Kako prepoznati rak grla: 7 simptoma na koje treba obratiti pažnju

0
22661
rak grla

RAK GRLA – termin koji se široko koristi u medicini – može da bude smrtonosan. Ova bolest se češće javlja kod muškaraca nego kod žena, međutim, da li znate koji su prvi simptomi na koje bi trebalo da obratite pažnju?

Evo objašnjenja lekara.

Lekari rakom grla nazivaju ili rak farinksa (ždrela) ili rak larinksa (grkljana), organa u kome se nalaze glasne žice i koji proizvodi glas.

U Srbiji se godišnje registruje oko 400 i 500 novih slučajeva raka grkljana, koji spada u najčešće maligne tumore glave i vrata.

rak grla kod zena

Rak grla može da zahvati nazofarinks – deo ždrela koji se nalazi iza nosa (nosni deo ili epifarinks), orofarinks – srednji deo ždrela koji je otvoren napred ka usnoj duplji (usni deo ili bukofarinks) i hipofarinks – najniži sprat ždrela sa grkljanom na prednjoj strani i ulaznim otvorom jednjaka ispod njega (grkljanski deo, laringofarinks).

Orofarinks čine gornji zid, odnosno krov usne duplje (čine ga tvrdo i meko nepce), baza jezika (zadnja trećina jezika), krajnici i bočni zidovi grla.

rak zdrela

Orofaringealni rak počinje u delu grla koji se nalazi direktno iza nosa – regiji koja je zadužena za govor i gutanje. Bolest može da bude posledica infekcije HPV-om, humanim papiloma virusom, koji se prenosi polnim odnosom.

Prvi simptomi raka koji je zahvata orofarinks, su:

 1. promena boje glasa, kao što je promuklost
 2. bol prilikom gutanja ili otežano gutanje
 3. čvorić ili otok u vratu
 4. dugotrajan kašalj
 5. uporna grlobolja ili uhobolja
 6. u teškim slučajevima otežano disanje, kao što je šištanje
 7. kod nekih osoba se javlja i neprijatan zadah iz usta

Ovi simptomi mogu da se jave i zbog mnogo manje zabrinjavajućih oboljenja, ali je važno da ih proveri lekar.

Ako još uvek niste sigurni kako prepoznati rak grla pročitajte detaljnije koji su najznačajniji simptomi laringealnog kancera (raka grkljana) i kada bi trebalo da se javite lekaru.

Što se ranije rak uoči, to se lakše i leči, a šanse za uspešno lečenje su mnogo veće. Zbog toga je veoma važno da se što pre javite svom lekaru, ukoliko uočite neke zabrinjavajuće simptome.


Promuklost ili promene boje glasa

Ukoliko imate promuklost koja traje duže od 3 nedelje, to bi mogao da bude znak laringealnog kancera.Prvi simptomi raka grla uvek su pvezani sa čudnim promenama u grlu.

Promuklost  je jedan od najčešćih simptoma. Ali postoje i drugi brojni uzroci koji dovode do promuklosti. Jedan od najčešćih uzroka je akutni laringitis (upala larinksa, odnosno grkljana). Do ovog oboljenja najčešće dolazi usled prehlade, infekcije grudnog koša ili preterane upotrebe glasa, kao što je vikanje ili vrištanje.

I pušenje može da izazove promuklost, jer iritira sluzokožu grla (mukoznu membranu). U druge uzroke promuklosti spadaju:

 • refluks kiseline
 • postnazalni drip (gnojna sekrecija koja se sliva niz ždrelo)
 • alergije
 • problemi sa štitnom žlezdom
 • povreda

Kod brojnih ljudi glas postaje promukao sa starenjem.

Refluks kiseline je vraćanje kiseline iz želuca nagore u jednjak (ezofagus). Može da izazove promuklost, pošto želudačna kiselina koja dospeva u jednjak izaziva nadraženost grkljana (larinksa).

Postnazalni drip znači da mukus curi iz zadnjeg dela nosa i sliva se niz grlo. Do ovoga može da dođe ako imate prehladu, alergiju ili zbog pušenja. Može da dovede do kašlja i izazove promuklost.

Recimo još jednom, ako imate promuklost duže od 3 nedelje, javite se svom lekaru. Imajte na umu da je to najverovatnije posledica kašlja ili iritacije a ne raka grla.


Otežano gutanje

Ovo stanje može da bude osećaj kao da vam se u grlu zaglavila mrvica, ali i potpuna nemogućnost gutanja hrane. Moguća je pojava bola ili osećaja pečenja pri pokušaju gutanja hrane. Moguće je i da imate osećaj da vam je hrana zapela u grlu.Lako ćete prepoznati da ne gutate kako treba ako niste prehlađeni to jeste znak za uzbunu.

Bezopasno suženje jednjaka (koje se zove striktura) može da dovede do otežanog gutanja. Međutim, u pitanju može da bude i tumor ili otok koji stvara blokadu.Ovi simptomi su zabrinjavajući u oba slučaja bi trebalo da se javite svom lekaru.


Mršavljenje

Neželjeno mršavljenje je čest simptom brojnih oblika raka, uključujući i rak grla. Obično nastupa kod laringealnog kancera u uznapredovalom stadijumu i veoma je retko jedini simptom.Lako ćete prepoznati da sa vašom težinom nešto nije u redu.

Do gubljenja telesne težine može da dođe usled toga što jedete manje, pošto osećate bol ili otežano gutate.

Lekaru bi trebalo da se javite ako ste izgubili 4 – 5kg, ili više, u kratkom vremenskom periodu, a da pri tome niste držali dijetu.


Kašalj i kratak dah

Kod nekih osoba dolazi do gubitka daha ili pate od kašlja koji ne prolazi. Disanje može da postane bučno, naročito prilikom udaha (ova pojava se naziva stridor, ili stridozno disanje).


Drugi simptomi

simptomi raka grla

Drugi simptomi su:

 • osećaj knedle u grlu
 • neprijatan zadah iz usta (halitoza)
 • bol u uhu koji ne prolazi (ovo je redak simptom)

Ovi simptomi su isti i kod muškaraca i kod žena.

Povezano>Tumor grla: Promuklost i bol upozoravajući simptomi


Kada bi trebalo da se javite lekaru

Lekaru bi trebalo da se javite u sledećim situacijama:

 • promuklost glasa koja traje duže od 3 nedelje
 • gubitak 4 – 5 kg u kratkom vremenskom periodu, bez držanja dijete
 • otežano gutanje
 • bilo koji drugi simptomi koji su vam neobični ili ne prolaze

Ovi simptomi verovatno nisu rak grla, ali je važno da se javite lekaru radi provere.

Orofaringealni rak može uspešnije da se leči kada se rano dijagnostikuje.

Operacija, radioterapija, hemoterapija i ciljane terapije mogu da se koriste za lečenje orofaringealnog kancera. Lečenje zavisi od stadijuma i vrste raka.

Nakon lečenja pacijenti se upućuju na redovne kontrolne preglede, u koje mogu da spadaju skeniranja ili rendgensko snimanje, a period obaveznih kontrola može da traje nekoliko godina.

Ukoliko pacijenti primete bilo kakve nove simptome između dva kontrolna pregleda, trebalo bi o tome odmah da obaveste svog lekara.


Rak grkljana (rak grla) osnovne činjenice

rak grkljana

 • larinks, ili grkljan, je organ koji proizvodi glas i nalazi se u početnom delu disajnih puteva, smešten na vrhu dušnika (traheje)
 • rak grkljana najčešće se javlja kod osoba starijih od 55 godina mada se ponekad može javiti i kod mladih
 • osobe koje prestanu da puše, znatno smanjuju rizik od nastanka raka grkljana
 • bezbolna promuklost može da bude simptom raka grkljana
 • pregled grkljana je jednostavan, a obavlja se pomoću sonde koja se zove laringoskop
 • lečenje raka grkljana zavisi od lokacije i veličine tumora, kao i od starosti i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta
 • rak grkljana obično se leči radioterapijom ili operacijom, a hemoterapija može da se koristi za kancere koji su se proširili izvan grkljana

Šta je rak grla (grkljana)?

Rak grla (laringealni kancer) je opšti termin koji se najčešće odnosi na rak farinksa (ždrela) i/ili larinksa (grkljana). U podrazumevane regije, kada je reč o raku grla, spadaju:

 • farinks – nazofarinks, orofarinks, hipofarinks (kanceri koji se javljaju u tkivu grla u susedstvu larinksa/grkljana)
 • glotis – srednji deo larinksa u kome se nalaze glasne žice
 • supraglotis – gornji deo larinksa, iznad glasnih žica, u čiji sastav ulazi i grkljanski kapak (epiglotis)
 • subglotis – donji deo larinksa, koji se proteže od glasnih žica naniže do početnog dela dušnika

Oko polovine svih kancera grla nastaje u grkljanu (larinksu, odnosno delu grla u kome se nalaze glasne žice), a druga polovina u ždrelu (farinksu).

U skladu sa navedenim, svaki kancer (izraslina i/ili širenje abnormalnih ćelija koje formiraju tumore ili metastaze u drugim delovima organizma) koji nastaje u ovim regijama grla, smatra se rakom grla.

U ovom članku ćemo naizmenično koristiti termine rak grla i rak grkljana. Termin laringealni kancer, takođe se koristi za rak grkljana. Nazofaringealni kancer (rak gornjeg dela ždrela) i orofaringealni kancer (rak jezika) neće biti teme ovog članka.

Neki istraživači rak grla smatraju podgrupom ezofagealnih kancera (kancera jednjaka). U ovom članku ćemo se baviti isključivo rakom grla.


Saznajte više>  Simptomi raka usta


Ezofagealni kanceri imaju potencijal da izazovu simptome u grlu, kao što su pečenje ili bol (pritisak) u grlu, kao i u grudima, jer mogu da se prošire od ezofagusa (jednjaka), iz regije ispod farinksa (ždrela) do spoja jednjaka i želuca.

Štaviše, ezofagealni kanceri mogu da imaju sve znakove i simptome raka grla, pa je ista i većina dijagnostičkih metoda i protokola lečenja, koje ćemo navesti u ovom članku – naročito kada su lokalizovani u gornjem delu jednjaka.

Petogodišnja stopa preživljavanja razlikuje se u zavisnosti od lokacije raka i njegovog stadijuma.

Većina oblika laringealnih kancera ima petogodišnju stopu preživljavanja  u stadijumu I i/ili II u opsegu od 53 – 64%, osim kod tumora koji su nastali u glotisu (deo grkljana u kome se nalaze glasne žice), kod koga je stopa od 74 – 90%. U stadijumu III i IV stopa preživljavanja se kreće od 6 – 24%, s tim da stadijum IV ima najniži petogodišnju stopu preživljavanja.


Kako prepoznati tumor grla u najranijem stadijumu

kako prepoznati rak grla

Kanceri grla ne moraju da manifestuju nikakve simptome kada su veoma mali i kada se nisu proširili u vreme dijagnostikovanja. Ponekad je nadraženost ili diskoloracija sluzokože grla jedini znak abnormalnosti. U zavisnosti od razmera proširenosti raka, u druge simptome na osnovu kojih se tumor grla može prepoznati spadaju:

 • otok okolnog tkiva
 • uvećani limfni čvorovi
 • otežano disanje
 • otežani govor
 • bol u vratu ili grlu
 • bol u uhu
 • bolno gutanje
 • glavobolja

U nekim slučajevima mogu da se jave simptomi kao što su bol ili zvonjava u ušima. Kod nekih oblika raka grla može da se javi krvarenje.


Saznajte> Simptomi raka jezika


Uzrok

Šta izaziva rak grla?

Mada nije u potpunosti jasno šta izaziva rak grla, kancerogene ćelije se razvijaju kada genske mutacije dozvoljavaju ćelijama da se nekontrolisano razmnožavaju i formiraju tumore (mase kancerogenih ćelija), koji mogu da metastaziraju (da se prošire) u drugim delovima organizma.

U neke od faktora koji dovode do genskih mutacija u ćelijama grla spadaju:

 • pušenje
 • infekcija humanim papiloma virusom (HPV)
 • izlaganje toksičnim supstancama, poput azbesta
 • konzumiranje velikih količina alkohola

Koji su faktori rizika za nastanak raka grla?

Rak grla kod mladih je sve češća pojava.Neki od faktora koji dovode do nastanka raka grla, povezani su sa načinom života.

Na primer, rizik od ovog oblika raka je povećan kod osoba koje puše, piju preterane količine alkohola i ne unose dovoljno vitamina A.

Izlaganje azbestu, loša zubna higijena, a naročito izlaganje HPV-u, takođe su faktori rizika rak grla kod mladih.

Izlaganje humanom papiloma virusu (HPV) je značajno, jer oko 50 – 90% karcinoma skvamoznih ćelija (rak skvamoznih ćelija, oblik raka koji se razvija iz ćelija kože ili sluzokože telesnih šupljina), najčešćeg oblika raka grla, povezano je sa HPV infekcijom koja može da se dobije oralnim seksom. Pored toga, povećan rizik se javlja i kod muškaraca.


Koji su oblici raka grkljana (grla)?

Postoje sledeći oblici raka grkljana (grla):

 • karcinom skvamoznih ćelija (najčešći oblik raka grla)
 • adenokarcinom (rak ćelija žlezda koje luče mukus, koji se retko javlja)

U druge oblike raka koji se retko javljaju spadaju:

 • limfoepiteliom (rak nosnog sprata ždrela)
 • mukoepidermoidni karcinom (rak pljuvačnih žlezda)
 • karcinom vretenastih ćelija (rak vretenastih ćelija glatkih mišića)
 • verukozni karcinom (bradavičasti karcinom)
 • limfom (rak ćelija limfnog sistema)
 • nediferentovani karcinom (tumori kod kojih postoje znatne razlike između zdravih i abnormalnih ćelija)
 • sarkom (rak vezivnog tkiva)
 • melanom (maligni tumor pigmentiranih ćelija sluzokože)

Koji su retki simptomi i znakovi raka grla?

Simptomi i znakovi raka grla često se razlikuju od osobe do osobe. Najčešći znakovi i simptomi raka grla nisu specifični pa nije lako otkriti rak. Neće se kod svih pacijenata ispoljavati isti znakovi i simptomi, ali će svaki pacijent verovatno imati bar jedan ili dva od nabrojanih znakova i simptoma na osnovu kojih se rak može prepoznati:

 • promena boje glasa ili promuklost
 • kašalj (obično hronični)
 • upalu grla (obično hroničnu)
 • osećaj nelagode u grlu (osećaj da je u grlu nešto zapelo)
 • otežano gutanje ili probleme sa gutanjem određene vrste hrane
 • masa ili kvržica na vratu
 • mršavljenje (nenamerno)
 • neke probleme se disanjem
 • bol u uhu
 • stalno stvaranje šlajma

Kao što smo već rekli, ovi simptomi i znakovi nisu dijagnoza raka grla, jer brojni drugi problemi mogu da oponašaju rak grla. Međutim,ovi znakovi i simptomi i kod muškaraca i kod žena, uz izloženost je faktorima rizika koji dovode do raka grla, jesu razlog za javljanje lekaru.


Kako se dijagnostikuje rak grla?

Anamneza pacijenta (naročito prisustvo potencijalnih faktora rizika) i fizikalni pregled, lekaru mogu da daju dovoljno povoda za sumnju da je rak grla moguća dijagnoza. Zbog toga lekar može da predloži dodatna ispitivanja da bi potvrdio ili isključio dijagnozu raka grla.

Mada snimanja, kao što su CT, MRI, PET, kao i druga poput rendgenskog snimanja grudnog koša, laringoskopije i radiografije sa barijumom, pružaju dovoljno informacija o razmerama i lokaciji raka, konačna dijagnoza raka grla može da se postavi tek nakon biopsije tumora. Biopsija može da se izvede pomoću hirurškog reza na vratu, aspiracije tumora tankom iglom ili endoskopski.


Kako se određuje stadijum raka?

Stadijum raka grla se određuje na osnovu TNM klasifikacije tumora. TNM klasifikacija, je metod utvrđivanja raširenosti tumora koji razvio Američki komitet za rak.

TNM klasifikacija podrazumeva sledeće:

 • T – procena primarnog tumora (koliko se proširio unutar grkljana ili ždrela i na okolna tkiva)
 • N – opisuje stanje regionalnih limfnih čvorova (da li se tumor proširio na okolne limfne čvorove)
 • M – označava metastaze (proširenost tumora na udaljene organe)

Svakom od ovih slova se pridodaje broj koji u slučaju primarnog tumora označava veličinu ili lokalnu proširenost primarnog tumora, a u slučaju regionalnih limfnih čvorova i udaljenih metastaza, broj označava njihovu prisutnost ili odsutnost.

Sve ove informacije se kombinuju da bi se došlo do tačnog stadijuma bolesti.

Svrstavanje u stadijume od 0 do 4 na osnovu TNM klasifikacije, određuje opšti stadijum proširenosti bolesti, a pacijenti se svrstavaju u jedan od 5 stadijuma bolesti. Kod ove klasifikacije svaki stadijum može da se podeli i na manje.

Nakon stadijuma 0 (što je oznaka za karcinom in situ, ili kancer koji nije proširen van ćelija sluzokože grla), stadijumi se označavaju rimskim brojevima od I do IV (odnosno od 1 do 4).

Što je broj stadijuma manji, to je i rak manje raširen. Veći broj, na primer IV, ukazuje na ozbiljniji (uznapredovali) stadijum bolesti.


Koji lekari specijalisti leče rak grla?

Većina zdravstvenih ustanova pribegava timskom pristupu svakom pacijentu sa rakom grla. Obično, u zavisnosti od proširenosti raka kod pacijenta (prema TNM klasifikaciji), u tim specijalista mogu da budu uključeni:

 • onkolozi
 • hirurzi
 • specijalisti za plastičnu hirurgiju
 •  stručnjaci za disfagiju (otežano gutanje)
 • stomatolozi
 • stručnjaci za patologiju govora
 • dijetetičari
 • terapeuti (fizikalni, radni i govorni)

Uključivanje brojnih specijalista pruža pacijentu najbolje izglede za lečenje i/ili preživljavanje različitih oblika raka grla, kao i za ublažavanje simptoma. Ovi specijalisti mogu da pronađu i lokalne grupe za podršku koje mogu da pomognu pacijentima i članovima njihovih porodica da se izbore sa promenama u načinu života, koje su neophodne za dobar život sa ovom bolešću.


Kako se leči rak grla?

Lečenje raka grla zavisi od njegove proširenosti i ozbiljnosti bolesti. Prema Centru za rak MD Anderson Univerziteta u Teksasu, lečenje je osmišljeno kao individualni pristup, kako bi se svakom pacijentu pružila najbolja šansa za uspešan ishod. Lečenje stremi očuvanju sposobnosti pacijenta da jede, govori i živi normalnim zdravim životom. Planovi lečenja kod raka grla obično podrazumevaju jednu ili više tehnika:

 • operacija
 • radioterapija
 • hemoterapija
 • protonska terapija
 • ciljane terapije
 • moguće učešće u kliničkim ispitivanjima raka grla

U nastavku članka ćemo dati kratak opis terapija za rak grla:

 • Operacija – Postoje brojne vrste operacija za rak grla, uključujući i minimalno invazivnu transoralnu lasersku mikrohirurgiju, endoskopsku, lasersku, robotičku i ekscizionu hirurgiju, poput suprakrikoidne parcijalne laringektomije (SCPL), koje omogućavaju normalnu funkciju gutanja i govora bez stome (hirurški napravljen otvor na vratu koji omogućava disanje).
 • Hemoterapija – Ovo su lekovi koji se koriste za smanjivanje tumora i/ili ubijanje kancerogenih ćelija nakon operacije i/ili radioterapije. Hemoterapija (na primer, cetuksimab) često se koristi u kombinaciji sa drugim terapijama.
 • Radioterapija – Brahiterapija je vrsta radioterapije koja podrazumeva postavljanje minijaturnih radioaktivnih izvora zračenja koji su u kontaktu sa tumorom. 3D radioterapija i intenzitetom modulisana radioterapija mogu da se prilagode specifičnom obliku tumora.
 • Protonska terapija – Ovde se doza jonizujućeg zračenja administrira posebnim aparatom sa malim snopom zračenja, koji se usmerava na tumor i ne oštećuje okolno tkivo.
 • Ciljane terapije – Ovi lekovi se koriste za zaustavljanje rasta ćelija raka, a deluju tako što utiču na proteine i/ili receptore kancerogenih ćelija.
 • Klinička ispitivanja raka – Ova ispitivanja podrazumevaju upotrebu eksperimentalnih lekova i drugih metoda, koji obećavaju kada je u pitanju preživljavanje i/ili ublažavanje kliničkih simptoma.

Neželjena dejstva lečenja se razlikuju od osobe do osobe. Međutim, u neke od najčešćih neželjenih dejstava spadaju upala mukoznih membrana (sluzokože), suva usta, promene na koži (naročito nakon radioterapije), mučnina i povraćanje (naročito kod hemoterapije), umor, upala grla, otežano gutanje, povećano lučenje lepljivog šlajma, gubitak apetita, gubitak čula ukusa, opadanje kose i otežano disanje. Kod brojnih pacijenata kod kojih se javljaju neželjena dejstva, ona obično traju od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, mada kod nekih pacijenata mogu da ostanu i trajno.


Da li postoje prirodni lekovi za rak grla (grkljana)?

Ne postoje kućni lekovi kojima može da se izleči rak grla. Međutim, postoje neki kućni lekovi koji mogu da ublaže neke od simptoma kod pojedinih pacijenata. Medicina ih ne preporučuje kao inicijalne ili prve lekove, ali kao i kod većine kućnih lekova, oni mogu da ublaže neke simptome pojedinim pacijentima. U njih spadaju:

 • lekovito bilje (na primer, zeleni čaj i beli luk)
 • dijetalni suplementi, uključujući vitamine i namirnice koje sadrže vitamin C i folat
 • hidroterapija (vruće i/ili hladne obloge)
 • akupunktura
 • fizikalna terapija
 • promene životnih navika, uključujući vežbanje, pravilnu ishranu i izbegavanje pušenja

Pre nego što ih isprobaju, pacijenti bi trebalo da se posavetuju sa svojim lekarom.


Koji oblici podrške postoje za osobe obolele od raka grla?

Većina metoda lečenja podrazumeva stalnu podršku za osobe sa rakom grla. Pacijenti imaju rehabilitacionu podršku, kao što su fizikalna, radna i govorna terapija. Drugim pacijentima može da bude neophodna dodatna hirurška intervencija, poput rekonstruktivne hirurgije i/ili zubnih implanta. Pored toga, mogu da budu potrebni i specijalista za patologiju govora, audiolog i stručnjak za disfagiju. Grupe za podršku mogu da pruže dodatnu pomoć.


Kakve su prognoze kod pacijenata sa rakom grla?

Prognoza, ili ishod, za pacijente sa rakom grla zavisi od stadijuma i lokacije raka. Većina prognostičkih indikatora zasnovana je na relativnoj stopi preživljavanja u periodu od 5 godina, koja se razlikuje u zavisnosti od vrste raka i stadijuma.

Najveća stopa preživljavanja je kod raka glotisa (90%), a najniža kod raka hipofarinksa (53%), pod uslovom da su u stadijumu I u toku 5 godina. Nažalost, kod svih osoba sa rakom grla, petogodišnja stopa preživljavanja opada kako stadijumi napreduju od I do IV. U skladu sa tim, što se ranije rak dijagnostikuje i leči, to je bolji mogući ishod.


Da li rak grla može da se spreči?

Premda opšti skrining za rak grla ne postoji, osobe koje su izložene većem riziku za njegov nastanak, trebalo bi da se javljaju lekaru ako uoče bio kakav sumnjiv znak ili simptom koji može da ukazuje na rak grla. Stoga, u osobe koje imaju veću stopu rizika spadaju pušači, ako i oni koji su bili izloženi HPV-u, azbestu, niklu ili isparenjima sumporne kiseline.

Izbegavanje ovakvih rizičnih situacija može da smanji rizik od nastanka raka grla, ali ne postoje garancije da on može da se spreči. Međutim, jedan sjajan način za smanjenje kancerogenog rizika je vakcinacija mladih muškaraca i žena vakcinom protiv humanog papiloma virusa (HPV vakcina).

Autor teksta Dr. Jovan Stojanovic

Izvori: (1) (2) (3) (4)