Kandida gljivice u ustima na jeziku i u grlu (simptomi, uzrok, lečenje)

0
25815
kandida gljivice u ustima

ZAUSTAVITE KANDIDU Oralna kandidijza je gljivična infekcija usta i najčešće se javlja kod beba. Međutim, često se javlja i kod odraslih osoba i može se naći u usnoj šupljini na jeziku i u grlu. Ovde ćemo objasniti kako se dobija kandida, koji su simptomi i navesti najbolje metode za lečenje.

Gljivice u ustima na jeziku i u grlu su iz roda Candida albicans, i dovode do pojave belog filma na jeziku i belih “pečata” po usnoj šupljini, koji su najčešće bolni. Još jedan čest simptom koji ukazuje da neko ima gljivice u ustima je neprijatan zadah.

Candida se najčešće javljaju kada u ustima postoji više šećera ili dođe do promene pH vrednosti. Oba ova faktora utiču na bakterije u ustima, a bakterije su ono što ometa razmnožavanje gljivica. Infekcije se najčešće javljaju kod beba, a zatim kod dece i odraslih koji uzimaju antibiotike ili imaju slab imuni sistem.

kandida u ustima

Osnovne činjenice o gljivicama u ustima

 • Gljivice u ustima, ili oralna kandidijaza, su oboljenje kod kojih se gljivica Candida albicans prekomerno razmnožava u ustima i grlu.
 • Do oralne kandidijaze može doći zbog mnoštva stvari: različitih oboljenja, trudnoće, lekova, pušenja ili nošenja proteze.
 • Kod novorođenčadi i beba se kandidijaza u ustima često javlja i obično ne izaziva nikakve probleme.
 • Faktori rizika za oralnu kandidijazu su slab imuni sistem, lekovi, pušenje i stres.

kandida u grlu

Znaci i simptomi oralne kandidijaze uključuju:

 • bele fleke u ustima, sa unutrašnje strane obraza, na grlu, nepcu i jeziku
 • osećaj suvoće i bola u ustima

Dijagnoza se obično postavlja nakon pregleda kod lekara ili stomatologa.

Lečenje će zavisiti od težine simptoma i uzroka, i obično podrazumeva neke jednostavne kućne lekove i lekove kojima se leči ili sama kandidijaza u ustima ili njen uzrok.

Prognoza je obično dobra u lakšim slučajevima. U težim slučajevima, prognoza će zavisiti od uzroka i stanja imunog sistema pacijenta.

Iako se neke osobe redovno muče sa ovim gljivicama kandida u ustima se obično lako može sprečiti.

Da bi lečenje bilo uspešno prvo dobo upoznajte neprijatelja:

kandida na jeziku

Kandia gljivice na jeziku

Kandida na jeziku je oblik mikotične (gljivične) infekcije. Ova pojava je poznata kao sor, mlečac, oralni drozd ili oralna kandidijaza. To je posledica kvasca, jednoćelijskog bujajućeg organizma, najčešće kandide albikans (Candida albicans). Postoji oko 600 mikroorganizama koji nastanjuju usnu duplju zdrave osobe i koji se smatraju normalnom florom; kandida spada u njih. Infekcija na jeziku nastaje kada se, iz brojnih razloga, poremeti normalna ravnoteža usne flore.

kandida na jeziku simptomi

Znakovi i simptomi kandide na jeziku

Ispupčene, bele ili kremaste, pločaste naslage koje liče na švapski sir, mogu da se uoče na jeziku ali veoma često i na okolnim regijama usne duplje – na unutrašnjim stranama obraza, desnima, krajnicima ili uglovima usana. Kada se ove bele naslage na jeziku sastružu, površina ispod njih je crvena i može da krvari.Simptomi mogu biti i grlobolja, pečenje jezika, promena osećaja za ukus.


Saznajte više>>>  Bele naslage na jeziku a nije kandida


Šta je kandidijaza u ustima (gljivice u ustima)?

Oralna kandidijaza ili gljivice u ustima su medicinski problem, prilikom kog se gljivica Candida albicans prekomerno razmnožava u ustima i grlu.

Kako se dobija kandida ?

Kandida se ne dobija i ne prenosi.Gljivica Candida normalno živi u ustima, probavnom traktu i na koži većine zdravih ljudi. Naš imuni sistem i bakterije drže broj ovih gljivica pod kontrolom. Kada se taj balans poremeti, dolazi do prekomernog razmnožavanja kandide, što dovodi do gljivične infekcije.

Ovakve infekcije nisu isto što i gljivične infekcije vagine. Ova gljivica može izazvati i osip zbog pelena; međutim, on se javlja na zadnjici, i ponekad po genitalijama i butinama kod beba, dok se oralna kandidijaza javlja u ustima i grlu.

Kada dodđe do poremećaja u organizmu kandida se može pojaviti i na genitalijama, koži pa čak i u crevima[/caption]

I kod odraslih se često javljaju gljivične infekcije u pregibima kože (laktovima, ispod pazuha, kod žena i ispod dojki).

Šta izaziva kandidijazu?

Prekomerno razmnožavanje kandide u ustima i grlu dovodi do ovog oboljenja. Do prekomernog razmnožavanja kandide može doći zbog nekog oboljenja, trudnoće, upotrebe nekih lekova ili slabljenja imuniteta.


kandida u ustima kod beba

Kandida u ustima je česta kod beba i postaje razlog za zabrinutost tek kada beba zbog toga neće da sisa, izgubi na težini ili se pojave simptomi još neke bolesti. Ako se kandidijaza kod bebe ne povlači nekoliko nedelja, konsultujte pedijatra.


Koji su faktori rizika za gljivice u ustima?

Zdrave odrasle osobe obično ne dobijaju gljivične infekcije usta tek tako. Osobe sa slabim imunitetom imaju najveći rizik od različitih gljivičnih infekcija, uključujućii one u ustima i grlu. Faktori rizika za oralnu kandidijazu su:

 • različita oboljenja, posebno nekontrolisani dijabetes, HIV, rak i suva usta
 • trudnoća
 • upotreba antibiotika, kortikosteroida, hemioterapije i drugih lekova za rak, terapija zračenjem, korišćenje oralnih kontraceptiva
 • transplantacija organa
 • pušenje
 • neadekvatne proteze
 • stres

Da li su gljivice u ustima zarazne?

candida-albicans

Generalno, ovakve infekcije nisu zarazne. Međutim, ako beba ima kandidijazu u ustima, lako je može preneti majci zbog direktnog kontakta prilikom sisanja.

Tehnički gledano, oralna kandidijaza se može preneti i ljubljenjem i oralnim seksom, ali se u praksi to veoma retko dešava. Da li ćete se zaraziti ovom infekcijom najviše zavisi od toga koliko vam je imunitet jak.


Znaci i simptomi gljivične infekcije usta i grla

gljivice u grlu

Za gljivične infekcije usta je karakteristična pojava belih “pečata” na jeziku, ustima, unutrašnjoj strani obraza i na grlu. Tkivo ispod ovog belog filma je obično crveno i bolno. Lezije često prokrvare. Oralna kandidijaza najčešće liči na beličastu skramu. Najčešći simptomi su:

 • karakteristični beli “pečati”
 • crvenilo
 • beli jezik
 • pucanje spoljnih ivica usana
 • suva usta
 • osećaj da se hrana zaglavila u grlu
 • bolni zubi
 • neprijatan ukus u ustima
 • neprijatan zadah iz usta

Oralna kandidijaza može iazvati i sindrom peckanja usta, kod kog se javljaju bolno peckanje, suvoća usta, osećaj trnjenja u usnama i jeziku, a često i gorak ili metalni ukus u ustima.

U teškim slučajevima gljivičnih infekcija usta, infekcija može zahvatiti ne samo grlo već i jednjak. To izaziva jake bolove prilikom gutanja.

Kandida u jednjaku
Kandida u jednjaku

Kod osoba sa slabim imunim sistemom (posebno kod osoba koje imaju rak, HIV, AIDS, primaju hemioterapiju, uzimaju imunosupresante nakon transplantacije nekog organa i sl.) se često kandidijaza širi i van usta i dovodi do sistemske infekcije. Ako se uz simptome infekcije jave i povišena temperatura, drhtavica ili problemi sa gutanjem, odmah se konsultujte sa lekarom.

Prenamnožena kandida u grlu može izazvati simptome koji su slični upali grla: bol i otežano gutanje.Ove nelagodnosti mogu dovesti do gubitka apetita kod nekih osoba.

Gljivice u grlu mogu izazvati i upalu koja otežava gutanje.Oboleli mogu doživjeti uporne ili ponavljajuće senzacije da im je nešto zaglavljeno u grlu. Pored toga, određeni ljudi mogu da dožive nelagodnost u grudima ili neuobičajeni pritisak u grlu ili gornjem delu tela posle obroka zbog problema sa gutanjem.


Kako se postavlja dijagnoza oralne kandidijaze?

Kandidijazu uvek dijagnostikuje lekar ili zubar nakon pregleda usta.

Uz pojavu belog filma na jeziku, da bi se potvrdila dijagnoza, često se uzima i bris. Lekar će vam uzeti bris iz usta i grla i pregledati ga pod mikroskopom kako bi bio siguran da se kod vas javila kandida u ustima i grlu.

Uzorak iz grla ili jednjaka se uzima endoskopom. Tokom endoskopije, lekar će vam ubaciti tanku cevčicu sa kamerom u grlo ili jednjak, po potrebi i u želudac, kako bi pregledao tkivo i uzeo uzorke. Ako se primete lezije, možda će biti potreban uzorak za biopsiju ili običan bris kako bi se potvrdila dijagnoza. Ovu proceduru najčešće radi gastroenterolog.


Koje su najbolje metode za lečenje kandide u ustima i grlu?

Lečenje oralne kandidijaze zavisi od uzroka i težine infekcije.

Ako je uzročnik nešto relativno bezazleno (upotreba antibiotika, pušenje, nepravilna proteza, nekontrolisan dijabetes), koriguju se ovi faktori i tretman se obično svodi na to.

Kod beba i dece se obično ne sprovodi tretman. Ako kod dece infekcija traje duže od par nedelja, pedijatar će vam verovatno prepisati Nistatin.

Za lečenje gljivičnih infekcija se koriste antimikotici. U blažim slučajevima se prepisuju rastvori za usta ili septolete sa antimikoticima. Ponekad se prepisuju i tablete koje se drže na gornjim desnima i rastvaraju u ustima.

U težim slučajevima, posebno ako je uzrok oslabljen imunitet, prepisuju se jači antimikotici (lekovi protiv gljivica).


Koji lekar je specijalista za lečenje gljivičnih infekcija usta?

Lečenje kandide mogu sprovoditi lekar opšte prakse, internista, pedijatar i stomatolog. U težim slučajevima, lekar opšte prakse će vas poslati kod imunologa i/ili specijaliste za infektivna oboljenja.


Lečenje kandide prirodnim putem

Najbolji prirodni lek protiv kandide je jačanje imuniteta, morate da poradite na tome kako bi sam organizam kontrolisao gljivice u ustima i sprečavao njihovo preterano razmnožavanje.

Slede neki prirodni lekovi koji su jeftini i svako ih može nabaviti


Probiotici i jogurt

Zdrave bakterije u probioticima i jogurtu pomažu u lečenju kandidijaze u ustima. U jogurtu se nalaze aktivne kulture koje obnavljaju dobre bakterije u ustima.


Pravilna oralna higijena

Kad god perete zube, nemojte se ograničite na njih, već operite i jezik. Pored toga, koristite i neki kvalitetan antiseptički rastvor za ispiranje usta. Tako ćete brzo i lako rešiti problem sa gljivicama u ustima.


Slana voda

So nije samo koristan začin, već se može koristiti i kao lek za različita oboljenja – između ostalog, i za gljivice u ustima.  Napravite rastvor za ispiranje usta od soli i tople vode i redovno njime ispirajte usta i grlo. To će vam pomoći da ublažite simptome koje izazaiva oralna kandidijaza.


Promena načina ishrane

Gljivice se hrane šećerom, te zato lekari savetuju da izbacite šećer iz ishrane ako imate problema sa gljivicama ili ako dojite bebu koja ima kandidijazu u ustima.Ishrana bez šećera ne znači samo izbaciti veštački šećer.

“Šećer” se odnosi na sve što vaše telo može lako pretvoriti u glukozu – ne samo na kristal šećer – čak i one prirodne šećere, koje sadrži med ili slatko voće i skrobno povrće. Hrana ne mora da bude slatka da se brzo pretvori u šećer i hrani Candida gljivice.

Druge promene u ishrani

Pored jednostavnih šećera, možda ćete morati eliminisati kvasac i pečurke. Ograničite ili izbegavajte peciva i hleb, sirće, alkohol, sušeno voće, pečurke, tvrde i stare sireve i veštačke aditive, konzervanse, boje i zaslađivače. Najveći dio vaše ishrane treba da bude povrće, meso, cela zrna, mahunarke i fermentisane namirnice koje sadrže aktivne probiotike kao što je na primer kefir.


Lečenje kandide u ustima sodom bikarbonom

Jedna od najpopularnijih prirodnih metoda je lečenje kandide u ustima sodom bikarbonom.Mnogi zagovornici prirodnih metoda lečenja će vam reći da je najbolje da ispirate usta rastvorom od dve supene kašike sode bikarbone u čaši vode. Tako ćete napraviti nepovoljno pH okruženje za razmnožavanje gljivica.Soda bikarbona protiv gljivica u ustima se preporučuje isključivo odraslim osobama. Zbog rizika od narušavanja balansa elektrolita i gutanja ili udisanja ove tečnosti, najbolje je da ne koristite ovaj rastvor za lečenje kandidijaze kod beba.


Kokosovo ulje

kokosovo ulje

Naučno je dokazano da kokosovo ulje uspešno uništava neke sojeve bakterija i gljivica, pa je preporučljivo da koristite devičansko kokosovo ulje za lečenje gljivične infekcije usta.


Esencijalno ulje čajevca

Esencijalno ulje čajevca deluje kao antiseptik. Pošto je prejako da bi se koristilo nerazblaženo u čašu vode nakapajte dve-tri kapi ovog esencijalnog ulja i koristite rastvor za ispiranje usta protiv gljivica.Obavezno isplunuti!


Sterilizacija

Bebe vole da svašta trpaju u usta, pa se potrudite da sve što beba stavlja u usta – od vaše bradavice do cucle – bude potpuno sterilisano kako se infekcija ne bi pogoršala ili ponovo pojavila ako je izlečena. Najbolje je da perete flašice i cucle u veoma vrućoj vodi kako biste ih sterilisali.


Lekovi za kandidu – antimikotici

U većini slučajeva, gljivične infekcije usta se lako leče prirodnim metodama, ali ako je infekcija uporna, posetite lekara. On će vam prepisati neki lek za kandidu antimikotik.

Nystatin je najpoznatiji i najefikasniji protiv gljivičnih infekcija. Dobija se i bez recepta, ali je najbolje da pitate lekara za preporuku oko doze. Ako imate bebu sa gljivičnom infekcijom usta i dojite je, pitajte lekara da vam preporuči neku antigljivičnu kremu kojom ćete mazati grudi kako biste smanjili mogućnost infekcije.

Kod teških slučajeva prva linija lečenja su oralni antimikotici (antigljivični medikamenti): klotrimazol dražeje od 10mg, 5 puta dnevno; nistatin u obliku suspenzije ili pastila, 4 puta dnevno; ili flukonazol od 100 ili 200mg, jednom dnevno.

Druga linija lečenja je rastvor itrakonazol, 200mg dnevno; posakonazol od 400mg, jednom dnevno; vorikonazol od 200mg, 2 puta dnevno; amfotericin B suspenzija od 100mg, 4 puta dnevno; IV ehinokandin ili amfotericin B deoksikolat, 0,3mg/kg.

Topička terapija (lokalna primena leka) klotrimazolom ili nistatinom preporučuje se kod blagih oblika bolesti.

Flukonazol se preporučuje za umereni do teškog oblika bolesti.

Kandida u ustima kod koje nije došlo do komplikacija trebalo bi da se leči 7 – 14 dana.

Kod gljivica u sutia koje su uporne, preporučuje se flukonazol, itrakonazol, vorikonazol, posakonazol ili amfotericin B suspenzija.


Prognoza

Prognoza i trajanje bolesti se određuju u odnosu na težinu infekcije i stanje imunog sistema pacijenta.

U blažim slučajevima je prognoza dobra. Tada simptomi obično nestaju nakon nedelju ili dve primene tretmana. Ponekad se kandida i sama povlači, bez lečenja. Ako se jača infekcija ne leči pravilno, može se vratiti kroz neko vreme.

Gljivice u ustima kod dece i beba su retko ozbiljne i najčešće same nestaju. Međutim, ako traju duže od dve nedelje, najbolje je da odvedete dete kod pedijatra.

Kod osoba sa slabim imunim sistemom postoji velik rizik od teških, potencijalno fatalnih komplikacija. Dakle, ti pacijeti mogu pasti u kritično stanje ili čak i umreti od infekcije kandidom. Kandida se preko usta grla i jenjaka može proširiti kroz ceo organizam i izazvati zatajenje nekih organa. Tada je neophodna hospitalizacija i primena jakih, sistemskih antimikotika.


Da li se oralna kandidijaza može sprečiti?

Gljivična infekcija usta se može sprečiti modifikacijom faktora rizika koji dovode do pojave infekcije.

Evo šta treba da uradite kako biste sprečili pojavu gljivica u ustima:

 • redovno perite zube i desni i vodite računa o oralnoj higijeni
 • redovno idite kod zubara
 • ako nosite protezu, redovno je čistite
 • ako ste dijabetičar, pridržavajte se saveta lekara i redovno uzimajte terapiju
 • prekinite sa pušenjem ako ste pušač
 • hranite se što zdravije i izbegavajte šećer i gljivice (kvasac)
 • nemojte piti antibiotike osim kada je to neophodno
 • koristite sredstva za ispiranje usta sa antimikoticima ako uzimate imunosupresante (pitajte farmaceuta za preporuku)

Da biste sprečili pojavu oralne kandidijaze kod beba koje još sisaju, redovno sterilišite cuclu i bradavice nakon dojenja. Ako dojite bebu i pijete neke lekove, pitajte lekara za savet oko prevencije kandidijaze.
Izvori: (1) (2) (3) (4)