Petehije na koži (svi mogući uzroci i kada treba posetiti lekara)

0
33578

Petehije izlegaju kao ravne, crvene, smeđe ili ljubičaste tačkice na koži. One se stvaraju kada dođe do pucanja malih kapilara i kada se ta krv izlije ispod kože. Ove tačkice se obično javljaju u klasterima i tada je reč o petehijalnom osipu.

Petehije se mogu javiti na nogama, stopalima, rukama ili gornjem delu tela iz mnogo razloga. Duže naprezanje ili trauma mogu izazvati pojavu petehija na licu ili drugim delovima tela zbog blagog krvarenja ispod kože. I neki lekovi i oboljenja ponekad izazivaju pojavu malih crvenih tačkica u ustima, grlu, na gornjem delu tela i nogama.

Razlika između petehija i drugih vrsta osipa je to što petehije ne pobele kada ih pritisnete, dok običan osip postaje svetliji.

Uzroci petehija su uglavnom bezopasni. Međutim, ponekad se dešava da imaju i ozbiljnije uzroke. Zato je najbolje da odete kod lekara ako primetite pojavu petehija bez ikakvog jasnog uzroka.

petehije izgled slike


Šta su petehije i kako izgledaju?

Petehije su ravan osip nalik na mnoštvo crvenih tačkica. Ove crvene tačkice se formiraju kada se krv izlije u gornji sloj kože.

Petehije gotovo nikad nisu veće od dva ili tri milimetra u prečniku. Ove male ljubičate ili crvene tačkice se javljaju u grupama (klasterima) izgledaju kao crveni osip. Petehijalni osip ne pobledi niti promeni boju kada se pritisne.

Ako se petehije jave kod dece, veoma je važno da odmah odvedete dete kod lekara.


Krvarenje kože (purpura) i petehije

Postoji razlika između petehija i purpure.

Uzroci su uglavnom isti. Purpura se javlja i zbog krvarenja u intradermalnom sloju kože. Razlika je u veličini fleka koje se javljaju.

Purpura označava smeđe ili crvene fleke koje se javljaju zbog krvarenja kože. Purpurom se smatraju fleke koje su veće od 2-3 milimetra u prečniku, dok su manje petehije.


Simptomi petehija

U zavisnosti od uzroka petehija, mogu se javiti i drugi simptomi. Ako ste svesni tih drugih simptoma, lekar će lakše utvrditi šta je uzrok problema.

Uz klastere malih, cvenih tačkica na koži, mogu se javiti i sledeći simptomi:

 • Groznica sa osipom koji ne pobeli kada se pritisne (može biti jako ozbiljno kod dece).
 • Umor.
 • Napadi kašlja i povraćanja zbog virusnih infekcija ili infekcija gornjih respiratornih organa.
 • Ubrzan rad srca i otežano disanje kod sepse.
 • Uvećani limfni čvorovi u vratu.
 • Bol prilikom gutanja i petehije u ustima i grlu.
 • Otečeni krajnici.
 • Crvenkaste tačkice na nogama (u slučaju malog broja trombocita).

Petehije na nogama i stopalima

Male crvene fleke na koži se najčešće javljaju zbog pucanja kapilara na donjem delu nogu i stopalima. Međutim, petehije se mogu javiti i na leđima, rukama, stomaku, grudima, licu i vratu.


Uzroci petehija

uzrok petehija na nogama

Da pogledamo koji su mogući uzroci pojave petehija, a koji nisu vezani za ozbiljnija oboljenja.

Duže naprezanje

Bilo kakvo duže naprezanje može izazvati blaže krvarenje iz kapilara, što dovodi do pojave ravnog crvenkastog osipa, nalik na pege.

Podizanje tegova ili teških stvari, pa čak i porođaj, mogu izazvati velik pritisak na kapilare. To rezultira krvarenjem ispod kože, tako da se na licu ili gornjem delu tela pojavljuju petehije.

Ako patite od gastroenteritisa ili neke druge virusne infekcije, moguće je da ćete primetiti smeđe fleke na licu ili vratu. Na primer, hronično povraćanje često izaziva petehije na licu. U tom slučaju, petehije traju samo par dana i zatim potpuno nestaju.

I hroničan kašalj može izazvati petehije oko usta ili na usnama. Kod osoba koje jako kašlju se mogu javiti i petehije na mukoznim membranama u ustima.


Teža fizička aktivnost

I druge vrste fizičke aktivnosti mogu izazvati osip na stopalima, pogotovo na petama.Ljudi koji često džogiraju ili trče obično imaju ovakav problem.  Petehije na stopalima obično traju dve do tri nedelje.


Povreda kože

Povrede kože mogu izazvati krvarenje u koži i petehije.Neke vrste traume koje izazivaju pojavu petehija se obično javljaju zbog kožnih oboljenja ili fizičke traume.

Na primer, čak i malo energičnija masaža može izazvati pojavu petehija. Pritisak izaziva blago krvarenje ispod kože.

Seboreični dermatitis (seboreja) može izazvati pojavu crvenkastih ili smeđih pustula i petehija.


Oboljenja koja izazivaju pojavu petehija

Postoji dosta ozbiljnijih oboljenja koja mogu izazvati petehije.

Deficit vitamina

Manjak vitamina može dovesti do slabljenja kapilara i krvarenja ispod kože koje ostavlja petehije. Vitamini čiji manjak obično izaziva petehije su vitamin K i vitamin C.

Manjak vitamina C je i dalje česta pojava u razvijenim zemljama. Nezdrav način ishrane može rezultirati brojnim oboljenjima, čak i skorbutom. To rezultira pojavom crvenkastih ili ljubičastih tačkica na nogama, kao i pojavom modrica po telu i povlačenjem desni.

Vitamin K je jako važan za zgrušavanje krvi. Nedovoljno vitamina K u ishrani može dovesti do pojave petehija i krvarenja koja je teško zaustaviti.


Trombocitopenija (mali broj krvnih pločica)

Mali broj krvnih pločica može rezultirati potkožnim krvarenjem što izaziva pojavu petehija i ljubičastog osipa, najčešće na nogama, stopalima, rukama i grudima.

Krvne pločice su veoma važne za zgrušavanje krvi i ako se javi trombocitopenija, javlja se i pojava modrica na najmanji udarac. Trombocitopenija se lako dijagnostikuje preko klasičnog testa krvi.

Ako je broj krvnih pločica manji od 20 x 109/L, to rezultira pojavom petehija, purputnih lezija i ehimoza.

Povezazno: Trombocitopenija – manjak trombocita: 10 uzroka i kako ih povećati


Celijakija

Celijakija ponekad izaziva pojavu petehija na različitim delovima tela.

Celijakija može dovesti do pojave raznih problema sa kožom. Dokazano je da celijakija često izaziva vaskulitis (upalu krvnih sudova). To dovodi do pojave petehija na različitim delovima tela.


Vaskulitis

Vakulitis zahvata kapilare u koži i može izazvati pojavu petehija.

Upala malih krvnih sudova lako dovodi do njihovog pucanja i blagog krvarenja u koži. Vaskulitis se može javiti zbog brojnih oboljenja i stanja. Rezultat su manje ili velike petehije na donjem delu nogu.


Sepsa

Trovanje krvi može biti smrtonosno i ono se često manifestuje i kroz male ili velike petehije ljubičaste i crvene boje.

Sepsa se javlja kada infekcija izazove inflamatorni odgovor u organizmu.

Postoji gotovo bezbroj mogućih komplikacija sepse. Kada se javi, sepsa izaziva groznicu, zbunjenost i otežano disanje. Kako se infekcija širi, može se javiti problem sa svakim organom i delom tela. Petehije, osip i čirevi na koži su dermatološki simptomi sepse.


Infektivna oboljenja koja izazivaju petehije

Petehije su čest simptom bakterijskih i virusnih infekcija.

Streptokok u grlu

Čest simptom streptokoknih infekcija grla je crveni osip na grlu i krajnicima.

Bakterijske infekcije grla mogu izazvati visoku temperaturu, bol u grlu, mučninu i povraćanje. Verovatno ćete primetiti i osip u vidu jarko crvenih tačkica po ustima. Ostali simptomi streptokoknih infekcija grla su bele fleke na krajnicima, bol prilikom gutanja i otečeni limfni čvorovi.


Šarlah

Streptokok može izazvati pojavu šarlaha, čiji je glavni simptom petehijalni osip po gornjem delu tela i licu. Kao i streptokokne infekcije grla, šarlah izaziva pojavu crvenih petehija na grlu.

Šarlah obično izaziva i petehije u ustima. One se obično javljaju i ispod pazuha, oko laktova i po grudima. Šarlah obično izaziva i grub osip po gornjem delu tela.


Mononukleoza

Još jedno infektivno oboljenje koje izaziva pojavu petehija na mukoznim membranama u ustima je mononukleoza. U nekim slučajevima, mononukleoza izaziva i bele fleke na grlu.

Mononukleoza se javlja zbog Epštajn-Barovog virusa. Najčešći simptomi mononukleoze su bolno grlo i otečene limfne žlezde. U nekim slučajevima se javljaju i petehije u ustima, bol u stomaku, mučnina i natečeni očni kapci.


Ostale infektivne bolesti koje mogu izazvati petehije

Ostali mogući infektivni uzroci pojave ravnih crvenih fleka na koži su:

 • Infektija citomegalovirusom. Ova virusna infekcija izaziva pojavu ljubičastih fleka ili lezija i može uticati i na funkciju jetre.
 • Reč je o retkoj bakterijskoj infekciji koja može izazvati meningitis. Osip ne postaje svetliji na pritisak.
 • Virusne hemoragijske groznice. U ovu grupu bolesti spadaju sve bolesti koje izazivaju RNK virusi. Obično je reč o tropskim bolestima (denga groznica, žuta groznica, ebola).

Ostali mogući uzroci petehija

Nuspojave nekih lekova

Određeni lekovi mogu izazvati pojavu manjih petehija na rukama, nogama, grudima ili licu.

Neki antibiotici, antikoagulansi i nesteroidni antiinflamatorni lekovi ponekad dovode do smanjenja broja krvnih pločica. Lekovi koji često imaju takve nuspojave su:

 • antibiotici (penicilin)
 • antikoagulansi (heparin)
 • nesteroidni antiinflamatorni lekovi
 • lekovi protiv dijabetesa
 • diuretici
 • antimalarični lekovi (kinin i hinidin)

Endokarditis

Bakterijske ili gljivične infekcije tkiva oko srca mogu izazvati pojavu petehija na nogama.

Kod polovine pacijenata sa endokarditisom se javljaju ovakve petehije. Ponekad se javljaju i veće, ljubičaste fleke na šakama i prstima. Ostali simptomi endokartiditsa su šum na srcu i blago povišena temperatura.


Leukemija

Petehije i krvarenje koje se lako javlja su samo dva od mnogobrojnih simptoma leukemije.

Rani znaci lekukemije uključuju i petehije u ustima, krvarenje desni i uvećane desni. Obično se javljaju i opšta slabost i umor.

Povezano: Leukemija: Da li znate koji su simptomi raka krvi? (sve o leukemiji kod odraslih i dece)


Naravno, postoji još dosta mogućih uzroka petehija u ustima i oko usta.

Autoimune bolesti

Petehije koje ne svrbe su čest simptom nekih autoimunih bolesti, npr. lupusa.

Sistemski eritremski lupus može izazvati pojavu crvenih fleka na koži. Lupus utiče na mehanizme zgrušavanja krvi i zato se ponekad javljaju petehije. Lupus može izazvati i vaskulitis, koji takođe izaziva pojavu petehija na nogama.


Virus influence tipa A

Virus influence tipa A može izazvati pojavu purpurnih fleka na koži nalik na petehije.

Ovakav osip ne svrbi. Mada je ovo ređi simptom u odnosu na kašalj, groznicu, bolno grlo i bol u mišićima, osip se ponekad javlja kod gripa.


Lečenje petehija

Ako primetite petehije na bilo kom delu tela, najbolje je da odete kod lekara kako bi on postavio dijagnozu.

Mada se ovaj osip može pojaviti na licu kao posledica jakog kašlja i povraćanja, uzrok može biti i znatno ozbiljniji.

Ako su petehije posledica neke virusne ili bakterijske infekcije, ove crvenkaste tačkice će nestati čim prođe i infekcija.

Isto važi i za petehije koje se javljaju zbog upotrebe lekova – čim prestanete sa terapijom, i osip će se povući.


Kada posetiti lekara?

Ako dobijete osip na koži koji ne postane svetliji kada ga pritisnete, najbolje je da se javite svom lekaru. Neka oboljenja koja izazivaju potkožno krvarenje mogu biti jako ozbiljna.

Lekari upozoravaju da petehije kod dece mogu biti simptom veoma ozbiljnih bolesti. Zato je najbolje da odvedete dete kod lekara čim primetite ovaj simptom.

Autor teksta: Dr. Dusan Stanojevic