Simptomi menopauze: 14 znakova koji pokazuju da je došao kraj reproduktivnog doba

0
5406
MENOPAUZA

MENOPAUZA zvanično označava kraj ženskog reproduktivnog doba. Iako je ova životna faza dobro poznata, zapravo su različite faze unutar menopauze koje su važne za prepoznavanje i razumevanje.

Sama menopauza zvanično se javlja kada žena prestane da ima menstruaciju.

Perimenopauza, s druge strane, definisana je kao period “oko menopauze”. Poznata je i kao prelazna faza menopauze, koja se zove tako jer se dešava pre same menopauze.

Perimenopauza i menopauza imaju razlike u pogledu simptoma i opcija lečenja.
KAD POCINJE MENOPAUZA

Kada počinje menopauza

Prirodna menopauza, koja se dešava bez medicinske intervencije, se odvija u tri faze:

1) perimenopauza

2) menopauza

3) postmenopauza.

Mnogi ljudi mešaju menopauzu sa perimenopauzom. Perimenopauza je faza kada žena započne prelazak u menopauzu.


Kada počinje menopauza?

menopauza simptomi

Početak menopauze je svakako individualan i razlikuje se od žene do žene. Međutim, generalno posmatrano, možemo reći da menopauza počinje negde oko 50. godine, dok se normаlnim opsegom smatra da početak menopauze bude negde između 45. i 55. godine.

Ipak, neke žene ulаze u menopauzu pre 40. godine. Ova pojava se naziva rana menopаuza, a obično je posledica hormonskih i drugih poremećaja. Ukoliko primetite simptome menopauze pre 45. godine, radi se o ranoj menopauzi.


Predmenopauza simptomi

 Predmenopauza je kada nemate simptome prolaska kroz perimenopauzu ili menopauzu. Još uvek imate menstruaciju (bez obzira da li su redovne ili nepravilne) i smatra se da ste još u vašim reproduktivnim godinama.

Neke hormonalne promene mogu da se pojave, ali na/u vašem telu nema primetnih promena. Dakle, simptomi predmenopauze obično ne postoje.

S druge strane, tokom perimenopauze počinjete da doživljavate simptome menopauze (na primer: promene u menstrualnim ciklusima, valunzi, poremećaji spavanja ili promene raspoloženja).

Perimenopauza se javlja pre nego što žena zvanično uđe u menopauzu. Zapravo, žene ulaze u ovu fazu 8 do 10 godina pre menopauze. To se dešava tokom njenih 30-ih ili 40-ih godina.

Perimenopauza je obeležena padom estrogena, koji je glavni ženski hormon proizveden od strane jajnika.

Nivoi estrogena se takođe mogu sporadično povećavati i smanjivati, za razliku od normalnog ciklusa od 28 dana, što može prouzrokovati neregularne periode i druge simptome.

U završnoj fazi perimenopauze, telo ženo će proizvoditi sve manje i manje estrogena. Uprkos velikom padu estrogena, i dalje je moguće zatrudneti. Ova faza menopauze može trajati svega nekoliko meseci i do četiri godine.

Menopauza zvanično počinje kada jajnici proizvode toliko malo estrogena da se jajne ćelije više ne oslobađaju. To takođe uzrokuje prekid menstrualnog ciklusa.


Rana menopauza simptomi

 Prvi simptomi klimaksa mogu da variraju, dakle, možemo reći da su individualni. Međutim, većina žena će prosto znati kada nastupa menopauza.

Simptomi rane menopauze se najviše odnose na neredovne menstruаlne cikluse, što se javlja zbog izražene hormonske neravnoteže.

Menstruаcija se tokom rane menopauze obično jаvlja na svаka 2 do 4 mesecа, i to u periodu od 1-2 godine pre nego što nastupi ”prava” menopаuza.

Kada je u pitanju rana menopauza simptomi počinju pre 45. godine, a mogu da obuhvataju: neredovne menstruаlne cikluse, valunge ili nalete vrućine, noćno znojenje, probleme sa spavanjem, česte promene raspoloženja, vaginalnu suvoću i suvoću kože, gojaznost, opadanje kose, gubitаk punoće dojki.


Menopauza simptomi

 Kada je u pitanju menopauza, većina žena misli o simptomima više nego o bilo čemu drugom. Simptomi klimaksa mogu uključivati one ozloglašene vruće nalete ili valunge, ali postoje mnoge druge promene koje bi žene mogle iskusiti tokom ove tranzicije.

Simptomi perimenopauze (period aoko menopauze) mogu uključivati:

 • nepravilan menstrualni ciklus
 • ciklusi koji su teži ili blaži od normalnih
 • gori simptomi PMS-a pre ciklusa
 • osetljivost dojki
 • dobijanje na težini
 • promene kose
 • povećanje otkucaja srca
 • glavobolje
 • gubitak seksualnog nagona
 • teškoće u koncentraciji
 • zaboravnost
 • bolovi u mišićima
 • infekcije mokraćnih puteva
 • problem plodnosti

Kako se nivoi estrogena spuštaju, možda ćete započeti da doživljavate simptome menopauze. Neki od ovih simptoma mogu nastati dok ste još u fazi perimenopauze.

Dakle, simptomi menopauze uključuju:

 • valunzi
 • noćno znojenje
 • depresija
 • anksioznost ili razdražljivost
 • promene raspoloženja
 • nesanica
 • umor
 • suva koža
 • vaginalna suvoća
 •  učestalo mokrenje

Perimenopauza i menopauza takođe mogu povećati nivo holesterola. Ovo je jedan od razloga zašto žene u postmenopauzi imaju još veći rizik od srčanih bolesti. Stoga pratite nivo holesterola najmanje jednom godišnje.


Promene na dojkama u klimaksu

Promene na dojkama u klimaksu su kod većine žena evidentne. Menja se samo tkivo i struktura grudi, kao posledica hormonske neravnoteže. Gubitak punoće dojki je najčešća pojava u menopauzi.

Sa godinama se javlja i povećan rizik od razvoja abnormalnih izraslina u dojci.

Opadanje nivoa ženskog polnog hormona estrogena, što se javlja u menopauzi, je osnovni uzrok promena u dojkama. Dojke gube čvrstinu i punoću, razvija se tzv. ‘’istegnut’’ izgled dojki zbog opadanja elastičnosti same kože.

Takođe može da se javi izmeštanje bradavica: bradavice se ‘’pomeraju’’ na stranu umesto da stoje ravno, a tu su i strije na grudima, širi prostor između grudi itd.

Bolne grudi u menopauzi se takođe često javljaju, pre svega, zbog hormonalnih promena u nivoima estrogena i progesterona.


Perimenopauza i trudnoća

 Perimenopauza se karakteriše neredovnim ciklusima i samim tim neredovnim ovulacijama.

Zbog toga, ali i zbog toga što su jajne ćelije već veoma stare i hormonska neravnoteža je uveliko na snazi – šanse za trudnoću u perimenopauzi su veoma male.

Ipak, nije neobično da se desi da žena ostane u drugom stanju tokom ovog perioda, mada su šanse za to da iznese trudnoću do kraja takođe veoma male.


 Koliko dugo traju valunzi u menopauzi ?

 Valunzi ili naleti vrućine su jedan od najneprijatnijih simptoma menopauze. Valunzi nastupaju naglo i traju od pola minuta do par minuta.

Pored toga, može da se javi i noćno znojenje. Valunzi se inače karakterišu naglim osećajem toplote u licu, vratu i grudima.


 Koliko dugo traje menopauza ?

 Doktori dijagnostikuju menopauzu kada niste imali menstruaciju 12 uzastopnih meseci. Posle 12 meseci, ući ćete u fazu postmenopauze.

Koliko dugo traje menopauza?

Simptomi perimenopauze mogu trajati četiri godine u proseku. Simptomi povezani sa ovom fazom postepeno će se olakšati tokom menopauze i narednih godina koje se zovu postmenopauza.

Za žene koje su prošle čitavu godinu bez menstruacije smatra se da su u postmenopauzi.

Napadi vrućine, poznati i kao valunzi, su uobičajeni simptom perimenopauze. Jedna studija pokazala je da se umereni do teški napadi vrućine mogu nastaviti nakon perimenopauze i mogu trajati i do 10-ak godina.

Ali neki istraživači kažu da ovo prevazilazi generalno prihvaćeni vremenski okvir. Istraživači su takođe otkrili da žene prosečne težine doživljavaju valunge u dužem vremenskom periodu nego žene koje imaju prekomernu težinu.


Perimenopauza i krvarenja

 Kao što smo rekli, moguće je da žena ima nepravilno menstrualno krvarenje tokom perimenopauze. Takođe, krvarenje može da bude nešto obilnije ili blaže od uobičajenog.

Ipak, javite se vašem lekaru ukoliko doživljvate:

– krvarenje nakon menstrualnog ciklusa

– krvne ugruške tokom menstrualnog ciklusa

– krvarenje nakon seksualnog odnosa

– menstrualni ciklusi koji su mnogo duži ili kraći od normalnog.

Razlog ovome mogu biti hormonski disbalansi ili fibroidi, ali svakako da treba isključiti mogućnost kancera.


Kako ublažiti simptome klimaksa ?

 Vaš lekar vam može ukazati na pomoć za simptome menopauze. Estrogen (hormonska) terapija može pomoći u lečenju perimenopauze i menopauze.

Ovi lekovi funkcionišu normalizacijom nivoa estrogena, tako da iznenadni hormonski skokovi i opadanja ne mogu da uzrokuju neprijatne simptome. Neke forme mogu pomoći u smanjenju rizika od osteoporoze.

Terapija estrogena je dostupna u mnogim oblicima, uključujući:

 • pilule (oralna terapija)
 • kreme
 • gelovi
 • flasteri za kožu.

Ostali lekovi za menopauzu su više ciljani. Na primer, vaginalne kreme mogu ublažiti suvoću kao i bol kod seksualnog odnosa.

Antidepresivi mogu pomoći u promeni raspoloženja. Za migrene i glavobolje takođe postoje lekovi koji mogu pomoći.


Kako ublažiti simptome klimaksa prirodnim putem?

Postoje i metode koje možete koristiti za ublažavanje simptoma klimaksa kod kuće. Redovno vežbanje može pomoći u poboljšanju raspoloženja, težine i čak (ironično) vrućih naleta ili valunga.

Napravite plan kako biste dobili neku vrstu fizičke aktivnosti u svakodnevnoj rutini. Samo nemojte vežbati pre spavanja, jer to može povećati nesanicu.

Dobijanje dovoljno odmora može izgledati nemoguće ako se bavite nesanicom. Pokušajte da imate opuštajuću aktivnost neposredno pre odlaska u krevet, kao što je lagana joga ili topla kupka.

Izbegavajte dremke preko dana, jer ovo može ometati vašu sposobnost da spavate noću.


Evo nekoliko drugih metoda koje mogu pomoći:

 • Izbegavajte velike obroke
 • Odvikavanje od pušenja
 • Izbegavajte alkohol
 • Koristite ventilator
 • Odevajte se komotno
 • Popijte toplo mleko ili topli čaj bez kofeina pre spavanja
 • Spavajte u tamnoj, tihoj i hladnoj sobi
 • Ograničite kofein na male količine (i samo ujutru!).

Autor teksta Dr. Dragan Petrovic
Izvori: (1) (2) (3) (4)