Upala bešike (cistitis) 7 simptoma i 7 načina za lečenje

0
9517
cistitis

UPALA MOKRAĆNE BEŠIKE je najčešće prouzrokovana bakterijskom infekcijom ovog organa. Kod osoba sa oslabljenim imunim sistemom infekciju mogu da izazovu i kvasci, odnosno gljivice.

Zapaljenje mokraćne bešike spada u infekcije urinarnog trakta. Pod urinarnom infekcijom podrazumeva se svaka infekcija u bilo kom delu urinarnog trakta, na primer, mokraćnoj bešici, bubrezima, mokraćovodima i mokraćnom kanalu.

U većini slučajeva infekcije bešike su akutne, što znači da nastupaju iznenada. U retkim slučajevima javlja se hronična upala bešike, što znači da su one rekurentne (ponavljajuće) u dugom vremenskom periodu. Za sprečavanje širenja infekcije od presudnog značaja je rano otkrivanje i lečenje.

Upala bešike, najčešća vrsta infekcije urinarnog trakta, se može javiti kada se bakterije razmnože u prevelikoj meri u samoj bešici. Ova vrsta infekcije se može desiti bilo kome, ali je češća kod žena.

besika

Šta izaziva infekciju bešike?

Bakterije koje prodiru kroz mokraćni kanal i kreću se ka bešici dovode izazivaju upale bešike. U normalnim okolnostima organizam uklanja bakterije tako što ih izlučuje sa mokraćom. Pa ipak, bakterije ponekad mogu da se zadrže na zidovima bešike i počnu brzo da se množe. Ovo prevazilazi mogućnost organizma da ih uništava, a posledica je upala mokraćne bešike.

U većini slučajeva infekcije mokraćne bešike, uzročnik je bakterija ešerihija koli (lat. Escherichia coli/E. coli). Ova bakterija je normalno prisutna u debelom crevu. Do infekcije može da dođe kada bakterija iz stolice dospe na kožu i uđe u mokraćni kanal.

Infekcije urinarnog trakta, pa tako i upala mokraćne bešike, spadaju u najčešća oboljenja kod žena. Razlog tome je specifična građa ženskog tela, odnosno kratak mokraćni kanal i njegov spoljni otvor koji se nalazi relativno blizu anusa, pa bakterije mogu lako da prelaze iz jednog u drugi sistem organizma.

Kada imate infekciju urinarnog trakta, uzimanje većih količina tečnosti može da bude od koristi za izbacivanje bakterija iz bešike. Voda je najbolja, jer ne sadrži kofein i veštačke zaslađivače koji su poznati iritansi bešike.


Koji su simptomi upale bešike i mokraćnih kanala ?

upala mokracne besike

Simptomi upale mokraćne bešike zavise od težine infekcije. Ono što se odmah primećuje su promene prilikom mokrenja.

Najčešći simptomi su:

Kada se upala bešike širi, mogu da se jave i bolovi u srednjem delu leđa. Ovaj bol se povezuje sa infekcijom koja je prisutna u bubrezima. Za razliku od bola leđnih mišića, ovaj bol je uporan i nije povezan sa položajem tela ili aktivnostima. Infekcija bubrega obično izaziva povišenu telesnu temperaturu, drhtavicu, mučninu i povraćanje. Pacijent se obično oseća veoma bolesno. Infekcije bubrega su daleko ozbiljnije od infekcija bešike i zahtevaju hitno medicinsko zbrinjavanje.

Dakle, važno je da znate koji su simptomi upale bešike, i na vreme počnete lečenje pre nego što preraste u ozbiljniji problem. Ako imate bilo koji od sledećih simptoma, postoji velika šansa da imate infekciju. Zato bi bilo najbolje da zakažete pregled kod svog doktora, koji će vam nakon pregleda dati potrebne upute, tražiti laboratorijske nalaze i druge analize, kako bi mogao da vam otvori bolovanje i započne lečenje.

 1. Dizurija (bolno mokrenje)

dizurija

Peckanje, bol, neprijatan osećaj, ili jako pečenje tokom mokrenja ukazuju na dizuriju. Prema lekarskim podacima, 3% odraslih osoba starijih od 40 godina ima dizuriju, koja je posebno primetna kod žena. Ovo je klasičan simprom urinarnih infekcija poput cistitisa ili uretrisa (infekcije uretre).


 1. Česta potreba za mokrenjem

Nekada prosto, unosimo više tečnosti, koju zatim izbacujemo znojenjem, uriniranjem i to je normalno. Ali, ukoliko ne pijete više nego obično, a u toalet idete devet puta dnevno i češće, ustajete noću da biste mokrili i slično, vreme je za posetu lekaru.

Često mokrenje može biti znak intersticijskog cistitisa, infekcije koja izaziva upalu mišića bešike i bol u predelu karlice. Ovo oboljenje nije izazvano bakterijama, kao „običan“ cistitis, a osećaćete čestu potrebu za mokrenjem, čak i ako imate jako malo urina da izbacite.


 1. Hitna potreba za mokrenjem

Tu spada onaj osećaj da odmah morate u toalet. Ovaj simptom ide ruku pod ruku sa čestim mokrenjem, i zbog toga su često pacijenti stalno napeti i u panici da li će stići do wc šolje na vreme. Osećaj hitnosti može biti znak intersticijskog cistitisa, ukoliko ga prati bol ili neprijatan osećaj u bešici ili urinarnom traktu.


 1. Osetljivost donjeg dela stomaka i bol u krstima

Ako vam je stomak osetljiv, moguće je da ste zapatili cistitis. Pritisak na karlicu, pogotovo u delu oko stidne kosti može izazvati stalan diskomfort, posebno u kombinaciji sa čestim i bolnim mokrenjem.

Isti je slučaj i sa bolom u donjem delu leđa. Kada se infekcija bešike ne leči duže vreme, može preći i na bubrege, zbog čega osećate tup bol u leđima i bočnim stranama tela.taj bol je indikator felonefritisa, infekcije bubrega, koja je ozbiljnije oboljenje od cistitisa. U druge znake felonefritisa spadaju drhtanje, povišena temperatura, mučnina i povraćanje.


 1. Krv u mokraći

Bez obzira na boju, koja može varirati od svetlo roze do tamno crvene ili čak braonkaste, hematurija, tj. prisustvo krvi u mokraći, otkriva infekciju bešike. Ali kako krv uopšte dospeva u urin? Felonefritis i infekcija urinarnog trakta su odgovorni za ovo stanje, u kom crvena krvna zrnca „procure“ kroz bubrege ili druge delove urinarnog trakta u mokraću. U slučaju infekcija urinarnog trakta, hematurija može biti mikroskopska (što znači da su ćelije krvi vidljive samo pod mikroskopom).


 1. Jak miris urina

Kada imate infekciju urinarnog trakta, mokraća poprimi specifično neprijatan i jak miris. Ako primetite da vam mokraća miriše na amonijak, nešto slatkasto ili užasno smrdi, shvatite to kao manje suptilan znak vašeg organizma, koji pokušava da vam kaže da imate infekciju urinarnog trakta.


 1. Zamućena mokraća

Zdrav urin je providan i svetlo žute boje. Ali prilikom infekcije urinarnog trakta, u mokraći se može naći gnoj koji sadrži mrtve ćelije kože, bakterije i bela krvna zrnca. Zbog svega toga, urin postaje zamućen, a može i promeniti boju. Pa, ako primetite zamućenje ili promenu boje, odnesite uzorak u laboratoriju i zakažite pregled kod lekara.

Svi ovi simptomi mogu ukazivati i na druge zdravstvene probleme ali u svakom slučaju jesu razlog za zabrinutost.

Koncentrovani rastvori i sokovi  brusnice, mogu da imaju ulogu u prevenciji infekcije urinarnog trakta ešerihijom koli. Međutim, na njih se ne smemo oslanjati kao na jedini lek za uapalu bešike kada već postoji aktivna infekcija.


Ko je izložen riziku od pojave infekcije bešike?

Infekciju mokraćne bešike može da dobije svako, ali je kod žena češća nego kod muškaraca. Kao što smo već rekli, razlog je telesna građa žene, odnosno kraći mokraćni kanal, usled čega je bakterijama put do bešike olakšan. Osim toga, mokraćni kanal kod žena je bliži rektumu, nego što je to slučaj sa mokraćnim kanalom kod muškaraca. Drugim rečima, bakterije prelaze manju udaljenost na putu od rektuma do bešike. Sa starenjem, kod muškaraca može da dođe do uvećanja prostate. Kada je prostata uvećana, ona može da izazove blokadu protoka urina i da poveća verovatnoću da se kod muškarca javi infekcija urinarnog trakta. Infekcije urinarnog trakta su sa starenjem, kod muškaraca obično učestalije.

Postoje i drugi faktori koji povećavaju stepen rizika za nastanak upale bešike kod žena i muškaraca. U njih spadaju:

 • poodmaklo životno doba
 • nepokretnost
 • nedovoljan unos tečnosti
 • hirurške intervencije na urinarnom traktu
 • urinarni kateter (savitljiva plastična cevčica koja se kroz mokraćni kanal uvodi u bešiku radi njenog pražnjenja)
 • opstrukcija urinarnog trakta, odnosno blokada mokraćne bešike ili mokraćnog kanala
 • anatomske abnormalnosti urinarnog trakta, kao što su urođeni defekti ili povrede
 • retencija urina, odnosno otežano pražnjenje bešike i zadržavanje mokraće u njoj
 • suženje mokraćnog kanala
 • uvećana prostata
 • fekalna inkontinencija, odnosno gubitak kontrole nad crevima i njihovo nevoljno pražnjenje
 • trudnoća
 • dijabetes
 • oboljenja nervnog sistema koja utiču na funkcionisanje mokraćne bešike, poput multipla skleroze (MS)
 • oslabljeni imuni sistem

Povezano> Urinarna infekcija: antibiotici i 10 prirodnih lekova za lečenje


Kako se dijagnostikuje infekcija bešike?

Lekar može da dijagnostikuje infekciju mokraćne bešike pomoću urinalize, odnosno pregleda mokraće. Ovo je laboratorijska analiza, koji se obavlja na uzorku mokraće, na prisustvo sledećeg:

 • belih krvnih zrnaca (leukociti u urinu)
 • crvenih krvnih zrnaca (eritrociti u urinu)
 • nitrita (nitriti u urinu)
 • bakterija (bakterije u urnu)

Lekar može da vas uputi i na urinokulturu, tj. laboratorijski mikrobiološki pregled uzorka urina, pomoću koga se utvrđuje uzročnik infekcije, odnosno vrsta bakterija prisutnih u urinu. Kada se utvrdi vrsta bakterija, obavlja se test na osetljivost bakterije na antibiotike, odnosno antibiogram, pomoću koga se određuje vrsta antibiotika koja je najbolja za lečenje infekcije.


Kako se leči upala bešike?

Upala mokraćne bešike se leči pomoću lekova koji ubijaju bakterije (antibiotici), kao i medikamenata koji ublažavaju bol i osećaj pečenja, a koji se dobijaju uz recept.Od velike pomoći može biti i čaj protiv upale bešike.

Lekovi

Oralni antibiotici se koriste za uništavanje bakterija koje su dovele do infekcije mokraćne bešike. Ukoliko pacijent oseća bol i pečenje, lekar može da prepiše i medikamente koji ublažavaju ove simptome. Najčešći lek, koji se koristi za ublažavanje bola i pečenja usled infekcije bešike, zove se Palitrex.

Kombinacija prirodnih rešenja i lekova može pomoći da se ublaže simptomi upale bešike. Ako se ne leči, infekcija bešike može postati opasna po život, ukoliko se prošiti na bubrege ili krv.

Pred vama se nalazi sedam efektnih lekova za upalu bešike.

Upala bešike lečenje antibioticima

Zašto deluju protiv upale bešike: antibiotici ubijaju bakterije koje izazivaju bakterijsku infekciju. Ako imate infekciju urinarnog trakta, trebaće vam lekovi kako biste se rešili organizama koji izazivaju infekciju. Lekari preporučuju da infekcije urinarnog trakta lečite antibioticima. Ako imate simptome upale bešike, idite kod doktora. Seksualno prenosive bolesti, vaginalne infekcije i određena vaginalna stanja mogu oponašati simptome infekcije urinarnog trakta, tako da je neophodno uspostaviti pravu dijagnozu, kako bi se odredila prava terapija.

Probajte ovo: ukoliko simptomi traju duže od dva dana ili se pogoršavaju, idite kod lekara. Za lečenje upale u bešici ćete najverovatnije dobiti neki antibiotik, najčešće se daje Palitrex.

Ako ste stariji, u trudnoći ili imate neke druge zdravstvene probleme kao što je na primer dijabetes, odmah zatražite lekarsku pomoć.

Period oporavka zavisi od toga koji lek za upalu bešike ste dobili i od vašeg opšteg zdravstvenog stanja.Kad je u pitanju lečenje upale bešike antibioticima jako je važno da se ne prekine terapija i da se uzimaju onoliko koliko treba, iako posle dan-dva mogu nestati svi simptomi. Uzimanje cele doze antibiotika će obezbediti izbacivanje svih štetnih bakterija iz organizma.


Lekovi protiv bolova

Zašto pomažu: jaka upala bešike izazva bol u karlici čak i kada ne mokrite. Antibiotici služe za lečenje infekcije, ali će im trebati dan-dva da počnu da deluju. Lek protiv bolova može ublažiti grčeve u stomaku, diskomfort i bol u leđima.

Probajte ovo: proverite sa doktorom da li smete da uzimate lekove protiv bolova. Acetaminofen, ibuprofen i fenazopiridin mogu smanjiti bol koji osećate dok čekate da antibiotici „prorade“.


Pijte više vode

Zašto deluje: voda izbacuje bakterije iz bešike, što znači da ćete se brže rešiti infekcije. Voda proređuje urin, što znači da će i mokrenje biti manje bolno.

Urin se sastoji od štetnih materija iz tela. Skoncentrisani, tamni urin može biti bolniji i iritantniji za izbacivanje, kada imate upalu bešike. Razblaženi urin je lakši, providniji, i obično ne iritira toliko.

Jednostavan lek protiv upale bešike: pijte više od osam čaša vode svakog dana. Ograničite unos pića sa kofeinom uključujući kafu, čaj i gazirane sokove. Kofein može iritirati bešiku čak i kad nemate infekciju.


Topli oblozi

Zašto deluju: toplina na stomaku ili leđima može ublažiti bol koja se javlja kod upale bešike. U kombinaciji sa lekovima, topli oblog je prosto čudotvoran.

Probajte ovo: napravite topli oblog od krpe ili peškira koje ćete umočiti u vrelu vodu i dobro procediti. Ili napunite termofor vrućom vodom, pa ga stavite na stomak.


Sok od brusnice

Zašto deluje: brusnica se generacijama koristi kao prirodan lek za sprečavanje infekcija bešike. Prema istraživanjima, sok od brusnice i tablete sa brusnicom daju obećavajuće rezultate kod žena koje često imaju upalu bešike. Ali, ne zna se da li sok od brusnice zaista deluje kao preventivna mera.U skorašnjoj studiji, objavljenoj u žurnalu Granice u mikrobiologiji, pokazalo se da sok od brusnice smanjuje broj bakterija u bešici u toku infekcije, ali ne može u potpunosti da izleči infekciju.

Probajte ovo: razgovarajte sa lekarom o soku od brusnice kao načinu da sprečite infekcije bešike.


Često mokrenje

Zašto deluje: čestim mokrenjem izbacujete bakterije iz bešike i postepeno eliminišete infekciju. Zadržavanjem urina samo obezbeđujete bakterijama dalje razmnožavanje u bešici. Takođe, mokrenje nakon seksualnog odnosa može biti od pomoći. Seksualna aktivnost može gurnuti bakterije dublje u uretru i kod žena i kod muškaraca. Mokrenje nakon odnosa može izbaciti bakterije iz urinarnog trakta, što sprečava taloženje bakterija i nastanak infekcije.

Probajte ovo: pijte puno tečnosti kako biste mogli što češće da mokrite i idite u toalet što više možete.


Prikladno se obucite

Zašto deluje: bakterije uspevaju u toplim i vlažnim uslovima. Za žene, uske farmerke i druga odeća mogu zarobiti vlagu u osetljivim delovima tela. Tako se stvara plodno tlo zavaginalne bakterije. Nosite udobnu pamučnu odeću koja pomaže koži da diše, kako se bakterije ne bi zadržavale u tkivima urinarnog trakta.

Probajte ovo: nosite pamučni donji veš, široke pantalone ili suknje, kako bi vazduh mogao da cirkuliše i smanji rast bakterija.


Da li upala bešike može da se spreči?

Promena nekih životnih navika može da smanji šanse za pojavu upala mokraćne bešike. Ukoliko imate rekurentnu (ponavljajuću) infekciju bešike, lekar može da vam preporuči profilaktičko (preventivno) lečenje. Ova vrsta lečenja se sastoji od antibiotika koji se uzimaju u malim dnevnim dozama, a služe za sprečavanje i kontrolu budućih infekcija bešike.Moguće je da vam preporuče i da uzmete jednu dozu antibiotika nakon polnog odnosa.

Promene načina života

Pojavu infekcije mokraćne bešike mogu da smanje ili eliminišu sledeće promene načina života:

 • pijte 6 – 8 čaša vode dnevno, ali se prethodno posavetujete sa svojim lekarom o količini tečnosti, u skladu sa vašim opštim zdravstvenim stanjem
 • svakodnevno pijte sok od brusnice
 • mokrite čim osetite potrebu za tim
 • ako ste žena, nakon mokrenja se uvek brišite od napred ka pozadi
 • ne koristite intimne tečne sapune, intimne dezodoranse, mirišljave sapune ili pudere
 • umesto da se kupate, pređite na tuširanje
 • nosite pamučni donji veš i komotnu odeću
 • izbegavajte upotrebu dijafragme ili spermicida i pređite na neki drugi oblik kontracepcije
 • koristite kondome koji nemaju spermicidni lubrikant
 • pre i posle polnog odnosa obavezno mokrite

Dugoročne prognoze

Većina upala mokraćne bešike obično se povlači u roku od 48 sati, nakon uzimanja odgovarajućih antibiotika. Veoma je važno da preporučenu dozu antibiotika ispijete do kraja, čak i kada se osećate bolje. Neke infekcije bešike mogu da se pojačaju ili prošire na bubrege zbog sojeva bakterija koji su rezistentni (otporni) na antibiotike, odloženog ili neprimerenog lečenja, kao i usled drugih zdravstvenih problema. Ukoliko patite od ponavljajućih infekcija urinarnog trakta, veoma je važno da se javite lekaru. Možda ćete morati da se podvrgnete nekim ispitivanjima, da bi se utvrdilo da li je urinarni trakt zdrav.

Hronična upala mokraćne bešike zahteva kombinovano lečenje i agresivnije preventivne mere. U nekim slučajevima može da bude neophodno dugotrajno, svakodnevno uzimanje antibiotika. Proaktivnost može da bude od koristi kada je u pitanju infekcija bešike, kako bi se ona, kao i bol i moguće komplikacije povezane sa njom, ređe javljali.

Što pre počnete lečenje, to će biti manje šanse da se infekcija proširi, a vi ćete se uskoro osećati mnogo bolje.