Maslinovo ulje i limun za čišćenje jetre, bubrega, žuči, mršavljenje….

0
17643
limun i maslinovo ulje

Osnovni razlog zbog čega se preporučuje konzumirati maslinovo ulje i limun kao lek, jeste što utiče na jačanje imuniteta, a istovremeno čisti jetru, te omogućuje zaštitu od virusa, bakterija i mnogih oboljenja.Takođe je dobro sredstvo za čišćenje kamenja iz bubrega i žuči kao i za mršavljenje.

Mnogima je asocijacija na maslinovo ulje upravo Grčka, a dobro je poznat podatak da osobe koje konzumiraju ovo ulje neprekidno imaju mnogo manje šanse da obole od različitih bolesti.

Maslinovo ulje je, naime naročito bogato mnogim vitaminima i omega 3 masnim kiselinama, te ima izuzetno blagotvoran učinak na zdravlje. Isto tako se često može čuti da maslinovo ulje i limun, u kombinaciji treba koristiti primarno za čišćenje organizma, a posebno jetre.

U ovom članku saznajte kako se sve koristi ovaj prirodni lek i za šta je dobro piti maslinovo ulje i limun a detaljno za:

 • čišćenje jetre
 • kamen u žuči
 • kamen u bubregu
 • mršavljenje
 • recept za tibetnski eliksir mladosti (maslinovo ulje, limun i med)

Maslinovo ulje i limun kao lek

maslinovo ulje i limun

Ova kombinacija je odlična upravo za čišćenje organizma, a razlog za to jesu hranjive materije koje se nalaze i u limunu i u maslinovom ulju.

Dobro je poznato da visok nivo C vitamina predstavlja osnovnu karakteristiku limuna, dok se u maslinovom ulju, pored ostalog nalaze vitamini C, K, D i A, kao i omega 3 masne kiseline.

Mešavina maslinovo ulje i limunov sok ubrzava metabolizam i samim tim izbacivanje toksina iz organizma.Takođe štitiod štetnog delovanja slobodnih radikala.

Upotreba za detoksikaciju je veoma jednostavna:jedna kašika maslinovog ulja s 3 kapi limunovog soka, svakog jutra, naprazan stomak.Iscedite kapi limuna u ulje odmah kad ustanete iz kreveta i najmanje pola sata posle toga možete da pijete kafu, čaj ili pojedete doručak.Već posle nekoliko dana bićete iznenađeni pozitivnim efektima.Tokom celog dana osećaćete da imate više energije i koncentracije.

Takođe se pomenuta kombinacija koristi za lečenje grla, a nije zanemarljiva ni njena primena u kozmetici. Tako se, recimo maslinovo ulje i limun kao lek protiv peruti, odnosno za jačanje kose koriste pomešani u istom odnosu. A uz to se primenjuje za negu kože lica, mada se preporučuje i ovu mešavinu koristiti prilikom sunčanja, jer je primećeno da koža brže crni.

Pored pomenutog, maslinovo ulje i limun kao lek se primenjuje i za snižavanje holesterola, ali i za saniranje različitih srčanih, odnosno stomačnih oboljenja.

Što se tiče primene u kozmetici, najbolje efekte pokazuje kod jačanja noktiju, ali i kose, te se smatra da ima izuzetno blagotvoran uticaj i na kvalitet kože.

Čišćenje jetre sa maslinovim uljem – recept

jetra

Prethodno smo već naveli da se može izvršiti čišćenje jetre sa maslinovim uljem, a recept je izuzetno jednostavan.
Najbolje je na prazan želudac ujutru popiti maslinovo ulje zajedno sa malo soka od limuna, a preporučena količina na dnevnom nivou jeste jedna kašika.

NE PROPUSTITE: Najbolji recepti za ČIŠĆENJE JETRE prirodnim putem (od toksina, masnoće, alkohola, parazita)

Limun i maslinovo ulje za kamen u žuci

Kada je u pitanju ova nelagodnost, takođe navedena mešavina ispoljava svoje izuzetno pozitivne efekte.

Ukoliko želite da koristite limun i maslinovo ulje za kamen u žuči, onda je najbolje da količinu od jedne kašike ove mešavine popijete čim ustanete, a pre nego što doručkujete.

Pomenuta kombinacija utiče na bolju prohodnost kanala, te na topljenje kamena u žuči, tako da se on lakše i brže izbacuje.

POVEZANO: Čišćenje jetre i žuči gorkom soli – da li gorka so zaista pomaže ?

Detaljno o čišćenju žuči sa maslinovim uljem i limunom (reč stručnjaka)

Limun i maslinovo ulje za čišćenje žučne kese

Pročišćavanje žučne kese, koje se ponekad naziva žučni detoks ili ispiranje žučne kese, promoviše se iz različitih razloga. Neke tvrdnje su zasnovane na ideji da su žučna kesa i drugi organi prepuni neimenovanih toksina, koji moraju da se isperu. Drugi zagovornici pročišćavanja žučne kese, tvrde da ovi tretmani mogu da uklone žučni kamenac bez operacije, a imaju običaj i da kažu kako je žučni kamenac odgovoran za širok spektar simptoma i bolesti. Mada ispijanje velike količine maslinovog ulja i limunovog soka, u suštini, nije opasno, postoje rizici koji moraju da se uzmu u obzir, pre nego što se odlučite da pristupite čišćenju žučne kese.

Čišćenje žučne kese

Velike količine maslinovog ulja i limunovog soka, kao i Epsom soli, najčešći su sastojci koji se koriste za ispiranje žučne kese, a koji navodno služe za uklanjanje žučnog kamenca. Prema Quack Watch-u, veb-sajtu posvećenom razotkrivanju nenaučnih metoda lečenja, odnosno nadrilekarstva (njihov moto je: „Vaš vodič kroz šarlatanstvo, zdravstvene prevare i pametne odluke“), mešavina ulja, citrusa i soli pretvara se u guku želatinozne masnoće u stolici, za koju zagovornici tvrde da je izbačeni žučni kamenac. Međutim, pravi žučni kamenci nisu želatinozni. Oni su tvrdi, ne plutaju na vodi i ne mogu da se uklone pomoću specijalnih napitaka.

Detoksikacija

Pročišćavanje žučne kese se promoviše i kao način za ispiranje toksina iz žučne kese i organizma uopšte. Premda toksične hemikalije i supstance postoje u našoj okolini, organizam ih uklanja veoma delotvorno pomoću jetre i bubrega. Prema veb-sajtu Skeptic’s Dictionary (Rečnik skeptika), reč „detoks“ nema nikakvo naučno niti medicinsko značenje, van rehabilitacionih centara za odvikavanje od narkomanije. Međutim, organizmu možete da pomognete da ukloni toksine, tako što ćete sačuvati zdravlje jetre i bubrega dobro izbalansiranom ishranom, vežbanjem i umerenim konzumiranjem alkohola.

Opasnosti

Pročišćavanje žučne kese maslinovim uljem i limunovim sokom ne mora da bude opasno, sem ako pročišćavanje ne koristite kao zamenu za medicinski tretman. Na primer, neki veb-sajtovi nabrajaju simptome i poremećaje, koje pročišćavanje žučne kese i ispranje jetre navodno leče, a u koje spadaju akne, hronični bol u trbuhu, hronični umor – pa čak i povišeni nivo holesterola. Mnogi od ovih simptoma su znakovi ozbiljnih i potencijalno fatalnih problema, kao što su rak, bolesti srca, dijabetes i ugrožena funkcija organa. Ako budete čekali da vam pročišćavanje žučne kese ublaži ili izleči simptome, umesto da odmah tražite medicinsku pomoć, to doslovno može da bude pitanje života i smrti.

Ako se nadate da će vam pročišćavanje žučne kese pomoći da izbegnete uklanjanje žučnog kamenca operativnim putem, trebalo bi o tome da porazgovarate sa svojim lekarom. Prema klinici Mejo, asimptomatski žučni kamenci najčešće uopšte ne moraju da se leče. Pored toga, neki preparati za čišćenje žučne kese preporučuju post, nekoliko dana pre tretmana. Pošto može da dovede do opasne neuhranjenosti organizma i nije preporučljiv.

SAZNAJTE VIŠE: Upala žučne kese (akutna i hronična) simptomi, ishrana, lečenje

Limun i maslinovo ulje za kamen u bubregu

Ako postoji pesak u bubregu ili kamen, takođe je dobro primenjivati kuru od ove mešavine. Isto kao i kod kamena u žuči, tako i ovde dolazi do otvaranja kanala, odnosno topljenja kamena, pa se i lakše izbacuje.

Ko god želi da koristi limun i maslinovo ulje za kamen u bubregu treba da popije ukupno 500ml ove mešavine u jednakoj razmeri, dakle 250 ml maslinovog ulja pomešano sa 250 ml soka od limuna. Tako pripremljena mešavina bi trebalo da bude uneta u organizam dva do tri puta u toku jednog dana, a odmah posle toga bi valjalo popiti veliku količinu vode.

Obično se preporučuje limun i maslinovo ulje za kamen u bubregu na ovaj način unositi nekoliko dana, to jest sve dok se kamen u potpunosti ne izbaci.

A ono što se mora posebno naglasiti jeste da se ne sme koristiti ukoliko je kamen veliki, već da isključivo treba primenjivati ovu kurv ukoliko je u pitanju takozvani kamenac ili pesak.

Limun i maslinovo ulje protiv bubrežnog kamenca američka metoda

Bubrežni kamenci podsećaju na šljunak, koji se formira u bubrezima kao posledica prekomernog taloženja kalcijuma. Oni izazivaju bolove, osetljivost na leđima i krv u mokraći, kada počnu da se kreću od bubrega do mokraćnog kanala kroz koji se izbacuju. U nekim slučajevima, bubrežni kamen mora da se ukloni hirurškim putem, mada većina slučajeva može da se reši na prirodan način. Konzumiranje limunovog soka i maslinovog ulja može da ublaži bol i dovede do toga da se  kamenčići lakše izbacuju, za razliku od izbegavanja svakog tretmana.

Korak 1

Tokom čitavog dana pijte sok od jabuke i destilovanu vodu da biste bili dobro hidrirani. Dobra hidracija organizma će povećati stvaranje mokraće u urinarnom traktu, očistiti bubrege i sprečiti infekciju usled prisustva kamenca. Takođe, na ovaj način ćete kamenčiće usmeriti ka mokraćnom kanalu, kako bi se prirodnim putem odstranili iz organizma.

Korak 2

Uveče, u bočici pomešajte 60ml limunovog soka i 60ml ekstra devičanskog maslinovog ulja. Protresite ili dobro izmešajte da se sastojci ne bi razdvojili. Kod kamenca koji se teško izbacuje, možete da pomešate po 1 šolju limunovog soka i maslinovog ulja.

Korak 3

Na svakih 15 minuta pijte po 6 kašika mešavine, sve dok je ne potrošite. Nipošto nemojte čitavu količinu da popijete odjednom, jer može da izazove mučninu i povraćanje, a to će tretman učiniti beskorisnim. Bol usled bubrežnog kamenca bi trebalo da umine nakon 15 do 20 minuta po uzimanju poslednje doze napitka maslinovo ulje i limun.

Korak 4

Idite u toalet čim osetite nagon. Bubrežni kamenac će se raspasti za oko 12 sati i izbacićete ga kroz stolicu ili mokraću, u zavisnosti od toga gde se kamenac nalazi tokom tretmana. Izbacivanje kamenčića bi trebalo da bude manje bolno ili bezbolno.

Potrebni sastojci:

 • sok od jabuke
 • destilovana voda
 • 60ml limunovog soka
 • 60ml ekstra devičanskog maslinovog ulja

Upozorenje

Kod kamenca koji ne možete da izbacite pomoću limuna i maslinovog ulja, odmah tražite medicinsku pomoć.

NE PROPUSTITE: Kamen u bubregu najbolniji problem (simptomi,razbijanje i izbacivanje)

Limun i maslinovo ulje za mršavljenje

ciroza jetre simptomi

Pored toga što može da se koristi za lečenje, preporuka je koristiti i limun i maslinovo ulje za mršavljenje.

Nutricionisti omega 3 masne kiseline preporučuju u svakoj zdravoj dijeti, one su zdravija opcija od tradicionalnog izgladnjivanja, mogu dugo da vas drže sitimaa pored toga i ubrzavaju metabolizam.Maslinovo ulje je veoma bogato ovim masnim kiselinama a redovna upotreba ujutru na prazan stomak sigurno će pomoći svakom koga zanima mršavljenje na zdrav i prirodan način.

Naime, uz primenu ove mešavine se organizam mnogo bolje čisti i imunitet biva ojačan, a posredno utiče i na regulaciju probave, to jest na mršavljenje.

Primena je ista i podrazumeva da na prazan želudac treba uzeti, ali samo jednu malu kašiku, odnosno kafenu, maslinovog ulja pomešano sa malo soka od limuna. A posle toga bi, naravno valjalo popiti vodu i to je preporuka da bude u količini od jedne čaše.Najmanje pola sata posle toga ne jedite i ne pijte ništa.

Protiv holesterola

holesterol u krvi

Maslinovo ulje je bogato esencijalnim masnim kiselinama.Ove masne kiseline su veoma važne za održavanje srca i krvotoka u dobrom stanju.Pozitivno utiču na cirkulaciju krvi, a istovremeno smanjuju nivo lošeg holesterola.Kada se doda i limun pojačava se pozitivno dejstvo na elastičnost krvnih sudova i protiv upala.

Deluje protiv zatvora

Kombinacija maslinovog ulja i limuna pomaže protiv zatvora i tvrde stolice. Deluje tako što ubrzava pražnjenje creva. Pokreće varenje i pomaže detoksikaciju eliminacijom svih materija škoje nisu potrebne vašem organizmu.Maslinovo ulje ima uticaj na crevnu floru i razvoj dobrih bakterija kao i probiotici.Takođe prečavanjem raznih upalnih procesa smanjuje se mogućnost za razvoj raznih ozbiljnih bolesti creva, poput ucliceroznog kolitisa.Najnovija istraživanja su pokazala da bolja probava, elimanica zatvora i upalnih procesa najbolja preventiva od nastanka kancerogenih ćelija.

Može da pomogne kod reume i artritisa

Ova jednostavna kombinacija deluje protiv upala i antoksidativno pa može pomoći kod upalnih stanja kao što su artritis i reuma.Dugoročna redovna upotreba i to kako je naglašeno, svakog dana na prazan stomak primetno će ublažiti bolove kod reume i artritisa.

Upotreba za decu

Mešavina maslinovog ulja i limuna dobra je i za decu.Deca će takođe imati mnoge dobrobiti za zdravlje i imunitet.Doza je manja, jedna kašičica maslinovog ulja sa tri kapi limunovog soka.

Maslinovo ulje limun i med tibetanski eliksir mladosti

Ako uz limun i maslinovo ulje kombinaciji dodate i med i to u posebnoj srazmeri, dobićete moćan eliksir koji ubrzava metabolizam, jača imuni sistem, čisti krv od holesterola i triglicerida, poboljšava zdravlje jetre i bubrega.I to nije sve, ovaj tibetanski eliksir mladosti može da vam pomogne da lice i kožu celog tela održite zdravom, svežom i mladom.Redovnom upotrebom možete da sprečite pojavu bora, borica, finih linija i drugih znakova starenja.

Ovaj recept kombinuje tri neverovatno korisne namirnice….

 Potrebni su vam svakako samo limun, med i maslinovo ulje i to u sledećim količinama:

 • 100ml soka od limuna
 • 200g kvalitetnog meda
 • 50ml maslinovog ulja

Recept za pripremu:

Maslinovo ulje, limunov sok i med mešajte da dobro sjedinite i dobijete homogenu smesu. Dobijeni eliksir prespite u staklenu teglu, zatvorite poklopcem i čuvajte u frižideru.

Uzimajte svakog jutra, na prazan želudac jednu kašičicu.