirće može da ošteti zubnu gleđ. Povećava osetljivost i izaziva žutilo zuba. Ukoliko vam zubi požute zbog jabukovog sirćeta, pijte ga na slamčicu. Da biste izbegli neželjena dejstva, pomešajte jabukovo sirće sa vodom ili sokom. Takođe, obavezno operite zube nakon konzumiranja jabukovog sirćeta.

Mučnina

Možete da osetite i simptome mučnine nakon uzimanja jabukovog sirćeta, mada ne znači da ćete nakon toga i povraćati. Morate da menjate vreme uzimanja jabukovog sirćeta, sve dok ne pronađete ono koje vašem organizmu najviše odgovara. Takođe, jabukovo sirće nikada ne uzimajte na prazan želudac.

Blaga glavobolja

Jabukovo sirće detoksikuje organizam. Zahvaljujući tome, nakon konzumiranja jabukovog sirćeta može da se javi glavobolja. Glavobolja će proći za 2 – 3 nedelje. Međutim, nema razloga za paniku jer će ona biti blaga. Ako patite od jakih glavobolja, prestanite da koristite jabukovo sirće.

Zaključak

Jabukovo sirće je višestruko korisno i može da se koristi kao lek za mnoge probleme. Može da vam pomogne u borbi protiv kandide i peruti, pospešuje mršavljenje i poboljšava zdravlje srca. Međutim, postoje i neka neželjena dejstva koji se povezuju sa korišćenjem jabukovog sirćeta, kao što su oštećenje zubne gleđi ili „opekotine“ na tkivu grla. Osim toga, može da ometa delovanje nekih lekova, zbog čega bi obavezno trebalo da se posavetujete sa svojim lekarom pre nego što počnete da koristite jabukovo sirće kao lek.